Typisch culturele opvoeding

Discussie in 'Mama en gezin' gestart door Yasmientje14, 2 mei 2017.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Nescio

    Nescio Niet meer actief

    Ja, ze krijgen hier al een tweetalige opvoeding. Met de moedertalen van mijn man erbij zou het dan drie- of zelfs viertalig worden. Ik denk dat hij zelf wat bang is dat het teveel wordt. Hij zegt ook veel voorbeelden in zijn omgeving te hebben gezien waar het niet zo goed afliep (maar dat heeft meer te maken met de opvoedingsstijl van de ouders in kwestie, heb ik hem ook gezegd).

    Hij heeft trouwens wel boeken gekregen van zijn familie en soms vragen de meiden specifiek naar een boek 'dat alleen papa kan lezen'. Dus hij leest ze dan wel voor. En ergert zich dan weer aan de boodschap die in die boeken verborgen zit :D
     
  2. Anna009

    Anna009 VIP lid

    30 mei 2008
    9.869
    5.142
    113
    Home
    hier is vooral bedtijd een wereld van verschil
    de kinderen van mijn schoonzus gaan rustig rond 11 uur naar bed op een schooldag en die van mij liggen er om max 8 uur in
    zij vinden dat van mij vreemd ik dat van hun :)
     
  3. netmah

    netmah Actief lid

    12 nov 2015
    100
    6
    18
    mijn man is Engels en de directheid waarmee je de kinderen aanspreekt is echt iets cultureels. In het nederlands is het veel sneller een directe opdracht/bevel, in het engels blijft het veel langer een vraag. Daarnaast is de manier van kleden anders. Wij wonen in Duitsland en kinderen worden hier veel dikker ingepakt.
     
  4. Bailief

    Bailief Niet meer actief

    Inderdaad grappig :D

    Mijn vriend denkt er hetzelfde over, hij ziet er het nut ook niet van in. Tegenwoordig is het leren van zijn moedertaal (helaas) niet eens meer van toepassing omdat onze dochter een dusdanig spraak/taalprobleem heeft dat het sterk afgeraden wordt om meer van haar te vragen als alleen de Nederlandse taal.
    Maar mijn schoonmoeder en schoonzus wonen wel in Nederland en zij waren het zeker niet eens met de beslissing van mijn vriend om het onze dochter niet te leren. Hij vindt dat hij zijn moedertaal niet goed genoeg kan daarvoor, hij beheerst het Nederlands beter.
    Ik kan me dus wel goed voorstellen dat jouw man het nut er ook niet van in ziet ;)
     
  5. Yasmientje14

    Yasmientje14 Fanatiek lid

    10 jun 2014
    1.442
    263
    83
    Leuke antwoorden !!

    - kleding, ik merk dat Nederlanders juist vaak idd erg makkelijk denken over een koutje vatten etc en dat in de meeste andere culturen dit idd wordt gelinkt aan griep etc.
    - Tweetaligheid word hier wel geprobeerd maar je merkt dat ze gewoon veel beter Nederlands spreekt, omdat mijn man en ik ook Nederlands met elkaar spreken.
    - voeding, hier geen koekjes, snoepjes, frisdrank etc... nou dat snapt het grootste gedeelte van onze familie dus echt nietttt hahaha terwijl ik er bij gemiddelde nederlander wel mee weg kom :)
    - weet niet of het bij alle Nederlanders zo is, maar ik schrik soms van het feit dat er helemaal geen schaamte is zoals ssmen douchen, in je ondergoep lopen thuis etc Hihi daarin nemen wij de preutsheid weer wel over
     
  6. Eline88

    Eline88 Niet meer actief

    Mijn man is Iraans en ik Nederlands. We vieren de Nederlandse feestdagen zoals kerst en oud en nieuw. En we vieren het Iraanse nieuwjaar. Verder niet echt volgens mij behalve dan een tweetalige opvoeding.
     
  7. Lentekriebels

    Lentekriebels Fanatiek lid

    15 aug 2015
    1.086
    156
    63
    #27 Lentekriebels, 3 mei 2017
    Laatst bewerkt: 3 mei 2017
    Hier juist nooit brood, mijn vriend (Spaans) vindt dat slecht. Voor hem is een stukje brood een soort tweede lepel om je échte eten mee op te scheppen en verder vooral vulling, niet iets waar een baby van hoort te leven. Hij is ook gewend aan twee warme maaltijden op een dag en de hoofdmaaltijd rond 14 uur. Volgens hem eten we dus laat, omdat hij eigenlijk denkt dat wat Nederlanders eten rond 18 de lunch is, aangezien brood rond het middaguur dus geen echt eten is :p Zijn moeder maakt ook nog steeds grapjes over het feit dat hij (mijn zoontje dus, niet mijn vriend) rond 19.30 naar bed gaat, véél te vroeg. Nu is hij nog klein, dus veel is nog niet echt ter sprake gekomen. Sinterklaas wordt wel een lastige, want mijn vriend heeft daar dus niks mee en houdt eigenlijk sowieso al niet van die opgelegde feestdagen. Verder is tweetalig opvoeden hier wel de bedoeling, al ben ik altijd thuis en werkt mijn vriend de hele week, dus ons zoontje hoort nu veel meer NL. We spreken onderling wel Spaans, dus neem aan dat het goed komt. Verder weet ik eigenlijk niet welke dingen er gewoon persoonlijk zijn en welke echt uit de cultuur komen.
     
