Bij mij heel wisselend Er gaan woensdagmiddagen voorbij dat ze een bakje chips bakje pepernoten en een snoepje en ijsje op hebben en er gaan ook dagen voorbij dat er alleen eierkoek en fruit gegeten wordt hangt van de sfeer af wat we doen en waar we zijn
Ben je dan niet heel bang dat hij over een paar maanden bij kindjes van school gaat spelen en elke vijf minuten daar om snoep vraagt?
Hier is het heel wisselend. Soms vraagt Q elke dag om een snoepje soms weken niet. We hebben altijd wel snoep in huis omdat we het zelf lekker vinden. Q vindt onder snoep ook krentjes, babykoekjes (meestal heb ik wel Ella’s kitchen of Nijntje koekjes voor M in huis) of een knijpfruitje vallen. Omdat ze er zelf niet continu om vraagt mag ze bijna altijd wel iets lekkers pakken als ze daar zin in heeft. Heel soms wil ze in het weekend chips, maar zo’n klein zakje eet ze bijna nooit helemaal op. Bij verjaardagen daarentegen snoept ze wel vaak veel. Bij M moeten we wel iets meer opletten merken we al. Het jongste neefje boven haar is 6 jaar ouder. Allemaal vinden ze het zielig als ze niks krijgt en zij vindt eten erg lekker... Tot nu toe komen we weg met van die gepofte maïs dingen enzo, maar hoe lang, hihi. Ik ben niet zo heel moeilijk in snoep geven. Q vindt chocolade erg lekker maar als ze daar iets meer van eet moet ze spugen. Daar let ik dan wel op dat ze dat niet te veel krijgt. Vooral tijdens de Sinterklaas periode en Pasen is dat soms lastig, maar nu weet ze het zelf ook dus gaat dat ook meestal wel goed.
Wat ik trouwens wel apart vind is dat ze van een van de juffen regelmatig een snoepje krijgen. Dat is dan als ze goed gewerkt hebben ofzo. Op school zijn ze behoorlijk streng in wat ze mee mogen nemen, zoals tijdens het fruit alleen fruit of groeten, geen Liga ofzo. Met de boterham geen peperkoek en het liefst ook zo min mogelijk zoetigheid op brood. Ook wordt water drinken erg gestimuleerd, er hangen verschillende posters over water drinken op school. Dat ze dan van een juf snoep krijgen vind ik dus apart. Krijgen meer kinderen dat op school van de juf (dus gewoon tussendoor en niet met een verjaardag of iets feestelijks)?
'S morgens een koekje (1 liga/ontbijtkoek/rijstwafel/biscuitje) en 's middags een snoepje als ze het niet vergeten (de oudste vraagt er niet naar maar de jongste zeurt erom) en 's avonds een brod met fruit. Soms maak ik 's morgens een bordje met wortel/komkommer/etc. en dan krijgen ze 's middags een koekje.
Eigenlijk helemaal niet. Maar het scheelt misschien dat hij qua ontwikkelingsleeftijd meer dan een jaar achter loopt dus nog niet zo assertief is. Ik ben er ook niet per se tegen, maar ik vind het op deze leeftijd gewoonweg nog niet nodig. We hebben het nooit in huis, en dan kom je er op dit moment nog niet veel mee in aanraking (behalve bij traktaties op het kdv, maar snoep krijgen ze mee naar huis en krijgt hij dus niet. Hij heeft nog helemaal niet door dat hij dat gekregen heeft dus mist er ook niks aan).
Ik denk wel elke dag ligt eraan hij pakt soms stiekem ook zelf, waar ik niks van afweet Haha maar hij krijgt meer gezond , wij kijken meer naar groente en fruit
Heel soms koekjes wanneer we bij een ander zijn. Snoep nooit. We bakken regelmatig iets lekkers en chipjes krijgen ze ook af en toe. Ik vind dagelijks koek of snoep erg slecht en wil dit niet voor mijn kinderen. Ze mogen hier elke dag van alles onbeperkt eten en talen (tot nog toe) ook nog niet naar snoep.
Het kan ook juist andersom zijn. Mijn oudste vindt snoep vies, omdat ze dat zoete gewoon niet gewend is. Ik kreeg als kind elke dag snoep en kon mezelf alsnog voleten bij anderen. Het verschilt dus ook gewoon ontzettend per kind. Ik weet nog niet hoe mijn jongste 2 ermee om zullen gaan. Ik hoop dat het bij hen ook goed uitpakt.
Maar qua suikers of ingrediënten maakt een klein snoepje of liga niks uit. Dus ben ik benieuwd waarom je bv wel voor liga's zou kiezen en niet voor snoep?
