Mijn dochter gaat nu sinds 2 weken naar de peuterspeelzaal. Ze zit in een vve groep. Had gevraagd om haar daar niet te plaatsen maar hebben ze wel gedaan. Mij dochter is 2,5 maar praat ontzettend veel. Leidster van peuterspeelzaal zei de 3de keer al tegen me dat mijn dochter haar woordenschat zo uitgebreid is. Ik wil niet groots doen maar twijfel om haar naar een andere peuterspeelzaal te brengen omdat ik vind dat ze daar niet hoort. Ze zit met 9 kinderen in de groep waarvan 5 vve. Geen van die 5 spreekt nederlands en 1 ervan slaat zich steeds tegen zijn hoofd. Ik kijk het wel nog even aan want het kan natuurlijk ook gewoon goed gaan. Maar zogauw ik merk dat het toch een andere wending gaat geven ga ik haar wel over laten plaatsen.
ik dacht trouwens ook dat na jaren onderzoek was gebleven dat het geen significant effect op de taalontwikkeling had. Ik blijf persoonlijk van mening dat je zelf thuis veel meer moet kunnen bereiken (als je zelf de nederlandse taal goed beheerst). Een leidster van de vve heeft 8 kinderen onder haar hoede. Ook van andere kinderen gaan ze daar weinig leren, want die spreken dus ook vaak nog niet zo goed. Terwijl je thuis in 1-op-1 begeleiding veel meer oefeningen zou kunnen doen. Maar goed, dit is mijn (niet wetenschappelijk onderbouwde ) mening
Zoontje ging naar de psz met vve indicatie van april tem december. Daarvoor was er op deze psz geen vve. Toen het een psz werd met vve vond ik de psz ook veel leuker. Toen begonnen ze te werken met thema's, elk thema duurde 3 tot 5 weken. In oktober hadden ze de psz ook heel anders ingericht met een exploratiebak. Hij heeft er veel aangehad maar mocht wat langer duren van mij. Iets te kort met vve indicatie.
hier biedt het kdv VVE, maar dan niet acht kindjes die allemaal een VVE-indicatie hebben bij elkaar, maar juist enkele in een verder 'normale' groep zodat de kindjes veel kunnen leren. Ik denk dat je thuis een hoop kan doen, maar leren gaat bij peuters vaak spelenderwijs en dat doen ze daar vooral met de andere kinderen. Mijn ervaring is juist dat zoon heel veel geleerd heeft op de peutergroep, in de kring zitten, wachten op je beurt, een verjaardag vieren met andere kindjes, samen buiten spelen. Dit kan ik thuis niet bieden hoor.
o maar met dat laatste ben ik het ook helemaal eens. dat is denk ik ook heel waardevol voor de ontwikkeling. mijn stukje ging specifiek over het adresseren van een achterstand in taalontwikkeling
Maar dat valt ook allemaal onder vve, het is meer dan alleen taalontwikkeling. Het omvat ook tekenen, zingen, luisteren, praten met elkaar, motoriek, beginnende rekenvaardigheid, etc. Lijkt me overigens een broodje aap dat vve onderwijs niet zou helpen bij taalachterstanden. Ten eerste kan je dat nooit aantonen, en daarnaast zie ik wekelijks expat-kinderen die redelijk Nederlands spreken (terwijl mama en papa alleen Engels en Japans praten b.v.). Dat Nederlands leren ze dus op psz/kdv.
deze post gaat toch over een kindje met een taalachterstand? nou daar is mijn reactie dus op. Zoals ik al zei zijn al die andere dingen die jij noemt wel erg waardevol voor een kind! Ook ging mijn post over ouders die wel de nederlandse taal goed beheersen ( ik ga er dus even vanuit dat ts dat doet, gezien haar op). jij hebt over niet-nederlandse ouders, dat is denk ik een ander verhaal. even gegoogled en idd, dit teleurstellend rapport: Voorschools onderwijs heeft écht geen effect - Binnenland - Voor nieuws, achtergronden en columns
Ik denk dat je thuis een heleboel kan bieden, maar een peuter leert niet alleen van oefeningen, maar juist in de praktijk. Ik ben NL-talig, CB-arts noemde mij en mijn man zeer talig, maar toch heeft ons zoontje zeer veel geleerd op het kdv. Dus de thuissituatie is zeker belangrijk, maar de combi met een VVE-traject is echt een meerwaarde.
Achter een taalachterstand kan een heel scala aan oorzaken zitten, en een getrainde peuterwerker ziet veel meer dan jij als ouder. Eea valt of staat natuurlijk met die goedgetrainde medewerkers... Die kop van de Volkskrant vind ik erg kort door de bocht; je kan ook concluderen dat de reguliere kinderopvang in nl dus best goed op orde is, zodat er (gemiddeld) weinig verschil is tussen reguliere en vve-lokaties. Niet direct reden om een systeem dan maar af te schaffen. (hier kopieert trouwens iedereen die puk&ko thema's; ook de muziekschool, gymles en alle niet-vve-lokaties in de buurt). Ik zie dat vve-systeem meer als een poging van de overheid om eea te reguleren (zodat je ooit misschien wel kan vergelijken, meten etc).
Zoiets lijkt me prima aan te tonen en te onderzoeken, anders zou je andersom ook niet ook kunnen tonen dat het wél werkt. Natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen, daarom, in het algemeen heeft vve weinig nut boven het gewone psz programma. De psz en het kdv op zich bleken wel nuttig bij een achterstand.
Wij zijn inderdaad gewoon Nederlands. Ik ben er nog niet helemaal uit wat nu het beste voor hem is.. Nog maar goed over nadenken. Ik merk wel vooruitgang. Iedereen bedankt voor alle reacties ☺️😀