Staking in het basisonderwijs

Discussie in 'Schoolkinderen en pubers' gestart door tupp, 6 jun 2017.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. merah

    merah VIP lid

    8 jun 2009
    13.466
    4.919
    113
    Vrouw
    Immunologisch analist.
    Tussen de klei.
    Eens: school is geen oppascentrale. Idd foute opmerking.

    Het lager onderwijs vergelijken met voortgezet vind ik zelf net zo fout. Het betreft hier twee totaal verschillende banen! Ik zeg toch ook niet: 'ik heb net als de fysiotherapeut een hbo opleiding en werk in de zorg, dus ik eis er twee schalen bij'?
     
  2. Anan

    Anan Fanatiek lid

    10 mei 2013
    3.015
    2.377
    113

    Maar even afgezien van wat ik van de staking vind: dat is toch inherent aan het beroep waar je voor kiest? Dan had ze Frans ofzo moeten gaan studeren zodat ze op vo les kon geven. andere doelgroep, andere problematiek, andere vooropleiding, ander salaris.
     
  3. Youtan

    Youtan VIP lid

    9 jun 2015
    6.497
    4.332
    113
    Vrouw
    Waarom vind je dat dan? Ik ben docent maatschappijleer en engels voortgezet onderwijs, maar werk momenteel op een basisschool. Een goede vriendin vsn mij heeft PABO gedaan en staat voor de klas in het VO.
    Het is niet zoveel anders hoor, de leeftijd is anders, daarnaast ben ik van mening dat basisschool moeilijker/zwaarder is dan VO. Ol het VO heb je kinderen op niveau en geef je (meestal dan) maar één vak. Op de basisschool moet je nivelleren op soms 5 niveaus en geef je alle vakken. Dat is echt veel voorbereidingstjd hoor.

    Ik ga ook niet voor niets na de vakantie terug naar het VO, waar ik op 24 uurs baan, 'maar' 15 les/contacturen heb, tegenover 18,75 in het basisonderwijs. (Ik heb mijn salaris behouden en schrok ook echt van de salarissen van mijn collega's)
     
    puzzelstukje vindt dit leuk.
  4. Youtan

    Youtan VIP lid

    9 jun 2015
    6.497
    4.332
    113
    Vrouw
    Ook hier wordt er gestaakt op mijn dochter haar basisschool, ook geen BSO en ook geen extra uren op het KDV.
    Ze gaan allemaal mee in de staking. En het rare dan weer in dit dorp?! Iedereen steunt de scholen, heb nog niets negatiefs gehoord, alleen; ze hebben groot gelijk!

    (Op mijn eigen school weet ik trouwens niet eens of wij ook staken, niets iver gehoord nog)
     
  5. merah

    merah VIP lid

    8 jun 2009
    13.466
    4.919
    113
    Vrouw
    Immunologisch analist.
    Tussen de klei.
    Je geeft dus zelf hetzelfde aan als ik: de banen zijn niet te vergelijken! We verschillen misschien alleen van mening wat nu hoger moet worden beloond. Zo ken ik ook veel mensen uit het onderwijs die denken zoals ik. En zo zijn er vast ook velen die jouw mening delen.

    Ik heb het dus niet over de werkdruk. Die is in het basisonderwijs idd veel te hoog. Maar dit los je niet op met salaris. Dat is volgens mij een grote valkuil. Beter extra geld vrij maken om meer mensen aan te trekken om taken beter te verdelen. Als het zo ver komt, dan valt mi het basisonderwijs best wel mee.
     
  6. rijo

    rijo VIP lid

    5 mrt 2014
    5.272
    2.034
    113
    Mij zul je niet horen klagen over het salaris, maar de belangrijkste reden dat de actiegroep meer salaris wil, is om het vak aantrekkelijker te maken. De media verschuift de focus een beetje, helaas. Er moeten echt meer leraren bij, anders hebben we over een paar jaar een heel groot probleem. Er is nu al een groot tekort aan juffen en vooral meesters, en dit loopt de komende jaren alleen maar meer op. Met als gevolg dat we straks nog meer klassen naar huis moeten sturen (want invallers zijn er niet), klassen van 50 leerlingen moeten maken, er dus nog meer leraren met een burn out thuis komen te zitten en ga zo maar door.

