Mijn zoon kan zich slecht concentreren!

Discussie in 'Schoolkinderen en pubers' gestart door Caithy, 15 feb 2017.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Caithy

    Caithy Fanatiek lid

    8 feb 2013
    3.713
    1.060
    113
    Vandaag de rapport van mijn zoon gehad en helaas zoals verwacht met voldoendes, matig en onvoldoendes.
    Hij zit in groep 4 en zit in een traject voor dyslexie.
    Zowel hij of de juffen schrijven dat hij zich niet goed kan concentreren en alles interessant vindt behalve zijn schoolwerk. Ook opdrachten hoort hij niet goed of begrijpt niet goed en weet daardoor niet wat hij moet doen.
    Hij loopt graag door de klas (zoals hij dat zelf zegt) ook als het niet wenselijk is.

    Nu vraag ik me zou er in het onderzoek naar Dyslexie ook iets anders uit kunnen komen? Te denken aan ADD ofzo?
    Ik weet dat ze ook de concentratie meten en ook iq.

    Ik vind het zo vervelend voor mijn zoon en ik kan hem eigenlijk niet zo goed helpen, behalve luisteren.
     
  2. tuc

    tuc Niet meer actief

    Jep hier exact hetzelfde. Er is op school een vooronderzoek naar dyscalculie gestart. Maar de concentratie is op alle vlakken slecht. Taal, spelling en lezen zijn haar grootste pluspunten, daar is ze heel goed in, maar ook daar scoort ze steeds slechter op door slechte concentratie. Verder zijn er nog wat eigenaardigheden/trekjes waar ik al jaren mn twijfels over heb.
    Dit alles werd ook door de juf benoemd en bevestigd. In overleg met haar ben ik gaan praten bij een praktijk die onderzoek doen en diagnoses kunnen stellen als dat nodig is. Er komt hier nu een iq test (die sowieso voor het dyscalculie traject nodig is) een onderzoek naar ADD en een onderzoek naar ASS.
     
  3. vruchtje24

    vruchtje24 VIP lid

    2 jan 2007
    13.192
    431
    83
    Vrouw
    home sweet home
    Hier beetje overeenkomsten. Vorige week een gesprek gehad. Hierbij gaf de juf ook aan dat hij snel is afgeleid en zich moeilijk kan concentreren. Scores van cito zijn ook achteruit gegaan. Ze vindt het zonde want er zit meer in dan er nu uitkomt volgens haar. Apart zetten helpt ook niet voldoende. Gevraagd hoe nu verder.....via huisarts verwijzing gekregen en daar nu eind maart een intake. Geen idee hoe of wat verder. Ergens vind ik het jammer zo een heel traject in te moeten (thuis niet echt problemen) maar wil ook niet achteraf spijt krijgen we er niets mee hebben gedaan.

    Nu nog geen echte tips dus nog. Weet ook niet nog wat voor onderzoeken ze gaan doen. Denk wordt beslist nav intakegesprek. Wel wat teleurgesteld in juf/school idee zelf niet veel of alles aan doen. Wel makkelijk doorverwijzen.....

    Wat gaat school erbij jullie zoontje aandoen of wat adviseert school? Ons zoontje zit ook in groep 4. Heeft hij altijd al moeite met concentreren gehad?
     
  4. vruchtje24

    vruchtje24 VIP lid

    2 jan 2007
    13.192
    431
    83
    Vrouw
    home sweet home
    Vertellen jullie je kids dat je een bepaald traject ingaat en hoe heb je dat aangepakt? Wil niet geheimzinnig doen maar ook niet gevoel geven anders is dan andere
     
  5. Caithy

    Caithy Fanatiek lid

    8 feb 2013
    3.713
    1.060
    113
    Ja wij zijn heel open geweest over zijn resultaten en hij krijgt al vanaf midden groep 3 begeleiding met extra lezen.
    Vanaf dat bekend was dat hij door zou gaan voor de aanvraag, hebben we gezegd dat hij hulp krijgt om te kijken waarom het lezen voor T zo lastig is. En dat hij getest gaat worden en dat we dan ergens heen gaan etc.
    Hij vindt er nog niets van, het moet gewoon gebeuren punt ;)

    Hier is de Iber heel vlot met de dingen en behulpzaam.

