Typisch culturele opvoeding

Discussie in 'Mama en gezin' gestart door Yasmientje14, 2 mei 2017.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Mop81

    Mop81 Fanatiek lid

    9 nov 2013
    4.130
    2.517
    113
    Vrouw
    Amsterdam
    Leuk topic.

    Doordat ik een tijdje een Italiaanse vriend heb gehad kwam ik er achter wat nou echt typisch Nederlands is. Omdat hij zich over van alles verbaasde. Hij vond veel Nederlandse gewoontes of methodes wel veel leuker en meer bij hem passen.

    Veel Nederlanders:
    Rond 6 uur eten. Kinderen gaan vroeg (tussen 7 en 9) naar bed. Kinderen mogen vies worden en krijgen ruimte om te ontdekken (met bijbehorende risico's)
    Borrelen rond 16/17u is ook heel Nederlands volgens mij.
    Boterhammen ontbijten en ook brood lunchen.
    Aardappel, groente en vlees.

    Ik ben niet zo stipt met al deze dingen. Eet ook weleens later en zoon mag ook weleens later opblijven. We ontbijten ook weleens iets anders en ik ben dol op warme lunch dus als daar tijd voor is doen we dat.
    En aardappel, groente vlees vind ik persoonlijk heel saai. Eet liever pasta, rijst, Thais, sushi, noedels en andere 'buitenlandse' dingen.
     
  2. Mop81

    Mop81 Fanatiek lid

    9 nov 2013
    4.130
    2.517
    113
    Vrouw
    Amsterdam
    Ik vind Nederlanders juist steeds preutser worden en dat vind ik zo jammer.
    Op het strand loopt mijn zoontje van 2 lekker bloot. Hij is de enige!
    Vroeger liepen we allemaal bloot. Nu zijn mensen overdreven bang voor pedo's die foto's maken ofzo.. die kunnen beter naar het naaktstrand gaan denk ik haha. Zo'n angst tegenwoordig.
    En thuis in het gezin is het toch helemaal ok om elkaar bloot te zien? Ik snap de reden niet om preuts te zijn.
    Juist door er niet normaal mee om te gaan wordt het een ding. Dan worden je kinderen ook heel preuts en dat is later niet prettig lijkt me. Een vriendin van mij is hierdoor heel erg preuts en onzeker in haar blootje bij een man. Wel altijd belangrijk om uit te leggen aan kinderen bij wie het ok is om bloot te zijn. Zoals je gezin en later alleen je kleren uit te trekken als iemand belangrijk voor je is. Een eventuele partner dus.
     
  3. Nescio

    Nescio Niet meer actief

    Op het strand blootlopen hoeft voor mij niet. Ik neem er geen aanstoot aan, maar vind een broekje aan wel zo handig (al dat zand overal ;))

    Verder zijn we totaal niet preuts, dus het heeft daar niets mee te maken.
     
  4. Nescio

    Nescio Niet meer actief

    Nog een leuke: bruiloften. Ik heb bruiloften meegemaakt van verschillende culturen en zie toch wel verschillen.
    Ik ben bij genoeg Nederlandse bruiloften geweest die tot in de puntjes verzorgd waren, maar werd laatst ook uitgenodigd voor alleen een receptie (van redelijk close familie). Dat is natuurlijk prima, maar ik was ook bij de plechtigheid aanwezig en moest toen een half uur 'overbruggen' en ik mocht niet op de locatie blijven. Die was namelijk voor de 'genodigden'. Een half uur later, precies op de starttijd van de receptie, mocht ik wel weer naar binnen..

    Dat zou bij oosterse bruiloften niet gebeuren. Daar wordt meestal een zaal afgehuurd waar iedereen in kan, een verzorgde maaltijd besteld of gekookt en de hele avond gedanst. Niet dat je je in verschillende delen moet opsplitsen.
     
  5. Superjollie

    Superjollie Fanatiek lid

    13 feb 2011
    1.821
    72
    48
    Groningen
    Pfff, ja, die bruiloften! Dat heb ik ook wel meegemaakt: wel uitgenodigd voor het huwelijk zelf, niet voor het diner, wel het feest en dan in een voor mij vreemde stad maar zien hoe ik 3 uur overbrug.

