Staking basisscholen

Discussie in 'De lounge' gestart door Koraal82, 19 okt 2017.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Grietjenb

    Grietjenb Niet meer actief

    :roflmao::roflmao: ja laat leraren maar op zaterdag staken. Heeft niemand er last van:rolleyes:
    Logisch toch dat dat op een werkdag is.

    Maar snap wel dat het lastig kan zijn.
     
  2. Caithy

    Caithy Fanatiek lid

    8 feb 2013
    3.713
    1.060
    113
    Laat het dan aansluitend op een weekend zijn, kunnen we een lang weekend weg, hebben we er allemaal wat aan! ;)
     
    Uuz vindt dit leuk.
  3. tupp

    tupp VIP lid

    13 jun 2009
    22.771
    18.916
    113
    Vrouw
    lerares basisonderwijs
    @Debaky: Je zegt dat het tegenstrijdig is dat kinderen geen extra vrije dagen krijgen voor uitstapjes en vakantie, maar dat er wel gestaakt mag worden. Dat is appels met peren vergelijken. Op het moment dat jouw kind afwezig is voor zoiets, gaat op school gewoon alles door. Het is niet zo dat de klas een dag gaat niksen, omdat jouw kind er toevallig niet is. Een kind mist dan instructiemomenten en bijvoorbeeld een toets. Wanneer die toets ingehaald wordt, mist je kind weer een les. De rest van de klas gaat niet op wachten.

    Tijdens een staking 'mist' een kind niks, want er is dan geen les. Uiteraard gaat er lestijd verloren, maar de belangrijke instructiemomenten worden gewoon op andere momenten ingepland. Alles wat cruciaal is voor de leerlijnen richting de einddoelen, wordt dit schooljaar gewoon gedaan. Daarnaast leren kinderen op school veel anderen dingen die ook belangrijk zijn, maar waar je makkelijker in kunt snijden. Dat kun je natuurlijk niet onbeperkt volhouden, maar bij een aantal lesdagen over het jaar verdeeld is dat wel op te vangen. Het is een kwestie van plannen, net zoals we dat rondom andere lesvrije dagen doen (2e Paasdag, schoolreis e.d.) Dan sneuvelen er wel eens methodelessen maar de belangrijkste leerdoelen worden in zo'n periode wel gehaald.
     
    Grietjenb vindt dit leuk.
  4. tupp

    tupp VIP lid

    13 jun 2009
    22.771
    18.916
    113
    Vrouw
    lerares basisonderwijs
    Het is trouwens helemaal niet zeker of die 2 dagen er komen. Er zijn verschillende partijen betrokken bij deze acties. Het is begonnen met "PO in actie", een paar leraren die een groep zijn begonnen op Facebook. Zij kregen veel steun en hebben de bonden wakker geschud. Toen de vakbonden en de PO-raad zich aansloten, konden ze de prikactie en de staking gaan organiseren. Daar hebben ze de vakbonden ècht voor nodig. Die staking werd veel groter dan verwacht. Misschien zijn de heren daardoor wat overmoedig en overspelen nu hun hand. Ze hebben namelijk de neiging dingen aan te kondigen, zonder eerst met hun partners te overleggen. Die worden voor het blok gezet. Maar ze kunnen zo niet bezig blijven.
    De bonden peilen nu hun achterban voor vervolgacties. Dat er meer gaat gebeuren is zeker. Maar wat het wordt, is de vraag. Landelijke staking of estafettestakingen per provincie. Weer 1 grote manifestatie voor alle leraren of verschillende ludieke acties op lokaal / regionaal niveau. Niemand weet het nog.

    Volgens mij is de peiling van de Algemene Onderwijsbond al afgerond. CNV is nog bezig en die staat tot eind oktober open. Ik denk dat de PO raad ook nog volop in overleg is met de achterban. Ons schoolbestuur zoekt samenwerking met andere besturen in de regio om samen 1 lijn te trekken. Er wordt dus nog volop gesproken en onderhandeld.
     
