Mag ik jullie om wat advies vragen? Ik heb hier al eens eerder geschreven, maar er verandert nog niet zoveel. Even in het kort, zoontje is in groep 2, op advies van school, blijven zitten. Onzeker, jong (september) en een lage citoscore (D). Sindsdien verveelt hij zich en vindt hij school stom. Zijn cito's sindsdien, allemaal hoge A's. Hij zit nu in de plusklas, maar vindt dat vervelend. Niet omdat hij daarheen gaat af en toe, maar omdat hij dat werk verplicht moet maken na zijn gewone werk. Hij ziet het dus als straf (en dat ben ik met hem eens). Waar andere kinderen op de computer mogen, moet hij dan weer extra werk doen en ik snap dat dat niet eerlijk voelt. Even afhankelijk van hoe zijn citoscore's dit keer zijn (ga er niet vanuit dat ze drastisch zijn gekelderd), vinden we dat er dit keer toch eens echt iets moet gebeuren. Vanavond hebben we een gesprek en onze ervaringen met school tot nu toe is dat eigenlijk alles teveel moeite is. Wij willen graag vragen of ze hem willen doortoetsen. Ik weet dat hij voorloopt, maar hoever kan ik lastig inschatten. Eigenlijk vind ik dat ze dit al veel eerder hadden moeten doen, maar school ziet alleen de ideale leerling, rustig en goed scorend. De problemen spelen zich vooral thuis af. Zijn jullie kinderen doorgetoetst? Wanneer is dat gebeurd en om welke redenen? Dit is nu al zo lang aan de gang en ik ben er helemaal klaar mee. Ik zou het liefste willen overstappen naar een andere school, maar dat wil hij zelf absoluut niet.
Ik zou vooral inzoomen op zijn leerstofaanbod. Moet hij alles maken van het 'gewone' werk of is het gecompact? In feite zou hij tijdens het gewone werken zijn pluswerk moeten kunnen maken en daarna net als de andere kinderen iets kiezen want zoals je het nu beschrijft is het inderdaad niet eerlijk en kan ik me voorstellen dat hij het als straf ziet. In zulke gevallen krijg je dus dat kinderen gaan onderpresteren want dan zijn ze misschien niet goed genoeg meer voor de plusklas en hoeven ze dat niet meer..... Dus ik zou ze kritisch laten kijken naar het 'gewone' werk en hoeveel daarvan zinvol is voor hem.(en daarvoor moeten ze misschien wel doortoetsen )
Op zich is er toch wel wat gebeurd, toch? Hij is versneld en zit in de plusklas? Alleen heeft het niet het gewenste effect. Maar die garantie heb je nooit. Je hoort heel vaak dat pluswerk bovenop het basiswerk komt, dat is natuurlijk niet de bedoeling... Het basiswerk moet dan gecompact worden aangeboden en in de tijd die overblijft kunnen kinderen dan het pluswerk maken. Dat zou ik dus ook bij school voorstellen. Mijn kinderen zijn niet doorgetoetst. De oudste heeft alleen in groep 1 de cito van groep 2 meegemaakt, voordat ze versnelde naar groep 3, maar verder niet. Bij de jongste hebben ze geen cito's meer bij de kleuters, dus nu wordt er sowieso niets gedaan. En doortoetsen schijnen ze uberhaupt niet meer te doen hier op school. Ik vraag me af of je met overstappen wat opschiet. Soms natuurlijk wel, maar bij een nieuwe school beginnen ze vaak weer met een wenperiode ed, waarin er vaak weer een hele tijd weinig gebeurt, enz. En wie zegt er dan die overstap wel goed uitpakt? Ik denk dat je over zo'n beslissing echt heel goed na moet denken (maar ik denk dat jullie dat ook zeker doen!) en ook rekening moet houden met de negatieve kanten.
nelta, wij hebben de oudste laten testen. School vroeg zich af of ze misschien overvraagd werd (want nog jong en veel extra werk ed), de uitslag was voor hen de duidelijkheid die zij nodig hadden dat ze niet overvraagd werd, maar juist behoefte had aan meer en ander werk en dat ze faalangstig was. De juf durfde toen Veilig Leren Lezen ed ook los te laten en met een alternatief aanbod te komen. Ws dat de jongste tzt ook getest wordt, maar daar zijn we nog niet over uit. Sowieso kost het een hoop geld (het kan hier niet via school), dus als er geen aanleiding toe is, dan doen we het niet, het is zo ook wel duidelijk dat ze voorloopt.
Hij is niet versneld! Hij zit wel in de plusklas (2 uur per week maar), maar is dus niet versneld. We denken al 3 jaar na over de andere school, komen er niet uit. Vind het een heel zware beslissing. Het extra werk komt dus bovenop zijn gewone werk, er is niets gecompact.
Ja, dat zegt hij dus zelf al: "ik doe gewoon niet mijn best, dan hoef ik ook niet meer heen". Het is dus bovenop zijn gewone werk, er wordt niets gecompact, want ze hebben geen tijd om voor iedereen een apart programma te draaien, aldus school.
Suus ik zou eerst het gesprek van vanavond afwachten, uitleggen wat er volgens jou aan de hand is en wat je anders wil zien. Dan afwachten wat de juf er van zegt. Wanneer je merkt dat jullie echt niet op 1 lijn komen zou ik een gesprek met de IBer aanvragen, eventueel met de eigen leerkracht erbij. Succes!
