Hier was de instroomgroep ook prima geregeld overigens. Mijn dochter is van oktober dus in een "gewone" 1/2 ingestroomd, alle kindjes vanaf half december kwamen in de instroomgroep. Gewoon een normaal programma zoals in de andere kleuterklassen. Nu hebben ze geen instroomgroepen meer en ik vind dat best jammer, want mijn zoontje van 20 januari zit nu dus bij bijna 6 jarigen in de klas. Nu is dit een klasje van 20 kinderen dus prima te overzien, er komen er nog max 5 bij. Maar een los instroomklasje heeft wat mij betreft heel veel voordelen....dat zijn nl de kindjes waar ze hoogswaarschijnlijk hun hele basisschooltijd in de stamgroepen mee zitten. En het verschil tussen oudste en jongste kleuters wordt zo minder groot.
Weinig echt les? Ik geloof echt dat sommige moeders vergeten dat naar school gaan ook een heel leerproces is. Er zijn kinderen die dit zo overweldigend vinden dat er niks uit hun handen komt. Misschien was ik dan een vreselijk slechte juf, maar dat soort 4-jarigen ging ik dus niet dwingen tot allemaal werkjes waar ze nog niet aan toe waren. Ik heb zelfs kinderen in de klas gehad niet niks wilden, alleen maar kijken bij andere kinderen. En dat mocht dan van mij. Of lekker in de poppenhoek of bouwhoek andere kinderen leren kennen. Natuurlijk probeerde ik ze wel bij de lesjes te betrekken of te motiveren, maar wat niet gaat, gaat niet hoor. En uiteindelijk kregen ze vanzelf het zelfvertrouwen en de intrinsieke motivatie om werkjes uit te proberen. En dat is dus ook echt les, ook al zien ouders dat zelden zo...
Hier was dat ook echt niet zo. Sowieso wordt er niet gewend bij ons en komen er alleen op maandag nieuwe kinderen bij; verder werd er gewoon met thema's gewerkt en waren er vaste hoeken en hoeken die op het thema aansloten. Wat zijn er trouwens veel scholen die met combiklassen werken. Dat doen ze hier niet (of het moet echt niet anders kunnen) en ze gaan echt per leeftijd bij elkaar (in groep 1 dan); je komt hier dus niet gelijk bij zesjarige in de klas. In groep 2 is er vaak wel meer spreiding.
En zo hoort het dus in een kleuterklas te gaan. Maar Nelta omschrijft het perfect: het lijkt alsof veel ouders de kleuterklas zien als iets dat je zo snel mogelijk achter de rug moet hebben. Ik vind het juist de meest waardevolle periode van je schooltijd. Geen enkel jaar leer je meer dan daar, ook al is het geen aardrijkskunde of tafelsommen
Met echt les bedoel ik dat ze toe komen aan wat er in een kleuterklas gebeurd.... het was meer een verkapte kinderopvang. Mijn meisje is die helemaal zat en wil dolgraag naar school net als haar grote zus... Ze wilde ook Squla bijvoorbeeld dus we hebben voor haar al een account aangemaakt waar ze graag op zit te spelen.
Precies! In de kleutergroepen wordt de basis gelegd voor de rest van de schoolcarrière. Dan kan die maar beter goed zijn toch. Ik slaak altijd een zucht van verlichting als ouders dat snappen . Hoe vaak ik dat heb proberen uitleggen en van die 'gehaaste' ouders me aankeken of ik het gruwelijk verkeerd deed door hun kleuter niet meteen de stelling van pythagoras te leren, maar zomaar te laten spelen in de poppenhoek.
Maar je hebt het over een instroomgroep toch? 4-Jarigen die voor het eerst in hun leven hele dagen naar school gaan. Wat denk je dat er allemaal in een kleuterklas gebeurd, of waar ze aan toe moeten komen? Daar horen echt hele basale dingen bij, zoals hoe zit ik in de kring, waar ruim ik mijn stoel op, waar liggen de werkjes, waarom kan ik niet met 10 kindern tegelijk in de poppenhoek, wanneer gaan we buiten spelen, waarom loop ik in de rij, hoe moet ik in de rij, wanneer mag ik naar het toilet, hoe gaat een pauze, wat gebeurt er als ik mijn pauzehap niet op krijg, waarom moet ik wachten op mijn beurt, waarom moet ik geen potloden door de klas gooien, hoe gaat een werkles, hoe gaat een kringles, of een gymles, waarom moet ik alles opruimen, hoe moet ik alles opruimen, waarom steek ik mijn vinger op, waarom is het handig om naar de juf te luisteren als ze praat... En dan zijn er nog wel 100 dingen die ze opeens moeten/weten/snappen/kunnen. Dat is wat er in een kleuterklas gebeurd en vooral in een instroomgroep...
Wij hebben gekozen voor een montessorischool; daar zitten altijd verschillende leeftijden in een groep (zo is een kind afwisselend jongste, middelste en oudste, plus jongere en oudere kleuters helpen elkaar en leren van elkaar.) Persoonlijk vond ik niks aan de kleuterschool trouwens. Ik kon alles al en mocht dan ook snel door.
