Gooi die saaie methode aan de kant dan, ook in het VO mag je zelf je onderwijs inrichten hoor. In mijn examenklas, die ik Nederlands geef, gebruik ik geen methode, maar maak ik allerlei opdrachten voor de klas met als basis een leesboek, dat we klassikaal lezen. Mijn andere examenklas, Duits, geef ik allerlei praktische opdrachten. Zo hebben ze onlangs een film moeten maken en monteren en in november gaan ze een vakoverstijgend project maken waar kunst, cultuur, kennis van land en volk, natuurkunde en natuurlijk Duits in terug zullen komen. Super tof, kost je alleen ontzettend veel tijd... maar levert zo veel meer motivatie op.
Een docent in het VO heeft in 1 klas ook meerdere niveau’s zitten. Een onderbouw klas in het vmbo, 3 niveau’s. En ook in mijn bovenbouw klassen heb ik meerdere niveau’s. Ik deel ze (voor mezelf) vaak in 4 groepen in.
Er wordt gezegd dat opleidingniveau gelijkwaardig is en er geen verschil moet zijn in salaris etc. Dan zeg ik prima wij gaan het gelijktrekken door het te herverdelen omdat het geld ergens vandaan moet komen. En natuurlijk weet ik dat het in praktijk niet gaat gebeuren.
Kunnen wij ook het kabinet zijn salaris herverdelen voor de PO docenten en de zorg, defentie en dergelijk. Zullen ze ook vast niet doen.
Nou, dat geldt absoluut niet voor alle leraren VO. Toen ik nog leraar was op het VO werkte ik verticaal én horizontaal door alle niveaus heen. D.w.z. ik gaf les aan LWOO basis/kader t/m VWO en brugklas t/m eindexamenjaar. Daarnaast gaf ik 3 verschillende vakken en was ik mentor. Needless to say: dat trok ik niet. Ik heb ontslag genomen en ben in het volwassenenonderwijs gaan werken.
Ik heb ook een collega uit het vo die het niet trok. Om aan haar uren te komen moest ze ook nog bij 2 verschillende scholen les geven. En als mentor zijnde kreeg ze te maken met al die spijbelende pubers die niet aangepakt konden worden, gezinsproblemen, privacywet etc etc.
Dat laatste is heel herkenbaar voor mij. En dat bij verschillende scholen tegelijk werken, dat hoor ik ook van veel oud-studiegenoten die nog wel in het VO werken (ik verkeerde zelf in de luxepositie dat ik een vast contract had). Leraren krijgen gewoon geen vaste contracten meer, werken van de ene zwangerschaps- of ziektevervanging naar de andere. Een vriendin van mij werkt op 3 scholen tegelijk om aan haar uren te komen en weigert dan ook (heel begrijpelijk) om naar de maandelijkse teamvergaderingen te komen omdat het gewoon niet meer lukt. Drie scholen waar je gevraagd wordt voor de sportdag, voor het schoolfeest, voor het schoolreisje, waar je ouderavonden moet houden en ga zo maar door. Ik ben blij dat ik iets anders ben gaan doen. Ik snap wel waar het lerarentekort in het VO vandaan komt.
Elke werkdag werken er ouders hoor.... en ik heb zelf ook een probleem met oppas. Maar ja, het is echt wel nodig.
Veel ouders zijn op woensdag of vrijdag vrij en werken de andere dagen. Dus op de dinsdag treffen ze veel meer ouders dan op een woensdag of vrijdag.
Dat was vroeger zo ja. Weet je wat de rustige dagen op de bso's zijn hier? Dinsdag, donderdag en vrijdag. En de topdagen: maandag en woensdag. En dan hebben wij hier in de stad nog een regulier rooster. Op scholen met een continuerooster maakt het helemaal niet meer uit.