Ik vraag me af hoe ze het op andere scholen doen met betrekking tot de tafels leren. Vooral mijn man vind ze op de school van mijn dochter erg "streng" hierin. Ze moeten in groep 4 de tafels 1,2,3,4,5,6,en 10 kennen (wat ik ervan begrijp is dit vrij normaal) Ze oefenen dit met een computerprogramma op school, wanneer dat computer programma zegt dat je het hebt gehaald dan moet je naar juf de tafel opzeggen (na schooltijd mogen ze dit doen, wat mij opviel is dat juf niet zorgt voor een rustige omgeving) De tafel moet van voor naar achter, van achter naar voor en door elkaar opgezegd geworden, doe je dit foutloos dan heb je de tafel gehaald. Maar daar eindigt het dan niet, vervolgens moet je van elke tafel 25 sommen binnen een minuut kunnen maken (schriftelijk) waarbij de sommen van 1 tafel dan door elkaar staan, ook dit moet foutloos. Vooral op dat laatste stukje struikelt mijn dochter, ze heeft simpelweg de schrijfsnelheid niet om die 25 te halen binnen een minuut, wat jammer is want ze had alle tafels in december al opgezegd en gehaald in is dus nu al ruim 6 maanden bezig om ook het schriftelijke gedeelte te halen. De antwoorden zitten er allemaal wel, automatisering is dus wel goed het zit echt vast op het schrijven. Nu hebben we a.s woensdag een intake bij de fysio om te kijken of die haar kunnen helpen hierin (ze drukt ook nog heel hard op pennen/potloden/stiften) Maar ondertussen vragen wij ons af of ze dit systeem zo op alle scholen gebruiken (vooral het schriftelijke) of dat de juf die ze nu heeft gewoon ontzettend streng hierin is (wij herkennen het in ieder geval niet van toen onze zoon in groep 4 zat, die moest de tafel van voor naar achter en door elkaar opzeggen en daarin mochten ze 3 fouten maken)
Hier is het alleen schriftelijk, alle tafels door elkaar en ze moeten er in 3 minuten 70 hebben gemaakt ofzo? Zou ook 4 minuten kunnen zijn hoor . Ik vind het bij jullie op school vrij extreem en dubbelop. Hier oefenen ze verder ook met bv huiswerk veel voor de tafels dus die zitten er echt wel in.
Hier is het ook zo in groep 4, maar dan alle tafels. Heel vervelend wel dat de juf er niet wat soepeler mee om kan gaan, zeker als de tafels zelf niet het probleem zijn.
Hier alleen schriftelijk maar ook erg streng vind ik. Ze moeten hier 5x klassikaal een tafeldictee doen. Dat is per tafel maar door elkaar en van achter naar voor (dus bij de tafel van 5 bv zegt de juf dan 30= dan moeten ze 6x5 opschrijven) De juf noemt ze achter elkaar op dus hoog tempo. Pas als ze dat 5 keer foutloos doen dan krijgen ze bij de 6e keer hun tafeldiploma van die tafel.
Nou hier heeft mijn zoon alleen 1,2,5,10 van de tafels en nee er wordt niet moeilijk gedaan en hij gaat gewoon over naar gr 5.
Nou neem aan dat er geen kinderen blijven zitten omdat ze de tafels niet helemaal goed kunnen, volgens mij is dat het issue ook niet.
Hier ook de tafels van 1,2,3,4,5,6,10, mondeling en schriftelijk. Ik vind dat ze bij jullie wel een beetje rigide denken, als ze de tafels wel kent, maar gewoon de schrijfsnelheid niet haalt... Aan de andere kant wel heel belangrijk dat de basis er goed in zit en dat ze er heel actief mee bezig zijn.
