Hallo Mijn dochtertje is nu vijf maanden oud. Toen ze ongeveer 8 weken oud was, begon ik te merken dat haar melk (toen nog borstvoeding) vaak terug omhoog kwam. Ze slikte dit steeds weg, ze gaf haast nooit melk terug. Af en toe had ze dit zo erg dat ze het vaak moeilijk had om dit weg te slikken en dat ze precies ging stikken. Dit had ze soms zelfs 2 à 3 uur na haar voeding, net voor ze opnieuw moest eten.. Hierbij huilde ze wel nooit, dus ik denk niet dat het zo zuur was dat ze er pijn van had. Ik ben toen naar de kinderarts geweest en die schreef polysilane voor. Hierdoor beterde dit precies wel en na een tijdje ben ik daar dan ook mee gestopt. Het slikken is nooit echt weggegaan, maar dat 'stikken' had ze gelukkig niet meer.. Tot een aantal weken geleden. Ik hoor haar eten naar omhoog komen en ze heeft moeite om dit allemaal weg te slikken, ze geeft nog steeds weinig terug. Nu heeft ze de laatste drie weken al 4 keer gehad dat ze echt bijna stikte. Ze loopt volledig rood aan, haar ademhaling piept, ze probeert te hoesten maar dit lukt niet echt en ze gorgelt precies. Ik draai haar dan onmiddellijk op haar buik en klop op haar rug en dan is dit gelukkig telkens overgegaan. Ik vind dit echt heel eng! Daarna slikt ze telkens nog een tijdje of laat ze een boertje. Ook heeft ze dit dus zelfs 3 uur of 4 uur na haar vorige voeding. Ik schrik hier telkens heel erg van en ben dus ook opnieuw naar de dokter geweest. Die heeft een dikkere melk aangeraden (Nutrilon AR I) en een medicijn voor haar maagsap. Nu heb ik dit vandaag gegeven en nu had ze dat stikken toch weer terug. 's Nachts heeft ze dit gelukkig nog nooit gehad. Ik hou haar na de voeding altijd een kwartier rechtop en daarna een halfuurtje in haar relax voordat ze op haar rug of op haar buik gaat spelen. Heeft er iemand tips of iets soortgelijk meegemaakt?
Wat vervelend zeg voor je kleine gup en jou Geen ervaring dus geen gerichte tips, maar ik denk wel dat je het nieuwe medicijn één tot meer weken aan zult moeten kijken om te zien of het verbeterd of niet. Dat het stikken vandaag opnieuw gebeurde ondanks het nieuwe medicijn zegt niet zoveel. Vraag ajb. je HA om advies over hoe lang je dit aan moet kijken. Wat ons zoontje wel had zo'n 2 tot 3 uur na zn voeding is nog steeds dikke boeren laten (ondanks goed boeren tussendoor en na de voeding). Boert jouw dochtertje goed verder?
T hikken en opgeven klinkt als reflux maar ik vind de combi met 'stikken' en in elk geval t rode aanlopen als ook t piepen wel behoorlijk eng klinken. Heb dat hier niet gehad met dr. Mn zwager was een projectielbraker (boog spuger) maar had ook niet die verschijnselen. Ik weet wel dat ze alle kleppen dicht kunnen zetten bij een dreigende verstikking maar dat is een reflex, geen idee hoe lang dat blijft. Ik zelf zou toch even dieper gaan graven waar dat gedoe met stikken dan vandaan komt, het zou mij geen rust geven. Misschien dat @Averlhach het ergens van herkent die heeft wat uitgebreidere ervaring met reflux en denk ik alle varianten van t forum wel zo'n beetje voorbij horen komen. Overigens hoeven wij t (buiten om evt. lange tukjes) niet te proberen om overdag meer dan 2 uur tussen een voeding/snack te laten. We moeten dan echt wel iets aanbieden om t maagzuur weer wat rustiger te krijgen. Nu is ze 8.5 maand dus met alle fruit, groente en snack dingen is dat wel makkelijk. Doen we t niet gaat ze ook boeren en hikken dus dat is al een teken dat t de hoogste tijd is, eigenlijk al wat te laat zelfs. Maar wellicht dat dat ook te overwegen valt bij jullie kindje. Je geeft trouwens AR voeding en medicijnen, in de regel gaat dat niet lekker samen omdat in die AR johannesbroodpitmeel zit. Ook kan johannesbroodpitmeel behoorlijk wat krampen en verstopping opleveren (hier geen problemen mee gehad, maar het heeft wisselend effect). Ik vraag me af, het is Anti reflux voeding maar heeft je arts ook aangegeven wat de reflux leefregels zijn? Want, uitgaande van reflux, bestrijden met medicijnen alleen gaat je niet helpen, t maagzuur wat naar boven komt is alleen wat minder zuur dus t zal langer duren voordat de slokdarm geirriteerd raakt, maar t ongemak blijft. Als je die leefregels nog niet kent even zoeken hier op t forum of in t blog van averlhach kijken. Als je die leefregels een tijdje echt strikt opvolgt (alles heeft een week of twee nodig) kan je misschien nog aardig wat winst hebben in t comfort voor je kleintje terwijl je eigenlijk niet veel bijzonders hoeft te doen. Ja oke, je zit minimaal een half uur te boeren, sommige kindjes drie kwartier, maar wij deden dan maar gelijk liedjes zingen, schoot spelletjes of een verhaaltje lezen. Als je dan toch zit dan maar t beste er van maken nu t nog kan en niet 'stom', 'kinderachtig' of 'voor baby's' is.
