Sorry voor spelfouten, mijn touchscreen is versleten en doet raar.... Ik werk in een klein team parttimers. Ik was de enige fulltimer, maar deze zomer ben ik minder gaan werken omdat het me teveel werd, fulltime baan, huishouden, maar vooral dat ik mijn zoon zo weinig zag en due regelmatig huiluurtjes heeft snachts . Ik werk nu 3 en halve dag. Vanwege een zieke collega en veel nascholingen buiten werkuren heb ik nog 100 vrije uren staan voor dit jaar. Zo kom ik op mijn vrije dag nu terug omdat er iemand ziek is. Ik heb gevraagd of ik dit jaar nog een dag vrij kan krijgen, omdat veel dingen blijven liggen. Plus dat ik merk dat de spanning bij mij weer toeneemt nu ik mijn vrije dag weer werk. Helaas blijkt dit erg moeilijk. Alle collega's lopen een beetje op hun tandvlees vanwege extra werken en natuurlijk hebben zij ook kinderen/mantelzorgtaken en huishoudens. Nu stelt mijn baas voor om die 100 uur uit te betalen. Maar ik wil dit liever niet omdat er zoveel van naar de belasting gaat, ik thuis dingen heb laten liggen door het extra werken plus ik heb in de zomer duidelijk aangegeven dat ik het niet meer trek om fulltime te werken. Anderen hebben al aangegeven niet extra te kunnen/willen en ik vind het ook lullig om als enige geen extra uren terug te komen. Tenslotte hebben zij ook hun verplichtingen. Kan mijn baas mij dwingen tot uitbetaling van vakantie/overwerkuren in deze situatie? Ik heb al gezegd dat de dag dat ik uren opneem mij niet uitmaakt, dus in die zin maak ik haar makkelijk dacht ik. Want het zijn ook vakantieuren die deel uitmaken van die 100. Overigens maakt het weinig uit als die collega terugkomt die nu ziek is, want zij werk 2 dagen en kan ook echt niet op andere dagen extra komen.
Wat staat er in de CAO van jullie? Wij mogen 20 overuren meenemen naar het volgende jaar + 2 weken vakantieuren. Alles wat daarboven komt, moet uitbetaald worden. Maar over dat extra werken! Super lief dat je elke keer maar weer extra komt werken. Maar daar mag wel wat tegenover staan van je baas. En anders niet meer extra werken, zeker als ze uitbetaald worden.
Volgend mij word het tijd voor een collega erbij. Jullie allemaal overspannen heeft ook niemand wat aan. Zou gewoon eens allemaal aangeven dat jullie klaar zijn met het meerwerk.
Kijk eens in de cao of vraag eens aan je vakbond op het werk. Wij mogen kiezen, zelfs al heb je bij ons 300 overuren, je mag die zo lang bewaren als je wil. Ook keuze op uitbetaling of inzetten voor verlof. Maar dat is in elk bedrijf anders. Ik zou ook zeggen, tijd voor een extra collega. Dus jij en je mede collega's minder werken zodat ze merken dat het ook nodig is.
Volgens het cao mag je een klein deel meenemen maar daar is nooit moeilijk over gedaan. Collega die 2jr ziek was heeft ook alles mogen meenemen. Die nam zo 300 uur ofzo mee... Maar er is een nieuwe baas en die is wat zakelijker. Ik begrijp dat als je zelf niets wil opnemen, uren gaat hamsteren of alleen op specifieke dagen dat ze dan moeilijk kunnen doen, maar ik vind mezelf heel coulant door aan te geven dat zij mogen kiezen wanneer ze me vrij geven. Daarom vraag ik me af of het wettelijk toegestaan is als je gedwongen wordt het te laten uitbetalen als je gewoon geen mogelijkheid hebt om vrije dagen op te nemen.
Ik zou sowieso aangeven dat je liever geen overuren meer maakt. Op deze manier ga je gewoon akkoord met een lager loon, in principe. Je hebt contracturen opgegeven, die je vervolgens toch nog werk en deze 'extra' uren krijg je uitbetaald in (veel zwaarder belaste) verlofuren die je vervolgens niet kunt opnemen. Waanzin! Tijd voor een goed gesprek, misschien met iemand van HR erbij? Ook ten behoeve van de werkgever, overigens, want dit is voor hem/haar ook geen houdbare situatie.
