Staking basisscholen

Discussie in 'De lounge' gestart door Koraal82, 19 okt 2017.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. puzzelstukje

    puzzelstukje VIP lid

    13 mei 2010
    11.413
    2.718
    113
    Pff ga je er eerst eens in verdiepen voordat je dit soort dingen zegt. Blijkbaar snap je er nog niets van als je hierin blijft hangen!
     
  2. Debaky

    Debaky VIP lid

    22 apr 2013
    10.348
    5.392
    113
    Ik geef gewoon netjes antwoord op een reactie, mag dat niet? Weet prima waar het om draait, sommige kunnen alleen niet zo goed hebben dat er ook tegenstanders zijn dat er gestaakt word. Jammer, verdiep jij je eens in de andere partij.
     
  3. suus1983

    suus1983 VIP lid

    10 okt 2006
    50.160
    35.818
    113
    Weken van te voren? In mijn beleving is het over 1,5 week november en ik heb nog geen datum gezien. Lekker handig als je een minimaal aantal week van te voren een vrije dag aan moet vragen.
     
  4. puzzelstukje

    puzzelstukje VIP lid

    13 mei 2010
    11.413
    2.718
    113
    Ik heb mij juist in de andere partij verdiept, maar het zeuren om nu die paar dagen vind ik niet in vergelijking staan met wat er aan zit te komen. En dan ben je als ouder nog veel verder van huis! Dus hoezo niet verdiepen? Ik zie elke dag hoe het gaat.

    Blijkbaar weet jij dus nog niet waar het om draait.
     
  5. Debaky

    Debaky VIP lid

    22 apr 2013
    10.348
    5.392
    113
    Is dat het enige wat je tegen iedereen gaat zeggen die tegen de staking is?

    " je moet niet zeuren " en " je weet niet waar het om draait " :rolleyes:

    Wauw, en dan zeg jij dat andere ergens in blijven hangen.

    Nou, als jij het wilt horen, nee hoor ik heb werkelijk geen flauw idee waar het om draait :rolleyes:

    Dag hoor......
     
  6. Madeliefje06

    Madeliefje06 VIP lid

    26 mrt 2015
    11.867
    5.105
    113
    Maar heb je een besef wat de gevolgen zijn als dit zo doorgaat?

    Ik vind het heel vervelend dat mijn kinderen lessen missen en ouders vrij moeten nemen om hun kinderen op te vangen maar als er niks verandert, zijn de gevolgen alleen maar groter. Ook voor kinderen en ouders.

    Ik wil niet staken, maar hoe gaan we anders bereiken dat er verandering komt?
     
    Chocolat, Pepijnn, tuc en 2 anderen vinden dit leuk.
  7. puzzelstukje

    puzzelstukje VIP lid

    13 mei 2010
    11.413
    2.718
    113
    :roflmao:
     
  8. Koraal82

    Koraal82 Fanatiek lid

    17 jul 2013
    3.278
    1.441
    113
    Zo ik had niet in de gaten dat er zoveel reacties waren op mijn topic..... Mijn bedoeling was niet om reacties uiit te lokken op de vraag wel/niet staken maar wilde alleen de datum weten haha . Maar zoals ik nu begrijp zijn die niet bekend.
     
  9. Luuz

    Luuz VIP lid

    16 aug 2008
    23.842
    2.610
    113
    Hier
    Haar antwoord staat toch helemaal los van het staken of van de gevolgen van niet staken.

    Je mag niet teveel vrij vragen voor je kind, want dan missen ze 2 dagen lesstof.

    Er wordt gestaakt, maar dat ze dan 2 dagen lesstof missen is niet erg. Even heel cru gezegd.

    In beide gevallen missen ze dus 2 dagen lesstof.

    Prima uiteraard, dat recht op staken is er nu eenmaal. Maar dan komen ze er in de toekomst met bovenstaande reden toch niet mee weg? ‘Sorry mevrouw, uw kind kan niet naar de bruiloft van zijn tante, want dan mist hij twee dagen les.’

    Ja, met staken ook en dat gaat ook gewoon door.
     
