Ik vind het ook opvallend hoe laat de meesten komen. Al moet ik zeggen dat wij ook weleens te laat zijn. Laatst maakte mijn zoon 's ochtends overal drama over. Uitgelegd dat we zo te laat zouden komen, maar dat kwam niet aan. Dus gewoon op de gang afkoelen en daarna het gewone ritme vlot doorlopen. Waren vijf minuten te laat. Dat vond hij niet leuk, dus uitgelegd hoe dat kwam en nu lijkt hij wel wat beter te snappen dat wat je 's ochtends doet ook enige invloed heeft op hoe laat je op school komt. Als t dus een keer voor zo'n leermoment heeft gezorgd maak ik me er maar niet te druk om, hoewel ik het zelf wel vervelend vind.
Bij mijn jongste dochter op school is bijna iedereen juist heel vroeg. Het is inloop tussen 8:15 en 8:30 en de meesten zijn er om 8:15 al. Ik moet dan vlug weer door om de oudste naar een andere school te brengen en dat halen we meestal net niet op tijd. Maar dat weten en ze en dat is niet erg.
Wij komen doorgaans ook net op tijd binnen maar zijn wel op tijd. We zijn gewoon niet zo vlot in de ochtend. Of we nu 7 uur opstaan of 8 uur, maakt niks uit hihi Hoe meer tijd we hebben hoe later we komen lijkt het wel dus misschien moeten al die ouders die structureel te laat komen de wekker een uurtje later zetten Ik kan me er verder ook niet druk over maken maar vind het wel sneu als het vaak dezelfde kindjes zijn die te laat worden opgehaald.
Ik moet zeggen dat ik er ook wel eens moeite mee heb. Maar dat heeft eerder te maken met de baby/kleuter combinatie en het soms echt wel even puzzelen is om die dingen in elkaar te wurmen. Desalniettemin doen we altijd ons best om op tijd te komen en zijn we nooit meer te laat dan een minuut, of zoiets. Rustig aan komen slenteren zit er dan ook niet bij en eigenlijk zijn we het gros van de tijd ook gewoon op tijd .
O, dit is trouwens ook herkenbaar! Laatst was ik een keer om 06.00 al wakker. Dus ik dacht ergens iets van: goh! Heerlijk, dus even koffie zetten, alles bij elkaar rapen, de kinderen wakker maken om overal in te schieten... en raad eens? We komen NOG een paar minuten voor de bel binnen. Ik heb zo een vermoeden dat de eindsprint hetgeen is waar het 'fout' gaat, zeg maar .
Dit dus. Ik ben zelf altijd op tijd maar om nu een ander er op aan te kijken dat hij dat niet is? Ik probeer mijn normenpatroon niet op te leggen aan anderen. Ongetwijfeld erger ik ook veel mensen met mijn doen en laten
In de klas van mijn zoontje was ook één iemand altijd te laat. Ik ging dan weg als het inloopkwartiertje ten einde was en liep dan op mijn gemak terug naar huis om vervolgens, op 5 minuten lopen van school, die ouder met kind tegen te komen nog op weg ernaar toe. Met ophalen was ze ook steevast te laat. Vond het altijd zo sneu voor dat kindje. Iedereen werd opgehaald en zij moest dan blijven zitten. En moeders? Die kwamen we dan weer tegen als wij al bijna thuis waren. Verder zou ik echt niet weten wie (te) vroeg of (te) laat komt, ben daar helemaal niet mee bezig, maar dit was wel een heel opvallend geval.
Bij mijn zoon op school is het nu bij 3x (dacht ik) te laat komen dat er een brief meegaat dat er een boete volgt of iets. Zelf niet meegemaakt dus weet niet precies wat er nu in die brief staat maar zoiets heb ik begrepen.
Ik heb er twee aan de Medikinet (zelfde spul) en mij lukt het ook misschien in de ochtend kortwerkend 5mg? Dat werkt na een kwartier. Maar als ik het zo lees, ook mbt het slapen: is concerta wel het juiste medicijn? Lastig he...
Heerlijk voor je dat momentje voor jezelf. Ik ben dan nog steeds bezig met de 101 dingen die ik nog moet afhandelen die dag. Geen tijd om me druk te maken om wat een andere doet of laat.
