5 oktober - scholen staken

Discussion in 'Films, televisie en nieuws' started by einad, Sep 8, 2017.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. bosi333

    bosi333 VIP lid

    Aug 1, 2006
    37,272
    6,801
    113
    Ik heb geen idee wat er nu is voor leerlingen die extra hulp nodig hebben.
    Ik zal dat volgende week horen.

    Voor kinderen die extra slim zijn is er wel van alles ( terecht) dus ik neem aan dat er vast iets is voor kinderen die wat extra ondersteuning nodig hebben.
     
  2. puzzelstukje

    puzzelstukje VIP lid

    May 13, 2010
    11,413
    2,718
    113
    Klopt, er zijn nu arrangementen. Daaruit wordt geld gehaald uit de samenwerkingsverbanden. De onderwijsspecialist kijkt dan met bijvoorbeeld OT gesprekken met iedereen mee om te zien welk arrangement het kind nodig heeft en hoe dat invulling krijgt.
     
  3. Jaimio

    Jaimio Fanatiek lid

    Nov 5, 2015
    1,683
    849
    113
    Female
    Grappig, ik heb het idee dat het precies andersom is. Maar dat verschilt natuurlijk per school.
     
    Mamaa6, Deliana and bosi333 like this.
  4. cactusje

    cactusje VIP lid

    Feb 12, 2015
    6,752
    1,993
    113

    Hier komen meerdere keren per groepjes bij elkaar in de klas. De een komt omdat ze extra uitdaging nodig zijn en dus moeilijker werk krijgen. De ander gaat weer naar een ander groepje in een andere klas omdat die juist wat meer ondersteuning nodig heeft en het niveau wat te moeilijk vind
     
    bosi333 likes this.
  5. ElizaR

    ElizaR Niet meer actief

    Bij ons op school is er voor de middenmoot dus niks.
    Heb je extra hulp nodig, dan is er genoeg geregeld en er zijn plusklassen als je extra uitdaging nodig hebt.
     
  6. Jaimio

    Jaimio Fanatiek lid

    Nov 5, 2015
    1,683
    849
    113
    Female
    Dat is wel bijzonder. Gaat er zoveel aandacht naar kinderen die achterlopen en voorlopen dat er geen aandacht meer is voor kinderen die gemiddeld presteren? Dan blijven ze toch niet gemiddeld presteren maar gaan ze ook achterlopen of hoe moet ik dat zien?

    Mijn dochter loopt behoorlijk ver voor. Daar is de afgelopen 2 jaar niks anders voor geweest dan haar sterk gecompact de leerstof van 2 jaar hoger dan waar ze voor haar leeftijd hoort te zitten te laten doen. Ongeveer een uur per dag. De overige tijd mocht ze zelfmegenomen boeken en Donald Ducks lezen en zelf tekenen en knutselen.
    Nu zit ze eindelijk op een andere school waar ze haar wel uitdaging bieden en ze heeft een enorme achterstand op leerhouding opgelopen. Alles is teveel want op haar oude school mocht ze het overgrote deel van de dag doen wat ze wilde.
    Er was daar écht niks voor haar voorsprong ;)
     
    MaMa likes this.
  7. Amarens

    Amarens VIP lid

    Dec 24, 2009
    11,523
    3,772
    113
    Wat jammer dat het zo gegaan is Jaimio. Dit is juist het probleem bij slimme kinderen als alles veel te makkelijk is. Wat ik hier in de omgeving zie is dat ze toch op een gegeven moment op eigen niveau zitten bij VO maar niet gewend zijn om te leren en dat het moeilijkheden met zich meebrengt qua werkhouding, huiswerk etc.
     
  8. tuc

    tuc Niet meer actief

    Maar wat bedoel je dan dat er voor de middenmoot zou moeten zijn?? Als je geen extra hulp nodig hebt maar ook geen extra uitdaging, dan is de standaard instructie toch voldoende?
     