Ow, sorry, hij is juist blijven zitten? Gaat het om de middelste dan? Ik dacht over de jongste...? Verkeerd gelezen...september niet aan de geboortedata gekoppeld... Dan geldt wat ik schreef wat dan betreft niet. Al is de plusklas natuurlijk wel erg fijn, als het goed wordt ingezet. Als er niets gecompact is, dan zou ik daar over in gesprek gaan. Veel methodes hebben een gecompacte leerlijn, is voor school dus niet enorm veel extra werk oid, ze kunnen gewoon die lijn volgen. En in de tijd die overblijft kan hij dan het extra werk doen. Misschien eens bij andere scholen gaan kijken en praten dan, zodat je in ieder geval weet wat er verder 'in de markt' is? Dan kun je, denk ik, veel beter weloverwogen een keuze maken.
Dank je! Ik ben bang dat we er niet uitkomen, hij heeft nu dezelfde lerares al in groep 3 en toen gebeurde er ook niks. In groep 4 werd zijn werk wel aangepast door zijn toenmalige juf en dat ging toen een stuk beter. Dat gesprek met de IB-er ga ik dan aanvragen idd.
Even het nadeel van doortoetsen (dan praat ik even als IB'er), stel je kind zit in groep 4 en ahv doortoetsen blijkt dat je kind een voldoende score haalt op de Cito eind groep 5. Dan wil het nog niet zeggen dat je kind alle leerstof t/m groep 5 klakkeloos beheerst. Daar zul je eerst grondig onderzoek naar moeten doen anders krijg je geheid hiaten. Het enige wat je zeker weet is dat het kind meer dan gemiddeld uitdaging nodig heeft. Maar wellicht op bepaalde onderdelen nog wel extra oefening en dat moet je dan wel goed in kaart brengen. Alleen met het afnemen van extra citotoetsen ben je er niet. Ik ben daarom zelf meer voorstander van doortoetsen ahv de methodes. Of de toets van een bepaald blok eerst afnemen en ahv de resultaten kijken welke onderdelen een kind dat komende blok nog instructie nodig heeft en oefening en welke onderdelen het over kan slaan en daar dus pluswerk kan gaan maken.
Met doortoetsen kun je, als je dat goed doet, ook hiaten opsporen. Alleen moeten de toetsen dan bv. één op één worden afgenomen. En daarnaast dingen als PI-dictee ofzo. Dat is dus heel veel werk voor een school. Daarnaast kun je als je weet dat een kind al ver in de stof zit, ook inderdaad bv. de methodetoetsen vooraf afnemen, wat jij al schrijft.
Het gaat om de oudste, september 2007, die dus nu nog in groep 5 zit. Een gesprek met de andere school gaat er zo komen, ik weet ook dat zij niet iedereen toelaten.
Als je echt hiaten in kaart wilt brengen moet je ook met een kind in gesprek. Dat kan op zich prima met een citotoets, alleen neem je de toets dan niet meer op de juiste manier af. Dus is de score dan ook niet meer representatief. Geeft op zich niet, maar hangt dus af welk doel je ermee hebt. Citotoetsen zijn over het algemeen voor andere doeleinden bedoeld, dus daarom minder geschikt om mee door te toetsen.
De leerkracht van de plusklas is een gepensioneerde leerkracht, zij doet dit in haar vrije tijd erbij, dus dat vind ik een beetje tricky.
Je hebt dan toch ook een ander doel met het toetsen, dus dat lijkt me op zich niet zo'n probleem. En ivm het gesprek dus ook de 1-op-1 afname. Maar je kunt het natuurlijk ook doen met andere toetsen of na de cito-toetsen, als er inderdaad een voorsprong blijkt, met andere toetsen om het te specificeren.
Waarom is dat tricky? Ze is toch betrokken bij het onderwijs van je zoon? En ze werkt vanuit school? Lijkt me juist heel belangrijk dat er dan overleg is tussen de leerkrachten? Maar goed, via ib kan natuurlijk prima, die zou ik er sowieso bij betrekken.
Nou ik geloof niet dat het de bedoeling is dat ze nog meer tijd doorbrengt zeg maar, het is er echt bij. Maar ik kan het altijd vragen natuurlijk.
Inderdaad, ik zou het gewoon vragen als je denkt dat deze vrouw een zinvolle bijdrage kan leveren aan zo'n gesprek. Wat een onzin dat ze geen tijd hebben voor aparte leerlijnen. Kortom, kinderen die achterlopen hebben ook maar pech en moeten maar zien hoe ze bijblijven? Passend onderwijs, tja. Net als eerder gezegd, in de meeste methodes zijn verschillende leerlijnen verwerkt. In die (werk)boeken staat gewoon wat gemiddelde leerlingen moeten maken en wat kinderen moeten maken die voor- of achterlopen. Zo niet, dan moet je daar voor zorgen als school. Ik zou waarschijnlijk als kind niets meer uitvoeren, zodat ik ook lekker op de computer mocht i.p.v. werkjes maken. Misschien staat school er ook niet zo voor open, omdat straks indirect blijkt dat zij met hun advies om te doubleren waarschijnlijk toch een inschattingsfout hebben gemaakt.
Dat gevoel krijg ik wel heel sterk. Wat ik jammer vind, want zo steken wij het niet in. Ik vind het wel heel jammer dat ze nu geen enkele moeite doen om die "fout" te herstellen. Hij loopt zich nu al bijna 4 jaar te vervelen en ik zie dat hij nu er geen meer in heeft, hij gaat ook dingen afraffelen en gaat zich vervelend gedragen in de klas en dat past totaal niet bij hem.