Die vleeswaren in de supermarkt zijn verpakt, maar niet vacuüm. Vleeswaren in de supermarkt kun je gewoon eten. Tenminste de vleeswaren die je überhaupt mag eten tijdens de zwangerschap uiteraard.
Neem eens hier een kijkje: Zwanger en salami | Mens en Gezondheid: Zwangerschap Oftewel: Zwanger en salami Salami wordt vaak afgeraden voor zwangere vrouwen omdat het is gemaakt van rauw vlees. Dit advies is echter niet helemaal juist. De weefselcysten worden namelijk ook geïnactiveerd door drogen en door zoutconcentraties hoger dan 1,1%. Salami is een gedroogde worst en bevat gemiddeld zo'n 3,5 gram zout per honderd gram salami. Theoretisch zullen de weefselcysten in salami dus geïnactiveerd worden waardoor het eten van salami geen toxoplasmose kan veroorzaken. Hierdoor kan tijdens de zwangerschap gewoon salami gegeten worden.
Het gaat niet om de liseriabacterie bij salami, maar om een evt. aanwezigheid van toxoplasmose omdat het gaat om rauw vlees. En die aanwezigheid valt, zelfs bij 'losse worsten', echt te relativeren. Laat staan als het verhit wordt. Ik neem verder aan dat verloskundigen en gynaecologen meer verstand hiervan hebben dan het Voedingscentrum.
Van dezelfde site als hierboven, het gevaar voor besmetting met listeria en wat te laten: Ik heb trouwens geen antistoffen, dus krijg het advies niet in de tuin te werken, groenten en fruit heel goed te wassen, alleen heel doorbakken vlees te eten, maar over salami heeft de gyn niets gezegd. Zuivel Rauwe (niet-gepasteuriseerde) melk moet je vermijden, net als kazen die hiervan gemaakt zijn. Gepasteuriseerde of gesteriliseerde zuivelproducten die je bij de supermarkt koopt zijn veilig. Door de verhitting zijn de bacteriën onschadelijk gemaakt. Het is opletten bij Franse kazen waarop staat te lezen "au lait cru". Dat betekent dat ze van rauwe melk zijn gemaakt en je ze dus niet kunt eten. Alle harde kazen die van rauwe melk zijn gemaakt, bijvoorbeeld Nederlandse boerenkaas kunnen geen kwaad. Dat geldt ook voor hüttenkäse, roomkaas, smeerkaas en yoghurt. Lees de etiketten als je niet zeker weet of een product verhit is geweest. Vlees en kip De belangrijkste regel is dat je om het risico op besmetting met Listeria te verkleinen geen rauw vlees moet eten. Rauw, of gedeeltelijk rauw zijn bijvoorbeeld filet americain, carpaccio en rosbief. Biefstuk kan wel maar moet je goed doorbakken, dus niet "rood" eten. Bewerkte vleeswaren kunnen wel gegeten worden: rookvlees, bacon, (rauwe) ham en alle soorten worst. Vis en schaaldieren Twee keer per week vette vis eten is gezond. Ook hier geldt echter: eet geen vis of schaaldieren als ze niet verhit zijn. Dus geen gerookte zalm, paling, mosselen, oesters, sushi. Vis die uit blik of pot komt is verhit geweest dus wel veilig. Verse zoute haring wordt niet lang bewaard en kan wel worden gegeten. Groenten en fruit Groenten en fruit moet je goed wassen en schillen, en niet te lang in de koelkast bewaren. Vooral op voorgesneden groenten en salades kunnen Listeria bacteriën zich eerder gaan vermeerderen, zeker als die langere tijd bewaard worden. Gekookte groenten zijn veilig.
Van het woord alleen al zou de trek me vergaan! Nog een toevoeging op je lijst: softijs. Van bv de McD mag het wel omdat die ijsmachines de hele dag draaien. Maar ergens in een rustige frietzaak een softijsje kopen vond mijn gyn een slecht idee. Terwijl de vk dat geen probleem vond. Toch maar naar de gyn geluisterd
Softijs uit zo'n machine ja, daar kan listeria onzitten alz het lang stil staat. Roomijs wordt als het goed is dusdanig verwerkt dat het veilig is.
Ik kreeg als tip, wat me wel logisch klonk... als vlees een korte houdbaarheid heeft niet eten want dan is het rauw. Is het verpakt en heeft het een langere houdbaarheidsdatum dan kan het wel, of heeft het minder risico. Wat nu het exacte correcte antwoord is weet misschien wel niemand. Of het is vandaag antwoord A en morgen B.
Ik kreeg gister de tip om rauwe vleeswaren zoals spaanse ham 2/3 dagen in de diepvries te bewaren. Dan moeten alle bacterien dood zijn en kan je het daarna gewoon eten. Niet te lang bewaren natuurlijk.
Zelf heb ik bijna dagelijks salami op brood en eet ik dit al de hele zwangerschap door.. Het enige wat ik weet is dat je rauwe vleessoorten beter kunt vermijden, zoals parmaham en serranoham etc. Tot nu toe geen problemen mee gehad, mijn baby is helemaal gezond tot nu toe en zit op +- 26 weken zwangerschap Heb de volgende informatie gevonden: ''Salami wordt vaak afgeraden voor zwangere vrouwen omdat het is gemaakt van rauw vlees. Dit advies is echter niet helemaal juist. De weefselcysten worden namelijk ook geïnactiveerd door drogen en door zoutconcentraties hoger dan 1,1%. Salami is een gedroogde worst en bevat gemiddeld zo'n 3,5 gram zout per honderd gram salami. Theoretisch zullen de weefselcysten in salami dus geïnactiveerd worden waardoor het eten van salami geen toxoplasmose kan veroorzaken. Hierdoor kan tijdens de zwangerschap gewoon salami gegeten worden.'' Dit is de link: Zwanger en salami | Mens en Gezondheid: Zwangerschap Dus in mijn ogen, geen probleem om salami te eten tijdens de zwangerschap!