  5. MadeInUSA

    MadeInUSA VIP lid

    27 dec 2011
    9.174
    10.706
    113
    Ik denk dat ook op veel scholen een verandering van structuren en meer regie bij de docenten zelf al kan bijdragen aan de werkdruk. Het onderstaande artikel is al een paar jaar oud en gaat over jonge artsen, maar ik denk dat je veel parallellen kan trekken naar het onderwijs. De belangrijkste factoren voor een hoge werkdruk hadden helemaal niet te maken met de absolute hoeveelheid werk, maar wel met een gebrek aan regie, met name door als een pionnetje overal maar neergeplant te worden, en de voortdurende afleiding door niet-spoedeisende zaken en oneigenlijk werk.
    Op onze eigen afdeling (niet die uit het artikel) hebben we als assistentengroep de indelingen, roosters en werkwijzen kritisch tegen het licht gehouden en omgegooid, met als gevolg veel meer rust, vastigheid (en daarmee minder voorbereiding en meer eigenaarschap) en overzicht.
    Daarnaast lijkt het erop dat de financiering uitgaat van ongeveer geen reservecapaciteit. Twintig klassen is maar nauwelijks meer dan twintig FTE. Bij gepland of ongepland afwezig zijn van de docenten is er direct een probleem met bijbehorende stress. Waarom wordt daar niet (mooie besteding voor dat bijna half miljard) wat meer ruimte gecreëerd? Dat naar rato van dienstverband er reserve momenten zijn, zeg een dagdeel per 2 weken bij 3 dagen werken en een dagdeel per 3 weken bij 2 dagen werken? Deze persoon is beschikbaar voor acute of incidentele vervanging, en als er biet ingevallen hoeft te worden, is dit moment voor verdieping, achterstallige administratie of de leuke extraatjes als de voorbereiding van het sinterklaasfeest.
    Ook het betrekken van de docenten in het beleid door commissies en andere nevenwerkzaamheden kan zorgen voor empowerment en voldoende afwisseling.

    https://www.medischcontact.nl/nieuws/laatste-nieuws/artikel/hoge-werkdruk-anios-vooral-door-weinig-grip.htm
     
  6. amdaa

    amdaa VIP lid

    28 mrt 2015
    9.670
    11.009
    113
    Dit is er al.
    Leraren hebben een deel van hun urenpakket als 'taakuren' die ingezet worden buiten fte uren voor de klas. In het jaarplanning van de school zijn deze uren 'overcapaciteit' dat ingezet wordt voor dingen die jij benoemt.

    Deze uren zetten ze bijv in als teamlid in een activiteitencommissie (aangestuurd door de OR), of als begeleiding tijdens de schoolkamp (waar ze bijv 24h volledig in uren krijgen betaald voor die dag). Verder voor plannings- of beleidontwikkelingstaken.

    Eigenlijk precies wat jij beschrijft.
     
    Juul75 vindt dit leuk.
  7. Debaky

    Debaky VIP lid

    22 apr 2013
    10.348
    5.392
    113
    Nee dat snap ik dat er dan geen les is op die dagen maar zoals je zelf al zegt, ze missen wel les uren die ze normaal gewoon zouden hebben gekregen. Die instructie momenten of andere geplande dingen zouden ze normaliter ook op deze twee stakings dagen hebben. Bij de eerste staking zou de klas van de oudste ook een educatief uitje hebben naar het plaatselijk museum, dat ging dus niet door en word ook niet op een andere dag ingehaald. Dit lopen ze dus al mis terwijl de andere groep 7 dit wel heeft gehad en dus door kan gaan met de bijbehorende lessen.

