Hallo allemaal, Ik loop tegen het volgende aan. Ben sinds een week weer aan het werk, na mijn bevalling. Dat is nu alweer 15 maanden geleden. Dit betekent dat mijn dochtertje naar de opvang gaat. De ene week 3 en de andere week 4 dagen. Oma en opa passen tussendoor ook wel eens op. Maar ik weet niet of ik wel echt tevreden ben over de opvang waar mijn meisje nu naartoe gaat. Ze heeft vorige week haar wen periode gehad en dat ging in het begin naar verwachting moeizaam. Logisch want ze is de afgelopen 15 maanden niets anders gewend, dan lekker thuis blijven bij mama. Zijn een weekje verder en gaat het gelukkig steeds beter. Ze eet en slaapt prima. Maar dan nu het slapen... Ze zijn bij de opvang heel erg van 'zoveel mogelijk samen met de groep doen' en dat proberen ze dan ook zoveel mogelijk te stimuleren. Ergens snap ik dat wel, maar wat nou als je kindje helemaal nog niet mee kan doen met derest. Dan doel ik op het slapen. Mijn dochtertje doet van huis uit nog 2 slaapjes, in de loop van de ochtend zo rond 10.30 en in de middag rond 14.30. Beide keren slaapt ze 1 a 1,5 uur. Sinds ze naar de opvang gaat is dat 1 middag slaapje van 12.30 tot 14.30. Met als gevolg, als ik haar op haal rond 17.30, ze eenmaal thuis helemaal bekaf is! Huilt om alles non stop. Heeft nog net wat energie over om te eten en dan is ze gewoon OP. Omdat ze dan al zo oververmoeid is, valt ze ook huilend in slaap. Vanaf het moment dat ik thuis ben is het dus huilen huilen, laat staan dat ik wat kan koken en bijv de afwas kan doen. Dit is zo frustrerend voor mij en voor haar. Heb meerdere keren al signalen gegeven dat ze haar halverwege de ochtend moet laten slapen. Maar dan was het zo van... Ja komt wel goed. Door al het spelen zal ze niet eens merken dat ze moe is en gaat ze lekker om 12.30 naar bed met derest. Maar ja goed dan zit ik dus met een krijsend kind thuis. Vandaag was misschien wel t ergste van alle dagen. Normaal gaat ze tussen 19.30 en 20.00 naar bed. Krijgt nog wat melk. Maar vandaag lag ze er na het eten al 19.00 in, zonder melk te drinken. Want ze zat natuurlijk nog vol van het warm eten. Lang verhaal, ik weet het. Maar dan is het even goed uitgelegd en heb ik het van me afgeschreven. Herkennen jullie dit? Wat deden jullie toen? Hoe pakken jullie het aan?
Is het een idee haar op het kdv te laten eten? Meestal geldt dit tot 1 jaar, maar je dochter is net begonnen, dus als je aangeeft dat ze het thuis eten niet redt totdat ze gewend is, willen ze misschien een uitzondering maken. Het is wel normaal dat een jong kind bekaf is in de wenperiode. Verder nogmaals het gesprek aangaan over de slaaptijden en heel expliciet zijn.
Idd vragen of ze haar al eten willen geven, doen ze hier wel. En mischien is het nog te kort om te denken dat het niks word. Een week is enorm kort om te wennen. Ik zou het nog even afwachten. Lastig is het wel en herken het gevoel.dochter gaat normaal halve dagen en 1 keer in de 2 weken een hele dag zoals vandaag, gevolg dat ze niet heeft geslapen vind dat zo zielig
Ik zou echt nog een keer vragen of ze haar er twee keer in willen legge. Dat is haar ritme, het lijkt me erg verwarrend voor haar als het steeds anders is. Ik vind dat een kdv daar gewoon in mee moet gaan (doen ze hier wel hoor!). Als ze dat echt niet willen doen, idd misschien daar eten. Of thuis ook naar 1 slaapje zodat ze er ook echt aan kan wennen en het over een tijdje beter gaat!
Ik snap het kdv eigenlijk wel. Er is een bepaald groepsritme wat ze aanhouden waar ook de eettijden en activiteiten op aangepast worden. Voor baby's wordt daar een uitzondering op gemaakt maar 15 maanden is geen baby meer natuurlijk. De meeste kindjes die als baby al komen gaan tegen de tijd dat ze jarig zijn steeds meer in het kdv schema mee, zij zijn ook van kleins af aan gewend dat het op het kdv iets anders gaat dan thuis. Jouw kindje komt pas met 15 maanden en dan is dat lastiger natuurlijk, maar daar kan het kdv weinig aan doen. 10.30 en 14.30 zijn voor een kdv onhandige tijden om een dreumes op bed te leggen, o.a. gezien de tijden voor buiten spelen, activiteiten enz.
