Ik werk al 26 jaar (incl opleiding) als verzorgende IG. Het werk zelf vind ik geweldig alleen wordt het me gewoon te zwaar, fysiek en mentaal. De nachtdiensten vallen me ook steeds zwaarder. Na het urenlang doorlopen van allerlei vacatures blijkt dat ik in de zorg toch het beste op mijn plaats ben. En eerlijk gezegd vallen de salarissen bij andere vacatures me wel tegen.Alhoewel ik nu hard moet werken voor mijn salaris ( wie niet?) mag ik niet klagen. Ik zag dat je als verzorgende IG een verkorte opleiding kunt volgen tot kraamverzorgende. Wie heeft ervaring met deze opleiding? Wie kan me vertellen over het werk zelf bv qua flexibiliteit? Ik wil graag weten of er een rooster is of dat je alleen maar opgeroepen wordt wanneer er een bevalling aanstaande is. Op hoeveel uur zou ik kunnen rekenen via een contract? Welke werktijden worden er gehanteerd? En wie kan me vertellen hoe het werk bevalt? Positief en negatief.
Hoi Ik lees even mee! Ik ben me aan het oriënteren op werk/opleiding in de zorg Wat ik ben tegengekomen is dat je, als je al VIG bent zoals jij, makkelijk moet kunnen switchen naar kraamverzorgende. Bij kraamzorgorganisaties bieden ze regelmatig bbl-vacatures aan (werken en leren; de organisatie betaalt dan je opleiding en je bent bij hun in dienst. Wat ik verder heb gelezen wat betreft het werk als kraamverzorgende is, dat je 'op wacht' staat en dan op elk moment van de dag of nacht gebeld kunt worden om bij de bevalling te gaan assisteren. Je moet dan op elk moment dus ook weg kunnen van huis. Meestal werk je volgens mij 8 dagen achter elkaar bij een gezin. Verder heb ik er zelf geen ervaring mee maar dit is wat ik aan info ben tegengekomen. Ik ben ook benieuwd naar de ervaringen van anderen.
Kraamzorg is een prachtig maar pittig vak. Er is weinig opnrikster beschikbaar. Bedrijven willen graag 1 persoon per zorg. Dus je werkt 8 a 10 dagen achter elkaar. En afhankelijk van je contract ben je daarna een aantal Dagen vrij. Je hebt echter geen vaste vrije dagen. Daarnaast heb je dag, avond of een nachtwacht om mee te beginnen. Dus je start om middernach en hebt de hele dag of om 8.00 tot 16.00 of om 16.00 tot middernacht. Dit weet je voor de volgende zorg wanneer je bent ingezet. Dus zeg een week te voren. Omscholing is niet lang en kan bij veel bedrijven intern geregeld worden. Je kunt geroepen worden bij bevallingen thuis of poliklinisch of voor een opstart zorg zoals bij mensen die uit het ziekenhuis komen. Persoonlijk vind ik de bekendsten erg pittig met kleine kindjes. Je moet de opvang wel goed geregeld hebben. Ook je partner moet het zien zitten want het is best even wennen om geen rooster te hebben. Ik werk nu zelf als oproep ipv vaste dienst ivm gezin. Hopelijk over een paar jaar weer volledig.
Ik lees ook graag even mee. Ik werk ook als VIG maar vind de werkdruk enorm hoog ik werk parttime maar qua belasting voelt het alsof ik een fulltime baan heb. Kraamzorg lijkt mij ook erg mooi en wat ik begrepen heb is het niet moeilijk om over te stappen en ben je binnen een jaar omgeschoold. Alleen het werk als kraamverzorgende thuis lijkt mij moeilijk te combineren met een gezin, wat Iris hierboven ook al aangeeft, je kunt elk moment opgeroepen worden, heb je oppas die altijd paraat staat en ook nog eens vlakbij woont? Daarna ben je 8-10 dagen in een gezin aaneengesloten. Lijkt mij echt pittig met een gezin. Oproep zou wel kunnen dan val je in bij ziekte of je doet alleen bevallingen 's nachts oid. Ik denk er zelf meer over om dan als kraamverzorgende op de kraamafdeling in het ziekenhuis te gaan werken dan kun je gewoon volgens rooster werken. Maar ik vraag me af hoeveel werk daarin is..
