Ik leef vast onder een steen, maar ik heb eigenlijk nog nooit een christen gesproken die de evolutietheorie erkent. Ik wist niet dat dat samen kon gaan. Heb in elk geval weer wat bijgeleerd en ga er eens naar kijken. Ik vraag me wel af hoe je dat kunt combineren.
Het christendom is pas ontstaan nadat de Heere Jezus op aarde was, het is uit het Jodendom gekomen omdat de Heere Jezus Joods was. De Joden dachten dat ze een koning zouden krijgen die hen van de vijanden zou verlossen maar de Heere Jezus is de Koning die ze van hun zonden verlossen zou. (is mij altijd geleerd op school en catechisatie) http://www.samsam.net/godsdiensten/christendom/ontstaan/ http://www.allaboutreligion.org/dutch/geschiedenis-van-het-christendom.htm https://en.wikipedia.org/wiki/Christendom
Het Jodendom is idd eigenlijk overgegaan in het Christendom. Maar het is niet hetzelfde en het Jodendom is ook niet verdwenen. We geloven wel in dezelfde God, maar in het Jodendom wordt Jezus niet gezien als Verlosser.
In een bijbelboek wordt een dier beschreven. Het boek Job. Uit die beschrijving klinkt het als een dinosauriër. Dus ja ik geloof dat die echt bestaan hebben. Hier een citaat uit een (christelijk) artikel:Aan het eind van het boek Job stelt God allerlei vragen over dieren. De Behemoth in Job 40:10-19 heeft de volgende kenmerken: hij eet gras als een rund en heeft krachtige lendenen en buikspieren. De staart kan als een ceder gespannen worden. De dijspieren of –pezen liggen in bundels op het lichaam. De beenderen zijn als staven van brons en de ribben als stangen van ijzer. Hij is ‘de eerste’ of ‘voornaamste’ van Gods werken, een meesterwerk. Zijn voedsel bevindt zich in de bergen. Hij ligt neer tussen planten, in riet en moeras. De Behemoth is dus een dier dat zich zowel in het water als op het land en zelfs in de bergen kan bewegen. Hij drinkt rustig water uit een wilde rivier, de Jordaan. Niemand durft een strik of ring door zijn neus te halen.
Maar het Christendom is niet vanaf Adam en Eva dat is het Jodendom, het ging er even om wanneer het Christendom is ontstaan. Ik weet dat de Joden Jezus niet zien als verlosser zij denken nog steeds dat er een koning komt om hen te verlossen van de aardse vijanden. Ik zal boven nog maar eens even mijn boeken na kijken, en weer wat vragen voor een ouderling haha.
Je hebt helemaal gelijk. Ik denk alleen dat het punt van hollandsenieuwe was, dat het wel bij allebei over dezelfde God gaat.
Dat kan, maar de katholieke kerk en reformatorische kerken verschillen nog behoorlijk. Ik geloof in God als schepper van alles. In de evolutietheorie heb ik me nooit verdiept. Voor mij is dat een sprookje en daardoor niet interessant. Een oerknal als begin van alles is voor mij ook onbegrijpelijk en niet waar. Maar ik geloof wel dat er een zekere evolutie is. Dat mens en dier zich heel langzaam aanpast aan de leefomgeving en omstandigheden geloof ik ook. Dat staat niet los van mijn geloof in God. Onze kinderen zitten op reformatorische scholen. We lezen met ze uit de Bijbel, ze gaan mee naar de kerk, naar zondagsschool, catechisatie. Wij vertellen hun dus inderdaad dat God ook hun geschapen heeft. Wij hopen (en bidden) dat zij net als ons in God blijven geloven. Het zal ons zeker verdriet doen als ze andere keuzes maken. Maar ze de deur wijzen? Nooit!!!
Is dit serieus? Er zijn botten gevonden en reconstructies gemaakt en mensen hebben er echt niet altijd hetzelfde eruit gezien. Het gaat idd om miljoenen jaren, niet om 2000 jaar Daarnaast, zijn mensen zeker wel veranderd, neem bijvoorbeeld onze lengte. Vroeger, als in zo'n 600 jaar geleden, was je lang als je 1.60 was. Ik zelf geloof dus wel in de evolutieleer. Maar ik ben wel open minded en spiritueel. Als je kijkt naar de mensheid is God altijd het antwoord is geweest, totdat wij de werkelijke oorzaak ergens van hebben ontdekt. In mijn ogen is "God" het antwoord op alles waar we (nog) geen antwoord op hebben. Maar ik geloof daar niet in, omdat ik er vrede mee heb dat wij niet alles weten.