    T heeft altijd moeite gehad met concentratie, behalve in de dingen die hij leuk vindt.
    Toch overziet hij bepaalde dingen niet, hij kan in een bak met Lego niet de onderdelen bij elkaar zoeken, te onoverzichtelijk.
    Terwijl hij nu met technisch lego bezig is, die hij uit elkaar gehaald heeft en op kleur gesorteerd heeft, dan kan hij het wel.
    En als hij het niet kan overzien, dan gooit hij zijn kont tegen de krib.
     
  6. Caithy

    Caithy Fanatiek lid

    8 feb 2013
    3.713
    1.060
    113
    Ik herken veel dingetjes die genoemd worden bij ADD maar hij is wel de gangmaker in de groep, veel vrienden en is erg sociaal!
     
  7. vruchtje24

    vruchtje24 VIP lid

    2 jan 2007
    13.192
    431
    83
    Vrouw
    home sweet home
    Best veel herkenningspunten Caithy. Adviseert school om hulp te zoeken?
     
  8. Caithy

    Caithy Fanatiek lid

    8 feb 2013
    3.713
    1.060
    113
    Ze hebben alleen het dyslexie onderzoek aangebracht, verder niets.
    Ik ga dit na de vakantie tijdens de oudergesprekken wel opnemen met de iber. (ze hebben hier morgen alleen nog les, vr studiedag)
     
  9. tuc

    tuc Niet meer actief


    Dat dyscalculie traject dat is door de juf ingeleid bij haar maar dat vindt ze niet vreemd. Ze krijgt al 2 jaar bijles.
    De rest dat heb ik na de intake voorzichtig uitgelegd. Dat ze wat oefeningen/spelletjes gaat doen bij iemand die er zo achter gaat proberen te komen waarom ze zo bang is voor dingen en waarom het moeilijk voor haar is om op haar werkje te letten e.d.
     
  10. jojo85

    jojo85 Fanatiek lid

    14 okt 2012
    1.160
    497
    83
    In een dyslexie onderzoek word niet altijd ook add onderzocht. Wel wordt er gekeken of er geen andere oorzaak gezien wordt voor de leesproblemen. Er kan geadviseerd worden verder onderzoek te laten doen naar add. Er zijn echter ook onderzoeken waarin meteen naar add en/of dyslexie onderzoek gedaan wordt en dus op beide vragen antwoord gegeven kan worden. Voor add is in ieder geval informatie van ouders en school nodig en over de ontwikkeling van het kind tot nog toe.
     
  11. Caithy

    Caithy Fanatiek lid

    8 feb 2013
    3.713
    1.060
    113
    Dat klopt idd en wordt niet specifiek naar gekeken, maar mochten er signalen naar voren komen, dan wordt de aanvraag stoptgezet en zal T via de Iber en het Jeugdteam onderzocht en getest worden bij een stichting.
    Althans dat vertelde de iber mij.
    Maar eerst het onderzoek maar eens afwachten.


    Wel heb ik een slag geslagen, want er was 1 koptelefoon in de klas en die droeg een ander kindje. Bij mijn vraag of er nog 1 beschikbaar was, bleek dat niet zo te zijn.
    Aan de hand van dit rapport dacht ik laat ik eens een balletje opgooien bij de iber. En haar ogen werden schotels toen ik vertelde dat de juf er geen beschikbaar had... ze had er namelijk tenminste 5 in haar kast.
    Dezelfde dag heeft T er 1 gekregen, nu eens kijken of dat helpt.
     
  12. ilseroc

    ilseroc Fanatiek lid

    19 apr 2009
    1.456
    0
    0
    Dit is precies ons verhaal!! Ook hier een zoon die zich niet kan concentreren, door de klas loopt wanneer het niet mag "maar ik moet toch mijn punt slijpen mam?"
    Veel onvoldoendes en matige scores. Ook wij gaan een dyslexie onderzoek aan...ben benieuwd wat daar uit gaat komen...!

