Hoi allemaal, Ik ben groots fan van eieren Maar dan vooral met zachte dooier. Volgens mij kun je dit beter niet eten als je zwanger bent, maar wilde toch even checken voor de zekerheid omdat ik dit anders 9 maanden voor niks mis! Hoe eten jullie je ei?
Ik eet gewoon een 3 minuten eitje hoor. Salmonella is voor jou vervelend maar kan geen kwaad voor de beeb
Bij mijn weten is er niets aan eieren wat schadelijk kan zijn voor de baby. Zachtgekookt eitje mag prima. Kans op salmonella is iets van 1 op 20.000 volgens mij sowieso.
Ik weet dat het voedingscentrum niet zaligmakend is maar die raden zacht gekookt ei af. Ik denk dat het belangrijkst is dat je doet waar je jezelf goed bij voelt. Ik vermijd rauw ei wel zo veel mogelijk.
Apart, op de website van het voedingscentrum staat het niet (net nog even opgezocht voor de zekerheid). Lekker duidelijk weer Anyway, het blijft idd een afweging. Ik denk persoonlijk dat de kans echt heel minimaal is, heel wat anders dan toxoplasmose.
Oh das inderdaad vreemd @marb. Dit is een voedingswijzer uit een zwangerschapsapp en de disclaimer is: Bekijk bijlage 544900
Hier https://www.voedingscentrum.nl/nl/mijn-kind-en-ik/zwanger/wat-kan-ik-wel-en-niet-eten-tijdens-mijn-zwangerschap-.aspx staat: Rauwe eieren* en producten met rauwe eieren, zoals zelfgemaakte mayonaise of zelfgemaakte tiramisu. Uit de supermarkt zijn deze producten wel veilig. Let bij tiramisu op dat er geen alcohol inzit.
Tja het voedingscentrum adviseert ook geen cervelaatworst en salami te eten, maar dit krijg je in het zh op de afdeling verloskunde ook gewoon als zwangere Het is een afweging die je zelf moet maken. Ik vind rauw ei wel wat anders dan een zacht gekookt eitje. Echt Rauw ei is ook maar kort houdbaar waardoor de kans op andere ziektekiemen groter is.
Ja, dat denk ik ook. Bij rauw ei is de kans op salmonella redelijk aanwezig, en hoe langer je het ei verhit, des te kleiner wordt die kans. En er is geen 'veilige grens', maar het feit dat het ei al 4/5 minuten in kokend water ligt zorgt er wel voor dat de kans echt heeeeeel klein is volgens mij. Daarnaast is salmonella dus niet direct gevaarlijk voor de baby (zoals toxoplasmose en listeria), alleen als je uitdroogt van de infectie of als er bacterien in je bloedbaan komen (die kans is, ook als je besmet bent met salmonella, ook weer heel klein).
Maar daar staat toch juist dat je rauw ei niet moet eten tenzij je het goed verhit (dan is het mijns inziens niet meer rauw maar goed )? Maar goed volgens mij zijn we het er over eens dat het geen halszaak is en dat eigen gevoel hierin het belangrijkst is. En @madelein daarom zei ik ook meteen dat ik weet dat het voedingscentrum niet zaligmakend is .
Hahaha ik voorzie een leuke discussie . Ik vind het niet niet rauw als je snapt wat ik bedoel. Dat is net als medium rare biefstuk. Dat is ook geen rauw vlees meer maar wel onvoldoende verhit voor een zwangere. Het zachtgekookte ei is in mijn optiek in ieder geval niet “goed verhit” want dan zou het gewoon hard gekookt zijn. Maar misschien is mijn mening wel gekleurd want ook niet zwanger gruwel ik van zacht gekookte eieren .
Hahaha, dat laatste ben ik dan weer he-le-maal met je eens En ja, we kunnen hier inderdaad uren over discussieren. Ik denk dus dat rauw ei sowieso iets anders is dan rauw vlees, puur door de ziekteverwekker die erin voorkomt. Ik heb bij alle intakes die ik heb gedaan/bijgewoond (bij 23 verschillende verloskundigen en gynaecologen inmiddels) ook nog nooit gehoord dat zachtgekookt ei niet 'mag'. Zelfs rauw ei wordt vrijwel nooit genoemd, terwijl rauw vlees uitgebreid besproken wordt. Dat maakt voor mij wel duidelijk dat het een heel subjectief iets is. Maar goed, ik wil niet steeds hetzelfde zeggen. Ik begrijp helemaal wat je bedoelt met het rauw/niet rauw gedeelte, hoor! Het zou duidelijker zijn als ergens stond 'minimaal 5 minuten verhitten' oid.
http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/zwangerschap/145943-zwanger-en-salami.html Nu ik voor de derde keer zwanger ben zoek ik meestal op waarom iets niet zou mogen. Vaak kan het wel, als je maar op let (bijv. Op het zoutgehalte).
Ik vond nog dit artikel; helder verwoord en recent. https://www.oudersvannu.nl/zwanger/voeding/eieren-eten-tijdens-zwangerschap/