ik kwam dit tegen op FB. daar zegt men dat dit echt is. echt gr6 boekje. Klopt dat dat de kinderen op deze manier de termen leren zoals allochtoon autochtoon? weet iemand dit? vooral de juffen zouden dit wel weten dacht ik. alvast bedankt voor het antwoord. gr Belize.
Zou het niet kunnen, dat het antwoord op alles zou moeten zijn "kan allebei"? Zodat kinderen niet leren te generaliseren? Of ben ik dan heel naief?
Zie het probleem niet. Woont nu in zeist , geboren in frankrijk =Allochtoon= afkomstig uit een ander land. Laura woont in rotterdam en is er ook geboren= autochtoon. verder kan allebei.. Lijkt me een hele duidelijke manier van kinderen om simpelweg begrippen te leren, terwijl wat de buitenwereld vind of soms aangeeft in sommige gevallen ontkracht word.
Ik denk dat er context ontbreekt. Ik denk dat het juist gaat om het doorbreken van vooroordelen. Dat je niet op basis van naam weet of iemand een allochtoon is etc.
ja dat is waar. dat is ook hoe het uitgelegd werd. maar ik vraag me af of dat echt waar is, uit een schoolboek komt? mij komt het niet bekend voor.
mijn vraag is of dit echt uit een schoolboekje komt. mij komt het niet bekend voor. maar ik ben geen juf. weet jij het? o ja; laura kan surinaams zijn toch? antilliaans? zijn die autochtoon?
Laura kan zowel autochtoon als allochtoon zijn, er is geen informatie gegeven over de nationaliteit van haar ouders. Het is allemaal 'kan allebei'. Als je in Frankrijk bent geboren en je beide ouders zijn in NL geboren, ben je ook autochtone Nederlander.
inderdaad. dus ik heb mijn twijfels. hier zijn er ook juffen en ouders van gr 6 kinderen dus ik dacht, misschien is het niet eens waar.maar de mensen discussieren wel heftig waar het gedeeld wordt.sommigen denken dat het nep bericht is.
Uit jouw voorbeeld blijkt wel hoe stereotyperend deze opdracht is. Dat Laura in Rotterdam is geboren en er woont, maakt haar nog geen autochtoon. Maar als jij als volwassene dat onderscheid al niet kan maken, kun je dat dan van kinderen wel verwachten? k geloof (nog) wel in de goede bedoeling maar ik vind het een belachelijke methode. De eindstand is dat de kinderen in stereotypen denken tijdens de opdracht om de hokjes in te vullen. Op school horen de kinderen niet 'in groepen' verdeeld te worden. Kind is kind, mens is mens.
Als ze de opdracht in de klas bespreken, leren kinderen dat toch ook? Dat alles 'kan allebei' is en dus hun vooroordelen niet correct waren.
wacht even; kijk onze school is op allerlei manier gemengd en ik heb tot nu toe geen vooroordelen tegengekomen bij de kinderen. ze spreken allemaal goed nederlands en qua vooroordelen gaat het dus uitstekend. maar dan gaat dit boek aan deze kinderen vooroordelen presenteren om daar tegen te willen strijden. een beetje absurd. zo krijgen ze toch ideeen misschien. jij bent allochtoon en jij niet. terwijl niemand meer deze termen gebruikt. tenminste niet op onze school.
Deze opdracht is echt. Een vriend van mij heeft nav deze facebookpost Malmberg gebeld. Ze zeggen dat dit inderdaad echt is, maar dat er wel context ontbreekt en dat ze bezig zijn met het opstellen van een reactie.
Reactie van Malmberg op Taal actief Op verschillende social media is volop aandacht voor een opdracht uit Taal actief. Deze opdracht wordt discriminerend genoemd. De opdracht is onderdeel van een woordenschatles waarin de betekenis van de woorden allochtoon en autochtoon wordt uitgelegd. Deze opdracht heeft als doel om kinderen duidelijk te maken dat de woorden allochtoon en autochtoon slechts te maken hebben met het land van geboorte. We gebruiken de Van Dale (Junior) als leidraad. In Taal actief wordt, voordat de opdracht wordt gemaakt, de woordbetekenis door de leerkracht uitgebreid toegelicht en in een context geplaatst. Daarna maken kinderen de opdracht en bespreekt de leerkracht de antwoorden. Het antwoordmodel voor de bijbehorende opdracht is:
ik kan hiermee wel leven. allochtoon alleen als je in buitenland geboren bent. autochtoon als je hier geboren bent. prima betekenis.