    Als ik voor mezelf spreek: Ik vind het vooral heel belangrijk dat de werkdruk omlaag gaat. Ik ben er al een aantal maanden uit geweest en diverse collega's en vriendinnen (werkzaam op andere scholen) ook. Sommigen staan op de wip, zij bikkelen maar door -voor de kinderen- omdat er geen invallers zijn... De torenhoge werkdruk in het PO wordt in mijn ogen niet alleen veroorzaakt door de overheid, maar ook door bovenschoolse besturen, de directie, de inspectie, de maatschappij (veel maatschappelijke problemen worden bij school neergelegd ipv bij de ouders), de nieuwe CAO (^#^&@), etc. Het is een samensmelting van diverse factoren en ik denk dat het een hele opgave gaat worden om die werkdruk te verlagen. Het is er immers ook niet zomaar ingeslopen.
     
  7. Micera

    Micera Fanatiek lid

    23 jun 2013
    3.296
    547
    113
    School is geen oppas, maar dat neemt niet weg dat een staking wel degelijk financiële gevolgen kan hebben voor ouders. Dat valt niet te ontkennen en kan begrijpen dat ouders daar niet altijd blij mee zijn.

    Het is vergelijkbaar met een andere staking. Als de NS landelijk staakt, je hebt geen auto en reist normaal met het OV naar je werk, heb je ook een probleem. Dan moeten veel reizigers of vakantiedagen opnemen of en alternatief zoeken zoals een taxi.

    Zoveel verschil zit daar niet in.
     
  8. Youtan

    Youtan VIP lid

    9 jun 2015
    6.497
    4.332
    113
    Vrouw
    Dat klopt helemaal. Het is toch ook niet het probleem van de conducteur dat iemand een vrije dag moet opnemen? Vervelend voor diegene, maar niet zijn probleem
     
  9. merah

    merah VIP lid

    8 jun 2009
    13.466
    4.919
    113
    Vrouw
    Immunologisch analist.
    Tussen de klei.
    Dat vind ik dus wel! Als wij (ik) gaan staken, dan zijn daar een heleboel (kanker)patiënten de dupe van! Niet mijn probleem???
    Beroepsgroepen die denken zoals jij omschrijft, die kunnen idd staken. Met het ov voorop. Een heleboel beroepsgroepen kunnen dat niet. Dat is een duivels dilemma. Maar toch ben ik blij dat ik tot zo'n groep behoor.
     
  10. Youtan

    Youtan VIP lid

    9 jun 2015
    6.497
    4.332
    113
    Vrouw
    Ook hier ben ik het mee eens! Niet iedere beroepsgroep kan dit zo makkelijk inderdaad, maar kinderen worden echt niet slechter van één uurtje een stakende juf hebben, evenals de ouders van deze kindjes, die óf een uurtje extra bso nodig hebben óf een beroep moeten doen op familie/vrienden/buren/ouders van klasgenootje of twee uur vrij moeten nemen.
    Hoe moeten ze dat dan gaan doen als er geen leerkrachten genoeg zijn en de kindeten thuis moeten blijven? Dit is afgelopen jaar bij ons ook een aantal keer gebeurt.
     
    tasje vindt dit leuk.
  11. Fuddey

    Fuddey VIP lid

    6 okt 2015
    16.382
    12.678
    113
    Hier heeft school heel duidelijk uiteen gezet dat de werkdruk enorm is toegenomen (meer kinderen met extra zorg door passend onderwijs, waardoor ze bv gewoon buiten de lessen om al meer tijd kwijt zijn aan communicatie met zorginstanties, ouders etc en daarnaast vraagt het ook ín de klas meer, uiteindelijk zitten hier soms kinderen op 6 verschillende niveaus in 1 klas); ze willen meer salaris, maar bovenal meer geld om te kunnen steken in uitbreiding van het team, zodat de werkdruk wat lager wordt.
    En dat begrijp ik volkomen. Ik sta daar ook achter. En dat er dan ouders in de problemen komen met bso etc, tja, dat hoort een beetje bij staking; er moet wel wat druk op loggen, anders maakt het geen indruk. Hier staken school en psz 1 uur, ze starten een uur later dus. Bij ziekte kan het ook voorkomen dat een klas gewoon naar huis wordt gestuurd, het is hier heeeel moeilijk vervanging te krijgen.
     
  12. Micera

    Micera Fanatiek lid

    23 jun 2013
    3.296
    547
    113
    De druk wordt gelegd bij ouders en kinderen, niet bij de werkgever of rijksoverheid (de partijen die verantwoordelijk zijn voor de werkdruk).