Ik ben vorig jaar gestart met een verkorte opleiding tot kraamverzorgende. En na 4 maanden weer gestopt. Ik vond de combinatie school/stage/ privé te belastend. Ik had een contract voor 24u maar werkte me het apezuur. En het nonstop op wacht moeten zitten brak mij op. De kraamzorg is echt zwaar, onderschat het niet. Moet wel zeggen dat ik stage liep bij een kraambureau die mij het liefst al na 2 gezinnen alleen wilde laten werken en deze druk brak mij op. Hier geen verzorgende achtergrond, zal er wellicht ook mee te maken hebben. Daarnaast moest ik ook intakegesprekken voeren en heb ook terwijl ik in een gezin werkte 's avonds nog in een ziekenhuis moeten staan met een kraampje bij een info avond. Ik vond echt dat er te veel van me gevraagd werd en dat icm mijn schoolopdrachten die ook gedaan moesten worden en m'n dochter die ook aandacht wilde besloten ermee te stoppen.
Bij het kraambureau waar ik stage liep was het zo dat je als je werd opgeroepen voor een bevalling je er binnen een uur moest zijn. Ik weet van een ander kraambureau dat het bij hun binnen 2 uur was, maar dit lijkt mij een uitzondering.
Ik werk als ig er bij medical groep ook omdat t me te zwaar werd nu werk ik via mijn eigen rooster geen weekenden avonden en nachten echt ideaal
ik heb 10 jaar als kraamverzorgende gewerkt.. als je bij mijn vorige werkgever een opleiding zou doen, dan kan je op rooster en hoef je niet perse op wacht voor een bevalling... je kan kiezen of je in de partus-poule wilt of niet...als je dat niet wilt kun je sochtends vanaf 7:00uur gebeld worden of de dag ervoor als het al bekend is waar je de volgende dag naartoe mag... je zit vaak wel vast aan 8/10 dagen werken, want de meeste bureaus werken het liefst met 1 kraamverzorgende per gezin! het is dus zeker niet overal hetzelfde....
Dank jullie wel voor de info. Ik heb gisteren telefonisch contact gehad met een kraambureau en kreeg eigenlijk hetzelfde verhaal: wachtdagen,8 of 10 dagen achter elkaar. Nu vind ik 8 of 10 dagen wel veel maar dat valt te overzien. Zoals die mevrouw me vertelde zijn het niet altijd dagen van 8 uur maar wordt het vaak minder.. Het ineens opgeroepen kunnen worden is idd een probleem. Mijn zoon moet met de taxi naar de gastouder en dat kan ik ws niet zo even tussendoor ineens regelen.... Aan de andere kant,hoe doen vrouwen dat dan met hun kinderen? En krijg je voor die wachtdagen ook uren betaald? Stel dat je pas de 2e dag laat in de avond wordt opgeroepen? ""Iris86:daarnaast heb je dag, avond of een nachtwacht om mee te beginnen. Dus je start om middernacht en hebt de hele dag of om 8.00 tot 16.00 of om 16.00 tot middernacht. Dit weet je voor de volgende zorg wanneer je bent ingezet. Dus zeg een week te voren."""" Is dat overal zo Iris? Dat je dat een week van te voren weet? En het kan dus soms zo zijn dat je 14 dagen onderweg bent: eerst 2 wachtdagen (stel dat je aan het eind van de 2e wacht pas hoeft te komen) , 8 werkdagen en stel nog 2 dagen langer ivm extra zorg? En zijn het afgezien van de wachtdagen alleen dagdiensten die je werkt? Misschien dat 1 van de kraamverzorgenden hier de moeite zou willen nemen om een voorbeeld te typen van hoe een dienst bij een gezin kan lopen qua tijden?
mijn kraamverzorgende die ik de laatste keer had legde dat ook uit. Op wacht zitten kan dus wel snachts uiteraard, maar was geloof ik max 2 dagen ofzo. En je krijgt daar wel een paar uur voor geschreven. als je eenmaal begonnen bent aan je gezin, dan zijn het dagdiensten. Alleen de dag van geboorte kan ooit eind van de middag en/of savonds uitvallen. Daarna is het meestal in overleg bijv. 8.00 beginnen maar ook wel eens 9.00 als het gezin dat prettiger vind. De uren lopen vaak af naarmate de 8 (of 10) dagen vorderen. Dus vaak de eerste dagen wel 6-8 uur per dag en de laatst dagen 3-4. Het is ook net hoeveel uur ze 'krijgen'. als je in een weekend start, werk je dus meestal ook het weekend erna. zij had een fulltime contract en werkte daardoor meestal 3 weekenden in de maand. Maar als het weekend dus later in de kraamweek valt dan was dat vaak maar een paar uurtjes in de ochtend dus erg belastend vond ze het niet. ze had overigens zelf nog geen kinderen dus kon nu ook gewoon nog fulltime werken. Partime kan bijv. 1 of 2 kraambedden per maand zijn (ligt dus aan je totaal uren). zij had er 3 geloof ik.