Sommige van jullie noemen eerder warm eten geven, is dat zodat ze bij aankomst thuis meteen naar bed kan? Snap de achterliggende gedachten niet. Warm eten op t laatst zie ik ze al helemaal niet doen. Ze krijgen al warm eten om 11.30(!) zodat ze daarna verzadigd naar bed kunnen voor hun lange middag slaapje. Ik zal het ze nog een keer vragen, kan verder vrij weinig doen denk ik. Oma kwam ook al met het idee om haar thuis ook aan 1 slaapje te laten wennen. Maar goed ze gaf op alle mogelijk manieren toen aan dat ze naar bed wil en toen was dat maar zo..
Hier waren de kinderen na een dag kdv helemaal doodop, ook als ze er lang hadden geslapen. Denk dat het meer ligt aan het feit dat ze naar het kdv is geweest met allemaal indrukken en veel spelen, dan dat ze maar 1 slaapje doet. En ze slaapt ongeveer evenveel als thuis.
Hier gingen ze wel eens zonder eten naar bed, kwamen rond 17:45 thuis van het kdv, dan nog eten maken. Dat redden ze vaak niet en dan was het een stuk fruit, wat melk en naar bed. Hier gingen ze 2 dagen per week naar het kdv.
Nou eerlijk vind ik het onzin dat het kdv hier niet in mee gaat Vooral ondat ze net nieuw is. Als ze het niet trekt trekt ze het niet en zou daar iets stelliger in zijn. Het is zo nieuw en vermoeiend allemaal voor haar zou vragen zich nog ene beetje naar haar te schikken. Zit ze op een babygroep of 0 tot 4 groep? H
Ik zou er helemaal niet blij mee zijn als mijn zoontje zo oververmoeid is als hij van een kdv zou komen. Mijn zoontje is bijna 1 en slaapt nog behoorlijk veel. Dit heeft hij blijkbaar nodig. Hij slaapt sochtends twee uur en in de middag ook twee (soms 2,5) uur. Jouw dochter is het thuisritme helemaal gewend. Ze heeft de slaap thuis al nodig, laat staan op een kdv waar ze zoveel prikkels krijgt. Ik zou nogmaals het gesprek aan gaan en anders zelfs overwegen om naar een ander kdv te gaan. Als dit mogelijk is natuurlijk. Natuurlijk moet je dochter ook wennen. Je kunt het nog een week aankijken. Misschien ben ik te rigoureus hoor, maar de slaapjes zijn voor mijn kleintje echt nodig. Als hij over zijn slaap heen is, dan is het echt drama. Dus hou ik me er gewoon aan.
Eten kost die kleintjes ook nog veel energie en dat gaat een stuk beter als je niet op het eind van je dag zit. Vergelijk het met jezelf en iets wat je moeite kost, dat doe je beter om 4 uur 's middags dan om 11 uur 's avonds. Als ze thuiskomt hoeft ze dan niets meer, kun jij rustig nog met haar op haar tempo spelen en als het koken dan een gehaast is, eet jij desnoods wanneer zij al lang op bed ligt. En warm eten is natuurlijk een mooi woord voor een potje opwarmen van de supermarkt. Tenminste, op het kdv waar mijn kinderen naartoe gaan wel. Ik geef een potje mee en mijn dochter komt met een volle maag mee naar huis.
Ik denk dat 2 keer 1 uur of 1 keer 2 uur geen verschil gaat maken. Kindjes zijn nou eenmaal moe na een dagje kdv. En op het kdv geeft dochtertje van ts waarschijnlijk 's ochtends niet aan dat ze moe is, dus kan ze gewoon net als de rest na de lunch naar bed.
Ik vind het echt raar hoe het kdv zich opstelt. Hier is het altijd zo geweest dat wij aangaven wanneer ze van twee naar 1 slaapje gingen. Ook weleens dat de leidster zelf nog even informeerde of het ritme bij hun thuis geen problemen gaf. Ik weet wel dat ze vanaf 1 slaapje meer met de leuke activiteiten mee konden doen. Ik zou dit nog eens duidelijk met elkaar bespreken en anders toch oriënteren op een andere kdv. Want als je een goede hebt is het een aanvulling en geen belemmering.
Tuurlijk maakt dat wel verschil. Bij het eerste zijn ze later wakker dan bij het tweede. Zodat ze het in elk geval tot net na het avondeten volhouden. Ik vind echt dat het kdv rekening moet houden met ritme van je kind! Ook al is ze dan 'al' 15 maanden. Ben blij dat ons kdv niet zo star is en altijd het ritme van het kind aanhoudt. Genoeg medewerksters op de groep en babyfoon voor als ze even buiten op de speelruimte zijn. Dafne sliep tot ze 18 maanden was 2 x per dag. Voor die tijd hadden ze het weleens geprobeerd om alleen tussen de middag in bed te leggen, maar daar kwamen ze zelf al snel achter dat dat voor ze 18 maanden was niet werkte Het enige nadeel was inderdaad dat ze dan misschien minder vaak buiten was. Nou, dat vond ik voor die 2 dagen wel overheen te komen, wetende dat dat maar tijdelijk was.
