Wat is nou beter? Ik heb vandaag gekolft omdat mijn zoontje bij de opvang was. Nu gaat hij vrijdag weer. Kan ik mijn melk van vandaag dan beter in vriezen of in de koelkast laten staan? Of uit de vriezer de oudere portie eerst opmaken? Of 1" oude" 1 verse...? Heb in de vriezer ook al een flinke voorraad. Maar verwacht dat ik nu ook langzaam zal gaan afbouwen en dat nog wel op komt voordat het niet meer goed is.
Koelen heeft dan zeker de voorkeur op diepvries. Je kan zonder problemen een dag of vijf in de koelkast bewaren, dan heeft het nog steeds de voorkeur op diepvries.
Ik denk dat met invriezen misschien voedingsstoffen verloren gaan en de smaak kan veranderen, niet elk kind wil dat dan nog drinken. Maar waarom zou je ook invriezen als de gekoelde melk nog goed is?
Borstvoeding is een levend iets. Het bevat levende cellen en actieven antistoffen die goed zijn voor je kind. Als je moedermelk invriest verandert er niets aan de voedingswaarde als je kijkt naar suikers, eiwitten en vetten. Maar die levende cellen en antistoffen overleven de vriezer niet. Als je invriest blijft het goede melk, maar het mist het levende actieve gedeelte. Gekolfde moedermelk blijft minimaal 5 dagen goed als je het goed koelt. Pas als je het later dan een week nodig hebt kun je beter gaan vriezen.