Je kunt het niet altijd voorkomen, maar ik denk wel dat ze vaak wat alerter kunnen zijn met bijten. Paardje rijden op baby's...ik denk dat het dan hoog tijd is voor de peutergroep. Ik zou dat nog kwalijker vinden dan bijten geloof ik. Hier is mijn dochter ook 2 x gebeten op het kinderdagverblijf, de tandafdrukken en het bloed stonden in haar wang. Ook 2 x hetzelfde kind. Was ik ook niet blij mee, al kan een keertje gebeuren en maakte ik me toen niet druk, maar de tweede keer volgde wel erg snel, daarnaast kon ik een waslijst opnoemen met wat er allemaal mis ging bij dat kinderdagverblijf. Ze zijn toen naar een ander kinderdagverblijf gegaan, wat een verademing was dat.
Wij hebben ook wel een bijtende kinderen, erg vervelend voor iedereen. Helemaal als de groepen stampvol zitten en... je kunt het gewoon niet altijd voor zijn.
Verbeterpunt voor het kinderdagverblijf waar ik werk: - iemand aannemen voor huishoudelijke taken - ophouden met het geneuzel over de kinderen vrij laten, ze mogen alles maar maken want "dat is wat het kind wil", thuis kan dat, niet op een bomvolle kinderdagverblijf groep met 16 kinderen. Dat gaat ten koste van de kwaliteit. Het wordt weer tijd voor wachtlijsten ipv iedereen toezeggen en daarmee overvolle groepen creëeren.
Hier zitten 2 kinderdagverblijven in een straal van 5 km en bij de een staat een wachtlijst van 1 jaar en bij de ander is een wachtlijst van 2 jaar.
Wordt tijd dat ze dat bij ons ook in gaan voeren. Hier nemen ze iedereen aan onder het mom van "wat als het straks slechter gaat".
Er wordt niet makkelijk over gedaan. Want het is niet makkelijk. Voor niemand niet. En sommige maken er hun eigen verhaal van, ik gaf een voorbeeld. Dat het niet altijd zo gemakkelijk is als wat ouders soms denken Ja, bij ons zit een bijter. En nee, hij bijt niet dagelijks/wekelijks iemand. Want nee, hier geven wij hem niet de kans voor. Hij heeft in al die weken 1 kindje gebeten. Want zoals ik probeer uit te leggen. Je kunt niet altijd voorkomen! Nee, niet altijd. Al zouden we wel graag willen. Kindjes zijn snel, onvoorspelbaar. Zoiets gebeurt in 1 sec. Al zit je er bovenop. Zelfde als dat bij sommige ouders het kindje van de commode rolt/valt. Je staat erbij, maar toch gebeurt het. Maakt dat je een slechte ouder? Nee, want soms gebeuren dingen zo snel. En nee, mij is dat gelukkig nooit gebeurt. Maar kinderen, vallen, rennen, springen en staan weer op Gelukkig maar. Zo kan een kindje ineens boos worden en bijv met een auto gooien. Pats tegen een ander kindje zn hoofdje, dikke bult. Dus snel koelen en vallen en stoten zalf erop (voorbeeld) kun je het voorkomen? Nee, zoiets gebeurt zo snel. Is het vervelend? Ja! Wordt betreffend kindje aangesproken? JAZEKER. Allemaal voorbeelden, van dingen die snel gebeuren. En dan heb ik het dus niet over pesten! Want daar zijn wij dus heeeeel streng in. En de pesters worden dus wel degelijk goed aangepakt. Maar nu heb ik er genoeg over gezegd denk ik zo en sta maar eens in de schoenen van een pedagogisch medewerkster of leerkracht. Met al die "leuke" ouders en 100 verschillende kindjes en karakters. Want nee, niet ieder kindje leert even snel
ik sta in de schoenen van een pm'er.....ik weet echt waar ik over praat. Ik heb overigens nergens gezegd dat een kindje nooit valt of zich stoot oid. of dat er eens een keer iets tegen het hoofdje komt. Maar ik reageerde op de vraag van ts, in die situatie gaat het over meermaals bijten. Ja een kindje kan iemand een keer bijten, bijt het kindje een tweede keer iemand dan moeten alle alarmbellen afgaan. Bij ons ging er dan een zogenoemd "bijtprotocol" in. (niet officieel natuurlijk)En ging het dus exact zoals ik omschreef, kindje had constant 1 paar ogen op zich gericht. En ja dat was ook gewoon in een volle kinderdagverblijf groep.
Excact! Maar ik ga die discussie verder niet aan, zoals ik eerder al omschreef en toch meen ik dan te moeten reageren. Hormonen haha! Maar daarom zei ik al, wat jammer dat tuc niet meer werkt als pm'er op de groep. Want bij haar gebeurd zoiets niet
Dat kan ook niet maar als er meermaals door dezelfde gebeten wordt, kan je daar toch beter op letten? Vraag ik nu echt zoiets geks?