    Afgelopen zomer waren we bij mijn schoonouders toen hun Turkse buurmeisje ging trouwen. We werden met de kinderen meteen naar binnen gehaald bij de buren om mee te gaan op de foto's, mee te eten, te proosten op het bruidspaar terwijl we ze helemaal niet goed kennen. Was een ontzettende leuke middag!
     
  6. Nescio

    Nescio Niet meer actief

    Inderdaad! Je voelt je echt welkom en warm. Dat is bij sommige Nederlandse bruiloften helaas anders. Heb soms het idee dat 'men' meer bezig is met decorum dan met of de gasten zich vermaken (dat zou voor mij als bruid toch prioriteit zijn).
     
  7. Mop81

    Mop81 Fanatiek lid

    9 nov 2013
    4.130
    2.517
    113
    Vrouw
    Amsterdam
    Laatst waren we maar even op het strand. Luier was nog aan. Dat is ook niet handig. Halve strand meegenomen in dat ding hahahaha
     
  8. Florina

    Florina Fanatiek lid

    24 jan 2015
    2.729
    1.165
    113
    Ik merk wel echt cultuurverschillen ja, bijvoorbeeld dat mijn dochter niet op blote voeten in huis mag lopen (en nee, niet alleen als het vriest maar ook op warme dagen) want dan wordt ze ziek. Net zoals dat ze haar haar altijd "moet" föhnen na het douchen, ook als we gewoon binnenblijven, anders wordt ze ziek. En wel meer van dat soort dingen :p Mijn man is Turks trouwens.

    Het afwassen hierboven vind ik ook echt typisch Nederlands. Iets "schoonmaken" in goor water vind ik geen afwassen, en al helemaal niet als het niet afgespoeld wordt. Ik doe het dus ook gewoon onder de kraan en spoel alles af.

    Naakt op het strand zal je mijn kinderen ook nooit vinden, vind ik totaal niet nodig. Wel douche ik gewoon samen met onze dochter maar mijn man doet dit niet.
     
  9. Lentekriebels

    Lentekriebels Fanatiek lid

    15 aug 2015
    1.086
    156
    63
    Dit valt mij ook op inderdaad, er kleeft ook steeds meer het idee van seks aan van alles, terwijl bloot helemaal niet altijd seksueel is maar gewoon hoe je van jezelf bent. Ik ben ook echt opgegroeid met naturisten campings enzo, niet dat dat nou per se moet maar ik heb echt het idee dat dat nu veel vreemder zou zijn dan vroeger. Ik snap dat preutse gebeuren bij kleine kinderen ook echt niet. Als je een meisje van 3 een bikini aantrekt, dan zeg je toch juist dat daar iets 'te zien' of iets seksueels is?
     
  10. Lentekriebels

    Lentekriebels Fanatiek lid

    15 aug 2015
    1.086
    156
    63

    Ohhh zo herkenbaar dit! Dat gedoe met dat hier wel, daar niet, die zus, die zo. Ik kende eigenlijk geen Nederlandse bruiloften, er trouwden er niet zoveel in mijn omgeving, maar wel Spaanse en Argentijnse. Daar was iedereen overal welkom, grote feesten, veel mensen, iedereen eten en drinken. Bruiloften van mensen die ik amper kende waren veel gezelliger en daar voelde ik me veel meer welkom dan op de stijve, tot in de puntjes geregelde bruiloft van bijv. mijn oom, waar je dan inderdaad ineens 2 uur maar ergens moet gaan wachten.
     
  11. Bailief

    Bailief Niet meer actief

    Wel of niet naakt op het strand lopen heeft volgens mij niks met preutsheid te maken. Dochter en ik douchen bijvoorbeeld geregeld samen maar ze mag echt niet buiten naakt rondlopen van mij. Het is toch ook hartstikke onnodig dat iedereen je kind naakt ziet? Iedereen heeft iets aan dus kinderen ook.

