Hallo, Ik vind het best lastig om te bepalen wat ik nou wel en niet mag eten. Hoe zit het namelijk nou met salades? Als je uit eten gaat en er zit salade bij, mag je dat dan gewoon eten?? Of van die saladebars, mag je daar ook gewoon van eten? Wat zijn nou echt de belangrijkste dingen die ik nu niet mag eten??
Op internet kun je bijna alles wel vinden wat je niet mag eten. Het is een hele lijst namelijk! Sowieso geen rauw vlees, softijs (al zijn de meningen daar over verdeeld) Sommige kruiden mag je niet. Geen rauwe kazen Geen producten met rauwe eieren Geen voorverpakte vis. Geen Paling Geen Sushi Sommige vissoorten mag je ook niet, en ga zo nog maar een uurtje door. Uiteraard geen alcohol/roken/drugs, maar dat wist je hoogstwaarschijnlijk al.
Maar die salades dan dus gewoon wel? Dat kan ik namelijk niet echt terugvinden op internet. Wel dingen over voorverpakt enzo, maar dat had geloof ik dan ook alleen weer te maken met vacuum voorverpakte groente? Vind het zo verwarrend...
Qua salades gaat het er over dat het goed gewassen moet zijn. Waarom ik dus geen salade pak in restaurants is omdat ik (bijna) niemand vertrouw met mijn eten als ik het niet heb gezien... wie zegt dat ze het hebben gewassen? Je weet het nooit zeker en daarom eet ik het niet. Verder wat prettykitty zegt. Denk daarbij bijvoorbeeld ook aan chorizo e.d. Maar... over veel dingen zijn de meningen dus verdeeld (ook over sushi bijvoorbeeld). Ik hou dus aan; Ik eet waar ik van weet dat ik mij naderhand geen zorgen maak. Geen zin in de 'Wat als'-stress achteraf
Ik zou geen salades van een saladebar nemen. Daarvan weet je niet hoe lang het er al ligt. Qua salades in een restaurant kun je die nemen als je in de overtuiging bent dat die vers bereid worden. In bijvoorbeeld een all you can eat achtig restaurant zou ik daar wel mee op passen, maar een al la carte bestelde salade kan in principe niet zoveel mis mee zijn. Wel even oppassen met de ingrediënten van de salade natuurlijk (qua vis, rood vlees, kaas, etc). Voorverpakte salades uit de supermarkt eet ik alleen als ze onder beschermde atmosfeer zijn verpakt en nog ver van de houdbaarheidsdatum af zitten. Dus geen AH salades met zo'n kortings sticker. Verder staat er op internet super veel info. Kijk bijv even bij voedingscentrum. Maar blijf vooral ook je gezond verstand houden en niet al te panisch doen.
Gebruik je gezond verstand. Let op met groenten en fruit, zorg dat die goed gewassen zijn. Ben je daar niet zeker van, eet het dan niet. Rauwe vleeswaren (filet americain, rosbief, carpaccio) mag je niet eten. Rauwmelkse kazen ook niet (alle gepasteuriseerde kazen zijn dus ok). Vis mag wel, maar het moet echt dagvers zijn. Dingen als chocomousse, die ik zelf maak, eet ik ook gewoon. Maar ik eet het dan direct op en laat het niet een dag staan. Met verse producten is geen probleem.
Download de app Zwanger&Zo daar kun je alles in opzoeken. Verder je gezonde verstand gebruiken en het komt echt wel goed Gefeliciteerd natuurlijk met je zwangerschap!
Salades als ze goed gewassen zijn. Softijs mag je wel eten, maar zou wel even opletten waar je het haalt. In ieder geval ergens waar veel softijs verkocht wordt ivm dat het ijs dan niet te lang in de machine zit. Bij de Mac kun je bijv prima ijs halen hoor! Rauw vlees en vis, bepaalde vleeswaren, rauwmelkse kaas ), rauw eietc, zie voedingscentrum. En niet te panisch doen als je per ongeluk wel iets hebt gehad wat eigenlijk niet mocht, zal wel loslopen!