Ik weet niet welke medicatie je nu geeft, maar medicatie bij reflux en jbpm (dus ook nutrilon ar) mogen niet samen. Wat geef je? Ik wil later nog wel uitgebreider reageren, moet nu weg.
Je geeft nu ingedikte voeding. Als je reflux hebt komt je maaginhoud sneller omhoog. Op zich is dit niet per definitie een probleem. Sommige kindjes spugen de halve dag door zonder dat ze er last van hebben. Andere kindjes spugen minder terwijl ze het uitkrijsen van de pijn. Zo ver ik heb begrepen weet men niet waar dit verschil precies vandaan komt, maar men ervaart wel dat kindjes met reflux (die die er echt last van hebben) een gevoeligere maag hebben. Zware, ingedikte voeding, ligt zwaarder op de maag. Hierdoor reageren heel veel kindjes verkeerd op ingedikte voeding. Daarnaast is er nog een bijbehorend probleem als je indikt. Als je dunne voeding spuugt loopt het heel makkelijk uit je maag naar je slokdarm. Maar de dunne voeding verlaat de slokdarm ook weer snel door te spugen of door slikken. Dikke voeding daarintegen komt misschien wel moeilijker uit de maag, misschien omdat dit nooit bewezen is, maar blijft ook in de slokdarm hangen. Wegslikken of uitspugen is lastiger. En doordat het er langer in zit doet het meer pijn. Tijdens mijn 2e zwangerschap heb ik zelf hg gehad, van begin tot eind, bijna 24 uur per dag misselijk. Zelfs zo misselijk dat ik wakker werd om te moeten spugen. Ik heb toen zelf ook ervaren wat de verschillende soorten voeding voor effect gaven. Als dikke voeding net verkeerd zat heb ik zelf ook het gevoel gehad te stikken. Je geeft aan dat je arts zowel medicatie als ar heeft geadviseerd. Helaas is dit een fout advies. De normale procedure bij (vermoeden van) reflux is eerst de leefregels, vervolgens eventueel indikken en daarna stoppen met indikken en beginnen met medicatie. Dit omdat jbpm een wisselwerking zou hebben op medicatie. (In mijn handtekening staat mijn weblog met daarin een link naar de richtlijnen voor kinderartsen, daar staat dit ook in). Om deze reden adviseer ik je dus juist te stoppen met jbpm. Medicatie, afhankelijk welke, heeft even de tijd nodig. Leefregels blijven van groot belang. Geef je al bijvoeding?
