Dat snap ik niet. Waarom mag je niet het woord stoeltje gebruiken als het om een kleine stoel gaat. Het is dan toch kleiner? Wat is de theorie daarachter dan? Dat ze bang zijn dat kinderen het verkeerd aanleren oid?
Dat ik al 7x naar boven gelopen ben voor een handdoek om onder/voor de vriezer te leggen die moet ontdooien. En al 7x zonder handdoek weer beneden gekomen ben...
Het is betuttelend. En ook gek. Want voor die kinderen is die stoel niet klein. Net zoals jouw stoel voor jou ook niet klein is. Kinderen vinden zichzelf al heel groot en dat zijn ze eigenlijk ook. Mijn vriend is ruim 30cm groter dan ik ben en zegt ook niet tegen mij: schat, pak je schoentjes en je tasje even, dan kunnen we gaan. Snap je het punt?
Dan heb je bij het woord 'meisje' toch echt een probleem. Daar is taalkudig gezien geen ander woord voor.
Eh, jawel. Meid. Maar meisje in inmiddels zo ingeburgerd dat het niet per se meer wordt gezien als verkleinwoord. Maar inderdaad, het is erg betuttelend om verkleinwoorden te gebruiken. Ook geleerd op de Pabo. Ik doe dat ook niet bij m'n eigen kids.
Ik heb het gebruik van verkleinwoorden ook vakkundig afgeleerd op de Pabo. Ik gebruikte ze alleen als de les over verkleinwoorden ging o.i.d. En om daar op aan te sluiten wat ik dan nog meer stom vind: Tegen kinderen zeggen dat ze met 'centjes' moeten betalen, of dat papa/mama 'centjes' moeten verdienen. En dan niet alleen omdat het een verkleinwoord is, maar ook omdat het raar is. Moet je maar eens omrekenen naar hoeveel iets kost in centen, of hoeveel je verdient in centen Edit: schiet me nog één te binnen. Het gebruik van de uitroep 'au' als zelfstandig naamwoord bij kinderen. 'Waar zit de au?' i.p.v. 'Waar heb je pijn?'
Overigens ben ik zelf altijd van mening dat wat je leert niet altijd het beste hoeft te zijn. Ik ben het overigens wel met je eens dat het in de meeste gevallen niet nodig is. Maar je kunt ook doorslaan en dan is het goed om kritisch te blijven. Wil je een eitje bij je eten? Een emmertje en schepje meenemen naar het strand. Wie wil er een ijsje?
Nee helemaal niet. De stoelen die wij hebben staan voor de kinderen zijn kleine stoeltjes en mijn kinderen snappen dat prima. De stoelen waar ze aan tafel op zitten zijn nl veel groter. Dat is helemaal niet betuttelend maar gewoon correct. Fijn dat je daar last van hebt, maar mij er als collega erop aanspreken zou hier zeker niet goed vallen, dat bepaal ik mooi zelf nl.
Ik snap je punt. Ik vind het ook stom als ouders het hebben over een vleesje, groentjes, fruitje, centjes en dat soort onzin. Maar mijn dochter speelt toch echt met badeentjes ipv eenden.
Zo denk ik er ook over. Ik vind het vooral overdreven om er zo'n punt van te maken. Ik denk ook niet dat mijn kind mij er later op aankijkt dat ik zijn voeten ooit voetjes heb genoemd.
Dit topic heet 'wat vind jij stom'. Als we over elk ding gaan vallen waar we het niet mee eens zijn blijven we bezig.
Ja, vleesje, centje vind ik dan wel minder, maar wat er mis is met voetjes of stoeltjes zie ik niet zo.
Nee ik ook niet. Hoewel ik het wel altijd heb over schoentjes, terwijl ze wel gewoon een jas aan moet. En handjes, maar wel gewoon oren. Ben gewoon niet zo consequent geloof ik.
Dat ik niet weet hoe ik mijn tuin verder/ anders moet inrichten en ik die trampoline ook stom vind, maar de kids zo fijn en dat de buren zo luidruchtig indiaas praten dat vind ik super stom!