Je mag gewoon alles eten, behalve vacuümverpakte vis, rauw vlees, rauwe eieren, rauwmelkse kazen en natuurlijk nier roken en drinken
Softijs mag je gewoon, uit een machine die vaak wird gebruikt, bijvoorbeeld dus de mac Kruiden mag je ook gewoon, alleen niet elke dag 5 kilo Ook mag je gewoon sushi, als het ECHT vers is. En vis mag ook gewoon, mits niet vacuüm verpakt, vers van de visboer kan je dus gewoon eten
Er staat sommige kruiden mag je niet. En dat heb ik niet zelf verzonnen ofzo, dat is gewoon een feit. Staat ook gewoon op internet. Kruidenpreparaten die je beter niet kunt nemen absint-alsem aloë boerenwormkruid dong quai efedra (is een kruid dat sinds 2004 verboden is, vanwege het verhoogde risico op een beroerte, hartinfarct of hoge bloeddruk. Je kunt het echter wel via internet verkrijgen, soms onder de naam ephedra) hoefblad kava kava (is een kruid dat sinds 2002 verboden is. Het kan ernstige en onherstelbare leverbeschadiging veroorzaken. Door het drinken van kava kava drank zijn al mensen overleden) komkommerkruid sassafras smeerwortel venkel Kruidenpreparaten die je beter zo min mogelijk kunt nemen fenegriek nigelle moederkruid senna meidoorn Kruidenpreparaten die je beste met mate kunt nemen anijs basilicum dragon kaneel salie Over softijs staat ook daar zijn de meningen over verdeeld... Overigens schijnt dit pas eind 2016 te zijn aangepast, en mocht je dit eerst gelieve niet te eten. En sommige vissoorten mag je HELEMAAL NIET eten. (Helaas, anders at ik het 2x per week Paling) Dit ivm het gevaar over of het wel of geen kweekaal is. (Kweek mag dus wel, maar niet voorverpakt) Welke vis mag je eten tijdens je zwangerschap? Mag je alle soorten vis eten als je zwanger bent? Nee, helaas niet. Voedingsdeskundige Sharon Looyen vertelt welke soorten vis je beter kunt laten staan. Helaas kun je tijdens je zwangerschap niet alle vissoorten eten. Zeker rauwe vis kun je beter vermijden. Als de vis goed verhit is, dan kun je deze meestal gewoon eten. Door verhitting worden schadelijke virussen en bacteriën, zoalsListeria, gedood. Natuurlijk is vis gezond en zelfs aan te raden om regelmatig te eten tijdens de zwangerschap, maar eet het wel met mate. Niet meer dan twee keer per week. De zee is vervuild door dioxines en zware metalen, die ook in de vis terechtkomen. Het Voedingscentrum adviseert om twee keer per week vis te eten, waarvan één keer vette vis, zoals zalm, makreel en haring. Dit geldt ook voor zwangere vrouwen. Voordelen van vetzuren Vetzuren uit vette vis of visoliecapsules zijn belangrijk voor de hersenontwikkeling, het gezichtsvermogen en geheugen van je ongeboren kind. Bovendien verkleinen ze de kans op neerslachtigheid bij aanstaande of kersverse moeders en kunnen ze de veelvoorkomende vergeetachtigheid beperken tijdens de zwangerschap. tip Welke vis mag je niet eten tijdens je zwangerschap? Je mag bijna alle vis eten als je zwanger bent, als het goed verhit is. Je moet eigenlijk vooral oppassen met rauwe en voorverpakte vis. De volgende soorten kun je beter niet eten: Rauwe vis: tonijn, sushi, kaviaar Rauwe schaal- en schelpdieren: rauwe kreeft (zeekreeft, hoornkreeft, langoustine en rivierkreeft), garnalen (Hollandse en Noorse, kleine Aziatische en grote tropische garnalen, die ook bekend zijn als gamba’s), krab, mosselen, oesters, sint-jakobsschelpen en kokkels. Gerookte, vacuümverpakte vis: zoals gerookte zalm, paling, forel en makreel. Roofvissen: zoals zwaardvis, snoekbaars, haai, koningsmakreel en verse tonijn. Rauwe vis