Bedankt voor alle reacties! @hummeltje5 Ze boert steeds na elke voeding, soms meerdere boertjes dus dat doet ze wel goed. Het medicijn zal inderdaad nog wat moeten inwerken, maar ik had wel verwacht dat met die dikke melk het probleem onmiddellijk opgelost zou zijn.. @Vero0504 De dokter had mij net gezegd dat ik zeker wel 4 uur tussen de voedingen mocht laten, terwijl ik er nu eigenlijk telkens drie uur tussen laat. Maar je advies klinkt wel logisch, ze heeft meer last van dat 'stikken' lange tijd na haar eten dan kort erna. @Averlhach Bedankt voor de uitgebreide uitleg! Ik heb je blog eens gelezen en heb wel al enkele van je leefregels toegepast. Wel doet ze zeker geen 20 minuten over een fles, dit is eerder tien minuten... Ik weet ook niet zeker of ze reflux heeft: ze huilt bijna nooit (enkel wanneer ze moe is of honger heeft), ze spuugt bijna niet (wel slikken dus), ze ruikt niet zuur, ook geen voedselweigering of onverzadigbaar lijken.. Wel heeft ze elke dag wel eens de hik. Enkel het slikken (en stikken) en de hik zijn dus de enige symptomen, samen met veel oprispingen. De medicatie die ik gekregen heb is ranitidine, dit zou de maagklep beter moeten afsluiten en het zuur neutraliseren. Dit mag dus niet gebruikt worden samen met ingedikte melk? Zij hadden mij net gezegd dat het met deze combinatie zeker beter zou moeten zijn. Zou ik dit dan onmiddellijk moeten stoppen of kijk ik nog eventjes wat het doet? Wat ik ook graag wil vermelden is dat ze vaak geluid maakt bij het drinken van de fles. Dit deed ze al vanaf haar geboorte,ik gaf eerst afgekolfde melk in een flesje. Niet klakken maar eerder het geluid alsof je een luide kus geeft, zeg maar. Dit heeft ze bij de ingedikte melk wel niet meer gehad. Ik weet niet of dit daar iets mee te maken heeft of niet. Ik geef al bijvoeding. Haar schema is als volgt: - rond 7u30 - 8u30 180+6 - rond 11u: 150 gr groente -rond 14u30: 150gr fruit - rond 17u: 120+4 (soms ook 180+6) -rond 20u: 180+6
@Averlhach Ik lees ook net in je blog dat ranitidine dus niet samen met johannesbroodpitmeel mag. Ik ben wel van België, zouden hier de richtlijnen dan anders zijn?
@dbc: nou is dit natuurlijk wel speciale melk die je krijgt, dus ik weet niet of dat grotendeels met gewone melk overeenkomt of niet (uitgezonderd de dikte ervan dan), maar ik weet wel dat bij gewone melk er veel slijm gevormd wordt en de kans op verslikken daarmee groter is dan ivm. bijv. water.
Voor vijf maand oud blijft ze wel heel lang zonder melk overdag. Tien uur? Lijkt me erg lang voor een baby die enkel groeit op melk nu, niet op die groenten. Verder, wat dat geluid betreft... Welke fles gebruik je? Draai je de dop niet te hard aan waardoor ze extra hard moet zuigen? Het stikken lijkt me ook vooral te komen van te dikke melk in de slokdarm. Ik zou toch ook eens het jbpm schrappen en enkel medicatie doen.
Ze had het stikken al voor de dikke melk, ik ben met het stikken naar de dokter geweest en die heeft hiervoor dus het jbpm aangeraden. Hiervoor dronk ze dus gewone standaardmelk. Na het fruit heeft ze ook last van het stikken dus enkel aan de melk zal het niet liggen, denk ik.. Ik kom uit België en hier is dat eigenlijk 'normaal' dat vanaf 4 maanden de fles van 11 en 15u wordt vervangen door fruit en groente, behalve als je nog borstvoeding geeft, dan wordt dit gedaan vanaf 6 maanden.
Ik was nog vergeten antwoorden op de fles . Ze drinkt uit Avent flessen, daarvoor Tommee Tippee en ze had het bij beide flessen. Ik heb alles al geprobeerd zoals minder aanschroeven, ander nummertje van speen, andere houding, maar niets hielp. Nu heeft ze het niet meer met de dikke melk.
Ik kom ook uit België hoor Maar ik vind het toch erg lang. Drie flessen op vijf maand is ook erg weinig. Maar goed, daar ging het niet om. Het lijkt mij toch een bizarre kwestie. Kan je het niet eens filmen en daarmee naar de kinderarts?
Ah, jij bent ook uit Belgie Bij Kind en Gezin hadden ze gezegd om te starten met vier maanden met groente en fruit. Ik ben twee weken geleden nog maar gestart met fruitpap, hiervoor had ze vier flessen. En dan liet ze zelf soms de laatste fles nog vallen.. ze blijft goed bijkomen en sinds de fruitpap en groentepap zelf nog meer als daarvoor dus hier maak ik me niet echt zorgen om . Toen ik startte was ik ook wat onzeker over de weinige flessen, maar ze mist ze blijkbaar niet. Ik zou heel graag het eens filmen, maar ik denk niet dat dat mogelijk is bij dat stikken. Ik moet haar dan onmiddellijk op haar buik leggen en op haar rugje kloppen, ik heb schrik dat ze er anders in zou blijven. Dus ik denk niet dat dat een optie is om eerst mijn gsm te nemen en te filmen, hier denk ik op dat moment ook totaal niet aan, ook niet als mijn man haar vast heeft op die moment.