    Als het personeel van NS staakt, worden reizigers óók getroffen, maar dat is niet het drukmiddel. Het probleem is dat de NS per gestaakt uur hoge inkomsten mist. Dat is bij een school niet aan de orde.

    Of te wel: er wordt druk gezet op de verkeerde actor.
     
  13. tupp

    tupp VIP lid

    13 jun 2009
    22.785
    18.949
    113
    Vrouw
    lerares basisonderwijs
    Door al de redenen die hierboven worden genoemd, wordt in het basisonderwijs zelden gestaakt. Ik sta al 15 jaar voor de klas en heb nooit een actie van dezelfde orde meegemaakt. Een enkele keer is er gestaakt door vakbondsleden, maar dat zijn vaak niet meer dan enkele personen per school waarbij de lessen in de regel gewoon doorgaan. Daar heeft nauwelijks een ouder iets van gemerkt. Ik ben trouwens zelf lid van de vakbond, maar heb nooit eerder meegedaan met een staking of andere actie.

    Over het algemeen zijn basisschool leraren mensen die èrg betrokken zijn bij hun beroep. Misschien wel te! Ik denk dat veel ouders geen idee hebben hoeveel tijd (extra tijd!) de juffen en meesters van hun kinderen aan hun werk besteden. En soms ook de idiote momenten waarop dit gedaan wordt. Vooral bij parttimers kan dat wekelijks om heel wat extra uurtjes gaan. En dat wordt met liefde gedaan. Ook al klagen we regelmatig, heel veel vaker worden extra taken gewoon weer erbij gepakt. (Soms met een naïef soort enthousiasme, vind ik, maar dat terzijde.) Want ook al zijn de werkuren in de week formeel op, we kijken toch nog even die schriften na zodat we weten welke kinderen de volgende les extra uitleg nodig hebben. En we kopiëren gauw nog even dat werkboekje voor dat kind met die eigen leerlijn. Die kan anders niet verder de volgende dag. En die vaderdagcadeaus kunnen we best even in onze eigen tijd lamineren. Het moet toch af. Dan zet ik vanavond thuis als de kinderen op bed liggen nog even de foto's van de schoolreis op de site, daarbij kun je de ouders ook niet te lang op laten wachten.

    Normaal staken we vrijwel nooit. Het feit dat er nu massaal gehoor wordt gegeven aan de oproep om 1 uur geen les te geven, laat zien dat het menens is. Want ook al klagen we al jaren, nooit is er iets tegen gedaan. Dat we dit nu wel doen, ook al weten we dat dit voor veel ouders onhandig is, zou een duidelijk signaal moeten zijn dat er iets mis is in het onderwijs en dat er echt wat moet gaan gebeuren. Deze beroepsgroep staakt echt niet zomaar om de haverklap voor wat extra luxe voor zichzelf. Daar zijn het de mensen niet naar. We zien het onderwijs slechter worden. We zien hoe dit kinderen dupeert. We zien hoe collega's eraan onderdoor gaan. En we weten dat het ergste nog moet komen.

    En ja: ik weet dat er in de zorg ook veel mis is. Ik leef en voel met jullie mee. Ga vooral actie voeren! De situatie is in een aantal zorgsectoren echt ernstig. Maar het feit dat een andere sector het ook slecht heeft, maar (nog) niet wil / kan / mag staken, wil niet zeggen dat we in het onderwijs maar moeten blijven slikken. Dat hebben we al veel te lang gedaan! (En de mensen in de zorg ook.) Die twee sectoren hebben gemeen dat het over het algemeen zorgzame mensen zijn, die de neiging hebben zichzelf weg te cijferen voor de ander. Doordat we dat te lang hebben gedaan, is de situatie nu zo slecht geworden. Voor onszelf en ook voor de kinderen die aan ons worden toevertrouwd. Daarom een uurtje geen les.

    Geniet ervan door een uurtje langer uit te slapen. Of vraag de (op die dag niet-werkende) ouder van een klasgenootje om ook jouw kind even op te vangen. En als het ècht ècht ècht niet anders kan, vraag je aan de directie van jouw school wat ze voor je kunnen betekenen. Maar laat ons wel ons punt maken naar de politiek. Anders komt de kwaliteit van ons onderwijs echt in het gedrang.
     
    gitta, VBJ82, NafNaf en 6 anderen vinden dit leuk.
  14. Rosao

    Rosao VIP lid

    3 nov 2007
    12.893
    1.390
    113
    Waarom zou ik school als veredelde oppas zien? Ik zie school als school... maar als de juf besluit een week te staken, dan heb ik idd wel een opvang probleem. Of moet ik maar mijn vrije dagen opgeven omdat iemand anders vindt dat ie niet genoeg betaald krijgt? Ipv staken zouden trouwens ook andere acties gedaan kunnen worden, er zijn toch genoeg ludieke acties te bedenken zonder dat school daar voor dicht moet.

