Haha toch wel! Ik heb er zelfs om gevraagt bij de verloskundige! Ik was zoooo bang om helemaal in te scheuren van voor tot achter. De verloskundige zei dat ze dit niet zomaar doen. Uiteindelijk na bijna 2 uur lang persen toch de knip erin gezet en wat was ik blij zeg!!!! ik zei gelijk: hadden jullie dat niet effe eerder kunnen doen? 2 weken pijn gehad, en alles is perfect genezen! Ben er echt heel blij mee dat het is gebeurd.
Hoe zit in die landen met percentage keizersnedes? Als er minder geknipt wordt, maar vaker tot ks wordt overgegaan dan zegt me dat nog niet zoveel... (ben ook wel nieuwsgierig naar de definitie van 'goede' geboortezorg, ik denk niet dat we in Nederland erg veel te klagen hebben? Wat overigens niet wel zeggen dat ik niet denk dat er hier soms beslissingen worden genomen omdat het 'handiger' is in plaats van dat het echt noodzakelijk is)
Uit het artikel: "In Zweden, een land met vergelijkbare geboortezorg als in Nederland, werd in 2010 6,6 procent van de vrouwen ingeknipt. In Nederland was dat destijds 30,3 procent. Dat is een opmerkelijk verschil." Daaruit blijkt 'dat het inknippen vaak overbodig is', zegt Gaakeer-Gort. "In Nederland wordt bijvoorbeeld een knip gezet als bij het persen een bepaalde tijd is verstreken. In sommige ziekenhuizen wordt ingeknipt als het kindje na een uur persen niet is geboren, bij andere ziekenhuizen doen ze dit na anderhalf of twee uur." Wat Gaakeer-Gort tegen de borst stuit, is dat er geen algemeen geldende richtlijnen zijn opgesteld over wanneer wel of geen knip wordt gezet. "Iedere zorgverlener en elk ziekenhuis doet iets anders. Bij het ene ziekenhuis is het inknippercentage 11 procent, bij het andere 46. Als vrouw ken je deze percentages van tevoren niet en kun je dus niet op basis hiervan een keuze maken. Vanuit de stichting willen wij dat hier duidelijkheid over komt." Denk dat hier dus ook aan ligt. Bij het ene ziekenhuis staat in het protocol dat er na 1 uur persen ingegrepen moet worden. Vaak wordt het dan zo gebracht dat het te lang duurt en dus nodig is. Terwijl dat helemaal niet het geval hoeft te zijn. Hier begonnen met persen op bed. Kon mijn houding niet vinden en het schoot niet echt hard op. Toen door mijn eigen verloskundige op de baarkruk gezet. Dat ging een stuk beter. Enige "ingreep" was een warme natte doek tegen mijn onderkantje. Wat gescheurd en 3 hechtingen. Viel me heel erg mee. De verpleegkundige die erbij was trok zo'n beetje wit weg bij het zien van de baarkruk. Schijnt dat ze aan mijn vk vroeg: Ga je echt.. op de baarkruk... baby opvangen..? Had ze zelfs nog nooit meegemaakt. Was ik puur onder begeleiding van de verpleegkundige bevallen dan was ik op bed blijven liggen en waren er een vacuümpomp en knip aan te pas gekomen. Denk dat daar ook een deel van de pijn in zit. Persen op je rug terwijl een andere houding soms zoveel meer kan helpen. Als je bijvoorbeeld One born every minute kijkt zie je vaak ook dat het persen niet vlot en dat ze willen knippen. Dan denk ik: waarom zet niemand die vrouw in een hurkende houding, zwaartekracht kan al helpen! Ben me ervan bewust dat het niet voor iedereen opgaat en dat (snel) ingrijpen echt nodig kan zijn. Maar denk toch dat er met name in ziekenhuizen er wat dit betreft verbetering kan komen door iets minder protocol toe te passen en wat meer naar de vrouw in kwestie te kijken.
Ik heb na eindeloos persen ook gezegd: geef nou maar een knip. Had ik mijn eerste bevalling ook gehad en heb ik maar een week last van gehad. Ook na de tweede knip na een week al geen pijn meer.
Dat van die keizersnede percentages vraag ik me ook af. En hoe zit het met het gemiddelde geboortegewicht in andere landen? Ik heb ook een knip gehad maar wist van niks. Totdat ze gingen hechten, reikt ook tot over mijn bil. En het was echt noodzakelijk.
En hoe zit het idd met inscheuren, genezing daarvan etc. Hier bij de eerste flink geknipt (na bijna 2u persen, werd vacuumverlossing dus knip noodzakelijk) en heb daar heel veel last van gehad (infectie, hechtingen gesprongen, open wond, na 8mnd eindelijk dicht). Bij de tweede een kleinere knip, op OK gehecht, na twee dagen al totaaaal geen last meer.
2 uur persen is veel te lang, dan moet er ingegrepen worden. Dus je voorbeeld is niet heel representatief Ik heb bij de eerste nog geen 15 minuten geperst en bij de 2e nog geen 2 minuten. Ook dat is weer het andere uiterste en dus niet representatief. Nogmaals: de verhalen waarbij het noodzakelijk was, zijn niet de situaties waar het hier om gaat! Er wordt in gevallen waarbij het niet noodzakelijk is (omdat bv de vk of gyn bijna pauze heeft, het gebeurd echt!!!) een knip geeft om de boel op te laten schieten. Zou je daarvoor een knip in je vulva willen? Een knip zou enkel en alleen in het voordeel van de vrouw (en de baby uiteraard) moeten zijn, niets meer en niets minder. Maar het gebeurt steeds vaker dat er wordt ingegrepen omdat dit beter uitkomt. Een bijwerking van marktwerking en bezuiniging in de zorg
Ben ik niet helemaal met je eens, het zou voornamelijk alleen in het voordeel moeten zijn van de baby.. niet voor de vrouw. Op dat moment is het schijnbaar in hun ogen belangrijk dat het kindje makkelijker geboren wordt. Ze doen het echt niet om de vrouw te vervelen met hechtingen oid.