    Mamaa6, puzzelstukje, xElles and 2 others like this.
  9. blossom85

    blossom85 Fanatiek lid

    Jan 4, 2013
    4,621
    1,576
    113
    Female
    het oosten
    Eens, ik snap ook niet helemaal wat er bedoelt wordt. Er is toch gewoon een standaard methode en of je kan dat prima bijhouden (middenmoot) of je hebt meer uitdaging nodig of extra instructie.
    Willen we nog meer werkdruk bij de leerkrachten neerleggen door nog meer te verzinnen voor de middenmoot :D
     
    puzzelstukje and tuc like this.
  10. cactusje

    cactusje VIP lid

    Feb 12, 2015
    6,752
    1,993
    113
    Ik begrijp die vraagstelling ook niet zo. Het is toch juist de middenmoot waar de standaard lessen voor gemaakt worden? En dan voor de kinderen die het te makkelijk of te moeilijk vinden wordt er extra/ ander werk aangeboden
     
  11. ElizaR

    ElizaR Niet meer actief

    Ik zal het even uitleggen, waarschijnlijk heb ik het niet helemaal duidelijk verwoord.
    Ik heb 6 kinderen, waarvan er een aantal zijn die extra aandacht nodig hebben voor bepaalde problemen (dyslexie) en ook 1 die aandacht nodig heeft omdat ze uitgedaagd moet worden. Zij krijgen alle drie die extra aandacht, worden uit de klas gehaald en er wordt extra hulp geboden. Heel fijn dat dat er is!
    Maar ik heb er ook 2 die geen extra hulp/aandacht nodig hebben. En pas zei 1 van hen; ik zou ook wel eens uit de klas gehaald willen worden, zij gaf aan dat het haar ook wel eens fijn leek als er 1 op 1 aandacht zou zijn. De klassikale uitleg vind ze vaak onrustig, ze zou ook wel eens wat extra vragen willen stellen. Daar is vaak geen tijd/aandacht voor (wat ik heel goed begrijp!) want zijn valt onder de 'middenmoot' die alles goed snapt na klassikale uitleg en die gewoon zonder begeleiding aan het werk kan.

    Haar uitspraak zette me wel aan het denken. Door de vele mogelijkheden van hulp die buiten de klas geboden kunnen worden kunnen kinderen er best moeite mee krijgen dat zij daar blijkbaar niet voor in aanmerking komen. En door de drukte, de grote klassen, het rumoer en de onrust zijn er kinderen die prima presteren, maar toch ook op zouden bloeien van dat extra stukje aandacht.

    Dit is trouwens absoluut geen commentaar op de leerkrachten hoor. Op de basisschool van onze kinderen is het prima geregeld. Ik ben blij met de mogelijkheden die er zijn en ben meer dan tevreden. Maar een kind kan het wel eens iets anders bekijken als een volwassene.
     
    MaMa likes this.
  12. NavyCrimson91

    NavyCrimson91 Niet meer actief

    Ik begrijp je wel hoor, maar ik ben bang dat dat in onze huidige maatschappij een luxe probleem is :(
    Je kind komt in principe goed mee, heeft niet direct extra hulp nodig, dus daar laten ze het dan bij.
    Ik snap dat dat best wel eens frustrerend kan zijn, maar ja, extra hulp is nou eenmaal niet de norm.
     
  13. tuc

    tuc Niet meer actief

    Ja ik snap het idee, maar dat zouden ws idd alle kinderen wel eens leuk vinden. Maar dat is natuurlijk niet te realiseren 1 op 1 onderwijs.
     
  14. puzzelstukje

    puzzelstukje VIP lid

    May 13, 2010
    11,413
    2,718
    113
    Ik probeer dan soms juist de kinderen die gewoon meekomen zeg maar de aanpak 2, aanpak voor de hele groep in groepjes mee te laten gaan met een extra juf ofzo. Dan heb ik meer tijd voor de kinderen die extra uitdaging nodig hebben of extra aandacht nodig hebben. Zo gaat toch iedereen een paar keer per jaar mee.

    Maar ik heb een groep 1, het is niet zomaar dat dat bij iedereen kan, ligt er ook aan hoe het onderwijs geregeld is. Vorig jaar had ik door arrangementen 9 uur hulp in de week. Dat is nu niet meer zo.
     
    ElizaR likes this.
  15. ElizaR

    ElizaR Niet meer actief

    Dat is het ook niet, maar t leeft wel onder de kinderen.
    En dan gaat t niet alleen maar om 'het leuk vinden'. Het zou ook wel eens goed zijn denk ik.
    Mijn dochter die met de middenmoot mee doet heeft toch wel behoefte aan wat meer rust en 1 op 1 aandacht. Niet omdat ze dat alleen maar leuk vindt, maar omdat ze zelf aangeeft dat ze het fijn zou vinden ivm de onrust in de klas.
     