Deze onderzoeken hebben niet als doel om te laat komen goed te praten . Het is wel de bedoeling dat je dit in het juiste perspectief plaatst. Behalve dat het voor andere kinderen is de klas heel vervelend is, geef je hiermee ook het verkeerde voorbeeld. Kinderen leren voor een groot deel door imitatie en in een maatschappij waarin te laat komen op veel plekken niet geaccepteerd wordt, is dat natuurlijk niet handig. Daarnaast vind ik je te stelling dat dit geen negatieve invloed op kinderen kan hebben te voorbarig. Behalve dat je ze het verkeerde voorbeeld geeft, zijn er kinderen die hier lang door ontregeld kunnen raken. Ik heb zelf jarenlang als psycholoog in het speciaal onderwijs gewerkt en kinderen konden erg last hebben van deze verstoringen. Soms kwam het er pas later thuis uit en waren de ouders er de dupe van. Niet alleen heel vervelend voor de ouders, maar voor een kind ook niet fijn! Vanwege het huidige beleid dat er steeds meer kinderen uit het speciaal onderwijs naar het regulier moeten, zitten er steeds meer kinderen in de klas, die hier echt hinder van ondervinden. Vergeet daarbij ook niet hoeveel dit van de leerkracht vraagt. Zelf kan ik mij er als ouder niet aan irriteren, omdat mijn kinderen er geen last van hebben. Ik kan mij echter wel goed voorstellen dat er ouders zijn die zich er wel aan irriteren, omdat hun kinderen er last van hebben.
Die onderzoeken zijn gewoon feiten en op allerlei zaken in het leven toe te passen. En je kunt ook zo denken: als kinderen te laat op school komen, en er wordt duidelijk aangegeven dat dat niet de bedoeling is, dan is het juist een leermoment voor kinderen. En ik stel niet dat het niet storend kan zijn voor andere kinderen, ik geef aan dat het onder de streep geen invloed heeft op de algemene ontwikkeling van een kind. Als een kind zo enorm ontregelt raakt omdat een ander kind te laat binnenkomt in de klas, dan is het regulier onderwijs geen goede plek voor dat kind. Dus storend ja, maar geen negatief effect op de algemene ontwikkeling van een kind. Is dat wel zo, dan zou er moeten worden nagedacht of dat kindje wel op het juiste onderwijs zit. Mijn punt is; je kunt je irriteren aan andere ouders die hun kind te laat in de klas brengen maar het hoort nu eenmaal bij het dagelijks leven. Deze dingen gebeuren, altijd en overal. Daar moeten we als kinderen en mensen mee leren omgaan. Als we daar niet mee kunnen omgaan, hoe storend soms ook, wordt de wereld eenlastige plek om in te functioneren.
Ik denk niet dat de dames die hierboven zeggen dat ze zich eraan ergeren ook daadwerkelijk bedoelen dat ze er hun dag door laten verzieken. Het is eerder een afvragen waarom die laatkomers hun dag niet anders kunnen indelen, zodat iederéén een fijnere ochtend heeft. Want dit kan toch voor niemand van dat gezin gezellig zijn? En ik heb hierboven al enkele mogelijke verklaringen gelezen waar ik nog niet meteen aan gedacht had, maar laten we wel wezen, bij de meerderheid gaat het toch echt om gewoon te laat opstaan. En als ik dan naar mijn eigen gezin kijk: op dagen waarop we ook te laat dreigen te zijn, is het begin van de dag gewoon heel bitsig voor iedereen. En dat wens ik niemand toe als standaard manier om de dag te beginnen.