  8. tupp

    tupp VIP lid

    13 jun 2009
    22.780
    18.928
    113
    Vrouw
    lerares basisonderwijs
    Voor de dames die in het buitenland wonen of een relatie hebben met een niet-Nederlander; ik heb ooit een Amerikaanse vriendin van mij aan haar Italiaanse vriendin horen uitleggen dat de manier waarop ik afwas 'typisch Nederlands' is. Gloeiend heet water met een sopje erin en dan zonder eerst na te spelen afdrogen. Is dat inderdaad iets wat jullie herkennen als 'typisch Nederlands'? Volgens die dames hoefde het water ècht niet zo heet maar moet je wel naspoelen voordat je afdroogt. Ik vond het toen grappig dat mijn manier van afwassen als typisch Nederlands werd bestempeld.

    Wat jij zegt Yasmientje van die preutsheid (of het gebrek daaraan) herken ik wel als typisch Nederlands. Bij de zwemles valt het me ook op. De Marokkaanse kinderen gaan bij ons allemaal in een apart kleedhokje. Terwijl de 'witte Nederlanders' hun kinderen in de gezamelijke kleedruimte laten afdrogen en aankleden.
    Ook bij voetballen hoor ik dat op clubs waar veel kinderen met een Turkse of Marokkaanse achtergrond zitten, iedereen met onderbroek aan doucht. Terwijl bij mijn man vroegah (en nu volgens mij nog wel bij de clubs in de dorpen) bloot gedoucht wordt.
    Mijn zoons (6 en 3) zien mij ook geregeld bloot hoor. Meestal ga ik douchen als zij in bad zitten. En ook 's ochtends als ik me even wil wassen, doe ik daar niet de deur voor op slot. Dus als zij dan net hun tanden willen poetsen ofzo zien ze me ook met ontbloot bovenlijf. Ik denk daar niet eens over na.
     
  9. Bailief

    Bailief Niet meer actief

    @tupp dat afwassen is wel een dingetje ja :D. Niet per se met gloeiend water want dat doet mijn vriend (Iraans) wel en ik niet, maar dat naspoelen wel. Ik vind het zonde van het water en doe het dus nooit, maar als hij afwast dan wordt inderdaad alles nagespoeld. Niet bij stil gestaan dat dit ook per afkomst nog weer kan verschillen
     
  10. Yasmientje14

    Yasmientje14 Fanatiek lid

    10 jun 2014
    1.442
    263
    83
    Hahahha leuk!

    - naspoelen is in onze familie ook echt wel een dingetje hoe kan je nou sopresten eten hihi ?
    - preutsheid, ik vraag me dus af of het iets Nederlands is of iets Westers, want de meeste moslims laten hun geslachtsdeel niet zien vanwege islamitisch oogpunt dus niet per se cultureel behalve aan echtgenoten, ik heb dus ooit gehoord dat Italianen nog minder preuts zijn dan de Nederlanders vandaar dat ik me afvraag of het niet een Westers dingetje is.
    - @tupp ik krijg al oren bij het lezen van je verhaal hahhahah moet je nagaan!! XD
    - klusjes voor huishiuden etc is volgens mij ook wel iets typisch nederlanders, en oh jaaaaa een RITUEEL an sich is al vrij Hollands denk ik, bedritueel, avondritueel, ochtendritueel.
    - oh ja hahaha praten op de wc (not done)
    - lezen op de wc mijn familie vind ons echt gek is volgens mij ook wel typisch Nederlands of niet ?
     
  11. Lentekriebels

    Lentekriebels Fanatiek lid

    15 aug 2015
    1.086
    156
    63
    Ja, dat is echt Nederlands van dat niet afspoelen! Heb het altijd een beetje vies gevonden en spoel dus wel af, maar ik heb jarenlang allerlei nationaliteiten kunnen bestuderen tijdens de afwas op de camping en in andere landen wassen ze echt anders af :p Hier altijd ruzie, want de rest doe ik wel op de Nederlandse manier, dus bak water met sop en dan alles daarin afwassen. Mijn vriend doet het door alles in te soppen en dan zo eerst alles op het aanrecht te zetten en daarna alles af te spoelen. Bij mijn schoonouders hebben ze een bakje water met daarin de spons en zeep staan ipv de afwas zelf in het water. Ik vind hun manier raar, mijn vriend 'onze' manier. We zijn het er dus alleen over eens dat afspoelen sowieso moet.
     
  12. tupp

    tupp VIP lid

    13 jun 2009
    22.780
    18.928
    113
    Vrouw
    lerares basisonderwijs
    Lezen op de wc gebeurt in ons gezin (NL) ook. Anders verveel ik me maar. Praten... De kinderen willen wel steeds vanalles vragen of vertellen als ik op de wc zit, daar heb ik echt een hekel aan. Laat me met rust, echt.