De uren die je laat uitbetalen zijn niet zwaarder belast. In eerste instantie geldt er het bijzonder belastingtarief Dat zal ergens rond de 50% zijn. Wanneer je de belastingaangifte doet over 2017 ontvang je echter de “teveel” betaalde belasting terug.
Huisartsenzorg cao (doktersassistente). Omdat we een klein bedrijf zijn hebben we geen personeelsafdeling ofzo, een van de assistentes gaat over de vrije dagen verdeling. Met uiteraard de artsen als eindverantwoordelijke. Deze collega is absoluut van goede wil, zij werkt zelf nog het meest extra maar heeft vandaag ook aangegeven op haar tandvlees te lopen. We hebben een oproepkracht die 2 dagen vast bij ons werkt, maar de andere 3 dagen werkt ze vast in een andere praktijk dus die heeft is eigenlijk geen echte oproepkracht meer. Voorheen werkte de vrouw van een van de artsen als flex waar een ander vrij had, maar zij is hiermee gestopt omdat ze andere bezigheden heeft. Ik besef nu pas hoe luxe dat was, zo'n vliegende keep. Ik weet eigenlijk ook niet precies hoe veel meer er naar de belasting gaat, aan hoeveel procent moet ik denken?
Tja duidelijk dat jullie iemand missen ik zou dus gewoon stoppen met jullie zelf allemaal uit te putten. Als een patiënt komt met ja ik zit tegen het randje aan maar ik kan niet vrij krijgen door te weinig personeel, wat zou je werkgever dan vinden? Dus morgen overleg, overmorgen vacature eruit en jullie allemaal zo min mogelijk bij werken. Desnoods komt er de vrouw van de arts erbij tijdelijk. Zoals ik zei jullie allemaal over het randje heen heeft geen zin! De exacte voorwaarden van uit etalennetc staan in je cao. Op dit tijdstip ga ik dan niet goed mee na kunnen kijken . Hihi . Misschien morgen.
wat betreft de betaling van extra uren: dit wordt hetzelfde belast als dat je gewoon een groter contract zou hebben. oftewel als je die 100 uren over 50 weken verdeelt, dan zou je dus 2 uur per week meer werken. en over dat aantal totale uren betaal je je belasting (het maakt dus niet uit voor de belasting of jij gewoon een groter contract zou hebben gehad, of dat je 100 overuren hebt gemaakt, snap je?) dan wat betreft dwingen tot uitbetalen. het is in mijn ervaring op veel plekken niet mogelijk om overuren te compenseren door vrije dagen, simpelweg omdat het onwerkbaar voor een werkgever is als je opeens een aantal weken er niet zou zijn. dus in die zijn begijp ik je werkgever. dat gezegd hebbende is het natuurlijk niet de bedoeling dat je structureel zoveel overuren maakt. ik zou met je werkgever in gesprek gaan. misschien kunnen jullie tot een compromis komen dat je een deel van die 100 uren uitbetaald krijgt en een deel als vakantie mag opnemen? het is ook weer niet extreem veel (100 uur= 3,5 week vakantie), dus daar moet je vast uit kunnen komen. daarnaast zou ik idd het aantal overuren dat je maakt wat meer gaan afbakenen. (dit dus eerst in een gesprek aangeven) ik denk dat als je eerlijk aangeeft dat 3.5 dag/week genoeg is en je ook voldoende rust/oplaadtijd nodig hebt, dat je werkgever wel met je mee zal denken succes!
Er gaat niks 'meer' naar de belasting. Op je loonstrook wordt het hoogste tarief ingehouden, maar dit verreken je in je aangifte inkomstenbelasting. Overuren, vakantiegeld, bonus enz is gewoon inkomen, je betaalt er niet meer of minder belasting over dan over je salaris (tenzij je overgaat in een hogere schijf, maar dan verdien je ook flink meer) Wettelijke regeling uren: wettelijk mag je 2 werkweken van je wettelijke vakantiedagen meenemen naar volgend jaar. Al het andere wordt geregeld in CAO's of de arbeidsvoorwaarden.
Dus in de vierde maand moeten alle meer uren betaald gaan worden van de 3 maanden daarvoor. Punten 4.9 en 4.10 slaan op weekend werk en werk in de avond en dergelijke als day van toepassing is moet je het er zelf even bijpakken
Bedankt voor de uitgebreide uitleg! Dit ga ik vanavond zeker uitgebreid lezen, als er geen 3-jarige meer letterlijk aan mijn nek hangt