Mijn partner had met zijn ex een lening lopen. Dit is al ruim 4 jaar uit en in de tussentijd blijft hij betalen. Zij weigert om mee te betalen. De lening is op beide namen afgesloten maar gaat van de rekening van mijn partner. Hij koet dus wel betalen want anders komt het voor de rechter (en het schijnt dat dan beiden voor moeten komen en het bedrag ineens betaald moeten worden). Helaas hebben wij niet de middelen om dan het totaalbedrag ineens te betalen dus daarom betalen we nu maar netjes. Maar het is toch te gek voor woorden! Het contract loopt nog wel even en toch zOnde geld terwijl je hier samen voor getekend hebt. Iemand enig idee of we iets kunnen doen? Een gesprek met haar heeft geen nut, ze gaat toch niet betalen zegt ze.
Je kunt zelf proberen om de helft bij die ex terug te halen maar ben bang dat je daar een civiele procedure voor moet starten.
Dat gaat d ebank echt niet doen. Waarschijnlijk is het een lening waar beiden hoofdelijk aansprakelijk zijn voor de totale lening. Als de een niet betaalt komen ze alles bij de ander halen.
Waar was de lening voor afgesloten? Als jouw partner gebruikt maakt van datgene wat ermee betaald is en zij niet, dan kan ik mij voorstellen dat zij geen zin heeft om mee te betalen.
Maar zin hebben of in je rechten staan.. Dat is iets heel anders. Als je beide hoofdaansprakelijk bent zul je beiden moeten betalen. En betaald de een niet, dan komen ze beide ander. Hoe rot ook maar daar is voor getekend..
Ja dat zou moeten, maar wel begrijpelijk als zij dan zegt dat je de boom in kan met je 'samen afbetalen' Overigens zou ik dan de schulden op mij nemen en niet bij mijn ex-partner aankloppen om mee te betalen aan de keuken die alleen ik gebruik. (bij wijze van spreken, mocht er zoiets aan de hand zijn )
Dit. Je vriend kan formeel het opeisen bij zijn ex maar dat klinkt inderdaad wel alsof het een rechtzaak gaat worden. Wat hij kan doen is bij een lokaal incassobureau of deurwaarder aangeven wat de situatie is en vragen hoe hij ex officieel kan manen te betalen. Doet ze dat niet, kan hij het bij de deurwaarder uit handen geven. Of de vordering verkopen aan een factoring bedrijf, krijg je wel minder maar heb je er ook geen gezeur meer van. Particulieren kunnen hun vordering ook uit handen geven bij een incasso bureau, is veel handiger en maakt vaak meer indruk.
Haar civielrechtelijk manen tot betaling via een incassobureau en anders een rechtszaak, mits de baten de kosten overtreffen. Waar was die lening voor bedoeld en wie heeft er (het meest) gebruik van gemaakt?
De lening was voor gezamenlijke spullen in het huis. En bij uit elkaar gaan heeft zij ook nog eens merendeel meegekregen. Met als argument: mijn ouders hebben al genoeg betaald voor ons. Ik zal me eens gaan verdiepen in een incassobureau!
Om het civielrechterlijk bij haar te verhalen zal zwart op wit moeten staan dat ze afgesproken hebben dat het van zijn rekening gaat en zij bijvoorbeeld de helft aan hem over maakt. Daarbij moet hij haar regelmatig zwart op wit gewezen hebben dat zij niet aan haar betalingsverplichting naar hem voldoet en daarbij aangeven hoe ver de schuld op dat moment is opgelopen. Als dat allemaal niet zwart op wit staat is het zijn woord tegenover dat van haar woe de schuld op zich zou nemen of dat zij een deel over zou boeken. Banken en kredietverstrekkers willen hier juist vaak buiten blijven, echter in sommige situaties willen zij wel een 'nieuwe' afspraak aangaan waarin beide apart van elkaar een bepaald gedeelte over een bepaalde looptijd inlossen. (Maar dat doen ze dus niet altijd en is ook afhankelijk van de verstrekker)
Om hier een incassobureau achter aan te kunnen sturen, zal je stukken moeten inleveren bij het incasso bureau waarin zwart op wit staat dat je vriend zijn ex meerdere keren tevergeefs op haar betalingsplicht heeft gewezen. Een incassobureau mag namelijk pas handelen als de debiteur minimaal 2 keer schriftelijk een betalingsherinnering heeft ontvangen, met per herinnering een betalingstermijn van 2 weken. Daar zou ik dus mee beginnen, een formele brief of mail opstellen waarin jullie haar wijzen op haar betalingsplicht, en daarin duidelijk vermelden wanneer de betalingstermijn verstrijkt. Betaald ze dan nog niet, dan een 2e betalingsherrinering sturen met weer een betalingstermijn van 2 weken. Ze heeft immers het contract getekend van de lening, dus die staat ook op haar naam.
Je hebt bijde getekend en bent bijde verantwoordelijk voor heel het hele bedrag. Betaald de een niet moet de ander betalen. daar is voor getekend. Jullie moeten het verder onderling regelen Je kunt onderling wel afspraken maken wie wat betaalt, maar daar staat de schuldeiser buiten. Je blijft hoofdelijk aansprakelijk voor de schulden, waarvoor je getekend hebt of die in de gemeenschap goederen viel bij de scheiding. De afbetaling moet je dus onderling regelen. Als hij niet betaalt komen de schuldeisers bij jou. Als er ergens zwart op wit hebt staat dat hij de helft elke maand aan jou betaald tot de schuld is afgelost ( of andere regel) dan is dat een regeling met jou en kun je na 2x schriftelijk verzoek een deurwaarder sturen. Heb je dit niet kun je weinig doen Is het geen optie dat jij een eigen lening neemt. Ex eigen lening. Met dit geld schuldeiser betaald. Zo hebbdn jullie bijde een eigen schuld en niet van elkaar afhankelijk