    We hebben hem uitgelegd wat dyslexie is en hij moet misschien groep 4 overdoen, dat vindt hij niet zo erg...ik denk dat ik het allemaal lastiger vind dan hij haha
     
  13. Jo79

    Jo79 VIP lid

    6 mei 2007
    25.067
    3.860
    113
    #13 Jo79, 25 feb 2017
    Laatst bewerkt: 25 feb 2017
    Daar wordt inderdaad normaal niet ook naar gekeken bij een dyslexietest. Overigens komt het vaak samen voor, ad(h)d en dyslexie.

    Voor mijn zoon gaan we op advies van de orthopedagoog ook een dyslexie-onderzoek aanvragen. Hij heeft wel een uitgebreide iq test gehad en dat was heel hoog. Dat hij niet oplette en foutjes maakte bleek bij die test vooral met simpele opdrachten, hij heeft een heel goede concentratie bij moeilijk werk.
    Overigens, vaak moet eerst de adhd bewezen onder controle zijn voor ze dyslexiebegeleiding krijgen, dat moet je ook in je achterhoofd houden: Veelgestelde vragen over vergoeding van dyslexiezorg
     
  14. tupp

    tupp VIP lid

    13 jun 2009
    22.780
    18.922
    113
    Vrouw
    lerares basisonderwijs
    Naast de koptelefoon zou je ook eens kunnen kijken voor een studybuddy.
    studyBuddy-in-de-klas.jpg

    Tijdens de instructie, samenwerkingslessen e.d. kun je hem inklappen. Bij zelfstandige verwerking gaat hij omhoog. Het vraagt dus wel wat discipline van je kind en de juf om eraan te denken hem steeds te gebruiken. Ik heb leerlingen die het zelf niet fijn vinden en die ik er steeds op moet wijzen. Anderen vinden het juist heerlijk. Voor die laatste groep werkt zo'n ding het best. Maar ook de 'niet-willers' hebben er vaak toch wel baat bij.

    Mocht de school ze (nog) niet hebben, zou ik als aanvullende tip mee willen geven bij de kinderen met een studybuddy goed na te denken over de plaats in de klas. Dat vons ik in het begin een zoektocht. Je wilt je leerlingen goed kunnen zien. Zowel de leerling in de studybuddy als de kinderen er omheen. Het moet niet mogelijk zijn je erachter te 'verstoppen' om nog meer weg te dromen of om stiekeme dingen te doen. Voor mik werkt een plekke vooraan, aan de zijkant van het lokaal het best. (van mijn bureau). Bij toetsen zitten alle kinderen met hun neus naar voren, maar degenen met een studybuddy laat ik juist met hun rug naar me toe zitten zodat ik in hun studybuddy kan kijken en eventueel weer even kan aansporen om door te werken.

    Wat betreft de dyslexie aanvraag: binnen ons samenwerkingsverband wordt onderzoek naar dyslexie (tijdelijk) stopgezet zodra er een vermoeden is van ad (h)d of een andere mogelijke oorzaak van leesproblemen. Volgens mij is dat landelijk overal zo, maar dat weet ik niet 100% zeker. In feite kan er pas gesteld worden dat er sprake is van dyslexie als een kind ondanks extra hulp onvoldoende vooruit gaat met lezen / spelling, zonder dat daarvoor een andere oorzaak is. Mocht er iets anders meespelen, moet dat eerst vastgesteld worden en worden uitgesloten als oorzaak voor de lees / schrijfproblemen. Dus pas als de eventuele ad (h)d 'onder controle' is door begeleiding / medicatie / andere aanpassingen en je kind dan nog steeds onvoldoende vooruit gaat, gaan ze weer verder kijken of er ook sprake kan zijn van dyslexie.