    De standaard vrije dagen zoals 2e paasdag, kerst, sinterklaas, schoolreisjes ed zijn hiermee niet te vergelijken natuurlijk. Daar word het lesrooster op aangepast ieder jaar. De staking die '' ineens '' komt daar is niets op afgesteld. Maar als je dat wilt vergelijken, zoiets is al een jaar van te voren bekend, die 2 stakingsdagen qua datum is nog niet eens bekend dus hoe kun je je daar als ouder dan van te voren op instellen? Je kan moeilijk tegen je baas zeggen '' Ja ergens in November gaan ze staken dus dan wil ik vrij '' dan denkt tie baas ook, bekijk het lekker. En dat is logische.

    Als we het dan over '' Appels met Peren vergelijken '' gaan hebben dan moet je het zelf ook niet doen natuurlijk ;)
     
  8. Debaky

    Debaky VIP lid

    22 apr 2013
    10.348
    5.392
    113
    Precies! Dit bedoel ik dus.
     
  9. Harperhazel

    Harperhazel Niet meer actief

    Dit is toch simpele logica, als jíj vrij vraagt mist jouw kind 2 dagen die hij/zij in moet halen.
    Als iedereen vrij heeft dan mist niemand wat omdat de les simpelweg niet gegeven wordt.
     
  10. amdaa

    amdaa VIP lid

    28 mrt 2015
    9.670
    11.009
    113
    Eehh juist andersom zul je bedoelen, dan mist IEDEREEN deze lessen. Omdat ze niet gegeven worden.

    Door de vorige staking is hier op school standaard jaarlijkse verkeersles vervallen. Niemand kreeg deze dit jaar.
    Bij Debaky ging museumbezoek niet door.

    Dit zijn lessen die gemist zijn. En dan niet door 1, maar door duizenden kinderen. En dat is puur de hele insteek van staken normaal gesproken: werk neerleggen om de werkgever te benadelen en daarmee tot actie te bewegen. Alleen wordt hiermee 'de werkgever' niet geraakt.
     
    lies276, Debaky en Juul75 vinden dit leuk.
  11. Juul75

    Juul75 VIP lid

    8 apr 2010
    12.091
    7.843
    113
    Eerlijk gezegd denk ik dat iedereen wel ziet dat er in het basisonderwijs iets moet veranderen. We zijn het ook allemaal eens over de problematiek: te volle klassen, een hoog percentage uitval bij leerkrachten, weinig instroom op de Pabo, kwaliteitsproblemen met het onderwijs dat gegeven wordt ( zoals bijvoorbeeld passend onderwijs).

    We verschillen fundamenteel van mening over de oorzaken. Daar waar leerkrachten zeggen dat hoger salaris en extra geld voor werkdrukvermindering de oplossing zijn amdaa en ik bijvoorbeeld eens over ander onderliggende oorzaken die je daar niet mee weg haalt. We hebben allebei in onze posts hier duidelijk neergezet wat o.i. de problematiek is, en daar is niet noodzakelijkerwijs meer geld voor nodig maar wel een cultuuromslag binnen het PO.

    De wil om verder naar buiten te kijken, minder te klagen en slachtoffer te zijn (het gras bij de buren is niet groener), het moderniseren van de verworven rechten in de CAO PO om doorstroom te verbeteren en zo het vak aantrekkelijker te maken voor jeugd. Een zakelijker aanpak t.a.v arbeidsverhoudingen in het PO, een beter verzuimbeleid (jeetje ze zijn bij ons om school dit jaar pas met de wet poortwachter begonnen) en een grotere arbeidsmobiliteit zowel horizontaal als verticaal. Dat zou een heel groot stuk helpen denk ik t.a.v. de problemen. Ik denk oprecht niet dat je de huidige problemen oplost met een salarisverhoging en daarom kan ik de staking niet steunen.
     
    Juffie1984, Anita1983, lies276 en 3 anderen vinden dit leuk.
  12. amdaa

    amdaa VIP lid

    28 mrt 2015
    9.670
    11.009
    113
    En dit is naar mijn mening de kern van het probleem.