Dat vind ik sowieso altijd een aparte gedachte, waarom een kind dan ineens bij een ander zou bedelen. Ik heb meer het idee dat het een excuus is voor ouders die geen zin hebben om nee te zeggen: " ik geef het mijn kind maar anders zeurt die er bij een ander om". Volgens mij is dat grote onzin, ligt dat heel erg aan de opvoeding en de smaak van het kind. Mijn kinderen mogen allebei elke dag 1 keer iets uit de trommel. Meerdere keren snoep en koek vind ik onzin. De jongste geeft helemaal niks om snoep, de oudste kan wel een kilo per dag op. Maar beiden bedelen en zeuren daar niet om bij anderen, dat weet ik voor 100% zeker. Waarom niet? Omdat ze zo opgevoed zijn. Als je honger of dorst hebt vraag je om fruit/boterham en water. Maar als je thuis beperkend bent in snoepen en koeken betekend dat niet automatisch dat ze dan maar bij anderen om vragen.
Jou kinderen krijgen het weleens dus die kennen het wel , en het idee van iets lekkers krijgen kennen ze ook ook al kiezen dan misschien iets anders ze mogen het wel. Maar hier komen met regelmaat kindjes die thuis echt geen snoepje krijgen of koek of echt lekkers en die vragen elke keer mogen we een snoepje liefst dan via eigen kinderen Beperkend is niet erg maar het gaat vooral om het niet krijgen/ niet kennen dus dan is het " nieuw " en " bijzonder " en het idee van ohhh hebben we thuis niet.
Ik ben het hier mee eens! Mijn zoon hebben we tot 1 sowieso geen suiker gegeven. Tot 2 kreeg hij wel het een en ander maar wel erg beperkt (bijv geen hagelslag op brood) vanaf 2 snapte hij dat principe en vraagt hij wel om hagelslag op brood. Dat mag volgens het principe eerst een boterham met Iers gezonds (kipfilet, kaas, hummus, etc) en daarna hagelslag. Daarnaast krijgt hij een koekje/snoepje/chipje/ijsje per dag. Wat dat dan is maakt mij niet uit. Dat gat heel goed hij vraagt er nooit om maar is blij als hij het krijgt. Maar echt als ik hem om 16.00 paprika en cherrytomaat geef is hij net zo blij. Hij vraagt zelden om een koekje maar bijv wel om een appel cracker of boterham. Dat mag, als hij honger heeft krijgt hij dat gewoon.
Mee eens. Wij leren onze kinderen sowieso dat je ergens anders niet om iets hoort te vragen. Als het je wordt aangeboden kun je het aannemen of bedanken, maar zelf erom vragen? Nee dat niet. En dat lijkt me ook niet nodig, tenzij je diabetespatient bent maar anders lijkt het me niet dat je ergens zo lang bent dat je perse iets moet hebben en dat het je in die tijd niet is aangeboden. Ons buurmeisje heeft een fase gehad dat ze steeds om iets vroeg, die heb ik dus ook verteld dat ik dat niet netjes vind en ook niet wil hebben. En met het 'ik heb liever een ander koekje' ben ik helemaal snel klaar. Maar ook bij mijn eigen kinderen hoor.
Na schooltijd iets van een koekje of snoepje bij de thee. In het weekend ben ik er iets makkelijker in. Ik las van iemand de reactie dat zij vroeger heel streng begrensd werd en daarna in de puberteit juist veel ging snoepen en nog steeds dat doet. Bij mij was het juist andersom; ik heb niet altijd de juiste grenzen en juiste voorbeelden gekregen waardoor ik er altijd ook moeite mee heb gehouden. Ik ben me er erg bewust van en voor mijn kinderen hoop ik dat ik nu het juiste voorbeeld geef. Gezond eten maar ook af en toe mogen genieten van snoep/koek.
Dat vind ik ook wel gek hoor; zeker als het vanuit school zo gepromoot wordt om gezonde dingen mee te geven!
Daar ben ik het helemaal mee eens. Mijn kinderen mogen trouwens wel om een glaasje water vragen, maar verder nergens om hoor. Maar waar ik het ook mee eens ben is dat het wel vaak zo is dat kinderen thuis niks krijgen, dit ergens anders dan wel gaan inhalen.
Is niet bewust hoor, gewoon omdat we snoep niet in huis hebben. Liga's staan ook niet dagelijks op het menu, ik probeer wel redelijk gezond te doen, maar er mag ook plek zijn voor iets lekkers. Ik was er tot 2 jaar behoorlijk strikt in (bijv geen potjes tot 1 jaar, en geen echte zoetigheid etc etc), en zoals iemand hier boven al schreef eerst een boterham met ' gezond' en daarna evt. iets van hagelslag of pasta, maar ben hier nu echt stukken losser in. Snoep vind ik nu echter nog niet nodig. Komt vanzelf met de tijd is mijn idee .
Hier hetzelfde, we hebben eigenlijk gewoon zelden wat in huis. Het meeste qua koek (snoep eigenlijk nooit) krijgt ze buitenshuis en dan omdat een vriendje, neefje of nichtje wat krijgt en ik daar dan niet moeilijk over wil doen. Voor de opa's en oma's was dit wel moeilijk. Blijkbaar zit liefde laten blijken toch vooral in het verwennen met zoetigheid. Ze vind tomaatjes, komkommer en paprika heerlijk, ook fruit gaat er enorm goed in. Zolang ze daarmee tevreden is, houden we het daarbij. Als ze iets ouder is wil ik er niet spastisch mee om gaan, maar ik denk niet dat het een iets dagelijks gaat worden.