    Debaky en lies276 vinden dit leuk.
  10. MadeInUSA

    MadeInUSA VIP lid

    27 dec 2011
    9.174
    10.704
    113
    Voor de werkdruk hebben ze al 430 miljoen van de gewenste 500 miljoen binnen. Ervan uitgaande dat je stevig inzet met dit soort onderhandelingen, vind ik het een heel netjes bod van de overheid. Conclusie is wat mij betreft dat de tweede staking vooral over salarissen gaat. Ik kan weinig sympathie opbrengen voor nog twee dagen staken voor nog meer salarisverhoging. Voor een hbo-er in de (semi) publieke sector hebben ze een heel behoorlijk salaris.
     
    mam1991, maartje84, 2littlemonkeys en 4 anderen vinden dit leuk.
  11. rijo

    rijo VIP lid

    5 mrt 2014
    5.272
    2.034
    113
    Lieve ouders, wij vinden het ook vervelend, maar onthoud alsjeblieft dat wij vechten voor goed onderwijs voor jullie (toekomstige klein)kinderen........... Het kan zo niet langer! Wie een andere oplossing weet om tot het kabinet door te dringen, meld je aan bij POinactie-ouders en geef het vooral door!

    Misschien kun je aan de school vragen of er opvangmogelijkheden zijn. Bij ons was dat in oktober namelijk wel zo, de directrice en de IB-er waren aanwezig om kinderen op te vangen.
     
    Chocolat vindt dit leuk.
  12. Madeliefke

    Madeliefke VIP lid

    19 jan 2008
    6.317
    216
    63

    Lees het stukje van Mol nog eens. Ze legt haarfijn uit dat wat het verschil is.
     
  13. Madeliefke

    Madeliefke VIP lid

    19 jan 2008
    6.317
    216
    63
    Luuz:

    Quote van Mol:

    Ik lees dat mensen allerlei dingen door elkaar halen. Staken is een recht dat (in dit geval) leerkrachten hebben. Het gaat er dus niet zozeer om wat ik (ik mag namelijk niet staken, want ik ben geen leerkracht), jij of een ander er van vindt. Als er een staking uitgeroepen wordt, bepaalt een leerkracht zelf wat hij/zij wil. Dat ouders soms geen vrije dag of verlofdag krijgen, heeft helemaal niets te maken met de staking maar met de wet op de leerplicht. Laten we dus geen dingen door elkaar halen of vergelijken. Iedere andere beroepsgroep kan ook in actie komen als hen iets aan het hart gaat. Dit stakingsinitiatief is ‘gewoon’ ontstaan doordat een clubje leerkrachten zich hard maakt voor goed onderwijs. Dit kan iedere andere groep ook proberen.
     
  14. Tessmv3

    Tessmv3 Lid

    19 okt 2017
    15
    5
    3
    Vrouw
    Ik snap dat ze willen staken maar snap niet dat ze hiervoor een dag kiezen waarvan de meeste ouders op die dag werken. Meeste ouders hebben aan het weekend een extra dag vrij of woensdag. De woensdag heeft mijn voorkeur omdat ze dan ook maar een halve dag les hebben en veel ouders voor die middag opvang hebben (zelf vrij zijn, als bso hebben of familie die oppast). Op een donderdag of dinsdag zijn ouders vaak aan het werk. Ik snap de leraren maar zou graag zien dat ze ouders niet teveel in de problemen brengen.
     
    suus1983 en SDonya vinden dit leuk.
  15. fairy2011

    fairy2011 Fanatiek lid

    28 nov 2010
    3.509
    295
    83
    Ben best nieuwsgierig of ze bij ons op school het minimum aan lesuren gaan halen met inmiddels 3 dagen staken straks. Best lullig als je denkt te staken en op een andere dag extra in dienst moet komen om mijn kind les te geven. Ik ga het in ieder geval nakijken.

    Had van een groep leraren echt creatievere oplossingen verwacht, ludieke acties om het doel te bereiken. Lagere werkdruk vind ik echt een prima eis, maar denk even out off the box ipv twee dagen het onderwijs neerleggen. Op deze manier staat er straks niemand meer achter je en dat is volgens mij niet de bedoeling.
     
    suus1983 vindt dit leuk.
  16. Adje

    Adje VIP lid

    21 aug 2015
    16.264
    25.723
    113
    Scholen moeten verantwoording afleggen over het wel of niet toekennen van verlof aan leerplichtige kinderen. Dat staat volledig los van de staking.