    Over preutsheid: in het weekend komen de kinderen 's ochtend nog even bij ons u bed liggen. Is dat dan ook 'not-done' in niet-westerse gezinnen? (man draagt een boxer, ik onderbroek en meestal en hemdje en de kinderen een pyjama)
     
  13. Yasmientje14

    Yasmientje14 Fanatiek lid

    10 jun 2014
    1.442
    263
    83
    Mijn dochter is nu pas twee en we liggen er wat bedekter bij zeg maar hahahah pyama wel altijd. Maar ik heb dus nooooooooit bij mijn ouders in bed gelegen zolang als mijn geheugen gaat. Mijn vader heb ik ook nooit in boxer gezien en mijn moeder okk nooit in haar ondergoed zo lang mijn herinneringen gaan dan hahaha zou het ook echt heel gek vinden
     
  14. tupp

    tupp VIP lid

    13 jun 2009
    22.780
    18.928
    113
    Vrouw
    lerares basisonderwijs
    Ik zou dat nu denk ik ook vreemd vinden om mijn ouders zo te zien. Hoewel ik ze soms op vakantie nog wel in badkkeding zie. Maar vroeger (toen we nog in 1 huis woonden) was het niks bijzonders. Ook niet toen ik al wat ouder was. Mijn broer was op een gegeven moment wel wat preutser. En dat werd ook gewoon gerespecteerd hoor. Het is dus niet alleen cultuurgebonden maar ook persoonsgebonden.
     
  15. Zonnebloem92

    Zonnebloem92 VIP lid

    4 dec 2012
    10.846
    4.213
    113
    Vrouw
    Zuid Holland
    Ik had 4 jaar geleden een vriendin van toen ook 20, ze woonde met haar ouders en haar zus van 22 en hun liepen dus alle 4 naakt door het huis... dat ging me een beetje ver:p
    Nu ik over het preutse nadenk, ik neem aan dat ik vooral Nederlanders en mensen van andere Westerse culturen ga treffen in de sauna op niet badkleding dag.
     
  16. Nescio

    Nescio Niet meer actief

    Dat afwassen doe ik ook zo. Ik zet de vaat in de gootsteen, spoel ze even kort af, sop ze dan in (meestal met een sponsje, mijn moeder gebruikt altijd een afwasborstel en een sopje) en spoel ze af met warm water. Dat is dus 'niet Nederlands'? :D Ik heb altijd zo afgewassen, eigenlijk.

    Ik maak weleens een sopje om daar een vatendoekje in te doen en dan het aanrecht e.d. af te nemen. Mijn man vindt dat vreselijk en wil niet eens met zijn handen erin om de stop eruit te trekken :D nee, qua schoonmaken doen wij dingen wel verschillend.

    Wat preutsheid betreft, wij zijn allebei niet preuts en als de oudste vragen heeft beantwoorden we die zo duidelijk mogelijk.
     
  17. amdaa

    amdaa VIP lid

    28 mrt 2015
    9.670
    11.009
    113
    In de meeste niet westerse landen slapen kinderen jarenlang in bed/ op de kamer bij de ouders, dus die preutsheid is er niet.
    Volgens mij is het meer het tonen van geslachtsdelen.
     
  18. Bloem2310

    Bloem2310 Fanatiek lid

    6 aug 2016
    2.769
    2.185
    113
    Heeft misschien niet helemaal met een specifieke cultuur te maken maar ik ben vanuit de Randstad naar een dorp in de achterhoek verhuisd.
    Waar ik in de grote stad gewent was dat alles daar snel moest en ging, is het hier veel rustiger allemaal. Geen haast, lekker overal de tijd voor nemen. Hierbij is er hier veel meer sociale controle enn zegt iedereen hier gedag tegen elkaar. Dit probeer ik hier mijn dochter ook meer mee te geven. Het hoeft allemaal niet zo strak (terwijl ik wel eenn schema heb hoor) en is sociale contacten veel belangrijker geworden.
     
  19. amdaa

    amdaa VIP lid

    28 mrt 2015
    9.670
    11.009
    113
    Zo doe ik het ook, afwassen onder stromende kraan. Geen bakken met water (vind ik ook idd vies)
    Ook doekjes spoelen doe ik onder de kraan, dus ik snap jouw vriend haha.

    Maar dat alleen in de keuken en badkamer, dat zijn voor mijn gevoel echt 'vies wordende' oppervlakken.
    Slaapkamers nat afdoen doe ik wel weer met een emmer, want dat is 'alleen stof'.
    Puur gevoelsmatig dit haha
     
  20. Manque

    Manque Niet meer actief

    Bij mijn vaders familie (Zuid-Amerikaans) wassen ze af met lauwwarm water, onder de lopende kraan, met een sponsje waar afwasmiddel op zit. Dan gaat er superveel water én zeep doorheen, ik kan dat echt niet aanzien.
     

Deel Deze Pagina