  16. Fuddey

    Fuddey VIP lid

    Oct 6, 2015
    16,382
    12,679
    113
    Dat speelt hier op school ook; er zijn kinderen die écht veel aandacht nodig hebben, qua directe aandacht, qua meer voorbereiding, qua meer besprekingen met instanties etc. De kinderen die niks hebben, vallen daardoor een beetje weg...

    Hier gelukkig kleine kleuterklassen waardoor er voor iedere kleuter genoeg tijd en aandacht is :)
     
  17. NavyCrimson91

    NavyCrimson91 Niet meer actief

    Misschien heel stom hoor, maar wat zou er gebeuren als ze op basisscholen niveaus zouden invoeren?
    Dus zeg maar laag, gemiddeld, hoog niveau?
    Of zouden leerlingen zich dan heel erg aan elkaar gaan meten?

    Ik weet het niet hoor, het kwam zo maar in me op en vroeg me af hoe dat zit. Snap ook wel dat het misschien niet handig is, wb aantal leerlingen, docenten, kleuterklassen, etc.
     
    bosi333 likes this.
  18. tupp

    tupp VIP lid

    Jun 13, 2009
    22,856
    19,239
    113
    Female
    lerares basisonderwijs
    Op zich een interessante vraag, NavyCeimson. Volgens mij deelt het Nederlandse onderwijs al vrij vroeg in op niveau. Dat stond geloof ik in het laatste OESO rapport waarin werd gekeken naar de staat van ons onderwijs. En het werd niet als pluspunt gezien, maar juist als verbeterpunt. Ik hoor -in ieder geval hier in de omgeving- dat toch ook weer steeds meer scholen overstappen naar een brugperiode van 2 of zelfs 3 jaar in plaats van 1 jaar. Ik weet trouwens niet op welke leeftijd in andere landen op niveau wordt geselecteerd.

    Wat ik wel weet is dat de verwachtingen die een leerkracht heeft van de prestaties van een kind, grote invloed heeft op het uiteindelijke resultaat. Ik denk dus dat een nog vroegere indeling misschien gunstig is voor de betere leerlingen (van die groep zal een leerkracht hoge verwachtingen hebben). Maar juist voor de minder sterke leerling zal het waarschijnlijk negatief uitpakken. Als die leerkracht lagere verwachtingen uitspreekt en minder van zijn / haar leerlingen eist, zullen hun resultaten achterblijven.
    Hoewel er natuurlijk ook wat voor te zeggen is dat kinderen in een groep met vooral kinderen van hetzelfde niveau, meer succeservaringen opdoen en daardoor juist gemotiveerd worden om door te zetten.

    Op dit moment is dat denk ik wel iets dat in grote delen van het basisonderwijs gebruikelijk is: aan de ene kant hoge verwachtingen uitspreken, maar aan de andere kant ook zorgen dat een kind succeservaringen opdoet,
    Het blijft natuurlijk altijd zoeken naar de perfecte balans.

    Binnen de klas wordt vaak al wel in niveaugroepen gewerkt (in ieder geval bij rekenen, spelling, begrijpend lezen entechnisch lezen). Bij de andere vakken wordt vaak heterogeen gewerkt (verschillende niveaus door elkaar). Zwakkere leerlingen kinnen zich optrekken aan het niveau van de betere leerlingen. De betere leerlingen leren ook veel door wat ze zelf al weten / snappen aan een ander uit te leggen. Beiden profiteren van het kunnen oefenen van vaardigheden op het gebied van samenwerking.
     
  19. Jaimio

    Jaimio Fanatiek lid

    Nov 5, 2015
    1,683
    849
    113
    Female
    Het was speciaal onderwijs. Het eerste jaar zat ze daar prima en is ze daar enorm gegroeid/ hersteld maar na een jaar was ze wel klaar en toen was er geen andere school waar ze terecht kon. Dat jaar is een beetje zonde geweest maar uiteindelijk is er een goede oplossing gekomen. Beter laat dan nooit :)
     
  20. dds

    dds Fanatiek lid

    Jan 1, 2009
    3,936
    752
    113
    Leerkracht
    Drenthe
    Ik blijf erbij dat wij (BO) onderwijzers evenveel moeten verdienen als het VO.

    Voor het geld zou ik zo de overstap maken, echter ben ik een voorstander van werken met materialen ipv saaie methodes.
     

Share This Page