Hoi allemaal, Ik ben op zoek naar tips om een geschikte school voor onze kids te vinden. We hebben 3 scholen die voor ons potentieel zijn. Hoe hebben jullie het kiezen van een school aangepakt? Welke vragen hebben jullie bijv aan de school gesteld voordat jullie een keuze maakten?
Hier op het dorp hebben ze 4 basisscholen: -De 1 is erg ver, ondanks dat wilde we toch even kijken maar dit hebben we uiteindelijk niet kunnen doen omdat we na tig keer bellen en mailen en langs gaan nog steeds geen afspraak hadden dus waren we er klaar mee. - Een andere is een christelijke school, aangezien we daar niets mee hebben zijn we niet eens gaan kijken. - Weer een ander was een jenaplan school die bovendien erg klein was en het minst goed bekend staat, hier hebben we gekeken. - De laatste is 4 minuten lopen, een grote school die goed bekend staat. De keuze was vrij snel gemaakt (de laatste optie) wij denken dat dit de beste school is. Ik hoop dat het de juiste is.
Ik ben de open dagen afgegaan van 4 scholen. Van de 3 goede opties heb ik contact gezocht met ouders die er zaten, bij 2 kende ik al ouders, bij de derde via-via. Alleen die eerste 2 scholen had nogal wat negatieve dingen, ene erg streberig, andere veel gepest zonder goede aanpak. De derde school was een montessori. Ik hoorde goede verhalen van de ouder, en het mooiste: mijn zoon dook bij elke school aan mijn been vast, en bij de montessori liep hij zo het lokaal in en ging zitten spelen. De verhalen van de scholen was bij iedereen heel mooi. School met strebers zei ook heel open te zijn voor iedereen uit de wijk, maar in praktijk werden kinderen van rijke ouders voorgetrokken. De school met veel pesters liet me een mooi beleid zien, in praktijk kwamen ze niet verder dan stap 1 en daarna ging het gewoon verder met pesten/agressie. De Montessori had ook een mooi verhaal. Maar ook wel een waarschuwing, dat het niet voor elke ouder geschikt is. Die kwam eerlijker over.. Maar aan het eind van de rit eigenlijk de keuze gebaseerd op het gevoel van mijn zoontje en onze acceptatie van het montessori-idee
Ik zou buiten de resultaten en eventuele ervaringen van andere ook kijken naar je eigen kind, hoe gedraagt hij/zij zich en wat zegt je kind zelf?
Montessori is hier ook een van de opties! Vraag me alleen wel eens af of dat goed aansluit op bijv regulier voortgezet onderwijs... of dat die overgang voor kinderen dan niet groot en vervelend is... wat is jouw indruk daarvan?
kijk eens naar werkjes, zijn die voor het grote deel hetzelfde of krijgen kinderen veel de vrije hand. Hoe is de sfeer? Is de school heel prestatiegericht of kijken ze heel erg naar het kind? Wordt er veel van ouders verwacht of juist niet? Er is ergens een artikel op het internet van Alfie Kohn met dit soort punten, google helpt je vast verder.
Opendagen bekijken of een afspraak maken om een keer te kijken. Ook een keer kijken tijdens schooltijd. Inspectie rapporten lezen, hoewel dit niet leidend was voor ons, maar geeft wel weer andere info. Vragen hoe omgegaan wordt met kinderen die iets anders nodig hebben: zij er mogelijkheden tot extra ondersteuning of verrijking. Bij ons zit er een school met leuke verrijking, maar dan wel buiten schooltijd en tegen extra kosten. Dat sprak ons dus niet aan. Hoe wordt er omgegaan met de sociale en persoonlijke ontwikkeling? Wij hebben uiteindelijk voor een school gekozen die daar heel goed mee omgaat. Al van jongs af aan is er veel aandacht voor het groepsproces, het accepteren van verschillen. Ook zijn er veel groepsleertherapie presentaties en optredens. Wij vinden het belangrijk dat onze kinderen ook op die vlakken ontwikkelen dus dat gaf de doorslag. We kregen bij die school ook een rondleiding door twee leerlingen. Die waren hartstikke trots dat zij dat een keer mochten doen en voor ons was het heel leuk.
