Staking in het basisonderwijs

Discussie in 'Schoolkinderen en pubers' gestart door tupp, 6 jun 2017.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. tupp

    tupp VIP lid

    13 jun 2009
    22.785
    18.947
    113
    Vrouw
    lerares basisonderwijs
    #1 tupp, 6 jun 2017
    Laatst bewerkt: 6 jun 2017
    Misschien hebben jullie al gehoord van de groep PO in Actie / PO Front.
    Zelf werk ik in het basisonderwijs, dus ik kijk er vanuit die kant tegenaan. Ik ben heel benieuwd hoe mensen van buiten het onderwijs hier tegenaan kijken.

    Uitgebreide informatie vind je op POinactie.nl en POfront.nl

    De samenvatting; Leraren in het basisonderwijs verdienen veel minder dan leraren in het voortgezet onderwijs. Terwijl we beiden een vierjarige HBO-opleiding achter de rug hebben. (Althans: de leraren in de onderbouw van het VO wel. Voor de hoogste klassen leer je door en kun je een hoger salaris krijgen.)
    De eerste eis is dus: meer salaris (gelijk aan onderbouw VO)

    De tweede eis is: minder werkdruk. Er komen steeds meer taken bij. Steeds meer zorgleerlingen in klassen die weer groter worden. Meer administratie.Het basisonderwijs is 1 van de sectoren met het hoogste percentage uitval door burnout.

    De hoge werkdruk en het lagere salaris zorgen voor een tekort aan leraren. Er zijn nu ongeveer 900 mensen te weinig, vooral in de Randstad speelt dit al. We weten dat dit alleen maar goed toenemen omdat straks de babyboomers met pensioen gaan terwijl het aantal aanmeldingen op de pabo daalt. Met meer salaris en minder werkdruk hopen we weer meer mensen voor de klas te krijgen.

    In dit manifest wordt trouwens niet specifiek gesproken over mannen. Maar ik hoop van harte dat een hoger salaris ook weer meer mannen aantrekt. Ik vind de 'verjuffing' van het basisonderwijs erg zorgelijk!

    Maar dat is een zijspoor. Hoe kijken jullie aan tegen deze twee eisen en de acties die hiervoor gaan komen?
     
    disaro, Victoria30, rijo en 2 anderen vinden dit leuk.
  2. cowgirl80

    cowgirl80 VIP lid

    28 jul 2010
    7.990
    6.741
    113
    zuid-holland zuid
    #2 cowgirl80, 7 jun 2017
    Laatst bewerkt: 7 jun 2017
    Ik vind het heel goed. Ik ben voor kleinere klassen en relaxte leraren. Wordt mijn kind ook veel gelukkiger van namelijk.
    Ik denk dat vooral het aanzien van de leraar verhoogd moet worden, en dat je dan vanzelf meer evenwicht krijgt in man-vrouw verdeling.

    Mbt de verjuffing; heb je dat artikel van claudia de breij gelezen erover? Ik kon me daar wel in vinden, wij hebben ook een paar juffen rondlopen waarvan je 2 keer moet kijken of het nu een man of een vrouw is; het gaat niet om het hokje alleen, het gaat om mogelijk ongewenst gedrag wat voortkomt uit een school vol juffen en dat kun je identificeren en aanpakken als dat nodig is. Dat kan ook zonder mannen.

    Mbt het leraren tekort denk ik dat het ook een beetje een gevolg is van slecht zorgen voor afstudeerders en de verslechterde regeling voor invalkrachten. Ik heb 2 vriendinnen die na hun afstuderen alleen maar in invalpools terechtkonden en na jaren invallen het maar hebben opgegeven en wat anders zijn gaan doen. Dat had niet gehoeven denk ik als scholen meer hadden geinvesteerd om afstudeerders een kans te geven ook in de jaren dat er geen te kort was.

    Wel staken op mijn vrije dag graag want als ik er een extra dag bso voor moet betalen sta ik er niet achter natuurlijk ;)
     
  3. tupp

    tupp VIP lid

    13 jun 2009
    22.785
    18.947
    113
    Vrouw
    lerares basisonderwijs
    Ik heb helaas ook veel goede invallers uit het onderwijs zien vertrekken. Ik hoop dat die mensen als zij-instromers in de toekomst weer terugkomen.
    De vakbonden hebben de overheid wel gevraagd om geld om die mensen in dienst te houden, om ze bijvoorbeeld te koppelen aan een oudere leraar zodat ze elkaar kunnen ondersteunen. Dit geld is er nooit gekomen. Ik weet niet of de besturen -zonder geld- hadden kunnen voorkomen dat deze mensen vertrokken.