    Overigens is mijn persoonlijke ervaring als juf -totaal niet wetenschappelijk onderbouwd!!!- dat dromerigheid / afgeleid zijn bij echte dyslecten relatief wel wat vaker lijkt voor te komen.
     
  15. Caithy

    Caithy Fanatiek lid

    8 feb 2013
    3.713
    1.060
    113
    Dit klopt, zodra ze T verdenken van iets anders, zoals bv ADD dan leggen ze de dyslexie aanvraag stil. Zodra ze erachter zijn en verlopen hebben wat het is (door bv medicatie en hij is weer stabiel) dan gaat de aanvraag weer verder.

    Een study buddy had ik wel gezien op internet, maar nog nooit bij ons in de klas.
     
  16. Caithy

    Caithy Fanatiek lid

    8 feb 2013
    3.713
    1.060
    113
    Denk dat dat hij gr 4 over moet doen of dat hij over kan en zijn eigen lijn kan volgen?
     
  17. ilseroc

    ilseroc Fanatiek lid

    19 apr 2009
    1.456
    0
    0
    Daar hebben we het eigenlijk nog niet over gehad op school. Ze hebben vorige week gezegd dat Sem besproken is in het team en dat de kans is dat hij blijft zitten...over een eigen lijn volgen hebben we het niet gehad.
    Maar ik weet niet wat wijsheid is...ieder jaar ertegen blijven hikken van het wel of niet snappen en steeds net wel of niet mee kunnen komen...dan maar een jaar overdoen en de rest van zijn schoolloopbaan goed mee kunnen komen...!

    Maandag hebben we het intakegesprek van de dyslexie, fijn om dit topic te hebben gevonden...kunnen we zo onze bevindingen, gevoelens en tips delen met elkaar !
     
  18. tuc

    tuc Niet meer actief


    Succes maandag!

    De keuze voor wel of niet blijven zitten zou ik even af laten hangen van het gesprek of volgende gesprekken. Ik weet uit ervaring dat zittenblijven bij echte dyslexie of dyscalculie geen zin heeft, mits dat het enige "probleemvak" is. Als de rest nl wel op niveau is dan wordt zittenblijven 1 grote frustratiebom.
    Ik hoefde ook nooit te blijven zitten en had voor rekenen een eigen leerlijn. Al kan dyslexie natuurlijk voor andere vakken een probleem worden (als er voor wereldoriëntatie vakken stukken tekst gelezen moeten worden).

    Mocht er buiten de dyslexie nog meer aan de hand zijn dan kan het soms wel fijn zijn om te blijven zitten...niet het gevoel hebben dat je constant achter de feiten aanloopt.
    Zou dat in het dylexie gesprek ook even aanhalen en advies vragen.
     
  19. Caithy

    Caithy Fanatiek lid

    8 feb 2013
    3.713
    1.060
    113
    Dat wilde ik ook net schrijven Tuc, want dat heeft hij in gr 4 het minder zwaar omdat hij de stof al kent, maar de nieuwe stof in gr 5 zal dan moeilijk zijn. Vandaar dat wij T zijn eigen lijn laten volgen maar ik heb volgende week gesprekken met de juf. Ik ben ook benieuwd.
    Vorig jaar in feb is er gezegd dat T groei moest laten zien en anders zou hij niet overgaan. En wat denk je, hij heeft veel groei laten zien... zou dat nu ook weer zo zijn!
    Echt lastig mijn moeder zei het ookal, anders blijft hij zitten, dan loopt hij niet op zijn tenen, nee nu niet maar volgend jaar weer wel...lastig lastig
     
  20. Jo79

    Jo79 VIP lid

    6 mei 2007
    25.067
    3.860
    113
    Met het gevaar dat wanneer het alleen om dyslexie gaat, hij zich kapot verveelt op andere vlakken. Hij heeft alles al voorbij zien komen. Komt zijn concentratie vast niet ten goede.
    Je verschuift het probleem alleen. Daarom zou ik ook goed kijken waar het probleem ligt.
     

Deel Deze Pagina