soms wel, soms niet. Hangt ervan af hoe "vies" iets is. Soms zie je duidelijk zand zitten, dat eet ik dan niet zo op natuurlijk. Een appel bijvoorbeeld was ik lang niet altijd. Bepaalde groente ook niet, nooit ziek van geworden....
En als jullie kinderen een appel op de markt of bij de super krijgen, vraag je dan ook of die ontsmet mag worden met afwasmiddel?? Of mogen de kinderen die niet opeten?
Ik was echt alle fruit en groente voor gebruik. Zelfs als ik een appel of komkommer schil, was ik het eerst en dan pas schillen.
Dat krijgen we hier nooit aangeboden maar dat mogen ze na even vegen prima eten hoor, ben er niet panisch over ofzo.
Ik was alles af (behalve een zak voorgesneden groenten ofzo) en heb dat ook mijn kinderen geleerd. Maar ik doe dat eigenlijk vooral uit gewoonte, ik doe er ook niet zo moeilijk over als mijn dochter een keer haar snoeptomaatjes rechtstreeks uit het bakje eet. Afwasmiddel vind ik absurd.
Wie weet, maar als ik er mijn handen mee was kan ik er ook wel een appel mee wassen. En pesticiden zijn ook niet zo gezond. Maar goed, doe het dus alleen als de appel vies plakkerig aanvoelt en met water niet schoon aanvoelt. Gelukkig is dat niet zo vaak. Frambozen uit de tuin was ik trouwens niet, daar zitten alleen wormpjes en kleine vliegjes op, kunnen geen beesten overheen plassen. De appels uit de tuin was ik wel.
Ontsmetten doe ik niet, alleen even afspoelen vanwege beestjes en zandjes, Maar een appel in de supermarkt mag ze van mij gerust opeten hoor. Wij eten normaal gesproken in de zomermaanden veel groente en fruit uit de eigen tuin, volledig onbespoten maar wel vol met zand en soms zelfs een beestje. vandaar dat ik alles eigenlijk even af spoel Een naaktslakje in je andijvie is echt niet lekker
Als je met afspoelen 'niets' wegwast en het dus niet uitmaakt: Waarom wordt zwangere vrouwen dan aangeraden alle groente en fruit heel goed af te spoelen? Water doet dus wel iets en is wel voldoende... anders mocht je bij geen antistoffen tegen toxoplasmose ook geen rauwe groente en fruit meer eten, en dat mag wel... mits goed gewassen.
Dat ligt er toch maar net aan hoe je kip bereidt? Ik was kip ook, maar gebruik nooit filet en het is altijd iets met bot, dat doe ik dan in de pan (bv stoofgerechten) met deksel erop. Dus geen spetterende bacteriën. Vind het trouwens altijd zo vreemd dat veel mensen denken dat bakken kennelijk de enige manier is om kip te bereiden. Er is niks mis met de kip als het slijmerig is, maar kip van de supermarkt is redelijk schoon omdat het vaak al schoongemaakt is. Wij kopen kip niet in de supermarkt maar komt vaak zo direct van de groothandel. Dus ja, dan zitten er wel eens "dingetjes" aan.
Goh, ik wist wel dat ik verhitten had moeten typen... bakken was maar een vb, leek mij evident dat dat ook geldt voor stoven, koken, stomen, roerbakken, pocheren, grillen, roosteren, bbq'en etc, als het maar gaar genoeg is. Ik vind het dan weer vreemd dat, doordat ik het woord bakken gebruik, jij aanneemt dat ik en blijkbaare vele anderen dan niet zouden weten wat je nog meer met kip kan doen behalve bakken. En het spetteren betreft het wassen. Waar water in beweging is, zijn meestal ook spetters...
Ik spoel wel alles, zeker als het niet biologisch is, in plastic is verpakt, uit blik komt of wanneer klanten producten kunnen aanraken of op de grond gevallen kunnen zijn. Voor rauwkostsalades was ik wel met een borsteltje. Er zijn nl nieuwe onderzoeken gedaan waaruit is gebleken dat voedsel dat op de grond heeft gelegen of door vieze handen zijn aangeraakt wel schadelijk voor je kunnen zijn. Die vijf seconde regel bleek dan ook niet op te gaan. Maar met een partner met diabetes en een klein kind in huis let ik sowieso goed op hygiene. Wij doen helemaal niet hysterisch om vieze nageltjes of extreem veel handen wassen of douchen, maar let wel op de producten die wij in onze monden stoppen.
Ik spreek jou er toch niet op aan? Ik zeg: veel mensen. Krijg namelijk regelmatig de vraag "als je kip niet bakt, eet je het dan rauw ofzo?" of "wat kan je daarmee doen als je het niet bakt". En ja dat vind ik best een beetje gek. Ja natuurlijk zal het spetteren. Maar dan gaat het tegen de binnenkant van de pan aan, de hete pan dus, waarmee bacteriën ook dus gedood worden. Niet tegen een aanrechtblad of muur dus. Maargoed, ik doe dit al m'n hele leven (vanaf dat ik vlees eet dan want ik ben lang vegetariër geweest) al zo en nooit ziek geworden. Ik vind het ook helemaal niet fris om allemaal stukken vet en bloedstukjes mee te koken, dus dan was ik het gewoon waarbij ik de hygiëne in acht neem. Daarbij vind ik ook niet iets van iemand die geen kip schoonmaakt, maar zelf vind ik het gewoon fijner.
Tja, zo klonk het dus wel, aangezien je me citeerde. Maar goed, dat vind ik dan vreemd met jou, dat je dat soort vragen krijgt. Wij eten heel vaak kip en doen vanalles ermee, naast het bakken Het gaat om de spetters water die er op je aanrecht komen, niet wat nog aan de kip zit.