Wonen. Boodschappen. Het dagelijks leven, zeg maar. Rondkomen gaat moeilijker op 1 loon. De lonen liggen, door de hoge loonbelasting, ook een stukje lager dan in Nederland. Ik ken in mijn omgeving geen koppels waar de een niet gaat werken. Heus niet iedereen werkt 2 x fulltime, maar toch. En als iemand niet werkt, is dat altijd tijdelijk. Bijv. loopbaanonderbreking of op zoek.
Ja maar bedragen technisch gezien dan?? Zodat ik mij er een voorstelling van kan maken. Wat betaal je aan een doorsnee eensgezinswoning in een kleine stad. Hier is Friesland bv veel goedkoper dan de randstad. En hier in nl hoor ik ook zo vaak dat op 1 salaris rondkomen niet te doen is en die mensen verdienen meer dan wij, en wij kunnen het ook. Dus vandaar benieuwd hoe dat dan echt zit in BE.
Dat vind ik voor vaders net zo. Ik vind het belangrijk dat vader en moeder er beide voor de kindersn zijn. Mijn man werkt. Veel uren maar is wel 6 van de 9 dagen overdag thuis. Hij brengt ze naar school haalt ze op etc etc etc. Ik werk 32 uur verdeeld over 3,5 dag. Ik begin om 6 uur smorgens en ben om 3 uur klaar. En 1 dag werk ik van 6 tot 11.dit op de dage. Dat mijn man overdag thuis is. Zodat we geen opvang nodig hebben of er niemand is voor de kinderen
De prijs voor boodschappen liggen gem. 30% hoger. Als ik het vergelijk met de regio waar mijn ouders wonen en hier is het zelfs 50-60%. Met een gezin van 4 betalen wij per week 150 tot 200 euro. Ik weet niet hoe normaal dat is, maar als ik eens bij mijn ouders aankopen ga doen ben ik toch zeker de helft minder kwijt voor hetzelfde. En natuurlijk speelt de locatie van een woning een rol, maar mijn man woonde toen hij alleen was in een sociale woning en betaalde daar bijna 1000 euro per maand voor. Dat was wel een grote flat, maar dus in zo'n anoniem woonblok en niet in Brussel ofzo. Antwerpen is qua wonen wel goedkoper, maar wij waren voor een tweekamerappartement van ong. 80 m2 op de vierde verdieping zonder lift 900 euro per maand kwijt. Voor zo'n appartement in onze huidige woonplaats betaal je met gemak 1300 euro per maand. Wij hebben een huis kunnen kopen toen de markt redelijk gunstig lag en onze woonlasten liggen nu in totaal iets boven de 1000 euro. Op zich netjes, maar wij zouden het niet redden op 1 salaris. Nu willen Belgen heel graag hun eigen huis bezitten, en als het kan nog zelf bouwen ook En die dingen kosten geld.
Kleine rijtjeswoning in centrum. 780 huur iedere maand. 150 stroom en 80 gas. Water 120 per 3 maanden. Tv+Internet 87 Euro. Gsm abonnement met amper 1gb 15 Euro. Verzekeringen: 150 iedere maand. Boodschappen: 100 per week, maar dan woon in kort aan de grens en winkel ik in Nl. Mijn mama is meer dan 200 kwijt iedere week. Hier in de regio kost een klein huis over de 250.000 Euro en dan heb je niet veel. Een wat net huis op een beetje grond (5are) kost hier over de 350.000 Euro. Tel daarbij dat in België het openbaar vervoer ontzettend slecht geregeld is en ik dus in een grijs gebied woon (40 min rijden voor de eerste trein) en je hebt dus 2 autos nodig. Je hebt allerlei soorten belastingen en heffingen. Van je loon gaat ongeveer 48% naar de staat. En dan mag je hopen dat je op het einde van het jaar geen duizenden euro's moet bijbetalen.
We werken allebei, maar 1 van ons werkt vanuit huis of vanuit het 2e huis. Ik vertrek rond 7.30 en ik ben niet voor 19.30 thuis. Vandaar dat we nu hebben besloten dat het kantoor nu 3 dagen open is. Do-zat. Zaterdag is vriendlief er. Op woensdag werk ik op een andere lokatie. En ja, dat is geen probleem. De meeste klanten sturen het eea via whatsup. En werken doordeweeks ook.. Ze hebben liever dat ze in de avonden langs kunnen komen. De jongste gaat 3 dagen naar de opvang, zodat we beiden kunnen werken. De oudste is al 15, zij redt zich wel. Speciaal verhuisd, zodat zij op de fiets naar school kan (10 min) Honden: 1 gaat mee naar kantoor; 1 gaat over een maandje doordeweeks bij oma wonen en in het weekend bij ons, 1 is gewoon thuis. De oudste of 1 van ons laat deze uit. Eten: vaak wat makkelijk hoor. Als ik op kantoor ben, eet ik daar. Vaak een restje vd vorige dag of zo magnetron menu. Makkelijk eten: geschilde aardappels bijv. Kant klare groente danwel uit pot/blik. Of voor 2 dagen koken. Schoonmaak: elke dag sowieso stofzuigen. Op het toilet en badkamer liggen van die wegwerpdoekjes. Neem ik elke dag ff af. Gelukkig hebben we een vaatwasser, elke dag draaien we een was, droger. En het meeste vouwen we tegenwoordig op. En probeer ik het huis wat handiger te krijgen met opruimen/schoonmaken. Minder frutsels enz. Tot voor kort hadden we 3x 2 uur per week een hulp. Maar nu zijn we zoekende voor een nw hulp.