Bij mij is er een knip gezet én ik heb een kleine scheur. Ik weet eigenlijk niet eens waarom ik ben geknipt maar heb er geen last van nu 12 dagen later. Geen pijn niks, ik heb wel een inwendige hechting dus misschien ligt t daaraan? Het geneest ook supergoed. Mijn kraamverzorgster die dacht dat ik enkel was gescheurd. Ze zag de hechting van de knip niet eens. Edit: ik heb een knip gehad na 30 min persen, dus geen sprake van te lang persen oid. Ze vonden me wel zielig omdat ik uuuuren weeen heb gehad en geen pijnstilling heb gebruikt. Misschien dachten ze laten we haar niet te lang persen
Bij mij hebben ze me ook laten scheuren in het ziekenhuis, ik heb een uur geperst.. Ze stond wel op het punt van knippen maar ik wilde het graag nog een paar x zelf proberen en dat heeft ze gerespecteerd! Met als gevolg bijna een totaal ruptuur op een paar millimeter na dus ja ik weet niet wat beter was geweest haha! Ik heb overigens geen lang herstel gehad, dit ging geen voorspoedig..
Meen je dit serieus?! "voornamelijk alleen in het voordeel van de baby" en als moeder zijnde dagen kreupel lopen van de pijn of niet zonder huilen van de pijn uit bed kunnen komen, dat zijn consequenties die je moet afwegen tegen het belang van de baby. Ja, in medische noodzaak is ingrijpen (knip) wel eens nodig, maar om nu altijd het belang van de baby boven dat van de moeder te stellen vind ik toch wat ver gaan. Zeker als het ook gevalletjes 'tijdswinst' zijn: de bevalling moet sneller omdat er nog 3 bevallingen zijn bijvoorbeeld..
Ik heb het dan ook over de medische noodzaak van een knip en niet om het gemak van een zorgverlener zodat deze 10 minuten eerder pauze kan houden. Ja dan moet de medische noodzaak van de baby boven het comfort van de vrouw staan. Ik heb liever beurse billen dan dat m'n kind zuurstof tekort krijgt tijdens de geboorte oid, maar dat ben ik maar. Misschien staat het er wat kort door de bocht, maar ik vind wel dat zorgverleners op dat moment moeten kiezen tussen de gezondheid van de baby of tussen het comfort van de vrouw. En in mijn ogen is de gezondheid van de baby dan verre belangrijker dan het comfort van de vrouw.
Sorry hoor, maar als je denkt dat een arts of vk probeert om zich er even snel vanaf te maken met een knip dan zit je er toch een beetje naast. Dan weet je namelijk zeker dat je vervolgens een half uur (of langer) zit te hechten. Sneller aan de pauze is dan niet echt aan de orde... In de 6 maanden dat ik op de verloskamers heb gewerkt ben ik 5kg afgevallen omdat ik uberhaupt meestal geen tijd had om te eten, dus dat soort opmerkingen maken mij altijd een beetje boos. Protocollen in ziekenhuizen worden gemaakt op basis van richtlijnen die gebaseerd zijn op wetenschappelijk onderzoek, dus met het volgen van een protocol probeer je je te houden aan de beste zorg voor zover bekend op dat moment en daarmee het risico op complicaties zo klein mogelijk te houden.
Dit lijkt me ook een stuk waarschijnlijker dan "ze willen graag pauze houden". Ik denk dat mensen die graag op tijd pauze willen houden wel een ander beroep kiezen.
Ik werk zelf op de verloskamers en ik ken geen enkele bevalling waarbij een knip werd gezet terwijl dit niet nodig was. Dat dit bij thuis bevallingen veel minder gebeurd dan in ziekenhuis is omdat er in het ziekenhuis de mensen komen met medische indicatie, wat het percentage flink opschroeft. En de bevallingen die thuis zijn gestart maar uiteindelijk niet vorderden komen naar het ziekenhuis, vaak zie je dat het kindje het inmiddels wat zwaarder krijgt omdat er al enige tijd overheen is gegaan. Ook de zorgverlender heeft liever geen knip, dit kost meer tijd ivm hechten, en is niet patient vriendelijk. Meestal leggen wij op het moment zelf uit waarom het nodig is, omdat je het ziet aankomen maar soms is spoed echt spoed en is er simpelweg geen tijd voor uitleg/discussie. Ik vind het echt heel jammer dat er mensen zijn die hier over twijfelen.
Wat is goede geboortezorg? Staat er ook iets vermeld over percentage kinderen dat daarna moet blijven ivm foetale nood? Totaal rupturen? Gemiddeld geboortegewicht? Ik denk echt dat een knip nog het minst erge is van de hele bevalling. En nogmaals, dat het gezet zou worden ivm tijdgebrek is echt grote onzin want hechten van een ruptuur zijn ze daarna ook wel even zoet mee.
Ik ben gelukkig niet ingeknipt, had alleen twee kleine scheurtjes boven. Het was ook totaal niet nodig. Ik denk ook niet dat er 'zomaar' geknipt wordt, behalve als de baby in nood is.