Dag dames, Sinds ongeveer 2 weken is het slapen van mijn zoontje een groot drama geworden. Middagslaapje wil hij niet, tenminste niet in zn ledikantje. Hij is wel moe maar verandert in 1 bonk energie zodra hij in zijn ledikantje wordt gelegd Eerst begon het met hysterisch huilen, dat vind ik niet de manier dus ben naast hem gaan zitten/ liggen op de grond. Dat was voor hem wel goed en 's avonds werkt dit ook (dan zit ik ca. 1.5 tot 2 uur bij hem) en dan valt hij in slaap. Maar met het middagslaapje werkt het niet, hij staat op, begint te kletsen, roepen, spelen met zijn knuffel etc. Nu ben ik met hem in de stoel gaan zitten en hij sliep binnen een minuut, dus moe is hij wel. Hem nu in bed leggen lukt niet, hij wordt dan meteen wakker en is direct heel verdrietig en dan lukt het hem niet om weer in slaap te vallen. Afgelopen week heb ik al een aantal keer zo gepland dat hij in de auto zijn middagslaapje doet, want dan slaapt hij tenminste, maar dat is natuurlijk ook niet de oplossing. Ondertussen verslonst mijn huis omdat ik vaak het huishouden doe tijdens zijn middagslaapje, of savonds, maar nu ik iedere avond ca 2 uur bij hem zit lukt dat ook niet meer Ik weet niet goed wat ik hier aan kan doen. Herkent iemand dit en hebben jullie tips? Alvast bedankt!
Hoi, Wat doet hij als je steeds na 5 min terugkomt en dit langer maakt tot max 15 min? Dit hielp bij mijn zoontje heel goed. Hij zag mij steeds terugkomen en wist dat ik er was. Ook ging ik dan op dezelfde verdieping iets doen zodat hij mij kon horen.
Als je hem nu bij jou in de stoel in slaap laat vallen en daarna weggaat? Hier sliepen ze met die leeftijd ook vaak niet meer in hun bedjes tijdens de middagslaapjes, maar mochten ze van mij gewoon even op de bank liggen (ze "hoefden" dan niet te slapen, alleen te rusten), vaak vielen ze alsnog in slaap. En als het in de avond zo lang duurt, weet je dan wel zeker dat hij moe is? Ik zit ook elke avond bij mijn zoontje tot hij slaapt. Dat varieert van 5-20 minuutjes, maar langer dan is hij gewoon niet moe.
Dit heb ik wel geprobeerd maar zodra ik weg loop begint hij al te huilen en dat gaat heel snel over in echt hysterisch huilen en overstuur zijn, vandaar dat ik fie 5 min nog niet eens heb gered..
Misschien is het dat wel en is hij niet moe, maar later dan 20.00 naar bed doen is dat niet veel te laat? En bij jou sloegen ze het middagslaapje soms ook al over dus.. als ze niet op de bank in slaap vielen. ik had het idee dat het daar nog veel te vroeg voor was en dat dat met 2.5/3 pas zou gebeuren, maar daarmee zit ik dus helemaal mis.. ik ga het morgrn eens proberen op de bank!
Hij wordt nu ook al weer wakker, zijn middagslaapjes stellen dus ook niet meer zo veel voor qua tijd Dat terwijl hij 3 weken terug nog rustig 2.5 uur kon slapen Stel hij slaat zijn middagslaapje over misschien komt hij dan savonds beter in slaap.. maar is het daar echt niet veel te vroeg voor?
Hier was t slapen op die leeftijd ook een gedoe, heb de middagslaapjes toen lekker laten zitten, ging evt even wandelen zodat hij in de wagen even sliep of in de auto inderdaad. 1-2 maanden later sliep hij opeens weer zonder problemen s middags maar kon ook prima eens een dag overslaan. Weer een paar maanden later, zo richting de 2,5 zijn we helemaal gestopt met slapen s middags. Hij valt nu soms nog wel in de auto in slaap en kan dan gerust op de bank nog 2 uur verder slapen, maar dan gaat hij s avonds pas na 22.00 slapen... Dat was dus rond de leeftijd van 21/22 maanden ook zo... Drama's of feest tot 22.00 s avonds
Kan zeker al wel op deze leeftijd, verschilt per kind. Eigenlijk is het een beetje een vervelende fase. Zonder slaapje zijn te moe en met slaapje willen ze in de avond niet meer naar bed. Ik probeerde daar maar gewoon wat relaxter mee om te gaan. Wel geslapen, dan in de avond wat later. En dat werd ook wel eens wat later dan 20.00 uur (geen 22.00 uur oid).
Soms is het gewoon een fase, hier was dat ook zo. Het is nog wel vrij vroeg hem niet meer te laten slapen tussen de middag, het kan wel zijn dat hij er niet aan toe wil geven maar het nog wel nodig heeft. Dit was bij ons een beetje zo maar hij is nu bijna 2 jaar en 9 maanden en slaapt nog steeds wel tussen de middag en heeft het ook nog nodig (anders wordt hij savonds heel erg vervelend van vermoeidheid). Misschien kun je hem idd op de stoel laten liggen, of je zorgt er voor dat je met hem op de bank gaat zitten of op jullie bed en als hij dan slaapt, kun je je eigen ding doen? Ik stuur hem zelfs ook wel eens met een snoepje (gezond snoepje zoals een dadel ofzo) of een zaklampje bijv naar bed, anders werkt hij soms heel erg tegen.. Ik weet dat het verkeerd is haha maar het werkt wel vaak.. hij blijft dan lief liggen en gaat vanzelf slapen.