    Huidige leerkrachten willen naar mijn gevoel geen cultuurverandering, maar meer geld en tijd om nieuwe taken binnen dezelfde mindset uit te voeren.

    Meegaan met veranderingen in de maatschappij en werkveld hoeft niet meer werk te betekenen, wel anders werken.
    - Professionaliseren
    - Zakelijke ipv bureaucratische(ambtenaren) werkinstelling
    - Meer mobiliteit en meer doorstroom ipv parttime banen
    Enz enz

    Dat zal de aantrekkelijkheid van het vak verbeteren voor de nieuwe generatie, niet meer geld.
     
    Juffie1984, lies276 en Daisy120 vinden dit leuk.
  13. Debaky

    Debaky VIP lid

    22 apr 2013
    10.348
    5.392
    113
    #133 Debaky, 21 okt 2017
    Laatst bewerkt: 21 okt 2017
    Een hele school mist die lesuren die normaal gesproken ( als de staking er niet zou zijn geweest ) wel zou worden gegeven. Je mist dus gewoon uren waarin je wel degelijk dingen had kunnen leren, waarin toetsen hadden kunnen worden gegeven zoals misschien normaal gesproken de bedoeling al was. Deze uren moeten naar mijn inziens toch ook gewoon ingehaald worden? Althans bij ons moeten de lessen wel ingehaald worden. Mijn zoon van 10 die dus een educatief uitje had op 5 oktober moet deze les wel inhalen maar gaat dus niet meer naar het museum omdat dat dat dan weer niet volgens het rooster kan, er word echter wel verwacht dat ze dan de boeken in duiken en dan alles vanuit de boeken leren zodat ze die verloren uren toch nog in kunnen halen. Dus hoezo is dit simpele logica? Ze missen uren en dat hoort gewoon niet. Vind ik.

    Ik snap dat in het geval dat als ik een vrije dag aanvraag dat dan alleen mijn kinderen lesuren missen maar geef dat niet als reden op als je vervolgens zonder pardon 2 dagen gaat staken. Dan missen dus niet alleen mijn kinderen de lesuren maar een hele school. Daarnaast jaag je werkende ouders ook op onnodige kosten en eventuele oppas problemen.
     
  14. Debaky

    Debaky VIP lid

    22 apr 2013
    10.348
    5.392
    113
    Precies. En in het geval mijn zoon word er dus wel van hem verwacht dat hij die lessen in zijn eigen tijd gewoon even inhaalt want ja, dat is gewoon het lesrooster. Heel jammer dat dan het bezoek aan het museum vervalt maar, dat is dan niet hun probleem, we moeten ons aan de '' regels '' houden en kinderen moeten dus gewoon de lessen inhalen. :rolleyes:
     
  15. tupp

    tupp VIP lid

    13 jun 2009
    22.771
    18.916
    113
    Vrouw
    lerares basisonderwijs
    Die taakuren zijn ná lestijd en kunnen dus niet gebruikt worden voor vervangingsproblematiek. En dat is waar MadeinUSA op doelt.

    Laatst overleed de nicht van een collega van me. Kort daarvoor was ze haar beste vriendin verloren. Voor beide zou ze officieel geen verlof krijgen. Want het is geen familie in de 1e of 2e graad. Natuurlijk lossen we dat soort dingen intern op. Maar het zou inderdaad fijn zijn als er gewoon iemand op school 'extra' is, die dat soort dingen kan opvangen. Nu is er twee keer iemand op een vrije dag voor teruggekomen. Geeft niks, dat doe je voor elkaar. Maar het maakt het voor de persoon die een vrijndagdeel nodig heeft wel lastiger om erom te vragen. En het resultaat is, dat ze in de week dat ze haar beste vriendin verloor 1 dagdeel (!) afwezig is geweest. Ze vond dat ze het team niet meer kon 'belasten' dan dat. Iedereen rouwt op zijn eigen manier. Maar ik vind dat niet gezond.