Ik vind dit wel heel streng eigenlijk. Vooral in geval van je dochter waarbij het niet eens gaat om de antwoorden, maar puur om het schrijven. Eigenlijk test ze die tafels dus niet, maar of je dochter in een minuut 25 getallen kan opschrijven. Had je er nog met de juf over gesproken? Is die niet genegen om in dit geval wat toe te geven? Vooral ook omdat het een groter probleem is.
heb het net zelf even getest door voor te stellen dat zij de antwoorden geeft en ik ze opschrijf. Ik kan niet eens zo snel schrijven dan dat zij de antwoorden geeft en dan hebben we nog 20 sec over, dus het probleem zit echt niet in de tafels zelf. Ben wel heel benieuwd of de fysio haar hiermee kan helpen.
Hier op school groep 4 moesten ze 1 tm 5 en 10 en dan werd het alleen mondeling afgenomen. Gr 5 moet 6 tm 9 en rest herhaling. Ook alleen mondeling.
Op onze school moeten leerlingen alle tafels kennen in groep 4. Ze moeten de tafel opzeggen. Eerst op volgorde (foutloos) en later door elkaar. Ik weet trouwens niet binnen hoeveel tijd. Dat ga ik volgend jaar wel meemaken als m'n eigen zoon naar groep 4 gaat. De juf registreert dit. Als een kind alle tafels goed genoeg kent, krijgen ze een troffee.
Onze oudste dochter zit ook in groep 4. Zij moet de tafels van 1 t/m 5 en 10 kennen. Ik heb even aan haar gevraagd hoe ze hier op getoetst worden. Het is schriftelijk. Eerst krijgt ze de sommen op volgorde. En een andere keer gehusseld. Volgens haar zit er niet speciaal een tijdsduur aan vast, maar mag je er niet te lang over doen. Ik neem aan dat de juf wel de tijd bij houdt, maar dat ze dat niet in de gaten heeft.
Hier alleen mondeling en ze mogen zelf kiezen wanneer ze eraan toe zijn. Dan gaan ze naar de juf en die test het dan. Op de tafelkaart - die aan het raam hangt- komt dan een stickertje bij hun naam en de betreffende tafel. Schriftelijk wordt wel geoefend, maar niet extra zo getest om te kijken of ze die ene tafel kunnen.
Iets anders... Ik kwam gisteren een moeder tegen in het zwembad. Het dochtertje zat in groep 3, maakte ik op. Ze zat haar enorm te pushen met tafels oefenen, ze bleef maar nieuwe sommetjes noemen, terwijl dochterlief er schoongenoeg van had. Moeder: 'In de vakantie gaan we zorgen dat je die en die tafels kent, anders heb je straks in groep 4 een groot probleem'. Even later... Moeder: 'Weet je wat, ik zoek thuis tafelliedjes op, dan kunnen we die zingen en dan leef je zo alvast de tafels... (en dan niet gezellig, maar echt heel erg pusherig) Echt sneu...
oh bah dat gepush hou ik al helemaal , zolang ze gewoon op schema lopen vind ik het prima. Aan de tafels hebben wij niets gedaan, er hangt een tafelpapier op de wc (overblijfsel van haar broer) die wij eigenlijk nog nooit weg gedaan hebben. Wat ik wel handig van school vind is dat ze een yurl pagina hebben zodat de kinderen in dezelfde programma's kunnen oefenen dan op school. Dit vind onze dochter ook leuk om te doen en gaat ze thuis ook regelmatig achter ( het is allemaal op een spelletjes manier opgezet) Echt oefenen met dingen doen wij pas als we dit echt als tip van school krijgen , zoals met het schrijven.
Wij oefenden de tafels vaak onderweg, maar vooral omdat zoon het leuk vindt om sommetjes te maken (nog steeds eigenlijk).
Hm...in principe is het zo dat men er van uit gaat dat een som gememoriseerd is wanneer je binnen 3 sec het antwoord weet. Tel daarbij 2 sec schrijftijd op en je komt op 5 sec per som, oftewel 12 per minuut is een redelijke norm. Dat is de helft van wat ze dus op jullie school vragen....
Klinkt op zich logisch.. maar de sommen zoals 1x4, 2x2 of 3x10 weten ze natuurlijk binnen een seconde , dus daar valt veel tijdwinst mee te behalen.
Klopt de meeste kinderen zullen ook wel meer sommen kunnen maken binnen een minuut. Dit is een minimumnorm eigenlijk.