Zo, dat vind ik inderdaad nogal wat voor groep 3. Ik zou daar ook mijn vraagtekens bij hebben, vooral die druk dat het moet en met dat punten geven!
Ja ik merk het ook echt aan mijn zoon. Als we eens een drukke dag hebben en we zijn wat later thuis, kan het zijn dat er eigenlijk geen tijd meer over is om 20 min te lezen. Hij kan zich daar best druk over maken dan. En als ouder is het ook niet altijd fijn dat je, ongeacht hoe je dag was, elke dag die druk voelt om nog even 20 min te lezen. En dat doe je uiteraard dan toch maar omdat je niet wil dat jouw kind de aanleiding is dat het groepje minder punten krijgt en je kind daarop wordt aangekeken.
Ik kan me niet herinneren dat ze hier ooit in groep 4 iets hebben gedaan. In groep 5 krijgen ze hier pas huiswerk, toetsen die geleerd moeten worden. Als het wel nodig is dan hoor je het van de school en krijgen ze oefenwerk mee naar huis. Spreekbeurten zijn ook pas in groep 5 en werkstukken maken ze op school en niet thuis.
Dit vind ik echt extreem zeg. Je moet helemaal niks hoor. 20 minuten lezen, kom op zeg. Dan maar minder punten zou ik zeggen. Lekker belangrijk ook (maar niet heus).
Geen huiswerk. Wat we zelf doen: Af en toe rekenen oefenen in de auto, plus, min, tafels. Soms woordjes spellen in de auto (familie woont op 30 minuutjes rijden, dus dan zijn er weer 10 minuutjes voorbij). Toen onze oudste wat achterbleef met lezen- en het echt niet voor de lol deed, moest ze iedere dag 1 verhaaltje lezen van die '365 berenverhaaltjes' . Soms vergat ze het, maar de datum staat er bij. En uiteindelijk is het heel zinvol geweest. Het zijn ook maar heel korte verhaaltjes. En 1 keer heeft ze haar schrijfschrift meegenomen in een korte vakantie, omdat ze het zo rot vond dat ze achterlag ten opzichte van haar klasgenootjes. Dus een paar keer een beetje gewerkt en die paar bladzijdes waren weer bij, waardoor zij zich weer beter voelde. Nu in groep 5 heeft ze nooit wat mee hoeven nemen of doen. Lezen vind ze inmiddels ontzettend leuk, dus doet ze voor de lol. Wel hebben ze 3 'kringen' in groep 5. Nieuwskring, leeskring en een spreekbeurt. In groep 3 en 4 moesten het er 2 van de 3 zijn. Maar onze kinderen zitten op Jenaplan onderwijs, waar kringen/presentaties wel belangrijk zijn.
Gesprek met juf was best confronterend. Hij doet zijn best is vrolijk en heeft veel vriendjes maar schoolprestaties leiden nu door zijn korte concentratieboog en snel afgeleid. Apart zitten helpt ook niet voldoende. Cito scores van rekenen van a naar b niveau en woordenschat van a naar e. Ze adviseert uisarts voor doorverwijzing. Als ze iets uitlegt of mondeling toets afneemt komt helft of meer niet bij hem binnen. Sommige dingen herken ik wel. Is soms ook druk maar kan ook goed even stil zitten. Weet even niet. Jullie tips/ervaringen? Wat kunnen we verwachten mochten we zo'n traject ingaan of ligt dat eraan hoe erg het lijkt te zijn.
Ja ik herken het compleet. Alleen hier speelt het niet alleen op school maar ook thuis. Alleen voor thuis vonden wij het niet zo'n probleem, nu het haar schoolprestaties in de weg zit zijn we idd verder gaan kijken. Hier werkt apart zitten ook niet voldoende, maar een koptelefoon wel. Even ter illustratie: de begrijpend lezen cito bestond uit 2 onderdelen (begrijpend lezen is iets wat onze dochter heel goed beheerst) bij het eerste onderdeel 10 van de 20 fout. De juf schrok en heeft haar bij deel 2 vooraan gezet met koptelefoon op: foutloos gemaakt. Hier gaan we haar laten onderzoeken omdat er nog meer speelt.
Wel fijn om te lezen dat jullie het ook extreem vinden. Dit is mijn oudste dus verder ook geen idee wat "normaal" is qua huiswerk. Ga het toch maar even aankaarten.
Lijkt mij ook. Volgens mij wordt minimaal 15 minuten per dag aangeraden voor kinderen die leren lezen. Hier een school met huiswerk vanaf groep 1. Kleuters hebben woordenschat (woordjes bij plaatjes kunnen zeggen). Nu in groep 3 elke dag drie bladzijden uit je leesboek lezen, één keer per week een rekenblad en een soera leren voor godsdienst. Een keer niet doen is geen probleem maar als je er echt weinig aan doet krijg je dat wel op school te horen. Vanaf groep 4 wordt het meer weet ik van medemoeders.
Wij proberen veel te lezen. Ze leest slordig en haalt daardoor maar net (niet) het vereiste niveau. Ze kan extra tablettijd verdienen met lezen. Daar heeft ze veel interesse in, dus lezen doet ze nu volop. Verder hangt er een tafelposter op de wc en hebben we squla. We verplichten haar niets, maar bieden wel de mogelijkheden.