Haha doet me denken aan zoontje afgelopen weekend toen oma vroeg: en heb je al wat geleerd op school?? Thuis had hij al laten horen dat hij wat letters had opgepikt van groep 2 (ik denk omdat hij ook een zus in groep 4 heeft) maar toen oma het vroeg zei hij heel trots: ja!! Hoe je je stoeltje op de grote school moet optillen oma en deed dat meteen voor😂
Hier vonden allebei de meiden het juist fijn dat ze instroomden in een groep 1/2, met dus ook 6- en soms zelfs al bijna 7-jarigen. Hier koppelen ze nieuwe kleuters ook aan oudste kleuters, waardoor ze snel wegwijs gemaakt worden (waar het toilet is, als ze in de pauze hun tas moeten pakken, als ze hun jas moeten pakken, enz.). Natuurlijk is de kleuterklas super belangrijk, maar we hoeven het ook niet mooier te maken dan het is, lijkt me. Ik was ook altijd enorm voor lang kleuteren. Was blij dat mijn kinderen in het voorjaar geboren werden, zodat ze bijna 2,5 jaar zouden kunnen kleuteren. Lekker spelen en kind zijn. 'Helaas' blijkt de praktijk wat dat betreft minder rooskleurig te zijn dan in van te voren dacht. Ze willen helemaal niet 2,5 jaar kleuteren, worden er diep ongelukkig van. En dan kan ik dat wel willen, maar is wat ik wil dan belangrijker dan wat zij willen? Ik heb ze vooraf bewust niet gezegd dat ze op school zouden gaan leren, maar juist dat ze met andere kinderen konden spelen ed. En dat vinden ze ook prima. Maar niet alleen maar en zeker niet 2,5 jaar lang. Die kinderen bestaan dus ook. En dat ligt niet altijd aan het feit dat ouders streberig zijn oid.
Tuurlijk zijn die kinderen er ook! En daarom moet je altijd naar het kind kijken en kijken wat de onderwijsbehoefte is (op alle vlakken). En tuurlijk kan versnellen soms een betere keuze zijn. En bij sommige kinderen is dat heel duidelijk, en bij sommige is dat heel lastig en moet je voors en tegens afwegen en hopen dat je samen met ouders het juiste beslist. Maar mijn ervaring is gebaseerd op een hoop kinderen, die helemaal niet zo snel waren. En dan had ik altijd het gevoel dat ik voor ze op moest komen, omdat ouders te snel wilden en niet konden begrijpen waarom buitenspelen of een bouwhoek of een knutselhoek ook belangrijk is.
Ik snap dat heus wel dames ik heb al een dochter die in groep 2 zit.... Meteen na de zomervakantie gestart in groep 1 en meteen hele dagen zonder problemen. Waarom zou je dat niet kunnen als je voor de zomervakantie 4 wordt en waarom niet gewoon starten als elke ander kind dat 4 wordt. Maar onze 0 klas was gewoon een groep waarin elk kind maar even moest overbruggen tot na de zomervakantie. Het moet wel zinvol besteed worden die tijd! Ik ben daarom blij dat ze in een gewone groep komt.
Tuurlijk zijn die kinderen er ook. Ik heb er zelf ook een thuis, dochter van 5. Maar mijn zoontje, wel 2.5 jaar gekleuterd, heeft vooral sociaal emotioneel super veel geleerd bij de kleuters en cognitief misschien wat minder. Nu in groep 3 gaat hij weer als een speer. Wat ik wil zeggen is dat het hebben van een voorsprong niet gelijk betekent dat ze het niet naar hun zin hebben bij de kleuters.
Ik ben het ook volledig met je eens! Juist om die reden was (en ben) ik erg voor lang kleuteren. Ik vind het ook erg jammer dat er in bv. groep 3 niet meer 'handelend' geleerd wordt.
Zeker niet! Als de leerkracht er goed mee om gaat en het kind daarnaast voldoende aansluiting heeft met de kinderen (wat ook niet per sé gegarandeerd is in een klas hoger), dan kan het prima! Het was van mijn kant ook geen reactie op jou, maar vooral op de mensen die - voor mij - in hun reacties nogal stellig waren dat lang kleuteren altijd goed is ed.
Precies dus ben ik blij dat ze die groep hebben opgeheven en dat ze in een gewone klas instroomt. Ik zie het als een extra bonus die paar weken groep 1. 10 weken te vroeg geboren en daarom nu 8 weken eerder naar school. Ze is er helemaal aan toe en vindt het kinderdagverblijf helemaal niet meer leuk. "Al" mijn vrienden gaan naar school zegt ze.
Oh ja en mijn oudste is het kleuteren helemaal zat zij wil dolgraag leren is al erg bezig met letters en lezen. Ook rekenen vindt ze geweldig. Voor haar is het poppenhoekje en de bouwhoek echt wel klaar....
Maar als ze van 2011 is heeft ze straks 2 jaar gekleuterd dus dat is dan toch ook prima?? Daarbij is het echt hoe de school invulling geeft aan het kleuteronderwijs. Een vriendinnetje van mijn dochter was heel vlot en las in groep 1 al, maar toch met plezier 2,5 jaar gekleuterd. Zijn ze hier ook voorstander van en bieden genoeg om dat mogelijk te maken.