    Ook bij andere problemen is het vervelend dat er vaak niemand 'over' is. Vorig jaar moest er een kind met een ambulance mee. Voordat die er was heb ik, als EHBO-er, samen met de IB-er eerst een tijd bij die jongen gezeten. Hij kon uiteraard niet alleen zijn. Ik moest een aantal keer bij hem weg om te bellen (huisarst, moeder, nog een keer huisarts) Voordat de huisarts er was, duurde een half uur. Zolang moesten mijn klas en een andere klas onder toezicht van een andere leerkracht buiten blijven. Omdat moeder niet op tijd terug kon zijn, is de IB-er met de ambulance mee gegaan. Zij is 2 uur weggeweest. Kun je je voorstellen dat je zolang een extra klas moet opvangen?

    Dan ben ik nog 'blij' dat dit gebeurde op één van de 4 werkdagen dat we ambulant personeel hebben. Als zoiets op vrijdag gebeurd en je hebt twee personen nodig, dan zitten er dus 2 klassen zonder leraar. Dan moet je er al 3 samenvoegen. Mag je hopen dat het niet regent!

    Dit was extreem, maar het gebeurt vaker dat er ongelukjes gebeuren waar je gewoon met zijn 2-en met een kind bezig bent. (Eén blijft bij de gewonde, terwijl de ander de nodige spullen pakt en gaat bellen). Ik zou het echt fijn vinden als gewoon iedere leerkracht 1 dagdeel per week niet voor de klas zou staan.

    - Ruimte voor de leestoetsen die 4 keer per jaar individueel moeten worden afgenomen.

    - Ruimte om kinderen die dat nodig hebben eens bij je te roepen voor een gesprekje over welbevinden of extra individuele uitleg.

    - Ruimte voor de vele administratie die nu vaak te lang blijft liggen.

    - Hierdoor zijn partime-collega's tenminsten1 dagdeel tegelijk op school aanwezig voor een mondelinge overdracht i.p.v. per mail of 's avonds weer aan de telefoon hangen.

    En inderdaad om onverwachte zaken soepel te kunnen opvangen.

    Dat zou echt heel veel schelen. Daarnaast moeten de klassen gewoon kleiner. Ik heb nu een klas met 28 leerlingen, vorig jaar had ik er 32. Zoontje van een vriendin zit in een groep 3 met 39 leerlingen! Dat is ècht niet meer van deze tijd met 'passend onderwijs'. Er is alleen gekeken of het in het budget past. Die kinderen kan ze niks schelen.

    We kunnen niet meer 3 of 4 jaar wachten op geld dat deze problemen repareert. Als we dat geld NU krijgen is het al 3 jaar te laat! Er zijn al te veel leerkrachten kapot gegaan door die hoge werkdruk. En wat nog veel erger is: er gaat kinderen echt kapot. Te weinig aandacht, te laat de arrangementen of verwijzingen die ze nodig hebben. Ik heb de laatste jaren zoveel kinderen langs zien komen waarvan ik werkelijk geloof dat ze zónder onderwijs nog beter af waren geweest dan met de wijze waarop ze de laatste jaren naar school moesten.
     
    Chocolat, Janna, tuc en 5 anderen vinden dit leuk.
  16. Pepijnn

    Pepijnn Fanatiek lid

    8 jul 2015
    1.835
    368
    83
    Vrouw
    Je kind krijgt niet zomaar vrij, omdat dat van de wet niet mag. School moet alles verantwoorden aan de leerplichtambtenaar. En zowel school als jij als ouder kunnen op het matje geroepen worden, mocht je kind 'zomaar' een dagje of langer niet aanwezig zijn.

