Ik maak mijn knoflooksaus altijd op basis van mayo en water, maar voor een iets gezondere variant zoek ik een recept met yoghurt.
Ik knijp gewoon twee tenen knoflook in de yoghurt. Beetje peper en zout en je hebt een fris pittige knoflooksaus. Wel elke keer vers maken en naar smaak yoghurt erbij. Hoe meer yoghurt hoe zachter het is
Zo, maar ik doe dan in verhouding drie delen yoghurt en een deel mayo. In plaats van peterselie of bieslook is dille ook lekker.
Ik gebruik van die hele dikke, vette Turkse yoghurt en daar knijp ik een paar tenen knoflook in uit. Voor een soepkom 4 tenen ongeveer. En dan knip ik dunne reepjes verse munt en die roer ik er ook doorheen. Dat is zo heerlijk om een stokbroodje of naanbrood in te dopen. Als ik een (pittige) oosterse groentensoep maak schep ik daar ook een lepel van die knoflookyoghurt in.
Dit heb je nodig (100 gr saus) 60 ml magere yoghurt 30 gr fritessaus 1 of 2 teentjes knoflook 5 gr bieslook peper en zout Zo maak je het Neem naar smaak één of twee teentjes knoflook. Hak deze zo fijn als je maar kunt, of druk ze door de knoflookpers. Hak de bieslook mooi fijn. Meng de yoghurt, fritessaus, knoflook en bieslook door elkaar. Maak de knoflooksaus verder op smaak met peper en eventueel zout. Dit recept gebruik ik altijd.
Mijn recept: Rasp een halve komkommer grof. Snipper een sjalotje fijn en knijp een stuk of 4 tenen knoflook uit. Voeg yoghurt toe tot je een lekkere goed gevulde saus hebt (liefst dikke Turkse yoghurt maar gewone kan ook) en breng op smaak met zout, peper en vers gesnipperde munt.
ik doe altijd wat schepjes mayo en schepjes volle yoghurt door elkaar en dan paar vers geperste teentjes knoflook er door, alles op smaak, dus geen exacte maten. Afhankelijk waar het voor is eventueel nog wat verse groene kruiden bijv. koriander, peterselie, dille oid.