In januari ga ik minder werken. Ik ga dan ipv 4 dagen per week ene week 4 en andere week 3 dagen werken. Mijn collega wil dan wat meer gaan werken, die vangt mijn uren op en werkt dan 1x per 2 weken 4 uur meer. Zij krijgt echter een WIA-uitkering van UWV, zit in 80-100% arbeidsongeschikt. Als ze meer gaat werken, komt ze te zitten in degene die ervoor komt, dus ?-80 % arbeidsongeschikt. Dit levert haar echter maar een nettowinst op per maand van een tientje, omdat ze dan dus minder van het UWV krijgt. Ze vindt het natuurlijk logisch dat ze dan minder uitkering krijgt, maar ze vidt 8 uur per maand meer werken voor netto 10 euro wel karig. Wat we ons afvroegen is of je van loon uit werken meer belastingteruggave krijgt dan loon uit uitkering. Want dan loont het natuurlijk een stuk meer. Iemand enig idee?
Ik neem aan dat ze dan van werkgever ook betaald krijgt voor de gewerkte uren? Dan is het meer dan 10,- voor 8u
Uit inkomen uit werk ontvang je arbeidskorting bij de belastingdienst. Dit ontvang je niet op inkomen uit een uitkering. Het verschil in netto inkomen wordt hiermee dus hoger wanneer ze meer gaat werken.
Ik denk dat de uitkering in mindering wordt gebracht dus als werkgever bijvoorbeeld 50 euro aan de 8uur per maand betaalt dat ze dan 40 euro per maand minder aan uitkering krijgt?
Ja, dat dacht ik dus ook eigenlijk al. Dus dan merkt ze het niet maandelijks, maar wel met de jaarlijkse belastingteruggave. Stiekem vind ik ook dat als je meer kan en wil werken, je dus dan minder uitkering hoort te krijgen. Maar ja, snap ook wel dat het dan even slikken is als je dat maandelijks minder oplevert.