    Daarnaast heeft en kind recht op een bepaalde hoeveelheid lesuren. Dit wordt niet per schooljaar bekeken maar over de hele basisschoolcarrière van je kind (met onderscheid tussen onder- en bovenbouw). Dat betekent dat, ondanks nog 2 extra dgn staking, kinderen prima aan hun onderwijsuren kunnen komen.

    Rijksoverheid.nl:
    Verplichte onderwijstijd basisschool
    Leerlingen van basisscholen moeten minimaal 7.520 uur les krijgen over 8 schooljaren. Leerlingen moeten in de eerste 4 schooljaren (onderbouw) ten minste 3.520 uur les krijgen. In de laatste 4 schooljaren (bovenbouw) 3.760 uur. De 240 uur die overblijven, kunnen scholen verdelen over de onderbouw en bovenbouw. Er is geen maximum aantal uren onderwijs per dag. De Inspectie van het Onderwijs (Onderwijsinspectie) let er op dat scholen voldoende uren onderwijs geven.

    Bij mijn kinderen op school hebben ze bv altijd op vrijdag voor een vakantie een vrije dag (omdat ze voorheen daar veel verlofaanvragen voor kregen die ze niet altijd konden honoreren). Maar het zou dus zomaar kunnen dat ze daar volgend jaar iets in veranderen, zodat kinderen geen onderwijsuren missen. En verder bouwt een school ook vaak marges in, zodat bij calamiteiten de gemiste onderwijsuren niet ten koste gaan van de onderwijstijd waar kinderen recht op hebben.

    Als je nou echt zo bang bent dat je kind onderwijstijd mist, vraag dan gewoon op hun school hoe dat geregeld is. ;)
     
    Pepijnn en tuc vinden dit leuk.
  17. NavyCrimson91

    NavyCrimson91 Niet meer actief

    Op de basisschool bij ons in de wijk zijn het afgelopen jaar drie docenten thuis komen zitten met een burn-out.
    Alle mogelijke invalkrachten vullen die gaten nu al op.
    En als die een keer niet kunnen of ziek zijn, dan worden de klassen naar huis gestuurd. Of, wat ik persoonlijk nóg erger vind: er worden moeders of familie ingeschakeld. Een vriendin van mij, die één jaar docent Nederlands gestudeerd heeft, staat daar nu al drie weken voor de klas. Of thuisblijfmoeders die "ooit iets met klassenassistentie hebben gedaan" worden voor de klas gezet. Niet voor één invaldagje, maar structureel twee dagen in de week.
    De groep 8 op deze school is een rámp, alleen maar klieren, uitdagen etc. En ik denk dat dat met name komt door de afwezigheid van structuur en vaste begeleiding. Het is toch te triest als je als invaller daar binnen komt en de klas roept: "hé, je bent al de vierde deze maand!"
    En dan ben je als invaller niet eens gekwalificeerd docent of heb je jaren niet voor de klas gestaan... Ik vind het dan geen wonder dat zo'n klas dan volledig ontspoord.

    En dat allemaal omdat de echte docenten met een burn-out thuis zitten :(
     
    Chocolat, puzzelstukje en nanette77 vinden dit leuk.
  18. amdaa

    amdaa VIP lid

    28 mrt 2015
    9.670
    11.009
    113
    Dit zorgt er gewoon voor dat de maatschappij helemaal geen draagvlak meer heeft voor deze staking.
    Het levert dus bij voorbaat niks op.