Zo denk ik er ook over. En wat er gebeurt als we dood gaan...geen idee... In elk geval niet zoiets als de hel/vagevuur want dat is verzonnen door mensen. En misschien is er wel helemaal niks als we doodgaan. Je weet het pas zeker als de tijd gekomen is.
Inderdaad. En ik snap ook heel goed dat mensen geloven in God en een hemel/hel. Als je erover nadenkt is het ook heel beangstigend. Wat gebeurt er als je dood bent? Gebeurt er dan wel iets? Als er niets gebeurd, dan is het leven toch eigenlijk zinloos? Heel logisch dus dat de mens naar antwoorden is gaan zoeken om het doel van het leven zinvol te maken. Misschien ben ik wel heel raar dat ik dat niet heb. Niet dat ik geen doelen heb in het leven iod, maar wat er eventueel wel of niet na mijn dood gebeurd is niet mijn motivatie. Ik heb normen en waarden omdat deze intrinsiek zijn, niet omdat ik wordt gestraft/beloond door een God.
De vraag waar ik op antwoordde was of een echte christen wel in evolutie kon geloven. Ja dus, bijvoorbeeld de paus. En evolutie een sprookje? Brrr. Jammer dat er mensen zijn die wetenschap zo naast zich neerleggen.
Dit is even heel erg offtopic. Maar er is een boek vol met ervaringen van mensen die dus even dood zijn geweest. Bijv. op de operatietafel, na een ongeluk maar na een lange tijd reanimatie toch bijgekomen...dat soort situaties. Die mensen beschrijven dus wat er toen gebeurde. Heel erg boeiend om te lezen! Veel mensen wilden daarna trouwens graag weer dood. Maar goed...zeer offtopic dus maar wel interessant. Het zet je aan het denken en ik vond het ook wat rustgevends hebben om hun belevingen te lezen.
Ik wou dat ik het wist. Ik heb het ooit eens geleend van mijn ex schoonmoeder... Als ik erachter ben laat ik het je weten!
Ik denk (als christen) dat evolutie geen sprookje is, maar dat er wel heel veel als " bewezen" wordt gepresenteerd wat helemaal niet bewezen IS. Als je gaat naar het ontstaan van het universum en het ontstaan van leven, gaat de evolutietheorie uit van een oerknal. Dit is een vooraanname die helemaal niet bewezen is. Het heelal dijt nog steeds uit door niet zichtbare energie. Daarnaast: zelfs in de periode dat wij leven ( en dat is maar kort) worden er bijv allerlei voorspellingen gedaan over de opwarming van de aarde, het veranderen van het klimaat. Bijna jaarlijks worden deze verwachtingen bijgesteld, omdat er onverwachte factoren een rol blijken te spelen waardoor de uitkomst heel anders blijkt te zijn. Wat ik hiermee wil zeggen: wetenschap onderzoekt maar hele kleine stukjes van de werkelijkheid en het blijft mensenwerk ( met vaak een heleboel vooraanames). Ik vind het dus wat arrogant om te zeggen: de wetenschap liegt niet, dat zijn bewezen feiten.
Sommige wetenschappelijke theorieen zijn bewezen feiten. Arrogantie heeft er niets mee te maken. Vindt jij het arrogant als ik zeg dat er meerdere zonnenstelsels zijn of dat de aarde om de zon draait. Feiten zijn feiten. Iets moet heel stellig bewezen zijn en nooit ontkracht zijn om een feit te zijn. Misschien moet je je eens verdiepen in wetenschapsfilosofie (gaat precies hierover), zodat je weet wat wetenschap is. Ik las overigens dat iemand zei dat ze "gelooft" in de evolutie. Volgens mij is het precies deze woordkeus die vaak voor verwarring zaait. Ik snap je bedoeling, maar iets dat bewezen is hoef je niet te geloven.. Je gelooft toch ook niet in zwaartekracht of het influenzavirus? Geloven is iets dat je doet alvorens het bewijs aangeleverd is.
Ja evolutie slaat helemaal nergens op. Net als zwaartekracht. Waar halen ze die onzin nu weer vandaan?