    Over het afwassen, ik spoel het dus juist af met heet water voordat ik een sopje maak. Dan krijg ik ook niet van dat vieze afwaswater ;)
     
  12. Eline88

    Eline88 Niet meer actief

    Bij Iraanse verjaardagen is het zo dat de cadeaus uitgepakt worden als iedereen er is. Ik vind dit altijd een beetje ongemakkelijk, omdat het lijkt alsof je aan het vergelijken bent wie het meest geeft. Dus wij doen het op z'n Hollands en pakken een cadeau uit als het gegeven wordt. Wel wordt er bij alle feesten gedanst ipv in een kringetje te zitten :D
     
  13. amdaa

    amdaa VIP lid

    28 mrt 2015
    9.670
    11.009
    113
    In veel landen schamen ze zich vervolgens ook dood als het kado uitgepakt wordt meteen na ontvangst.
    Dat wordt gezien als 'hebberig', terwijl het hier in NL juist een teken is van interesse en waardering (wat ik ook veel leuker vind!)
    Kado's worden dan uitgepakt als de gasten zijn vertrokken.

    Ik ben trouwens ooit op een Turks bruiloft geweest, en daar gingen alle gasten rond 22h in de rij staan, bruidspaar zat op een podium, en iedereen gaf zijn/haar kado. Iemand stond er met een microfoon en verkondigde luid in de zaal wie wat heeft gegeven (ook hoeveel geld bijv)n Ik verstond er niks van, maar weet nog dat bij sommigen geklapt werd, en bij anderen weer niet of minder.;)
    Geweldig om mee te maken haha
     
  14. Nescio

    Nescio Niet meer actief

    @amdaa ja dat heb ik ook meegemaakt! Een vriendin en ik gaven soepkommen, dat zat ingepakt dus die man met de mic vroeg heel expliciet wat erin zat. Wij schaamden ons ook toen
     
  15. Eline88

    Eline88 Niet meer actief

    @amdaa ja dat kan ik me ook voorstellen dat het als hebberig wordt gezien. Het is maar net wat je gewend bent.
     
  16. amdaa

    amdaa VIP lid

    28 mrt 2015
    9.670
    11.009
    113
    Waar ik toen was hebben ze dat heel mooi opgelost vond ik. De bruid was mijn collega, en wij waren met een groep van het werk op haar bruiloft.

    Kado's van Turkse gasten werden uitgepakt en omgeroepen, kado's/enveloppen van Nederlandse vrienden en collega's werden niet geopend.
    Hij riep in het Nederlands: 'felicitaties en kado van collega's van #naam bruid# ' toen wij aan de beurt waren
     
  17. tupp

    tupp VIP lid

    13 jun 2009
    22.780
    18.927
    113
    Vrouw
    lerares basisonderwijs
    Dat was dan echt een mooie, echt 'multiculturele' oplossing Amdaa!
     
  18. Marihi

    Marihi Fanatiek lid

    3 dec 2012
    1.268
    671
    113
    Hoe laat eten andere Nederlandse mensen dan? Wij streven ook naar 17-18 uur om eten maar liever 17 dan 18 uur hoewel dat regelmatig niet lukt.

    Heb nog niet alles gelezen trouwens dus misschien kom ik t nog wel tegen.
     
  19. Shakes

    Shakes VIP lid

    2 apr 2013
    14.132
    5.874
    113
    Vrouw
    Vlaanderen
    Om vijf uur eten vind ik ook echt vroeg hoor. Dat is vier uur na mijn middagmaal, en minstens vijf uur voor ik ga slapen. Dan val ik tegen slapengaan echt om van de honger. Hier standaard toch eerder om half zeven. Maar dat is ongetwijfeld ook omdat ik pas om vijf uur stop met werken en mijn man ten vroegste om zes.
     
  20. Tegeirian

    Tegeirian Fanatiek lid

    27 sep 2016
    1.218
    215
    63
    Vrouw
    Mijn Canadese achternichtje wist niet wat ze hoorde toen ik vertelde dat ik thuis en (dus) zonder pijnbestrijding was bevallen. Dat vond ze echt zo ongeveer als iets onmogelijks klinken.

    Net als het concept "geboortekaartje". Had ze nog nooit van gehoord, maar vond ze iets heel leuks.
     

Deel Deze Pagina