Het hangt van veel dingen af. Karakter van je kind, hoeveel prikkels kan het verwerken, etc. Maar ook wat zijn ze gewend. Als ze bijvoorbeeld al gewend zijn drie lange dagen naar een kdv te gaan, zal de overgang minder groot zijn dan wanneer ze (zoals onze kinderen) enkel twee ochtenden psz gewend zijn tot half 12. Toch was onze dochter vrij snel gewend aan het ritme. Ze werd 7 weken voor de zomervakantie 4 en ik denk dat ze uiteindelijk een week of 4 nog volledig meegedraaid heeft. Ze was wel vrijdags nog vrij in groep 1. Nu gaat ze naar groep 2 en koet ze vijf dagen tot 14.15 uur. Uiteindlijk is het een kwestie van gewenning, maar er is niks mis mee om dat een beetje rustig op te bouwen als je kind dat nodig heeft.
Mijn 2,5 jarige dochter start 1 september met school (Ook een Belgje ) Ik heb ze overdag droog gekregen, ik ben hier bewust sinds ze 2 jaar is mee beginnen trainen owv school, maar het gaat pas goed sinds een paar weken. Op haar school mogen ze ook niet zindelijk starten, dus met de pamper aan. Maar er bestaan ook scholen waar de kinderen maar een halve dag mogen gaan, of later moeten starten als ze nog niet droog zijn. Ze doet sinds kort geen middagdutje meer, maar moest ze het als ze naar school gaat terug nodig hebben, er is een slaapklasje voorzien (Is niet op alle scholen). Ik laat ze in het begin halve dagen gaan, tenzij ze ganse dagen al meteen aankan maar dat lijkt me straf. Ik ben in september een maand thuis en nadien springen de grootouders bij. Voor de rest is ze er vollédig klaar voor! Het wennen in de klas vond ze geweldig. En ze is elke dag bezig over 'klasje, school, tember(September)'. Is heel trots op haar boekentasje, brooddoos, ... Het enige wat minder is, is dat ze zegt 'Mama moét mee ' Haha Dus ik zou me er geen zorgen om maken, met 4 jaar is een kindje echt wel schoolklaar lijkt me!
@meis1987 ik denk dat het voor ieder kind in het begin wennen is. Het ene kind went wat sneller aan het nieuwe ritme dan het andere. Misschien dat ze de eerste weken (voor haar doen) heel vroeg naar bed gaat 's avonds Als het echt niet lukt, of jij ziet dat het te vermoeiend is voor haar kun je altijd kijken of je (in overleg) haar ook op donderdag een halve dag laat gaan bijvoorbeeld voor de eerste weken. Spannende fase, ik ben over een paar maanden ook aan de beurt. Succes
Mijn zoon ging in groep 1 halve dagen net als de rest van zn klas (instroomgroep). Zodra hij de overstap maakte naar het sbo ging hij voltijds. Mijn dochter is vorig schooljaar begonnen. Tot Pasen ging ze 3 ochtenden en daarna 4 ochtenden. Nu gaat ze naar groep 2 en dan in eerste instantie voltijds. Wel met een continurooster wat voor haar fijner zal werken. Mochten 5 dagen teveel zijn dan is er nog een optie om er 1 dag af te halen. Mijn dochter heeft wat probleempjes met prikkelverwerking (volgens ggz heeft ze vermoedelijk add maar ze is te jong voor de diagnose) en problemen met haar hartritme. Dus de vergelijking met een gezond kind is misschien niet helemaal eerlijk.
Wat 'jong' is voor school is op zich wel erg verschillend per land. In veel Europese landen gaan kinderen pas met 6 of 7 jaar naar school. Daarvoor onverplicht naar een crèche, waar vaak tot 6jaar geslapen wordt + dat het maar 2-3 uurtjes per dag is. Daar vinden ze Nederlands systeem met 4jaar naar school ook belachelijk vroeg. Terwijl ik me niet kan voorstellen dat een 6jarige de hele dagen naast me zou willen zitten thuis of nog dagelijkse middagdutjes zou doen. Het is maar wat we gewend zijn
Onze school heeft een continurooster, 5 dagen tot 14.00 uur. De school raadt alle ouders van nieuwe kleuters aan om de eerste zes weken rustig op te bouwen. Eerste week alle dagen tot 12.00 uur, en dan elke week een dag opbouwen tot 14.00 uur. Dus de tweede week 1 langere dag, derde week 2 langere dagen etc. En als het nodig is gewoon af en toe een dagje thuis houden, en de eerste wenweken nog geen bso. Ze hebben liever dat een kind niet oververmoeid raakt omdat een moe kind tegen school op kan gaan zien en dan meer moet huilen. Liever kortere dagen met meer plezier naar school gaan Bijna alle ouders houden zich eraan, wij vonden het ook een heel fijne start zo. Het advies wordt ook al op tijd gegeven zodat ouders er rekening mee kunnen houden qua opvang en vrije dagen.
Ik vind dat goed klinken Jessie.. wel wat moeilijk haalbaar met werk vrees ik.. Ik ga daar over nadenken. Continurooster vind ik wel top hoor! Zou ik graag willen.
Maar zes weken opbouwen en geen bso... werken die ouders dan niet? Hier starten alle kleuters meteen voltijds, is maar bij een enkeling te vermoeiend en dan doen ze het dus even rustiger.
Onze basisschool gaf het niet eens als advies, die gaf het ter kennisgeving Maar de bijbehorende peuterschool was ook halve dagen, dus alle ouders hebben daar allang een oplossing voor gevonden (een aupair, een oppas, een oma/opa, of thuisblijf mama's en papa's).
Ja hoor die werken gewoon beide. Wel veel zelfstandigen, ik ookm Ideaal want ik werk onder schooltijd en 's avonds. En veel mensen kunnen voor een korte periode wel wat regelen met hun werkgever: halve dagen werken, deels ouderschapsverlof, of opa's en oma's inschakelen. Er gaan maar heel weinig kindjes uit de klas naar de bso (maar 5 van de 24 schat ik), terwijl de meeste ouders wel beide werken.
Ja hoor die werken gewoon beide. Wel veel zelfstandigen, ik ook. Ideaal want ik werk onder schooltijd en 's avonds. En veel mensen kunnen voor een korte periode wel wat regelen met hun werkgever: halve dagen werken, deels ouderschapsverlof opnemen, of opa's en oma's inschakelen. Er gaan maar heel weinig kindjes uit de klas naar de bso (maar 5 van de 24 schat ik), terwijl de meeste ouders wel beide werken.
Ik vraag me wel af wat ze allemaal al doen op school ? Ts, ik was er ook even bang voor ondanks ze natuurlijk ook am naar het kdv ging, is school natuurlijk heel anders. Op de wendagen na. Ging het eigenlijk heel goed direct. Ik hoopte dat ze ook vroeger ging slapen. Maar dat gebeurde niet. Was nog steeds na 22u
Spelen. Turnen. Liedjes zingen. Knutselen. Wat kleuters overal doen, of ze nu op school zitten of niet.
Dus niet heel veel anders dan het kdv (en nederlandse kleuterklassen al moeten ze daar ook steeds meer )
Nee natuurlijk niet. Het enige verschil is dat het bij ons dus al vroeger is, een vrijwel altijd voltijds.