    Zelf ben ik denk ik qua aanpak van de leerlingen één van de minst juffige juffen. Ik ben me wel bewust van wat jongens nodig hebben en reageer vaak wat relaxter wanneer dat kan en juist wat 'botter' als dat nodig is. Maar ik merk toch dat er met een man in de klas toch een andere dynamiek ontstaat.
     
  4. HappyRabbits

    HappyRabbits Fanatiek lid

    20 jan 2014
    4.891
    4.387
    113
    Helaas dat staken nodig is om een punt te maken. Want dat de werkdruk te hoog is en de salarissen te laag, dat is echt een feit. Ik ben erg benieuwd wat het nieuwe kabinet (als dat er ooit komt o_O) hier aan gaat doen.
    Wat betreft mannen voor de klas, toch een heel andere energie in de klas. In "mijn tijd" (midden en eind jaren 80) stonden er nog veel meer mannen voor de groep. En voor met name de jongens was dit echt een verschil. Maar dat dit verschil er is, dan is toch geen probleem? Het is niet beter of slechter, het is gewoon ánders. Mijn buurjongens hebben nu een meester en een juf en mijn buurvrouw ziet echt verschil. De interactie tussen meester-leerling is anders dan tussen juf-leerling. Zij geeft aan dat haar zoontjes echt meer onder de indruk zijn en voorbeeldgedrag van de meester vertonen dan bij de juf. Kinderen zijn wat dat betreft best heel traditioneel ;).
     
  5. Oceanna

    Oceanna Fanatiek lid

    12 okt 2015
    3.438
    1.423
    113
    Vrouw
    Nooit geweten dat basisschool docenten nog minder verdienen dan vo docenten. Het is dan ook alleen maar terecht dat ze acties gaan ondernemen.
     
  6. NiekeKris

    NiekeKris VIP lid

    13 apr 2008
    23.138
    8.869
    113
    Ik werk niet buiten het onderwijs, maar wel buiten het PO-onderwijs.

    Ik sta op zich achter de eisen, ik vraag me in dit geval alleen af of de staking op het juiste moment komt nu ze nog bezig zijn met de kabinetsformatie... Op zich denk ik dat er ook nog een stuk mbt 'respect' bij komt kijken, niet zo zeer gerelateerd aan de hoogte van salaris. Ik denk dat meer waardering voor leerkrachten ook al heel veel zou schelen. Met minder waardering wordt de werkdruk, denk ik, ook veel meer als zwaar ervaren, waarbij meer waardering de werkdruk op een bepaalde manier verlicht (niet volledig natuurlijk, dus er is meer nodig dan enkel waardering, daarom ook en en).
     
  7. tupp

    tupp VIP lid

    13 jun 2009
    22.785
    18.947
    113
    Vrouw
    lerares basisonderwijs
    Ik vind de timing van deze eerste stakingsactie zelf ook wel behoorlijk prematuur. Staken doe je volgens mij als er onderhandelingen zijn vastgelopen. Maar er zijn nog geen onderhandelingen, want er is niemand om mee te onderhandelen.

    Aan de andere kant: nu de oproep voor actie er is, hoop ik wel dat er massaal gehoor aan wordt gegeven. De mensen aan die andere onderhandeltafel (kabinetsformatie) moeten niet het signaal krijgen dat het wel meevalt met de animo en stakingsbereidheid. Het gaat 'maar' om een uurtje later starten, waarbij leerlingen wel gewoon worden opgevangen. De overlast voor ouders is dus beperkt. We hebben er waarschijnlijk zelf meer last van. Ik had m'n planning voor taal en rekenen tot het einde van schooljaar al rond. :rolleyes:
     
  8. gitta

    gitta Fanatiek lid

    22 okt 2013
    2.625
    427
    83
    Ik ben helemaal voor, zelfs als het mij een (deel van een) werkdag zou kosten. Ik vind het heel erg goed dat er vanuit de leerkrachten PO een signaal gaat naar waar het geld vandaan komt. Ik zie dat leerkrachten het waanzinnig druk hebben en tóch blijf ik extra dingen vagen van de juf. Hoe bezwaard ik me ook voel, mijn kind is belangrijk voor mij.
     
  9. debq

    debq Fanatiek lid

    10 mrt 2010
    3.797
    761
    113
    Ik vind het heel goed dat er aandacht voor de genoemde punten wordt gevraagd. Het manifest ga ik dan ook zeker tekenen. Verder hoorde ik vanmorgen op het journaal dat het de bedoeling is om 27 juni een uur later te beginnen, dus 1 uur staken. Of dat dit nut heeft vraag ik me af.
     
