Natuurlijk zijn er veel verschillende kinderen en hebben die baat bij verschillende dingen. Maar... Structuur hebben meer kinderen dan jouw zoon nodig, veel drukke kinderen hebben ook veel baat bij structuur en duidelijkheid. Kinderen die hooggevoelig zijn, kinderen die anderzijds moeite met prikkels hebben, maar ook een gemiddeld kindje kan die behoefte hebben. Zeker in de kleuterklassen. Wat is het nadeel van extra structuur en duidelijkheid bieden? Het zal voor de juf even extra werk betekenen, even haar eigen methode veranderen wat niet altijd even makkelijk is. Maar uiteindelijk zal het juist minder werk zijn. Stel je hebt 30 kindjes en daarvan hebben er 8 extra structuur nodig. Als jij het niet geeft heb je dus zo 6 tot 8 kindjes van de leg omdat ze het niet kunnen volgen. Mogelijk raakt er 1 of 2 kindjes zo van overstuur dat hij/zij juist gedrag gaat vertonen wat je niet wil. Daar heb je dan extra tijd voor nodig, terwijl als je duidelijkheid bied ook die 8 kindjes goed mee krijgt. Ik zie namelijk een enorm groot verschil tussen vorig schooljaar en dit schooljaar. En de grootste verandering is de structuur en duidelijkheid die deze juffen wel kunnen bieden en de vorige juf niet. En vorig jaar speelde er ook extra onrust doordat er nieuwe kindjes in de groep kwamen, dat geeft ook onrust.
Als een school mijn dochter negatief zou benaderen, zou ik direct opstappen. Niks kunnen zonder 'label' , dat klinkt ook niet echt alsof ze betrokken bezig zijn met je kind. Overstappen kan makkelijk, het zijn nog kleuters. Wil hij het zelf, als je het hem vraagt?
Die 17 kinderen max, dat snap ik gewoon niet dat ze dat kunnen opbrengen. Ik zou wel kritische vragen stellen hoe ze dat bekostigen. Werken ze met vrijwilligers? Vragen ze een enorme ouderbijdrage ? Je wilt niet dat ze volgend jaar failliet gaan als je overstapt 🤔 Bij mijn zoontje zitten nu ook 17 kinderen in de klas toevallig. Maar ons is verteld dat dit echt niet zo gaat blijven, dat er combinatieklassen gaan komen. Alleen dat er voor groep 3 een uitzondering wordt gemaakt omdat het zo'n belangrijk jaar is om de basis van lezen en schrijven goed neer te zetten.
Zo denk ik er inderdaad ook over. Ik weet natuurlijk nog niet wat er volgend school jaar gaat gebeuren en of hij een andere juf krijg. Volgende week staat er een 10 min gesprek gepland dan wil ik alles doornemen en bespreken. Vandaag even kort met de andere juf gesproken (hij heeft er 2) en ook nu werden de problemen deels van tafel geveegd en viel het wel mee.
Het ene moment wil hij wel naar een andere school, maar hij vindt het ook wel leuk op deze school zegt hij. Hij gaat in elk geval niet met buikpijn naar school dus dat geeft mij dan wel een prettig gevoel.
Het is een gezonde school met op dit moment iets boven de 140 leerlingen. Ze werken inderdaad met vrijwilligers, hebben een eigen bestuur en zijn niet afhankelijk van de stichting in de regio waar de scholen mee zijn gefuseerd. In groep 1 zitten op dit moment 17 kinderen, groep 2 en groep 3 hebben er 20. De overige klassen zit ook rond de 20 leerlingen. De school bestaat al 1921 dus failliet zie ik niet zo gebeuren. Ze hebben wel even een moeilijke periode gehad zo'n 11 jaar geleden, maar zijn daar boven op gekomen en zijn een "gezonde school" De ouderbijdrage is gewoon normaal.