Ik vind het heel raar... Vooral omdat het blijkbaar met een puntensysteem gaat waar andere kinderen ook mee te maken hebben. Nu al een soort van sociale controle op huiswerk en iedere dag 20 min verplichten vanuit school... Lijkt mij de manier om de intrinsieke motivatie Mbt lezen geweldig de das om te doen. Iedere dag lezen is natuurlijk niks mis mee, maar zodra je het op deze manier gaat verplichten, gaat dat volgens mij zwaar ten koste van het leesplezier. Ik ben dan zo'n eigenwijze ouder die dat dus ook niet zo zou doen en dat zou ik ook zeggen op school. Mijn jongste leest sinds gr 3 iedere avond aan ons voor als onderdeel van het bedritueel. Vindt ze geweldig. En soms lezen we allebei een stukje of wil ze graag dat ik 'als juf' voorlees. Allemaal prima, want zo vind ze het leuk. En soms skippen we het omdat het door omstandigheden al iets te laat is ofzo.
Heb je het vermoeden van adhd? Mijn jongste dochter heeft adhd, gediagnostiseerd in groep 2. Ze heeft ook echt alle kenmerken van adhd: hyperactief, slechte concentratie en zeer impulsief. Via de huisarts verwijzing gehaald en daarna onderzoeken bij kinderpsychiater. Met medicatie gaat het veel beter, zowel op school als thuis. Overigens is een kind met adhd niet 100% van de tijd super druk of kan het zich nooit concentreren. Alleen is dat allemaal veel sterker aanwezig dan bij andere kinderen. Zo kan mijn dochter best even stil zitten, maar daarna moet ze haar energie echt kwijt. Ze komt vaak (bijna letterlijk) stuiterend uit school. Lezen vindt ze geweldig en dan kan ze zich goed concentreren (voor bepaalde tijd) maar voor knutselen heeft ze nauwelijks geduld. Rekenen gaat ook moeizamer omdat ze het moeilijk vindt en dan kost het veel meer moeite om zich te concentreren.
Mijn zoon zit pas een paar weken in groep 4 dus nav dit topic toch maar even nagevraagd, hier krijgen ze nog geen huiswerk in groep 4, tenzij de kinderen wat achterlopen. Mijn zoon leest zo ongeveer alles wat los en vast zit dus aan die 20 minuten per dag komt hij zelf al. Maar vanuit school dit zo verplichten vind ik nogal wat!
Hij was dus ook erg verdrietig dat hij in de kerstvakantie elke dag moest lezen terwijl zijn broertje, die de helft van de vakantie hier was, dit niet hoefde te doen. Zijn broertje zit in groep 3 op een andere school. Onze zoon kreeg vanuit school een blad mee die dan ingevuld terug moest na de vakantie, en de kinderen die dat zouden doen zouden een verrassing krijgen. Wij hebben onze zoon toen de keuze gegeven, als hij het niet wilde doen moest hij ook accepteren dat hij (misschien wel als enige) geen verrassing zou krijgen. Misschien niet de meest pedagogische oplossing, maar hij is net 7. Het was kerstvakantie en ik vond het wel even prima eigenlijk.
Ik vind het echt verwonderlijk dat sommigen die verplichting voor lezen zo raar vinden vanuit school. Het is echt belangrijk om elke dag te lezen. (En ja ik weet dat er op zp alleen maar kinderen zitten met 6 jaar ontwikkelingsvoorsprong) maar in de werkelijkheid halen veel kinderen het leestempo niet en is het wel degelijk belangrijk!
zoon leest bij lange na geen 20 min per dag , dat gaat gewoon weg niet gebeuren. Hij word al overprikkeld en haat lezen ( dyslexie onderzoek zit in de pen, deze cito gaat 3 x E score wezen met grote waarschijnlijkheid). Hij moet op school alle concentratie die hij heeft gebruiken met concerta om de dag door te komen. Hem laten lezen meer dan 2/3 zinnen na schooltijd zou een worsteling van een uur zijn. Daar pas ik voor, ik vind dat hij genoeg op zijn tenen gelopen heeft tijdens de schooldag en dan mag alle onrust eruit na school. We lezen hem wel voor overigens en dan met vinger erbij dat hij toch wat meeleest. Dochter vind lezen leuk en leest dus makkelijk 15/20 min extra per dag naast school, geen probleem. Daarnaast bijna elke dag dat wij een gedeelte voorlezen en ze een gedeelte zelf leest.
Hier wordt het ook wel aangeraden elke dag te oefenen met lezen. Maar ze hebben het dan over 10 minuutjes per dag. Zelfs daar komen we niet aan. Ik kan me zelf van vroeger helemaal niet herinneren met school bezig te zijn geweest buiten school om. Ik vind ook dat kind nog kind moet kunnen zijn. Waar haal je de tijd nog vandaag. Ze spelen uit school, voetbal 3 x per week etc. etc. Echt super leuk de reacties!!
Het is maar net hoe je het brengt bij een kind. Leesplezier en intrinsieke motivatie zijn minstens zo belangrijk om een goede leesontwikkeling tot stand te brengen. Behalve dat je wil dat je kind het technisch lezen (dus bepaald aantal (moeilijke) woorden binnen bepaalde tijd) onder de knie krijgt, wil je toch ook dat ze plezier houden in het lezen. Uiteindelijk is begrijpend lezen vele malen belangrijker dan technisch lezen en is het technisch lezen hooguit een hulpmiddel om het begrijpend lezen makkelijker te maken. Doordat een kind met plezier leuke boeken leest, informatief/kinderboeken/voorleesboeken, stimuleer je behalve technisch lezen ook het begrijpend lezen.