Nou daar mag je zeker van uit gaan! Bij ons gebeurt het niet vaak maar als er wel een keer een kindje is die meermaals bijt/knijpt dan wordt daar zeker wat mee gedaan.
Dus als je een groep van 16 peuters hebt, waarvan 1 een bijter is. Dan gaat 1 leidster de hele dag die ene peuter in de gaten houden en de ander doet de andere 15? 1 van die 15 glijdt uit, bloedneus, dus leidster is met m bezig. Wie doet dan die overige 14? Elke keer die bijter in een kinderstoel? Die zit daar dan vrij vaak denk ik. Ik snap dat je niet wilt dat je kind gebeten wordt maar ik geloof wel dat leidsters, de goede tenminste, hun uiterste best doen om dit te voorkomen maar dat kan gewoon niet altijd.
Waarom nog een laatste sneer geven in de laatste zin als jende discussie niet aan wilt gaan..? Beetje jammer om met dit gebitch tegen elkaar een topic te verpesten. Heel volwassen ook.. OT: als mijn kindje meerdere keren door dezelfde gebeten zou worden zou ik mondje tafel gaan met de leidsters. Samen bespreken hoe we het zo veel mogelijk kunnen voorkomen in de toekomst. Het lijkt mij voor de ouders van een 'bijter' ook heel vervelend trouwens.. om terug te horen dat je kindje anderen bijt..
Precies dit wat doe je met die andere kinderen op de groep als 1op 1 zoveel tijd gaat naar die bijter. . Ons meisje is als baby ook vaker gebeten. Het zag er soms uit dan schrik je wel hoor Ze hadden een kindje op de groep die gefixeerd was op het bijten van baby's. Ze waren heel open over hun aanpak en communicatie met de ouders van het bijtertje. Er werd uitgezocht waar het gedrag vandaan kwam. Ze deden echt hun best ( of dat gevoel hadden wij) maar konden het niet altijd voorkomen. Zo makkelijk te voorkomen zoals tuc het voor doet komen is het volgens mij niet. Wel deel ik je mening tuc dat er veel kinderdagverblijven zijn die er beter hun best voor kunnen doen om bijten te voorkomen. Waar ouders op moeten letten is hun gevoel in hoe de leidsters er mee opgaan.
Er valt niet continue een kind een bloedneus oid...als er zovaak kinderen ongelukken krijgen lijkt mij dat daar ook naar gekeken moet worden. Zo moeilijk als sommigen het hier omschrijven is het niet. Een peuter/kinderdagverblijf groep moet overzichtelijk zijn. Als er 12-16 kindjes spelen ben je afhankelijk de leeftijd met 2en of 3en. In de vrije speeltijd zit 1 leidster tussen de kindjes naast de bijter en de ander ruimt op, doet iets anders en heeft overzicht over de hele groep. Als er iets gebeurd ( kindje valt, of een collega moet even de verschoonruimte oid) in en je kan geen overzicht hebben dan gaat het bijtertje aan tafel ja. En ja die zit daar dan redelijk vaak, maar je wil toch ook een signaal afgeven? Snoeki, prima dat jij tevreden was over de aanpak van je kinderdagverblijf. Maar ik persoonlijk zou het niet accepteren dat mijn babytje meermaals gebeten werd door een kindje waarvan bekend is dat die een fixatie heeft op het bijten van baby's. Als moeder en als pm'er vind ik echt dat zo'n kindje niet zomaar "los" mag rondlopen zonder toezicht.
Mee eens. Ik ben des te blijer dat ik niet voor een kinderdagverblijf heb gekozen nu ik dit allemaal lees.
Ik blijf er nog steeds bij dat je het niet altijd kan voorkomen maar dit is natuurlijk wel een extreme situatie. Als een kindje echt gefixeerd is op bijten dan moet daar wat mee gedaan worden, helemaal als het 1 op 1 aandacht eist door het bijten. Bij ons gelukkig nog nooit meegemaakt, wel een kindje wat af en toe zijn frustratie van zich niet duidelijk kunnen maken, er letterlijk afbeet.
Als we op ons kinderdagverblijf een bijter hebben die het gedrag dus vaker vertoont word er een extra leidster ingezet voor dit kindje. Zo kunnen de leidsters de groep draaiende houden en is er 1 leidster volledig gericht op dit kindje om hem ook positieve ervaringen op te laten doen.
Nou dat is bv ook een optie. Ik vind het erg jammer dat er op veel opvangcentra en dat merk je ook weer in dit topic in onmogelijkheden ipv in mogelijkheden gedacht wordt. Met aan tafel zetten wordt er gelijk geroepen dat dat niet handig is of niet kan. Het hoeft ook voor het kindje niet vervelend te zijn he...maar het vergt wat creativiteit en kwaliteit van de leidsters en dat mis ik soms. Je kunt een kind voor straf aan tafel zetten, je kunt hem ook een "speciale opdracht" geven: hier is de fruitschaal, leg alle appeltjes maar bij elkaar en alle banaantjes..als je klaar bent wacht je even, ik kom zo bij je kijken.