kun je vaak wel eten als het heel vers is, maar neem geen onnodig risico. Better save than sorry.. Vraag altijd aan de leverancier of de vis echt vers is en niet vacuüm verpakt is geweest. Rauwe vis tijdens je zwangerschap Eet liever geen rauwe vis als je zwanger bent. Er is namelijk een kans dat rauwe vis delisteriabacterie bevat. Deze bacterie is schadelijk voor je baby. Raak je tijdens je zwangerschap besmet met deze bacterie, dan kun je een miskraam krijgen. Vermijd dus rauwe of onvoldoende gebakken vis of visgerechten. Rauwe vis eten kan alleen als je zeker weet dat de vis écht vers is. Wees dus voorzichtig met haring, oesters en sushi. Schaal en schelpdieren tijdens je zwangerschap Rauwe schaal- en schelpdieren kun je beter niet eten als je zwanger bent. Vermijd liever rauwe kreeft, garnalen, gamba’s, scampi, krab, rivierkreeftjes, mosselen, oesters, coquilles (sint-jakobsschelpen) en kokkels. Zijn de schaal- en schelpdieren goed verhit, zoals in paella, dan kun je ze wel eten. Gerookte vis tijdens je zwangerschap Gerookte, vacuümverpakte vis zoals gerookte zalm, paling en makreel, kan de listeriabacterie bevatten. Het gevaar zit in de verpakking: de listeria kan zich daarin door het lange bewaren vermenigvuldigen tot gevaarlijke hoeveelheden. Vers gerookte vis van de visboer kun je wel eten, maar het is verstandig navraag te doen wanneer de vis is gerookt en hoe hij is bewaard. Als je gerookte vis gebruikt in een warm gerecht kan het geen kwaad, omdat verhitting de bacterie onschadelijk maakt. Zonder verhitting, is gerookte verpakte zalm dus echt geen goed idee als je zwanger bent. Wanneer je de vis verhit (tot 85 graden), gaat de listeriabacterie dood. Roofvissen tijdens je zwangerschap Roofvissen, zoals zwaardvis, snoekbaars, haai, koningsmakreel en verse tonijn mag je niet eten als je zwanger bent. Deze vissen bevatten veel kwik en dioxines en deze stoffen zijn slecht voor de ontwikkeling van de baby. Eet maximaal één portie van 100 gram per week. Tonijn uit blik kun je twee keer per week eten: dit bevat veel minder kwik en dioxines dan verse tonijn. Paling tijdens je zwangerschap De meeste paling in de supermarkt is kweekpaling en is veilig. Maar wilde paling en wolhandkrab uit Nederlandse wateren mag je niet eten. In wilde paling kunnen namelijk zware metalen en dioxines zitten. Kweekpaling uit de supermarkt vormt geen risico. Let wel op dat het geen voorverpakte gerookte paling is.
Alle discussie producten moet je gewoon voor jezelf weten. Zoals rauwe groenten, softijs en kruiden. Ja, de kans is klein. Salades zullen wel gewassen zijn, die softijs zal daar wel niet lang in zitten en die hoeveelheid kruiden kunnen geen kwaad. Voor mezelf was het heel simpel. Ik vermijd die producten liever gewoon even 9 maanden. Want wat als je nu net die pech hebt dat jij net die ene procent bent die toch iets oploopt daardoor. Ik zou me de rest van mijn leven schuldig voelen. En wat is 9 maanden op de rest van je leven? Dus zelf heb ik nooit salades die ik niet zelf heb gewassen gegeten, geen milkshakes of softijs, opgelet met sommige kruiden en natuurlijk de standaard dingen als rauw vlees, alcohol en rauwe kazen vermeden. Maar dat maakt ieder voor zichzelf uit.
Kruidenpreparaten zijn iets anders dan kruiden. In de preparaten zit een hele hoge concentratie, die mogelijk wel kwaad kan. Als je een normale hoeveelheid eet, zoals in een gerecht, kan dit echter geen kwaad (nou ken ik voor een hoop van de preparaten geen recepten maar dat terzijde).