    Voor meer info: http://leerplichtwegwijzer.nl/veelgestelde-vragen/

    Verder vind ik dit soort discussies toch zo vermoeiend. Veel (niet alle) ouders weten gewoon niet hoe het er precies aan toe gaat op een school en vullen veel in, waardoor misvattingen ontstaan. Leraren blijven zich maar verdedigen en zo krijg je een eeuwigdurende discussie. Ik begin er als leerkracht gewoon niet meer aan.
     
    Chocolat, tuc, jufD en 1 andere persoon vinden dit leuk.
  17. Pepijnn

    Pepijnn Fanatiek lid

    8 jul 2015
    1.835
    368
    83
    Vrouw
    #137 Pepijnn, 21 okt 2017
    Laatst bewerkt: 21 okt 2017
    Dat is dan een bijzondere constructie van de school van je zoon. Op de meeste scholen gingen ze op vrijdag 6 oktober gewoon door waar ze gebleven waren en wordt er verder niets ingehaald. Meestal maak je in je jaarplanning namelijk wel wat ruimte mochten er dingen voorvallen.

    En verder: 'Daarmee jaag je ouders op kosten en eventuele oppas problemen.'

    Wat is dan jouw oplossing? Zoals het nu gaat, GAAT het gewoon niet meer. De een na de ander valt om, er is geen vervanging te krijgen, leerlingen wordt zwaar tekort gedaan door te weinig tijd en te weinig handen in de klas. Moeten we dan maar eeuwig zo doormodderen, zoals we altijd hebben gedaan? Leraren vinden het zelf verschrikkelijk om dit te moeten doen, want normaal gaan de kinderen voor ALLES. Dat is ook de reden dat zo'n staking niet veel eerder gebeurd is, omdat leraren altijd maar dachten 'we doen het voor de kinderen'. Maar we kunnen niet zo door blijven gaan. Op veel scholen is er gewoon een heel groot probleem. Iets dat veel groter is dan jouw (of mijn, want ook voor mijn kind moet die dag oppas geregeld worden, net zoals voor de vele andere leraren met kinderen) oppasprobleem. Het gaat om de lange termijn. En natuurlijk, als er andere mogelijkheden waren, was dat ook gebeurd. Maar er moet gewoon NU iets veranderen. En blijkbaar is staken het enige wat nog gaat helpen....

    Overigens heeft staken in het weekend of in de vakantie ook geen zin. Juist het feit dat bedrijven geld mis lopen (want oei, de economie) doordat veel personeel thuis blijft, zorgt er voor dat de overheid net wat harder gaat lopen.
     
    Chocolat, tuc, jufD en 3 anderen vinden dit leuk.
  18. Pepijnn

    Pepijnn Fanatiek lid

    8 jul 2015
    1.835
    368
    83
    Vrouw
    Pepijn, je had nog zo gezegd: niet mee bemoeien, maar je kunt het weer niet laten hè :rolleyes:
     
    puzzelstukje en Madeliefke vinden dit leuk.
  19. tupp

    tupp VIP lid

    13 jun 2009
    22.771
    18.916
    113
    Vrouw
    lerares basisonderwijs
    Typisch een juf ;)
     
    veense en puzzelstukje vinden dit leuk.
  20. Debaky

    Debaky VIP lid

    22 apr 2013
    10.348
    5.392
    113
    Als ik DE oplossing had gehad dan had ik die je meteen gegeven. Dat er dingen moeten veranderen daar ben ik het ook over eens maar ik vind het op deze manier niet de goede manier. Dat mag ik als ouder toch vinden? Ik kan mij wel vinden in de oplossingen die @Juul75 en @amdaa aangaven.

    Hier ging 6 oktober inderdaad ook gewoon alles verder maar dat gene wat ze op 5 oktober hebben gehad word niet over gedaan. Dat vind ik gewoon sneu. Nu mag hij die dingen ( die hij dus in huiswerk vorm mee krijgt ) in zijn eigen tijd inhalen.
     

Deel Deze Pagina