Hoi dames, Mijn dochter van twee jaar heeft krentenbaard in best heftige vorm. Nu heb ik nog een dochter van 1,5 maand. Ik ben natuurkijk erg bang dat zij ook besmet wordt. Mocht dit het geval zijn, is dit dan gevaarlijk voor een jonge baby? Mijn oudste dochter lijkt er niet super veel pijn aan te hebben maar ik ben natuurlijk bang dat als de baby het krijgt zij er pijn van zal hebben of erg ziek van zal zijn. Iemand ervaring met jonge baby's en krentenbaard? (Ik zal dan sowieso naar de HA gaan uiteraard, maar maak me er nu al zorgen om dus behoefte aan antwoorden🙂
Google een optie? Hoewel krentenbaard veelal bij kinderen voorkomt, kunnen ook babys het krijgen. Vooral door hun relatief lage weerstand hebben babys een hoge kans op besmetting. Daarom is het cruciaal om, als iemand in een gezin krentenbaard heeft, ervoor te zorgen dat de baby niet besmet raakt. Ook hebben babys een grotere kans op een ernstige vorm van de aandoening. Veelvoorkomende vorm van krentenbaard onder babys De meest voorkomende vorm van impetigo (officiële naam van krentenbaard) onder babys is impetigo bullosa. Hierbij ontstaan in eerste instantie rond de navel van de baby blaasjes. Bij kinderen of volwassenen ontstaan deze meestal rond de heupen. Deze blaasjes worden later heldere en met vocht gevulde blaren. Dit vocht wordt later troebel en als deze blaren open gaan is dit vocht zeer besmettelijk. Is behandeling nodig? U moet krentenbaard bij babys zeker laten behandelen. Als de infectie niet wordt behandeld loopt de baby de kans de ziekte van Ritter op te lopen. De ziekte van Ritter Deze ziekte, ook wel bekend onder de naam SSSS, zorgt in eerste instantie voor koorts en een rode huid. Na één tot drie dagen ontstaan er op het hele lichaam blaren. Wanneer deze blaren loslaten ziet de huid eronder eruit als een schaafwond. Deze blaren drogen binnen enkele dagen op, maar er ontstaat wel koorts op deze plekken. Vooral jonge kinderen zijn door hun lage weerstand vatbaar voor deze infectie. Wanneer de ziekte van Ritter niet tijdig wordt behandeld, ontsteekt de bacterie ook diepere lagen van de huid. Hierdoor kan er bloedvergiftiging optreden, waaraan het kind kan overlijden. Het is dus cruciaal om al bij krentenbaard in te grijpen, om erger te voorkomen. Hoe voorkomt ik dat mijn baby krentenbaard krijgt? U kunt de kans op krentenbaard al enorm verlagen door ervoor te zorgen dat uw baby niet in contact komt met mensen die besmet zijn door de bacterie. Dit zal natuurlijk lastig zijn wanneer u of uw kind besmet is, maar probeer toch zoveel mogelijk gescheiden van elkaar te blijven. Zorg er ook voor dat spullen (handdoeken, speelgoed, beddengoed e.d.) niet gedeeld worden. De bacterie kan zich namelijk ook via voorwerpen verspreiden. Als uw baby toch besmet raakt, dient u zo snel mogelijk voor behandeling naar de huisarts te gaan.
Ik had inderdaad al gegoogled. Bedankt voor je stuk hoor, maar ik was opzoek naar ervaringen hiermee. Of ze er o.a. Veel pijn van hebben.
Geen ervaring met baby's en krentenbaard, maar voor zover ik weet doet krentenbaard geen pijn. Kan wat jeuken, maar die ervaring heb ik niet. Heb het zelf gehad een paar jaar geleden.
Ik zou het wel goed in de gaten houden idd...mijn dochter heeft in september krentenbaard gehad best heftig...ik kreeg het in oktober nu al 2x AB gehad en nu heb ik het weer!!!! Kan zo lang rond waaien dus. Ik heb nu een lange AB kuur. Had hiervoor pas 1x AB gehad in bijna 30 jaar en nu dus al drie keer voor die stomme krentenbaard. Alles goed wassen thuis ook en ik zou ook nu alvast gewoon even de HA bellen voor advies. Succes!
