Dl heeft een portemonnee gekregen (ze wilde zelf dingen kopen). Ze is er enorm blij mee. Spaarpot werd geleegd in de portemonnee (om een of andere reden krijgt ze altijd spaarpotten cadeau, waar we niet actief iets mee deden). Ze vroeg voorzichtig of ze er ook smarties van mocht kopen en stond er resoluut op haar nieuwe fietsbel (oude was kapot) zelf te betalen. Ze krijgt nu elke zondag 50 cent. Soms vraag ik of ze haar portemonnee misschien mee wil nemen als we gaan winkelen, maar tot nog toe was dat even niet nodig. Hopelijk blijft ze zo
Hoe oud is je dochter? Hier nog geen zakgeld, ze zijn bijna 5 en 2,5. De oudste heeft wel een spaarpot, daar gaat zo nu en dan iets in van de opa's en oma's. Maar daar mag ze echt niet zomaar geld uithalen, legen in de portemonnee zou dan van mij ook echt niet mogen..... Ik vind zakgeld pas nuttig als ze ook de waarde van geld kunnen inschatten en daarmee ook hoemlang je moet sparen voor je iets kunt kopen. Dus een nieuwe fietsbel van bijv 3 euro dat is dan 6 weken sparen. In mijn ogen is het dan pas zinvol.
Mijn kinderen krijgen sinds 1 januari ook zakgeld. Ze waren toen 5 en 7 jaar oud (nu 6 en 7 ). Ze krijgen ook elke zondag 50 cent. De jongste wilde pas graag iets kopen van zn zakgeld. Hij had 4 euro. We zijn samen naar de action gegaan. Hij zocht een autotje van 90cent. Ik legde daar een euro op en zei: dit kost ongeveer zoveel, je krijgt nog ene klein muntje terug. Het lampje ging branden bij hem: dan kan ik nog een auto kopen! Hij heeft uiteindelijk 3 auto's gekocht en was zo trots als maar kan. Bij de kassa zelf afgerekend. Hij heeft er een hoop van geleerd.
Hier zijn we begonnen toen de oudste 8 was. De jongste was toen 5 . Bijna 6. De jongste is gestart op 80 cent. De oudste op 1,20 . Als de oudste naar 1,50 gaat - gaat de jongste naar 1 euro. Oudste heeft er na 9 maanden ongeveer een zeemeerminnenstaart van gekocht. (zakgeld + verjaardag + 'vakantie'geld extraatjes van opa/oma etc). Jongste heeft nog geen grote wensen - dus die spaarpot zit stiekem aardig vol, maar dat heeft ze zelf eigenlijk niet echt door (ik wissel af en toe het kleingeld voor briefgeld).
Hier sinds een paar weken pas spaargeld. Merkte dat ze eraan toe waren. Ze krijgen allebei een euro per week. Jongste wil heel veel kopen, maar als ze dan bedenkt dat haar spaarpot dan leeg is, toch maar niet . Ze is bijna jarig dus wacht even af wat ze krijgt, daarna gaat ze de dingen kopen die ze nog heel graag wil hebben
Maar die waarde moeten ze toch leren? Ze was heel verbaasd dat haar familypack smarties bijna 2x zo duur was als de fietsbel. En we hebben uitgerekend dat ze 1x/maand smarties zou kunnen kopen (ze mag toch maar af en toe een doosje). Ik vind een spaarpot erg abstract, als ze er niks mee mogen. Daar heeft ze al een spaarrekening voor Dus ze mocht die van mij legen (zat een paar euro aan wisselgeld in, vooral veel stuivers). Dl is nu 3.5. Ik ging eigenlijk uit van een jaar of 6, maar het heeft nu al haar interesse. Volgens Nibud is het er ook tijd voor als ze kunnen tellen en munten herkennen. We zien wel hoelang het leuk blijft.
Zakgeld maar 3,5 kan vast geen kwaad en als je het leuk vindt moet je het gewoon doen, maar ik denk eerlijk gezegd dat je kindje er zo jong niet zo heel veel van zal leren. Enigzins geinformeerde beslissingen nemen en de daarbijhorende rekensommetjes maken zijn gewoon nog onvoldoende mogelijk wanneer ze zo jong zijn. Daarnaast is de zelfregulering nog zo ontzettend in de maak, dat het niet echt zinvol is om je kind te confronteren met keuzes tussen nu iets leuks of volgende maand iets veel leukers. Ik denk dat wij met een jaar of 6 gaan beginnen met zakgeld. Mn oudste begon er laatste over (nu 5,5) en ik heb haar beloofd dat ze zakgeld zal krijgen wanneer ze simpele optel-, aftrek-, vermingvuldig-, en deelsommen tot 100 kan maken, zodat ze beter met het gekd om kan gaan .
