Dit inderdaad. Tot op de dag van vandaag heb ik geen flauw idee wat de financiële situatie van mijn ouders is. Het is voor hen blijkbaar een ongemakkelijk onderwerp dus ik vraag er niet naar. Maar ik ga het zelf anders doen bij m'n eigen kinderen. Ik zou tegen collega's geen bedragen boeken of dergelijke. Zou het ook nogal brutaal vinden als mensen daar naar vragen? Als mensen vragen hoe het zit met kosten koper zou ik wel zeggen, stukje spaargeld en stukje schenking. Maar ligt er ook aan wie het vraagt moet ik zeggen.
Ik zou het niet uit mezelf van de daken roepen, maar als iemand vraagt of het gelukt is met de financiering zou ik het misschien wel gewoon vertellen. Mij maakt het ook niet uit wat mensen van onze financiële situatie weten, ik hecht ook totaal niet aan een mooi groot huis of iets dergelijks. Juist aan kwaliteit van leven en tijd voor elkaar.
Onze ervaring hiermee!? Mensen willen toch praten, of je nu wel of niet eerlijk bent. Wij hebben toen die tijd eerlijk verteld (toen er naar gevraagd werd door vrienden) dat we ons huidige huis zelf hebben kunnen kopen, hoofdzakelijk door een grote overwaarde op het verkochte huis maar ook doordat mijn man altijd veel gewerkt en gespaard had. Achteraf hoorden we dat er verhalen rond gingen dat dit nooit zou kunnen en dat wij vast en zeker een schenking hadden gehad Kwestie van gunnen en misgunnen in dit geval. Deze "vrienden" zijn dan (niet alleen om deze reden) op dit moment ook geen vrienden meer en daar zijn we niet rouwig om. Wij zijn wel open geweest over de manier waarop het gefinancierd is, maar hebben nooit exacte bedragen genoemd. Dit mag men zelf invullen
Wat lief dat jullie ouders je een groot bedrag schenken. Persoonlijk vind ik dat het niemand wat aangaat hoe hoog je hypotheek is en hoe je de kk hebt betaald. Als een goede vriendin het zou vragen, dan zou ik het wel zeggen, denk ik. Maar is het gewoon een collega of buurvrouw, dan zou ik er vaag over blijven.
Dit snap ik echt niet. Wat is daar zuur aan? Als je keihard werkt en je bedrijf gaat failliet en je krijgt geen salaris meer; dàt is zuur. Dat een ander iets krijgt, dat heeft toch niks met jou en jouw harde werken te maken? Dat betekent toch niet dat ander niet ook hard kan werken?
Dank voor je reactie. Fijn dat je er zo over denkt. Ik voel me altijd bezwaard. Anderzijds; mijn ouders hebben altijd heel veel gewerkt en nu plukt het hele gezin daar de vruchten van.
Nee, dat zegt het niet. Maar ik kan me het goed wel voorstellen. Wij zijn ons leven begonnen met een dikke studieschuld en dan is het idd niet altijd even leuk om bij anderen te zien dat ze veel krijgen. Dat zegt verder niets over iemand en ik zou er ook nooit wat van vinden of over zeggen, maar ik durf wel te zeggen dat het niet altijd goed voelt. Maar zo is het leven en ik heb dingen die een ander misschien wel graag wil.
ik vind het ronduit brutaal om ernaar te vragen, zeker wanneer het enkel om een kosten koper gaat....wat gaat een ander dat aan? lekker interessant. het enige wat ik nog wel eens wil vragen is hoe anderen mensen het hebben opgelost m.b.t. restschuld financiering omdat je gewoon heel veel tegenstrijdige dingen kunt horen... maar ik vraag dit ook alleen aan mensen die dichtbij ons staan, mensen die verder weg staan geen haar op m'n hoofd hoor... ik vind het overigens wel heel makkelijk bedacht vanuit banken/hypotheekadviseur omtrent die k.k. 'misschien kunnen je ouders wat schenken', alsof zomaar iedere ouder nog ergens 10-30k (of nog meer) rond heeft slingeren en ook daadwerkelijk bereid is te geven. dat vind ik ook nogal brutaal om daar zomaar vanuit te gaan. er zijn genoeg mensen die dat niet even hebben liggen. tis natuurlijk ook een hoop gebakken lucht met dat "eigen geld", want hoeveel zijn er niet die op papier een schenking doen zodat kinderen het huis kunnen kopen, terwijl die kinderen het vervolgens gewoon terugbetalen als zijnde een lening....geloof me dat de banken en andere hypotheekverstrekkers dat echt wel weten. tis toch gewoon 1 grote facade
Maar als je het helemaal zelf afgelost hebt, voelt dat ook lekker hoor, toch? Ten minste, ik vond van wel. Ik vind het soms wel verrassend hoeveel sommige mensen krijgen ja (bijv iets van een dakkapel, of een auto, dat zijn toch serieuze bedragen lijkt me) maar dat is omdat ik dat niet gewend ben. Ik ben wel open over dat we het gewoon goed hebben, maar niet tot in detail. Wij hebben nooit schenkingen gehad en gaan die zeer waarschijnlijk ook niet krijgen. En dat is helemaal prima. Wij zijn ook met een dikke schuld begonnen en nu hebben we voldoende geld om van rond te komen met 4 kinderen, meer heb ik niet te wensen.
