Qua drinkwater? Dat is in nieuwe huizen echt niet meer zo. Drinkwater is hier net zo drinkbaar als in Nederland. Het water in de regio waar mijn ouders wonen is zelfs nog harder dan het water wat wij hebben.
Ik woon aan de grens, ken eigenlijk geen BE-gezin dat kraanwater gebruikt voor flesvoeding. Het kraanwater vind ik ook echt niet lekker. Ik drink bv ook geen thee van kraanwater in BE...
Maar daar pak je precies het probleem aan. In NL is het tegenwoordig "Centrum jeugd en gezin" die verwijst naar opvoeden.nl. Het advies op opvoeden.nl is KOUD kraanwater, geen warm kraanwater gebruiken. (ja toch weer een link; https://www.opvoeden.nl/baby/gezondheid-en-voeding/flesvoeding/flesvoeding-klaarmaken/ ) Dus het officiële advies is echt koud kraanwater pakken. En dan kan je in discussie gaan; krijgen de mensen daadwerkelijk het advies "warm kraanwater mag" of horen de mensen dat. Uit ervaring weet ik dat dit prima het eerste kan zijn. En hoe pak je dan aan dat alle cb's en al hun personeel daadwerkelijk het correcte advies over nemen?
Natuurlijk niet, omdat het officiële advies in België is om mineraalwater te gebruiken voor babyvoeding om krampen te vermijden. Maar zelf drink ik bijvoorbeeld enkel kraantjeswater, mijn dochter van 4,5 ook. Maar de smaak van kraantjeswater verschilt wel erg per regio.
Ja, dat bedoel ik dus; daarom dat verschil in advies tussen BE en NL. In NL is kraanwater prima geschikt voor flesvoeding. Soms zelfs beter van kwaliteit dan bronwater uit flessen. Warm kraanwater (dus warm uit de kraan niet koud en dan opgewarmd in bv magnetron) is niet geschikt. Hier werd overigens door kraamzorg gezegd dat dat wel mocht.
Kraantjeswater is wel geschikt, dat staat ook in de link van nescio. Het wordt gewoon niet aanraden omdat mineraalwater minder krampen creëert. Dat is iets anders.
Dat is een moeilijke inderdaad. Maar als kraamzorg dit nog zo vaak adviseert, zou dit officiële advies toch gewoon door alle kraamzorgbureaus overgenomen moeten worden? Net als de CB's. Nu kan je bij CB A een heel slecht advies krijgen over bijv. warm kraanwater of wanneer bijvoeden, en bij CB B een goed advies dat wel in lijn is met de algemene richtlijnen.
Wat Shakes ook zegt, bronwater wordt hier aangeraden om krampen tegen te gaan. Maar dat is niet omdat het kraanwater niet geschikt is. Ik woon in de rand van Brussel en ons kraanwater is dus minder hard dan dat bij mijn ouders die in Noord-Holland wonen. Qua smaak proef je dat ook wel.
Ik zeg toch niet dat kraanwater in BE óngeschikt is? Maar ik geef aan dat er wel verschil is in waterkwaliteit en daarom adviseert men in BE bronwater en in NL kraanwater. In BE mag kraanwater ook (maar kan krampjes geven), in NL mag bronwater ook (maar kwaliteit is niet beter dan kraanwater).
En ik zeg dat dat niet klopt. Het kraanwater in België is niet slechter dan dat in Nederland. Misschien is op bepaalde plaatsen de kwaliteit minder door de hardheid, maar in Nederland verschilt dat ook per regio. Dat hier bronwater wordt aangeraden komt wellicht omdat er hier meer woningen zijn met loden leidingen.
Mensen zijn van nature redelijk eigenwijs. Dat lees je hier ook vaker. "ik doe het zo en dat gaat goed dus het is onzin om het niet te doen". Daarin past het warm water verhaal, maar ook bijvoeding voor 4 maanden. Dat adviseert het cb ook nog al eens. Ik heb ooit gelezen op de site van een cb dat ze warm kraanwater adviseerde en heb dit gemeld. Ik heb een reactie terug gekregen van een medewerkster (moeder met baby die fv gaf) en hiervan schrok, want zij wist het zelf ook niet. EN hoe bereik je alle cb's en kraamverzorgsters? Als ik dat antwoord wist zou ik nu hier niet alle linkjes dumpen en ouders overhalen, maar de juiste instanties proberen te bereiken....
Maar misschien is het idee dat mineraalwater beter is tegen krampen gewoon nog niet ingeburgerd in Nederland? Ik heb hier toch al vaker gelezen dat Nederlandse mama's ook ontdekken dat er minder krampen zijn met mineraalwater...
De overheid? Bij Kind en Gezin krijg je overal in Vlaanderen hetzelfde advies. Ze hebben een richtlijn die ze volgen, en die is in alle CB's hetzelfde. Blijft natuurlijk dat je het ook moet treffen met de dokters en verpleegsters Misschien is dat in Nederland moeilijker omdat alles wat meer versnipperd is.
Lijkt me nogal liggen aan welk mineraalwater en welk kraanwater. Het water wat hier uit de kraan komt, is van dezelfde bron als een of ander merk mineraalwater. Dan heeft het dus geen meerwaarde.
Maar niet elk mineraalwater is geschikt voor babyvoeding. En ook in België worden van die verschillende soorten die wel geschikt zijn, slechts enkelen aangeraden als echt goed tegen krampen.
Goed. Kort verhaal, ik heb 4 organisaties gemaild. NCJ, KNOV, Actiz en kenniscentrum kraamzorg. Ik heb 3 reacties, zie onderstaand, ontvangen. Je hoort koud (kraan)water te gebruiken en dit op te warmen. Alle professionals horen dit advies ook te geven. Langer verhaal. Ik heb dus 4 organisaties een email verstuurd met de melding dat er toch wel veel mensen vanuit het cb of kraamzorg het advies krijgen warm kraanwater te gebruiken terwijl het RIVM aangeeft dat je dit niet moet doen. Onderstaande reacties heb ik ontvangen. Tevens heb ik vandaag nog geruime tijd met een medewerker van het NCJ, waar het cb ondervalt, gesproken. Zij gaf aan weinig te kunnen doen, een email zal niet het juiste effect hebben. Alle medewerkers horen de richtlijnen te kennen en te volgen, echter kunnen ze natuurlijk niet met circa 80.000 medewerkers nagaan of iedereen het opvolgt. Ze gaf mij helemaal gelijk en gaf mij wel het idee het echt eens te zijn en het oprecht jammer te vinden dat mensen verkeerd advies krijgen. (Dit verhaal geldt dus trouwens ook over advies voor bijvoeding onder de 4 maanden). Het enige wat ouders die dit advies krijgen kunnen doen is vragen "waarom geeft u dit advies?(de richtlijnen zeggen iets anders)". Uiteindelijk is er geen twijfel mogelijk; koud water gebruiken en deze informatie is bekend. Het feit dat je nu geen zichtbare effecten ziet van warm kraanwater wil niet zeggen dat deze er daadwerkelijk ook niet zijn. Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ) Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen(KNOV) ActiZ
Wij gebruikten de eerste week (eerste twee weken) gekookt water en half koud water uit de kraan. Daarna gewoon warm kraanwater. Kon volgens de kraamhulp prima! Nu nog steeds op die manier melk en pap.