Hallo allemaal, Toen ik net achterkwam dat ik zwanger was, heb ik bloed laten afnemen en twijfelde of ik antistof heb tegen Rubella/Rode Hond. Blijkt dat ik het niet heb. Ik maak me best zorgen om. Mijn moeder had het ook niet en werd besmet tijdens de zwangerschap van mij. Door de zorgen die ik heb, wil ik graag nog meer zwangere vrouwen spreken die ook in dit situatie zitten. En elkaar kunnen vragen stellen of het ei kwijt kunnen. Ik weet inmiddels dat ik beter niet naar de kinderdagverblijf, basisschool of zwembad mag gaan. Alleen vraag ik me bijv. af hoe het verder zit: een vriendin van mij heeft twee kleine kinderen, ze zitten nog niet op de kinderdagverblijf/school. Is er dan nog geen risico?
Als die kinderen van je vriendin met 14 maanden de BMR inenting hebben gehad of krijgen, vormen ze geen risico. Voor de rest weet ik niet hoeveel rode hond nog voorkomt.
Ik heb tijdens mijn vorige zwangerschap is bij het bloedprikken ontdekt dat ik te weinig antistoffen heb voor rode hond / rubella. Advies was om weg te blijven bij plaatsen waar de vaccinatiegraad lager is, zoals het wel eens wordt genoemd 'bible-belt'. Ook asielzoekerscentra moet je nu ontwijken, asielzoekers zijn vaak ook minder gevaccineerd dan wat wij in Nederland kennen. Verder begreep ik dat je kleine kinderen niet perse hoeft te ontwijken. Je zou hiervoor ook navraag kunnen doen bij het RIVM. Zij zijn vanuit de overheid gespecialiseerd in gezondheidsrisico's. Tussen de zwangerschappen door heb ik contact gehad met mijn huisarts. Omdat ik wel enige antistoffen heb, kunnen ze wel zien dat ik gevaccineerd ben vroeger. Mening van de huisarts was dat nu opnieuw vaccinatie niet nodig was. Nu ben ik opnieuw zwanger en is mijn verloskundige het grondig oneens met mijn huisarts. Verloskundige raadde aan om na deze zwangerschap contact op te nemen met RIVM, zij zijn namelijk veel meer gespecialiseerd op dit gebied.
Hoe weet je dat welke plaatsen vaccinatiegraad lager is? Ik woon in de plaats met ong. 70.000 inwoners, maar woon wel in de flat waar veel allochtonen wonen die niet Nederlands (goed) kunnen spreken, zoals mijn buren. Ze kunnen klein beetje Nederlands spreken, er wonen wel veel kleine kinderen (ik denk 5 ofzo?). Maar ik kom niet bij de asielbezoekers in de buurt. Ze konden bij mij in de bloed wel wat spoor vinden van rubella, maar niet voldoende. Vroeger zei de huisarts tegen mijn moeder dat prikje niet meer nodig was omdat mijn moeder al heeft gehad en ik dus ook automatisch in haar buik, blijkbaar onzin! Mijn verloskundige en huisarts zeiden wel dat ik beter na de zwangerschap wel laten inenten.
Ik heb geen idee, niet naar gevraagd. Ik wil vanavond bij haar thuis op bezoek komen om te vertellen dat ik zwanger ben (zal ze heel blij zijn ), dus ga ik niet van de voren vragen . Ik zal wel vanavond vragen aan haar.
Hoi Gouds, Met de biblebelt bedoel ik: https://nl.wikipedia.org/wiki/Bijbelgordel. In deze regio wordt vanwege geloofsredenen minder gevaccineerd. De kans op een uitbraak van rode hond is dus groter. Veel informatie over zwangerschap en rubella staat op deze pagina: Rubella (rodehond) en zwangerschap - RIVM Wat ik verder vind over rodehond (op de site van RIVM, dus naar mijn inzicht betrouwbaar) Sinds de invoering van rodehondvaccinatie komt de ziekte veel minder voor, doorgaans minder dan 5 gevallen per jaar. Onder bevolkingsgroepen die zich niet laten vaccineren, breken echter van tijd tot tijd nog epidemieën uit. De rodehond-epidemie van 2004/5 was voornamelijk onder niet gevaccineerde, orthodox protestante schoolkinderen. Tijdens deze epidemie werden 32 zwangeren besmet met rodehond. Dit leidde tot 2 spontane miskramen en 11 kinderen met aangeboren afwijkingen. In 2013 was er een kleine uitbraak met 54 gevallen van rodehond rond een orthodox protestante school. De actuele situatie van rodehond in Nederland is te zien in de Atlasinfectieziekten. (de Atlasinfectieziekten: https://atlasinfectieziekten.nl/rodehond) Sowieso komt het dus enorm weinig nog maar voor in Nederland. Ik denk dat je je weinig zorgen hoef te maken dat je 'zomaar' rodehond tegenkomt. Veel meer (algemene) informatie vind je op: Rodehond webpagina - RIVM Daarnaast zou ik, als je nog meer kindjes wil na deze, zeker je laten vaccineren.
Dankjewel voor de informaties! Mijn moeder was niet ingeënt door de geloofsredenen van mijn opa en oma. Mijn moeder was jong moeder en dacht toen niet aan de inentingen en door de geloof werd er ook niet over gepraat. Op de website staat inderdaad de woonplaats waar ik nu vandaan wel veel voorkomt (5-10 of 10-15). Ik heb de site met atlasinfectieziekten nog niet gezien, het is fijn idee dat al een aantal jaren niet meer voorkomt, toch ben ik wel voorzichtig. Nu ik ook verhalen hoor dat er steeds meer mensen/moeders van tegenwoordig ervoor kiezen om niet (meer) te laten inenten. Ik laat me zeker na de zwangerschap inenten.
Rode hond komt gelukkig niet meer zo vaak voor mits je in de bible belt woont. Mijn moeder heeft destijds haar zwangerschap moeten laten afbreken omdat ze rode hond kreeg in het begin van de zwangerschap. Mijn ouders hadden al een ernstig ziek kind en toen werd dit aangeraden maar was echt in de periode dat het kindje zich helemaal ontwikkelde. Een kennis van mij bleek ook onvoldoende antistoffen te hebben en heeft zich na de bevalling vrijwel direct laten vaccineren. Bij de tweede zwangerschap was ze volledig beschermd. Ik zou me niet al teveel zorgen maken maar wel gebieden als bible belt mijden.