Hier slaapt hij al een paar weken niet meer. Inmiddels kan hij prima een dag zonder slaapje. Als hij begin van de middag moe wordt, kruipt hij op de bank. Soms valt hij in slaap, anders kijkt hij Bumba. Na een uurtje is hij er weer bij.
Dit doet mijn zoontje ook. Toch heb ik het eens geprobeerd en bleek hier het "overstuur" toch uitproberen van hem te zijn. Hoe meer drama, hoe meer moe hij eigenlijk is. Geeft dan toch binnen de 5 minuten vaak wel op. Soms niet, en dan ga ik erheen om hetzelfde riedeltje weer te herhalen. Ik hoef er eigenlijk nooit meer 2x naartoe. Snap dat je het niet fijn vindt hoor, ik ben er ook geen ster in Maar uiteindelijk huilt hij dan juist minder en slaapt sneller dan dat ik erbij blijf. Moet er wel bij zeggen dat het hier dus op een gegeven moment net zo hard krijsen was als ik erbij zat. Hij wilde maar één ding, uit bed en naar beneden. Dus toen toch maar eens geprobeerd met die 5 minuten en dat werkte sneller dan ik dacht.
Bij ons was het ook echt uitproberen, krijste hij alles bij elkaar. Toch wil ik je adviseren dit te proberen, juist ook omdat je steeds terugkomt en er voor hem bent. Het is niet zo dat je hem maar laat. Hij moet weten dat het tijd is om naar bed te gaan en dat hij van alles kan proberen maar dat het niet gebeurd.
Slaap kun je misschien uiteindelijk wel afdwingen, omdat je bedenkt dat het 'slaaptijd' is, maar je moet je afvragen of je dat wilt als het zoveel stress meebrengt. Ik zou gewoon meebuigen. Je kindje wordt ouder, groeit in ontwikkeling en veranderd. Veranderende behoeftes horen daarbij. Soms niet altijd handig, maar er tegenin gaan en de reden 'uitproberen' of zelfs 'manipuleren' er aanhangen, vind ik zo negatief (ik refereer niet aan mensen in dit topic, maar meer in het algemeen). Mijn zoon sliep op die leeftijd ook niet altijd meer 's middags. Moe? Ja, dat wel. Bij oma kroop hij wel eens met haar in bed en dan deden ze samen een dutje op hun oppasdag. Of in de auto idd. Soms in de drager. Ik bedacht me dat niet elke dag een slaapje hoeft. Een paar keer per week is ook prima! Moeheid kun je ook aanpakken door iets ontspannends samen te doen. Een boekje lezen in ruste ruimte/in bed. Samen op de bank onder een dekentje een filmpje kijken. En daarna lekker naar buiten, frisse lucht in. En s avonds op tijd gaan eten en slapen. Veel relaxtere houding en minder stress. Ik kan gewoon niet tegen een hysterisch huilend kind achterlaten. Dat weegt voor mij toch zwaarder dan steeds weer terugkomen.
Het is ook afhankelijk van het kindje. Hier ook niet altijd een middagdut, ik had het ook meer over het slaapdrama s avonds. Erbij gaan zitten werkt bij mijn zoontje averechts. Hij krijst nog veel harder en veel langer en wil alleen maar naar beneden. Hier heb ik in eerste instantie ook aan toe gegeven omdat ik zoals gezegd ook niet goed ben om een huilend kind achter te laten. Toen zaten we dus gezellig tot 23 uur beneden met een hyper actief kind dat vervolgens alsnog een half uur wakker lag. Maarja je wil zelf ook slapen En vervolgens de volgende dag een oververmoeid en heel chagrijnig kind. Moraal, kijk naar wat bij jou als moeder past, kijk naar je kind en wat goed werkt en goed voelt.
Hier kan ik nog wel in komen. Zeker als je meestal niet eens terug hoeft te komen. Als mensen omschrijven dat ze iets moeten doorbreken, daar 3 heftige avonden voor uittrekken voordat het lukt, vind ik totaal anders dan dat je merkt dat je kindje gewoon binnen 5 minuten na wat huilen gaat slapen.
Toen ze nog een baby was bleef ik er wel bij, wiegen tot ze bijna sliep en dan in bed leggen. Vanaf 11 maanden 's nachts een korte fase gehad waarin ze wakker werd en weigerde in haar bed te blijven. Wij hebben de 5 minuten regel gebruikt, begonnen geloof ik met 3 minuten en dan steeds een minuutje langer wachten. Hier de mazzel gehad dat we nooit vaker dan 3 keer terug hoefden te komen, want dan sliep ze al. Ieder moet doen wat haar het beste lijkt, voor ons werkte dit prima. En nee, het is nooit leuk om je kind te horen huilen. Maar ze slaapt al jaren super, ik mag niet eens bij haar komen liggen, want dan zegt ze dat ze niet kan slapen lol. En de slaapkamer moet ik zo donker mogelijk maken, ze heeft nooit een nachtlampje nodig gehad. Hier dus geen onveilig gevoel aan onze gebruikte methode overgehouden..