10 minuten is voor elke baby te snel, dus dit zou het probleem al eens kunnen zijn. Ga naar minimaal 15, maar dus liever naar 20 minuten. Ranitidine sluit de maagklep absoluut niet beter af, dit kan geen enkel medicijn. Dit is een proces wat het lichaam moet doen en dat hoort onder de noemer normale groei/ontwikkeling van het lichaam. Het enige wat ranitidine doet is het verminderen van aanmaak van maagzuur, waardoor het spugen minder pijn doet. Dit staat ook in de bijsluiter. Ik vermoed dat het geluid wat je hoort te maken heeft met de stroom van de melk. Deze gaat hoe dan ook te snel. Een andere speen of fles zal de uitkomst moeten zijn. Helaas zijn niet alle artsen even goed bekend met de richtlijn jbpm/medicatie. Ik weet ook niet of de belgische artsen hierin een andere richtlijn hebben, maar ipc zijn de werking van beide middelen gelijk in be als in nl. Gezien de wisselwerking zou ik het dus ook niet doen, het wordt hier met klem afgeraden. Ik zou je echt willen adviseren om voeding zonder jbpm te gaan gebruiken en een andere fles. Avent en tommee tippee zijn flessen die vaker te snel gaan. De dr browns fles is doorgaans een hele fijne fles voor snelle drinkers. Je hebt ze zowel in een brede variant als een smalle. Mogelijk dat deze 2 veranderingen al de oplossingen zijn.
Of je nou wel of niet uit België komt, zo weinig flessen met deze leeftijd en zoooolang ertussen overdag is niet de standaard hoor... Je kindje groeit op melk, melk is de hoofdvoeding tot 1 jaar... En tot 1 jaar is melk het allerbelangrijkste... je geeft echt te weinig melk...
@dbc: en de camera al aanzetten vóór je met de voeding begint? 10 uur tussen de melkvoeding bij 5 maanden: uit België of niet, ik vind dit wel zéér zorgelijk klinken! :O Schrik er eerlijk gezegd van dat dat zo extreem kan variëren tussen twee buurlanden.
Dit is toch niet zo standaard voor België hoor. Ja, wij geven groente rond de middag en fruit in de namiddag. Maar evenzeer geldt hier de regel dat vaste voeding geen melk mag vervangen tot zes maand. Mijn dochter heeft tot zeven maand nog een fles rond twee uur gehad bij de onthaalmoeder, mijn zoon zelfs tot tien maand.
Dat klinkt al een stuk geruster Desondanks vind ik het nogsteeds een groot verschil of het om een advies van 6 maanden (BE) gaat of om een advies van 12 maanden (NL). En blijf de 10 uur tussen de melk van TS zorgwekkend vinden..
Nog even ter aanvulling op dit deel: vaak is het ook nog eens zo dat kindjes 1 à 2 maanden vóór de 12 maanden al meer vaste voeding dan melk binnen krijgen. Als je in België dan als advies 6 maanden mee krijgt en je wilt je hieraan vasthouden, dan zul je dus w.s. rond de 4 à 5 maanden je kindje al meer/vaker vaste voeding aanbieden dan melk. Is wel héél miniem als je het mij vraagt.. Buiten dat is hier in NL het advies om pas met 6 maanden te starten met bijvoeding, omdat dan de darmen vast voedsel pas goed kunnen verteren. Af en toe een groente of fruithapje geven vanaf 4 maanden mag wel, maar dat is dan meer om je kindje enigszins te laten wennen aan smaken, dan dat het echt noodzakelijk is. Goed, dit ter aanvulling dus. Zal het verder weer ontopic proberen te houden
Ach kom op, op dit forum wordt ook steevast gezegd dat flessen tot zes maand niet vervangen mogen worden, en dat baby's vanaf zes maand nog ongeveer een halve liter fv moeten krijgen. En de discussie is in Nederland evenzeer over vier of zes maand om te starten. Niet uitvergroten graag