Het klopt inderdaad dat bij normaal gebruik er niet direct een groot gevaar is, maar er zijn toch ook wel kruiden die in "gewone" vorm ook in de gaten gehouden moeten worden. " Keukenkruiden Verschillende keukenkruiden bevatten ook bij los gebruik, dus niet in preparaatvorm, relatief veel mogelijk schadelijke stoffen. Deze kruiden kun je het beste met mate nemen. Dit geldt voor: • Anijs • Basilicum • Dragon • Kaneel • Salie • Venkel Ook producten die hiervan afgeleid zijn, zoals bepaalde theesoorten en pesto kun je beter met mate eten of drinken. Met name venkelthee en anijsthee worden nogal eens aan zwangere vrouwen geadviseerd om bijvoorbeeld de productie van moedermelk te bevorderen. Dit effect is onbewezen, en je hoeft de thee dan ook niet te drinken. Het is moeilijk om precies aan te geven hoeveel 'met mate' nu precies is. Dat heeft ermee te maken dat er nog veel onduidelijk is: zo is nog niet duidelijk hoe schadelijk de stoffen precies zijn voor de mens (laat staan tijdens de zwangerschap) en zo ja, in welke hoeveelheid ze schadelijk zijn. Ook verschillen de hoeveelheden van een stof van kruid tot kruid. Het advies hierboven is dan ook een voorzorgsadvies, dat wil zeggen dat je uit voorzorg niet te veel van de genoemde kruiden moet nemen. Normaal gebruik lijkt geen kwaad te kunnen en je hoeft je dan ook zeker geen zorgen te maken als je de genoemde kruiden tijdens je zwangerschap normaal gebruikt hebt."
Mijn gynaecoloog is toch echt formeel: alles uit de zee mag je eten. Het moet alleen wel kraak- en kraakvers zijn. Angstvallig rauwe zalm of sushi vermijden hoeft echt niet. Ik luister liever naar mijn dokter dan naar al die verhaaltjes op internet. Voedingscentrum raadt ook meer dingen af, maar ik denk dat ze dit doen omdat vis een hogere kans heeft op bederf. Als je zalm al niet meer kraakvers is, is er natuurlijk wel (een heel kleine) kans op besmetting met bijv. listeria. Ze gaan er wellicht vanuit dat je niet overal even verse vis kan krijgen, en raden daarom die hele vissoort af. En venkelthee helpt wel degelijk voor de productie van moedermelk. Je bent dan trouwens al bevallen (lijkt mij), dus dat heeft niets te maken met consumptie tijdens je zwangerschap. Salie is juist borstvoedingsremmend. Over kruidenpreparaten zijn de meningen ook buiten zwangerschap verdeeld. Ik gebruik ze nooit. En die paniek over kaneel, alsjeblieft. Alsof je geen snufje in je eten kan gebruiken of een lekker appeltaartje ofzo. Please. Soms wordt er net gedaan alsof je dan 2 kg van die kruiden gaat opeten. Mensen kunnen toch nog heel goed zelf nadenken. Ik houd niet van dat betuttelen.
Nou ik heb dat dus opgezocht over bijvoorbeeld pesto of basilicum en je moet wel heel wat pesto of 5 potjes basilicum (pure vorm) eten wil het schadelijk zijn (tenminste dan was er een schadelijk effect op muizen) Normaal gebruik (dus een stukje appeltaart, een pasta pesto, wat kaneel in je havermout etc) kan volgens gyn, arts, vk geen kwaad. Maar het is als wat je zegt: het is een voorzorgsmaatregel het zou kunnen dát en aangezien zwangeren geen goede proefkonijnen zijn wordt veel maar ingezet als ''niet doen''. Maar wie eet er nou 5 potjes basilicum. Doe je normaal ook niet toch..
Ik houd de lijst van het voedingscentrum aan: http://www.voedingscentrum.nl/nl/mijn-kind-en-ik/zwanger/wat-kan-ik-wel-en-niet-eten-tijdens-mijn-zwangerschap-.aspx?gclid=CNfS3KCd4NQCFWUq0wodE9QPVQ Is wat mij betreft de meest betrouwbare informatie die ik kan vinden. Alle andere meningen kan ik niet zoveel mee. In de app van Zwanger&zo wordt voor zover ik weet ook uitgegaan van deze lijst. Het wordt alleen op verschillende manieren weergegeven, dan kan je zelf kiezen wat je het prettigst vindt.