    Om het vak aantrekkelijker te maken voor de nieuwe generatie moet iets heel anders veranderen, want de mentaliteit loopt ook decenia achter op de rest van de arbeidsmarkt:
    - tot 3-4jr geleden was het bijna onmogelijk voor jonge afstudeerders om aan de bak te komen. Deels door de economie maar voor een groot deel door de vastgeroeste generatie die er blijft zitten tot aan het pensioen. Het vak kent (kende) weinig dynamiek en doorstroming in de loopbaanverloop. Wie er eenmaal zit staat zijn plek niet meer af tot aan het pensioen, inclusief onwijs beschermende ontslagregels voor leraren (incl wachtgeldregeling!)
    Dat is totaal niet meer van deze tijd en dus niet uitnodigend.
    - weinig dynamiek vertaalt zich ook het volledige 'uren denken'. Elke training, vergadering, teamdag enz zit in de taakuren of moet gecompenseerd worden met die vakanties. Dit verhoogt de stressbeleving binnen de sector, en is ook totaal niet meer van deze tijd.
    - passend onderwijs kent het 2delige systeem met scholen en samenwerkingsverbanden. Mijn ervaring is dat de besturen erg terughoudend zijn in het inschakelen van een wsns. Dit is ook zichtbaar in reserves die samenwerkingsverbanden in korte termijn hebben opgebouwd, budgetten voor passend onderwijs gaan niet op.
    Niet echt een signaal voor de overheid dat er meer geld nodig is.
    - er is een totale cultuurverandering nodig binnen pabo om mannen terug te krijgen in het vak. Puur hogere salaris gaat deze niet brengen. Basisonderwijs is het speelveld geworden van parttime werkende vrouwen met sterk bureacratisch denken, weinig loopbaanontwikkeling en amper doorstroming. Zolang dat zo blijft gaat er weinig verandereb.
     
    suus1983, Juul75, lies276 en 2 anderen vinden dit leuk.
  19. nanette77

    nanette77 VIP lid

    11 jan 2009
    10.817
    545
    113
    Vrouw
    Ik werk zelf in het vo en sta achter de staking van het po. Terwijl ik eigenlijk helemaal geen staker ben!
    Ook ik kan geen vrij nemen om mijn dochter op te vangen, mijn man werkt ook in het vo en heeft ook geen mogelijkheid om vrij te nemen. Wij moeten het dus anders oplossen. Misschien neem ik haar dit keer wel mee naar mijn werk. Mijn werkgever heeft daar de afgelopen keer een ruimte voor ingericht. Ons kleur en plakklasje noemden we het ;)

    Het po heeft te maken met een bizarre werkdruk die onze kinderen echt niet ten goede komt!
    Het takenpakket is zo vreselijk groot en divers! Er is bijna geen mogelijkheid om de kinderen goed te begeleiden in hun leerproces, terwijl we dat als ouder wel graag willen toch?
    De wet op passend onderwijs heeft ook een behoorlijke claim gelegd op het onderwijs. En ik ben niet tegen de wet op passend onderwijs, maar denk wel dat het beter geregeld moet worden. Nu komt het niet ten goede aan het kind of de rest van de klas.
    En dat is nog maar 1 voorbeeld van de zaken die volgens mij anders zou moeten om voor de toekomst goed onderwijs voor onze kinderen te garanderen.

    Verder geloof ik wel dat het salaris achterloopt. Voor de taken die ze hebben, de tijd die ze moeten werken (echt waar.. Ik lees hier weer over de vakanties.. Maar we doen meer dan de uren die we voor de klas staan, niemand hoeft zich zorgen te maken dat we niet voldoende werken in het onderwijs).
    Toch gaat deze staking niet primair om het salaris volgens mij, maar draait hij juist om onze kinderen! Om voor hen een goede en veilige leeromgeving te creeëren!
     
    Chocolat, jufD, puzzelstukje en 1 andere persoon vinden dit leuk.
  20. NavyCrimson91

    NavyCrimson91 Niet meer actief

    En die beschermende regels brengen bij ons ook juist het slechte onderwijs.
    Zo is er een docent die de zestig is gepasseerd, ze wil zich niet aanpassen aan nieuwe onderwijssystemen én ze heeft nu een burn-out. Ze zit al een tijd thuis, maar zegt gewoon 'ziek te zijn'. Heel af en toe komt ze een dagje lesgeven.
    En zo is er ook een andere docent van de oude garde met nekklachten die vaak uitvalt en eigenlijk niet meer past in het huidige systeem.
    En deze mensen worden tot in de treure toe beschermd door alle regels. De school wil ze er het liefste uit kicken en jonge, frisse docenten aannemen. Maar dat kan dus niet... En dus is de situatie invaller op invaller op invaller.
     

Deel Deze Pagina