    Overigens heeft Asscher al gezegd dat hij wat aan het salaris zal doen als er nog geen kabinet is met prinsjesdag...
     
  15. TopperD

    TopperD Bekend lid

    9 jun 2015
    779
    156
    43
    #95 TopperD, 19 jun 2017
    Laatst bewerkt: 19 jun 2017
    Ik sta volledig achter de acties. Hier gaan ze nu eerst alleen een prikactie doen (volgende week dinsdag 1 uur later beginnen voor de kids).
    Maar de werkdruk is echt belachelijk hoog. De klas van mijn oudste bestaat uit 28 ll (combi groep 3/4) en alleen al de kleine groep van mijn zoon (gr 4, 9 kids) kent al 4 forse diagnoses waarvan mijn zoon er 1 draagt). En hij heeft idd gewoon pech!
    Geen klasse assistent, geen R.T op school, ook nog even stagiaires begeleiden want he,er zijn nog steeds jongeren die denken dat ze leraar willen worden in het PO.
    De kreet: ze hebben zelf de basisschool doorlopen en weten het allemaal nog wel, ik heb zelf op de pabo gezeten en ondanks mijn altijd 9 op het rapport voor rekenen, vielen die toetsen me vreselijk tegen.
    Ik denk dat het de meeste mensen nog niet zozeer om het loon gaat, maar om de tijd. En dan denk ik, maak maar geld vrij om passend onderwijs passend te maken. Om personeel in te kunnen huren om ervoor te zorgen dat zorgkinderen idd binnen het reguliere onderwijs kunnen blijven.
    Geef school de kans om weer een normaal onderwijs instituut te worden, ipv de hoogst scorende cito-fabriek. Geef leerlingen met kwaliteiten op andere vlakken weer recht van bestaan op school.

    Ik werk in de gehandicapten zorg en wij hebben net een meeloopmannetje moeten doorstaan die van minuut tot minuut bij hield wat wij allemaal deden. Wij doen niet anders dan uren inleveren op de groepen, dus steeds minder tijd voor dezelfde hoeveelheid werk en dan willen ze natuurlijk ook gewoon dezelfde kwaliteit. Het wordt ons bijna onmogelijk gemaakt. Nu krijgen wij extra salaris, ik had liever meer uren gehad (was het salaris uiteindelijk ook omhoog gegaan) maar een fulltime baan in de zorg is alleen nog maar weggelegd voor managers.
     
    gitta en rijo vinden dit leuk.
  16. Rosao

    Rosao VIP lid

    3 nov 2007
    12.893
    1.390
    113
    In mijn post reageerde ik op de mogelijkheid dat er een week gestaakt gaat worden. Dat uurtje is geen punt. Maar als er een week gestaakt gaat worden, dan moet ik dus voor 3,5 dag opvang regelen. Dat is niet gratis!
     
  17. tuc

    tuc Niet meer actief

    nou dat is dus precies wat ik dacht:)
    Laat maar een week staken;)
     
  18. Rosao

    Rosao VIP lid

    3 nov 2007
    12.893
    1.390
    113
    Eh ja, niet iedereen kan zich dat veroorloven om zo maar van 2 banen een week vrij te nemen.
     
  19. Averlhach

    Averlhach VIP lid

    26 mrt 2011
    8.809
    1.014
    113
    Vrouw
    Drenthe
    Maar als ik zeg dat ik het fijn vind dat de directie een nood-oplossing bied krijg ik er een negatieve reactie op....

    Ik vind het goed dat ze gaan staken, alleen deze specifieke dag komt mij echt bijzonder slecht uit. En niet omdat school een opvang locatie is, maar wel omdat ik al maanden geleden een cursus heb geboekt en je dan toch met zulke dingen rekening houdt.
     
  20. puzzelstukje

    puzzelstukje VIP lid

    13 mei 2010
    11.413
    2.718
    113
    Bij ons is laatst groep drie naar huis gestuurd omdat er echt geen leerkracht was... dat is een hele dag en dit gaat nog veel vaker gebeuren als er NU niets gaat veranderen, dus nee dat is wat?
     

Deel Deze Pagina