heeft niks met op een ander letten te maken als je elke keer dezelfde mensen te laat ziet komen valt dat gewoon op
Ik ben bang dat je inzicht in de huidige stand van zaken in het onderwijs te kort schiet. Door Passend Onderwijs blijven steeds meer kinderen, die een x aantal jaar geleden nog wel naar SBO konden, nu in het reguliere onderwijs. Beetje makkelijk om te zeggen dat als deze kinderen ontregeld raken van kleine zaken zoals lesverstoringen, niet thuis horen in het reguliere onderwijs, aangezien ze waarschijnlijk weer te goed functioneren om naar het SBO te kunnen. Ik ben geen fan van Passend Onderwijs, maar dat is wel hoe het er nu voor staat en waar we dus nu mee moeten dealen. Dat betekent dus dat er tegenwoordig per klas meerdere kinderen zitten die behoefte hebben aan specifieke zorg. Dat kunnen kinderen zijn die ontregeld raken van lesverstoringen. Als deze kinderen ontregeld raken, kunnen ze weer op negatieve manier aandacht vragen van de leerkracht. Aandacht die de leerkracht ook graag aan andere kinderen zou willen geven. Zo blijft er minder lestijd (effectieve leertijd) over voor de klas en dus kan je zeker niet zomaar zeggen dat het geen negatief effect heeft op de algemene ontwikkeling van een kind. Wanneer een klas rustig op kan starten en zijn les kan vervolgen, heeft dit heel veel positieve gevolgen voor de effectieve leertijd gedurende de hele dag. En dus voor de algemene ontwikkeling van een kind, aangezien daar leertijd voor bedoeld is. Ik zeg niet dat kinderen zich altijd minder ontwikkelen doordat er laatkomers zijn, maar zo simpel als jij het stelt, werkt het gewoon niet. Overigens maak ik me als moeder niet druk om laatkomers hoor. Maar als juf dus wel en dus handelde ik daarna. Ik kon het niet voorkomen, maar wel verminderen en er zorg voordragen dat het minder storend werkt, door klasdeur dicht te doen zodra het tijd is, niet meer met ouers in gesprek gaan na de bel en de kinderen te leren bij laatkomen heel rustig te gaan zitten en doen wat ze moeten doen. Helaas heb ik op de school van mijn kinderen wel gezien dat niet iedere leerkracht hier pro-actief tegen optreedt. Want dat is natuurlijk wel de taak van de leerkracht en niet van de zich ergerende ouder.
Ik ben geen juf maar werk wel met kinderen. Voor mijn werk observeer ik regelmatig in verschillende groepen van de basisschool dus ik heb wel een beeld van hoe een klas functioneert en hoeveel verschillende kinderen er in een klas zitten. Ik zal proberen om niet in de herhaling te vallen maar ik begrijp jullie standpunt echt waarin jullie zeggen dat het storend kan zijn voor kinderen. Ik vind echter ook dat het nu eenmaal bij het leven hoort en we daarmee moeten leren omgaan. En wanneer er in een klas structureel mensen te laat komen, en bepaalde kinderen ontregelen hiervan, moet je op zoek naar oplossingen. Als die oplossing niet gevonden kan worden in ouders zover krijgen dat ze hun kind op tijd op school krijgen, kun je de eerste 10 min van een les ook zo inrichten dat het voor die ontregelde kinderen makkelijker is om een laatkomer in de klas te ontvangen. Zou dit de manier moeten zijn? Nee, denk het niet want het zou natuurlijk gewenst zijn dat alle ouders op tijd komen. Maar ik werk in heel veel gezinnen waarin dit door allerlei zaken soms echt heel moeilijk is. In mijn optiek hoort het bij het leven en kun je het dus ook zien als iets waar kinderen van kunnen leren. Maar het is duidelijk dat dit door verschillende anders wordt gezien en dat is ook prima natuurlijk. Misschien maar goed dat ik dan niet in het onderwijs ben gaan werken .
Dat heeft toch niks met jouw normenpatroon te maken? Dat heeft met de normen en waarden van onze maatschappij te maken, namelijk dat je ergens op tijd komt. Als we ons daar allemaal niet aan zouden houden zou het toch 1 grote bende worden? Blijf ik gewoon lekker tot 9 uurin mijn bed liggen, want als iemand anders altijd 10 minuten te laat komt is het ook niet erg als ik een af en toe een uur te laat kom toch? Of werkt het toch niet zo..
Maar je kijkt ook alleen naar het nu. Het gaat ook om een goed voorbeeld meegeven voor je kind. Welke werkgever zit te wachten op een medewerker die standaard elke dag te laat binnenkomt? Zo werkt onze maatschappij nu eenmaal niet.