Mijn dienst begint om middernacht. Mijn tas, uniform en eten staan klaar. Ik word gebeld om 4.00 voor een poliklinische bevalling. Ik streef er naar met drie kwartier te zijn. Daar assisteer ik de verloskundige. Zorg dat het gezin weer naar huis kan als alles klaar is. Ik rijd achter hun aan naar huis. Het is rond 7.30. Nu kan ik kiezen of ik blijf en maak een 10 urige werkdag of ik ga thuis even slapen. Ik blijf gezien de afstand. Ik werk in dit gezin vandaag tot 15.00 uur. De 7 dagen die volgen start ik om 8.00. En dan eerst lange 8 urige werkdagen. De laatste drie halve dagen. Stel dat ik niet om 4 uur was gebeld maar pas om 11 uur omdat een gezin dan pas thuis komt kan ook. Op korte dagen kunnen er uren bij geïndiceerd worden indien dat nodig is. Soms zit je lang in de wacht maar nooit meer dan drie dagen. Dan spreekt de planning een andere dag met je af. Gelukkig komt dat niet super veel voor en kun je de eerste dag gelijk aan het werk. Soms moet je ook langer blijven bijvoorbeeld bij een 'incident' zoals een baby die geel ziet of niet op temperatuur blijf. Je wacht dan op de verloskundige. Qua opvang hadden we een flexibele gastouder voor drie dagen. En dan mijn ouders een nacht met dag. En mijn man was vroeg thuis ivm reisafstand die dichtbij was. Dus hij bracht om 8.00 de kids weg. Ik starte dan al met werk zodat ik tegen 17.00 bij de gastouder was. Bij een avond dienst deden we andersom en zorgde dat het eten al klaar was zodat mijn man evt de avond alleen voor de kids alles makkelijk kon doen.
Ik krijg op de tweede werkdag te horen wat mijn nieuwe wachtdatum is. En wacht uren krijg je vergoed hoor Vaak als leerling heb je alleen 24 uur dienst om aan je bevallingen te komen.
Dank je wel voor het uitgebreide verslag Iris! Het wordt zo een stuk duidelijker. Ik heb inmiddels aan 2 bureaus een mail gestuurd met vragen, hopelijk ontvang ik daar ook antwoord op. Ik vraag gewoon nog even verder: ik werk nu 32 uur p/w en wil(nouja moet) dat ook blijven doen. Is dat haalbaar denk je? En worden alle wachtdag-uren vergoed dan? Dat zou wel veel zijn voor het "alleen"maar wachten? Voor wachtdagen zou ik dus ook opvang moeten regelen eigenlijk. Maar die wachturen zijn in blokken begreep ik uit je eerdere bericht. Ik zie door deze informatie toch wat meer mogelijkheden.Ben nog al controle behoeftig dus ik wil zoveel mogelijk weten en uitpluizen voordat ik ergens aan ga beginnen. Mijn man heb ik al mee,dit vindt dat ik ervoor moet gaan als ik dat echt wil. Ik vind het doodeng iets anders te gaan doen na zoveel jaar maar soms moet je wel ivm het vooruitzien naar de toekomst.
Ik ben ook kraamverzorgende. Zit niet in de partuspoule dus doe geen bevallingen en werk dus alleen overdag. Ik heb een 0 uren contract, wil ik zelf ivm gezin thuis. Ik zeg de planning wanneer ik op wacht wil en voor hoeveel dagen. Die dag gaat mn wacht om 7u in en kan ik gebeld worden. Zorg dat ik in het weekend start zodat mn man thuis is of op een dag dat mn moeder oppast. Als ik word gebeld ga ik aan het werk. In principe idd 8 dgn maar omdat je 49 uur maakt in 8 dgn zijn het niet allemaal hele dgn. Word ik mijn 1e wachtdag niet gebeld schuif ik door naar de volgende dag maar ipv 8 dgn werk ik er dan nog maar 7 zodat mijn eind datum altijd hetzelfde blijft. Zo weten de kindjes en de opvang ook waar ze aan toe zijn. Dit is het voordeel van mijn 0 uren contract, dan kan dat. Ik kan altijd genoeg werken, doe gemiddeld 2 gezinnen per maand. Dat komt neer op week werken en dan week vrij.