Deelsommen?!? Jij bent wel erg streng! Ik weet niet wat ervan blijft hangen. Maar als ze ergens naar vraagt en het kan verder geen kwaad, dan doen we er altijd iets mee. Anders gaat ze zelf iets bedenken en dat is vaak onhandig. Ik maakte op mijn 25e nog geen verstandige financiele beslissingen, dus ik durf niet teveel verwachten
mijn oudste is bijna 4 maar geen zakgeld wel een spaarpotje op zijn kamer waar hij zo nu en dan 1 of 2 euro in doet en waar hij dan wat van mag kopen maar voor zakgeld vind ik hem nog te jong
We begonnen met 5 jaar met 50 cent, vanaf 7 jaar 1 euro per week. Eens in de zoveel tijd krijgen ze het op hun heupen en moet de pot leeg en moet er wat van gekocht worden. Snoep mogen ze er niet van kopen, dat krijgen ze thuis, en ik wil niet dat ze meer snoepen dan ze nu doen. Verder maakt het me niet uit. Ik probeer het wel een beetje te sturen, maar meestal luisteren ze niet In hun spaarpotje zit ook geld dat ze krijgen voor rapporten enzo. De oudste heeft in de kerstvakantie 35 euro uitgegeven aan iets van lego. Hij wilde liever iets van 50 euro, maar het lukt hem niet om langer te sparen. Tja, zo leert hij het vanzelf Dochter had 14 euro en kocht iets van 6 euro, zodat ze lekker veel over had, zo'n verschil per kind
Structureel zakgeld niet, maar hij krijgt wel eens wat geld toegestopt. De ene keer 50 cent of een euro en soms ook wel eens vijf euro. Tot nu toe stopt hij z'n geld netjes in de spaarpot *klopt af* omdat hij er een DS spel van wil kopen. We hebben een dichte pot dus het kan er ook niet meer uit.
Munten herkennen maar ook de waarde ervan begrijpen, dat lijkt me voor een gemiddelde kleuter nog vrij moeilijk. Maar een simpele test; leg in je ene hand een munt van 50 cent en in je andere hand drie muntjes van 10 cent en vraag je dochter te kiezen welke hand ze wil hebben. Zolang ze kiest voor de hand met de drie munten kan ze inderdaad munten tellen, maar begrijpt ze de waarde nog niet. Maar alles daargelaten, als jouw dochter het leuk vindt om mee te gaan winkelen met een eigen beursje met wat centen erin, who cares, leuk toch. Maar er echt al iets van leren mbt omgaan met geld, nou weinig denk ik.
Ik denk dat waarde begrijpen gewoon iets is dat je ooit een keer in de praktijk leert? Ze pakt nu de grootste munt (omdat ze heeft onthouden dat ze daarmee de fietsbel kon kopen, gok ik).
Grappig ja! Ik las ergens dat je van (spel-)gedrag van 4-12 jaar al veel kunt afleiden mbt hun karakter (open deur eigenlijk, maar ikzelf denk daar zelden bewust over na).
3,5 lijkt mij wel erg jong. De oudste kreeg voor het eerst zakgeld toen ze 5,5 was. In haar geval wel om er ook iets van te leren. Ze heeft heel veel moeite met getallen en rekenen dus dit gaf haar meer inzicht. Een tros bananen kon wat haar betreft 100 euro kosten. Toen kreeg ze 50cent per week. Sinds ze 8 is een euro.
Nou iets meer, maar ze blijkt heel waarschijnlijk dyscalculie te hebben, dus dat inzicht wordt lastiger.
Zoon was 4 en dochter 6 (inmiddels 5 en 7) toen we met zakgeld begonnen. Ze krijgen allebei 1 euro en mogen er mee doen wat ze willen. Zoon heeft 1x een lego auto gekocht en is nu al heel lang voor "iets groots en duurs" aan het sparen Dochter koopt er denk ik 1x per 2 maanden iets van, dan gaat het op en moet ze weer van voren af aan beginnen (en haar broetje dan steeds roepen dat hij "lekker meer geld heeft" ).
Hier de regel vanaf 6 jaar. De oudste is nu ruim 7. Ze krijgt 1 euro p/wk en mag kopen wat ze wil, al vind ik het lastig dat ze er vooral flutspullen voor koopt. Ze gaat nu sparen voor een Nintendo DS. In groep 3 leren ze over geld, dus dat is een mooi moment vinden wij. Dochter van nu 5 wil al graag, maar dat zou niet eerlijk zijn t.o.v. de oudste.