  10. tupp

    tupp VIP lid

    13 jun 2009
    22.785
    18.947
    113
    Vrouw
    lerares basisonderwijs
    Ik denk dat dat eerste uur staken vooral symbolisch is, als signaal daar de toekomstige coalitie en huidige kamerleden: het is nu menens. Tegelijk voor de actiegroepen ook een peiling hoe groot de bereidheid bij besturen en leraren echt is.
     
  11. Berte

    Berte VIP lid

    24 feb 2011
    7.027
    3.840
    113
    Vrouw
    Thuis
    Ik heb er helemaal geen moeite mee dat een leraar op de basisschool minder verdient dan een leraar in het vo. Dit is al jaren zo en iedereen die ooit naar de pabo is gegaan wist dit toen ze aan de opleiding begonnen.

    Niet iedereen krijgt in Nederland hetzelfde salaris. Als er nou gezegd werd dat het salaris niet passend is voor het werk dat een leraar moet verzetten, zou ik dat een veel beter argument vinden dan het argument dat iemand anders meer krijgt voor vergelijkbaar werk.

    Wel vind ik de werkdruk in het onderwijs te hoog en ik ben het er helemaal mee eens dat daar wat aan gedaan moet worden.

    Maar ik vind het buiten alle proporties om te gaan staken tijdens een kabinetsformatie om je eisen meer kracht bij te zetten. Het zou wat zijn als iedere sector die met een ministerie om een CAO moet onderhandelen, gaat staken als er een kabinet geformeerd moet worden.
     
    silvana81 en MiaMaria vinden dit leuk.
  12. Luppy

    Luppy VIP lid

    1 dec 2007
    7.166
    2.282
    113
    Ik begrijp het wel, alleen in mijn omgeving is die stakingsbereidheid volgens mij minimaal.

    De school van mijn kinderen doet er volgens mij niet aan mee. Mijn man is zelf leraar in groep 6 en wist niet eens van die actie.
    Ik moet eerlijk zeggen dat ik zijn salaris niet eens erg slecht vind. Hij werkt er ook wel hard voor, maar ik denk niet dat hij onderbetaald wordt vergeleken bij andere sectoren. En leraren in het VO verdienen meer, maar ja, dat is ook wel wat ander werk, denk ik.

    Maar het is wel hard nodig dat het onderwijs er geld bij krijgt. Mijn man vertelde vorige week, dat collega's van hem op een andere school vrijwillig (!!!!!) salaris hebben ingeleverd, zodat de school budget had om een extra leerkracht aan te nemen, omdat ze anders de formatie niet rond kregen. Bizar, echt bizar, die zou je volgens mij in het bedrijfsleven nooit zien gebeuren. Het ging maar om een paar procent per persoon, maar toch, die krijg je nooit meer terug.
    Op de school van mijn man is de formatie dit jaar ook een crime geweest. Als de scholen meer geld kregen om voldoende personeel, bijv. ook klassenassistenten, aan te nemen, zou de werkdruk omlaag gaan en dan is het salaris echt wel in lijn met de werkzaamheden, lijkt me.
     
  13. rijo

    rijo VIP lid

    5 mrt 2014
    5.272
    2.034
    113
    Ik ben (parttime) leerkracht in het PO en ondersteun de actie, met name de punten kleinere klassen en het verlagen van de werkdruk. Ik heb groepen van 35 leerlingen gehad.. *tuuttuut*
    Er wordt ook hier en daar in de media geopperd om de parttimers fulltime te laten werken, wat ik op zich een prima oplossing vind. Maar er is geen haar op mijn hoofd die onder deze werkomstandigheden fulltime wil (en kan) werken. Ik heb ook nog een leven naast school.....
    Ik zit er overigens stevig aan te denken om uit het onderwijs te stappen. Als er binnenkort stappen worden ondernomen die daadwerkelijk ten goede komen aan de huidige werkomstandigheden (en niet weer zo'n flut cao), blijf ik.
    Ohja, en dat lerarenregister mag van mij ook in de kliko. Waar is het vertrouwen???
     