Ik zou je adviseren om voor zover mogelijk met je partner af te spreken dat een van jullie voor je dochter zorgt en de ander voor de kleine... heel heftig maar het verkleint de kans op besmetting ontzettend. en sowieso heel goed handen wassen. Hier in kennissenkring meegemaakt. Die hebben het zo opgelost op advies van GGD en kinderarts.
Heb je ook gesmeerd? Ik heb het zelf dus ook gehad, op een gegeven moment verspreid over mijn lichaam, na 2 kuren naar de dermatoloog doorverwezen en moest toen mijn slijmvliezen een paar keer per dag, 4 weken lang geloof ik, insmeren met bactroban. Zo'n antibioticakuur komt helaas niet altijd precies waar het moet zijn. En een huisarts weet er niet alles vanaf en geeft snel antibiotica.
Onze dame heeft krentenbaard gehad toen ze 2 weken oud was. Heb toen de antibioticazalf meegekregen, duurde aantal dagen voordat het weg was. Helaas kreeg ze toen weer 2 nieuwe plekjes, maar daar hielp de zalf gelukkig ook goed tegen. Ze had er niet echt last van enige wat ze niet leuk vond is dat ze van die wandjes aan moest. Mijn partner had het heel heftig had toen ook ab en die heeft toen aparte handdoeken gebruikt en niet meer voor haar gezorgd totdat het bij hem over was.
Jeetje, wat naar! Mijn zoon heeft het ongeveer 3 maanden geleden gehad en het verbaasde me al dat niemand anders uit het gezin het ook kreeg, maar nu drie maanden later dus alsnog! Zou me niet verbazen als dat alsnog van die keer vandaan komt. Als ik hoor dat het bij jou ook zo blijft hangen.. Wel vervelend dat ik niet binnen korte tijd al weet of de baby besmet is.. Afwachten dus..
Bedankt voor de tip! Het gaat alleen heel lastig worden aangezien hij erg lange dagen werkt en ik nog in mijn verkof zit. De zorg komt dan toch eigenlijk de hele dag op mij neer jammer genoeg.
Bedankt verder voor alle reacties! Ik ga mijn best doen alles zo veel mogelijk te scheiden etc. Dat wordt wel lastig vrees ik. Ik ben benieuwd of de baby en ik zelf de dans ontspringen maar ik vrees dat het misschien al te laat is want ik kwam er best laat pas achter dat het krentenbaard is.
Ik zou de baby ergens anders laten logeren en zelf meegaan. Onze oudste zoon was 5 toen hij krentenbaard kreeg. Het sloeg, ondanks de zalf, naar binnen. Hij is er doodziek van geweest! Door de krentenbaard kreeg hij iga vasculitis, kleine bloedingen in heel zijn lichaam. We hebben oprecht gevreesd voor zijn leven toen we naar de ehbo gingen. Zijn nieren en hart werden 3x per week gecontroleerd, hij is 3 maanden thuis gebleven omdat hij te ziek was om zelfs op zijn benen te staan. Hij kreeg er reuma van, zijn gewrichten waren vuurrood en dik en hij spuugde alles uit. Krentenbaard is voor een kind met een goed immuunsysteem niet zo'n probleem. Maar een baby? Nee ik zou alles doen wat ik kon om die te beschermen. Je moet het echt niet te licht opnemen. En je kind ook niet naar school oid laten gaan. Als ze een ander besmet met een slechte weerstand, dat moet je niet op je geweten willen.
vriendin van me haar middelste kindje had het ook.. ontdekte het ook toen hij al best veel plekjes had. Uiteindelijk heeft de oudste het ook gehad -in mindere mate- maar de baby van 3 maanden niet.. Let vooral goed op handhygiëne en kusjes geven (niet dus) als ze het om de mond hebben...
Mijn zoontje heeft het gekregen met 8 weken. Het zat op zijn bovenbeen en niemand anders thuis had het. We hebben het ingesmeerd met zalf van de dokter en voor de zekerheid met een vet gaasje afgedekt en verband erover. Zo kon hij het niet aan z'n hand komen en verder verspreiden.