Wat vervelend maar het klinkt wel deels herkenbaar. Onze zoon was ook 15 maanden toen hij voor het eerst naar het kdv ging, hij sliep toen nog wel al 1 keer per dag alleen soms sliep hij daar maar 30 minuten of helemaal niet omdat er andere kindjes aan het huilen waren en hij was dan aan het einde van de dag gebroken. Ik at dan altijd iets makkelijks en ging niet uitgebreid koken, maar mijn zoon ging maar 1x per week... kan me voorstellen dat je niet 4 keer per week iets makkelijks kunt eten. Je zou eventueel kunnen vragen of ze haar (soms) warm eten kunnen geven zodat ze erna direct naar bed kan. Ook zou ik vragen of ze niet even een keertje extra naar bed kan, of misschien een iets eerder zodat ze toch aan de slaap komt die ze nodig heeft. Bovendien is het altijd even wennen, zou niet te snel opgeven, ze zit er pas.
hmmm hier nemen ze kinderen ook mee in het ritme, maar wel pas als ze daar aan toe zijn. mijn zoontje lieten ze ook lang 2 slaapjes doen. en nu houden ze hem wakker omdat ik hem rond de middag ophaal. ik zou toch echt verlangen dat ze haar 2x naar bed doen. het ene kind met 15 mnd is het andere niet. kans bestaat dan wel dat ze net het buitenspelen of fruitmoment mist of zo, maar dat vond ik geen probleem.
Ik vind deze reactie wel bijzonder voor iemand die altijd zo stellig reageert over de kinderopvang. 10.30 en 14.30 zijn bij ons helemaal geen onhandige tijden, er zijn veel kindjes van een jaar of ouder die na het fruit eten 's ochtends en na het koekje eten 's middags op bed gaan. Zou toch te gek zijn als de kinderen maar wakker moeten blijven omdat het anders onhandig is. Ik zou het aangeven bij de leidsters TS, helemaal omdat dit zo frustreert!
Is je kindje niet gewoon doodmoe van een dag kdv? Ik vind 19.30 a 20.00 naar bed gaan best laat. Sinds mijn jongste niet meer 's middags slaapt ligt hij er om 18.30 uur in, dan slaapt hij bijna gelijk. Maar na een dag kdv, waar hij dus ook niet meer slaapt op ons verzoek, is het drama. Hij huilt dan altijd, slaapt soms pas heel laat. Hij is dan gewoon helemaal op van alle indrukken. En dan zit hij dus al ruim een jaar op het kdv. Zeker een kindje dat net gaat, dat zal vast doodmoe zijn. Maar als jij wil dat ze twee keer slaapt, dan zou ik dat wel gewoon zeggen. Heb je dat al gedaan, heel duidelijk zeggen: 'ik vind het echt heel belangrijk dat ze 2 keer slaapt, dus ik wil graag dat jullie gaar 2 keer op bed leggen op een dag.' In plaats van via omwegen
Dank voor de reacties. Ik heb het vandaag nog een dag gegeven. Ben thuis (ziek) maar me dochtertje zit wel op de opvang. Ik kijk vandaag hoe ze er aan toe is als ze zo thuis komt. Is het weer zo een drama als gisteren dan praat ik morgen toch echt met de leidster. Maar dan ook echt heel duidelijk. Verder kan ik me niet voorstellen dat me dochtertje niet aan geeft te willen slapen smorgens. Dat doet ze thuis namelijk wel op alle mogelijke manieren. Denk dat ze haar gewoon geforceerd wakker houden en dat lijkt me niks! Dat ze pas om 19.30/20.00 naar bed gaat, is omdat ze nog een slaapje doet zo rond 14.30 en 16.00 wakker is. 18.30 heeft ze dan echt nog geen slaap... Maar gisteren dus lag ze er al om 19.00 (zonder melk drinken) en de hele nacht door geslapen. Gewoon moe van een dagje opvang, zou kunnen maar daar komen we wel achter als ze 2 slaapjes doet en thuis dan nog zo moe is. Warm eten geven vlak voordat ik haar kom ophalen, ik zie het niet gebeuren. Ze zijn niet zo van de uitzonderingen heb ik het idee... Jullie zullen misschien wel denken waarom ik me dochtertje daar dan heb ingeschreven. Maar het ziet er voorderest prima uit. Op die slaapjes na en daarnaast is dit me eerste kind en voor het eerst een ervaring met de opvang...
Je kunt het altijd vragen, nee heb je, ja kun je krijgen. Wat betreft haar slaapje om 14.30 uur tot 16.00 uur, kun je haar niet eerder naar bed doen?