    Merel 2009 en puzzelstukje vinden dit leuk.
  14. Adje

    Adje VIP lid

    21 aug 2015
    16.270
    25.739
    113
    Pfff in het onderwijs is al heel lang wat gruwelijk mis, dus een hoger salaris en betere cao zijn zeker geen overbodige luxe.
    Maar of dat daadwerkelijk de werkdruk zal verminderen, vraag ik me ook af... Toen ik nog werkte, werden we behoorlijk genaaid door onze directie en bestuur met de invulling van normjaartaak. I.p.v. daar een standpunt tegen in te nemen, slikten mijn collega's alles voor zoete koek en daarna maar klagen over de werkdruk. Volgens mij moet er ook wat veranderen in de instelling van leerkrachten (vast niet allemaal natuurlijk). Maar onderwijsgevend personeel is vaak niet zakelijk genoeg op sommige gebieden en daarmee snijden ze zichzelf in de vingers en vergroten ze hun eigen werkdruk.
     
    MiaMaria vindt dit leuk.
  15. Averlhach

    Averlhach VIP lid

    26 mrt 2011
    8.809
    1.014
    113
    Vrouw
    Drenthe
    Ondanks dat we niet in de randstad wonen hebben ze hier een te kort aan leerkrachten/invallers.

    Onze jongste zoon gaat sinds eind februari naar school en is al een paar keer opgevangen in een andere groep, maar ook al een keer de melding gehad dat we kinderen uit zijn groep thuis gehouden mochten worden ivm geen beschikbare leerkracht. Anders zou hij opgevangen worden in een andere groep.
    Ik merk aan hem gewoon hoeveel onrust dit geeft en vind dat dus niet goed.

    Dus ik ben voor die actie en van mij mag er ook gestaakt worden.
    Ik ben voor kleinere klassen en minder administratieve taken zodat de leerkrachten zich kunnen richten op waar ze voor geleerd hebben; de kinderen les geven.

    Ik heb geen idee wat een leerkracht verdient, dus daar kan ik niet over oordelen.
     
  16. tuc

    tuc Niet meer actief

    Van de tekorten aan invallers dat komt door een nieuwe regeling waarbij een invalleerkracht maar 3 contracten per jaar mag hebben. De rest van het jaar mag die niet meer invallen. 1 ziektedag opvangen staat gelijk aan 1 contract. Ze willen (en logisch) dus alleen nog komen voor langere vervanging.
    Vandaag zaten leerlingen van groep 7/8 onderverdeeld bij mijn zoon in groep 1.
     
  17. Averlhach

    Averlhach VIP lid

    26 mrt 2011
    8.809
    1.014
    113
    Vrouw
    Drenthe
    Alles leuk en aardig, maar het is dus niet goed geregeld.

    Bij onze zoon is dus bekend geworden dat een van de 2 leerkrachten ziek is en niet meer terug komt dit schooljaar. En dat was al voor pasen zo en pas deze week een echte oplossing.
     
  18. jippie01

    jippie01 Bekend lid

    25 mrt 2011
    846
    114
    43
    Vrouw
    Dat is dus ook juist wat erachter zit. In vergelijking moeten leerkrachten in het po veel meer werk verzetten voor minder geld dan leerkrachten in het vo. Hier thuis kunnen we dit verschil overduidelijk zien aangezien mijn man in het po werkt en ik in t vo. Op basisscholen geldt nog veel extremer dan in het voortgezet onderwijs dat alles maar dan ook echt alles moet worden vastgelegd op papier. Er zijn veel meer vergaderingen/werkgroepjes en basisscholen verwachten de laatste jaren steeds meer dat je als leerkracht zo ongeveer altijd maar beschikbaar bent. het salaris is dus zeker niet passend voor het werken in het po. Maar ik moet er wel ook eerlijk bij zeggen dat ik dit ook vind voor werken in het vo, daar is werkdruk ook hoog, al is het minder dan in het po.
     
  19. puzzelstukje

    puzzelstukje VIP lid

    13 mei 2010
    11.413
    2.718
    113
    Ik staak dan ook mee, onze school. Ik heb een groep van 32 kleuters waarvan met passend onderwijs veel zorgkinderen. Het is echt niet te doen.

    De werkdruk is veel te hoog en het salaris te weinig voor wat er allemaal gedaan wordt.

    Men denkt dat leerkrachten nooit staken omdat de kinderen de dupe ervan zijn. Dat klopt ook en daarom komt het nu hard aan dat het wel serieus is.

    Ik ga trouwens het onderwijs uit, het is namelijk niet meer te doen. Dus aan mij hebben ze binnenkort ook weinig meer.
     
  20. tupp

    tupp VIP lid

    13 jun 2009
    22.785
    18.947
    113
    Vrouw
    lerares basisonderwijs
    Wat jammer om te lezen dat (weer) twee collega's het onderwijs gaan verlaten vanwege de werkdruk.

    Ons salaris is (in de laatste trede) € 3355,- bruto per maand. Dat is voor een 40-urige werkweek (41 werkweken per jaar)
     

Deel Deze Pagina