ligt er aan wat voor een kind het is. mijn zoontje gaat binnenkort zo een overgang maken. ons wordt het gezegd dat zij het kind wel goed begeleiden dat uit regulaire school komt. maar dat dit vaak echt soeple gaat. we denken dat het beter zal gaan dan regulaire school, omdat hij vaak afwijkt van de groep en hij een beetje gek wordt van al die onbenullige regels. meer zelfstandigheid en verantwoordelijkheid krijgt hij en dat vind hij geweldig van de nieuwe school. Op de regulaire school moet hij zijn werkjes doen, terwijl de juf instructies aan de klas geeft(hij mag aan de slag zonder instructie), en hij vindt dat vervelend. soms vindt hij het interessant om naar de juf's instructies te luisteren die met de groep die werkjes maakt, maar dat mag hij niet, hij moet zijn eigen werkjes maken,zo krijgt hij waarschuwing. en als de groep na instructies bezig is met die werkjes is hij allang klaar daarmee en hij moet zijn verrijking doen. zo voelt hij zich buitengesloten van de groep en de groep zet dat gevoel voort tijdens de pauzes. dus alleen met werkjes en vaak dus alleen spelen tijdens de pauzes dat is specifiek voor mijn zoontje. ga met de school praten en kijk naar je kindje.
Hangt ervan af wat jij als belangrijk ziet. Wij hebben alle open dagen bezocht en getoetst aan punten die wij belangrijk vinden, en die voor dl prettig zijn. (niet te grote en/of drukke klassen, een visie & bijbehorende structuur om die te realiseren aanwezig, dus ook oplossingen voor kinderen die op een of andere wijze buiten het gemiddelde vallen, en de vrijheid om tenminste een deel vd dag zelf werkjes te doen. We kwamen uit op een montessorischool. Ze leren daar zelfstandig werken en plannen, oud-leerlingen doen het uitstekend in vervolgonderwijs. (Dat kan je checken online, op scholenopdekaart.)
Ik geloof dat wij vooral op basis van gevoel gekozen hebben. Welk gevoel kregen we toen we rondleiding kregen? Van het verhaal van directeur, van de klaslokalen, van gebouw, van het programma e.d. Zie ik mijn kind hier vrolijk rondhuppelen? En dan praktisch, zoals: schooltijden? Eventuele religieuze grondslag en hoe gaan ze daar mee om? Hoe gaat school om met zorgplicht? Hoe wordt er gecommuniceerd met ouders? Wat voor activiteiten organiseren ze, spreekt dat aan? Mijn ervaring is dat je uiteindelijk toch pas echt weet wat je aan een school hebt als je ze 'nodig hebt' (omdat iets niet lekker loopt).
Wat ik nu zie, is dat het prima. Nu is deze montessori in sommige dingen nog best wel "schools". Er is nogal wat variatie in montessori, van alles vrij, tot een combi van vrije werktijd en vaste lessen (hier bijv kosmisch, gym, nieuwsbegrip omdat het organisatorisch handiger is). Dat laatste komt veel meer voor. Hier hebben we voor de middelbare school ook nog een Jenaplan school voor degenen die echt goed gedijen op die vrijere werktijden. Maar de overgang naar de middelbare school is altijd groot. Vanuit regulier moet je ook wennen aan verschillende leraren en lokalen voor verschillende vakken. Mijn kinderen zijn gewend dat ze soms een andere leraar in een andere klas hebben voor een vak (bijv nieuwsbegrip). Die hebben geen moeite met verschillende leraren en het zorgen dat je de spullen voor de les bij je hebt. Qua niveau doen ze gewoon de cito en moeten ze echt gewoon de kennis opdoen die andere scholen ook aanbieden..