En toch ben ik er van overtuigd dat je op eigen benen vaak het verst komt. Mijn familie zit ook goed in de slappe was. Ik heb iets zinnigs gedaan met het geld ( gestudeerd en diploma gehaald binnen de termijn, en in een huis gestoken). Er zijn ook flink wat familieleden die het opgefeest hebben, geen diploma en klagen dat ze met een gezin in een te klein huis wonen. Ik heb overigens ook altijd lekker geleefd en gefeest hoor maar daar had ik een bijbaan voor. Mijn overige familieleden leefden alleen van sponsoring, ze hebben ook gewoon minder drive om vooruit te komen in het leven.
Nou zo staan wij er ook in hoor. Maar kan me wel voorstellen dat als je het zelf niet makkelijk hebt, het niet altijd leuk is. Helaas is nog niet alles afgelost, maar dat komt wel. Mijne is klaar, man moet nog een paar jaar. En ja wij hebben het goed met zijn allen, ik klaag ook zeker niet, maar ik kan het mij wel voorstellen.
Tuurlijk kom je het verste dan. Maar ik kan je wel vertellen dat je leven beginnen met schulden niet altijd makkelijk is. Ik kijk dan trouwens niet raar op als anderen wel wat krijgen, maar had het fijn gevonden als mijn schoonouders met name daar ook wat meer bij na hadden gedacht. Ze hebben het namelijk wel, maar een studie en rijbewijs vindt schoonmoeder niet nodig...
Waarom zouden mensen daar naar vragen? Zou ik nogal onbeschoft vinden. Nee hoor, niemand hoeft iets van onze financiële situatie te weten. Niet omdat we geheimen hebben of zo, maar gewoon omdat het verder niemand wat aangaat. Als er een vraag komt over kk (in het kader van huidige strenge hypotheek regels bv), dan zou ik gewoon zeggen dat we dit op de spaarrekening hadden. Heb je niet gelogen en meer info is niet nodig. Bij een hele goede vriendin zou ik het denk ik wel verder toelichten. Hoogte hypotheek gaat ook niemand wat aan.
Wij hebben drie keer een huis gekocht maar nog nooit heeft iemand gevraagd hoe we dat financierden. Dus ik zou mij er niet druk om maken. Hoe anderen hun aankopen financieren vind ik ook echt totaal niet boeiend.
Wat ik wel eens gehoord heb is dat ouders elk jaar een schenking doen. Dan lenen ze dat officieel weer terug van de kinderen. En dat jaren lang. Op het moment van overlijden hebben de ouders dan een schuld bij hun kinderen die ze eerst afgelost krijgen waarna het restant als erfgeld wordt belast. Ik weet niet precies het fijne ervan maar het is ook via een adviseur gegaan dacht ik.
Wij hebben daar totaal geen moeite mee. Je kunt van elk huis opvragen hoeveel het heeft gekost en hoeveel hypotheek er op rust. Waarom niet vertellen denken wij dan? Vanmorgen nog hadden wij een klasgenootje van dochter met zijn moeder over de vloer. Zij hebben een soortgelijk huis als wij en we kwamen er achter dat er tussen onze aankoopprijzen maar 4500 euro verschil zat. Maar hoe vervolgens de hypotheek in elkaar steekt is natuurlijk een heel ander verhaal en wat je eventueel er in hebt gestoken e.d. Wij hebben daar heel open over gekletst, maar ik kan me voorstellen dat niet iedereen dat wil. Of je antwoord op zo'n vraag geeft is geheel aan jezelf
Huh vragen mensen en dan specifiek collega's ernaar hoe je dat gaat betalen? Serieus? Wat een rare collega's heb jij dan zeg. Ik zou zeggen als ze vragen hoe je het gaat betalen antwoorden met : nou gewoon met geld. En als ze doorvragen zou ik vragen of ze het zelf niet ook een beetje onbeschoft vinden om dat allemaal te vragen.
En dat zou ik niet zeggen omdat het geheim is maar omdat het gewoon onbeschoft is om dat zo te vragen. Verder zou ik er geen geheim van maken en het waarschijnlijk al eerder eruit geflapt hebben.
Maar nu wordt er vanuit gegaan dat schenkingen opgefeest worden. Hier zijn schenkingen alleen maar gestoken in het huis, studie etc. Wat als gevolg heeft dat we als starters ons huis al zeer snel hypotheekloos hebben en veel geld over zullen houden. Durf te zeggen dat wanneer ik het geld zou opfeesten, een grote auto zou kopen of vaak op vakantie zou gaan, de geldkraan per direct dicht zou gaan.