Begrijp ik! Ik zou alleen toch gaan kijken naar sporten wat hij leuk vindt.. het is natuurlijk ook niet de bedoeling dat hij aversie krijgt tegen het zwemmen.. moeilijk hè Bovenstaand staat een goede tip.. zitten jullie bij een reguliere fysio? Deze zijn-met alle respect- nog niet zo ver namelijk..
Een kinderfysio. Denk gewoon regulier. Ja een aversie tegen zwemmen zou momenteel heel erg zijn. Hij gaat nu goed en het is toch een training voor zijn spieren. Zijn autisme maakt het allemaal wel echt een stuk moeilijker.
Dan lijkt een verwijzing naar een klinisch geneticus me zeker goed. Sorry ik maakte een typefout. EDS is Ehlers-Danlos Syndroom. Daar zijn verschillende types van, waar type 3 het meest hypermobiliteits kenmerken heeft, het wordt ook wel HMS (hypermobiliteitssyndroom) genoemd. Het is een bindweefselaandoening. Alle bindweefsels in het lichaam kunnen problemen geven, bij de ene type meer de huid of de ogen, of juiste de banden en pezen, bij de ander meer de maag en darmen bijvoorbeeld.
Dank je! Ik ga hier zeker mee aan de slag. Zou een verwijzing ook via de huisarts gaan? Of zou de huidige kinderarts kunnen doorverwijzen ondanks dat de darm en groei problemen nu stabiel zijn? Dan vraag ik deze week namelijk een terugbel verzoek aan. Maar als het toch via een nieuwe verwijzing moet kan ik beter naar de huisarts denk ik?
Als je al bekend bent bij de kinderarts zou ik daar gewoon naar toe bellen en vragen om een afspraak. En dan aan de kinderarts een verwijzing naar de kg vragen, zo moest het in ieder geval bij ons. Als je dan een nieuw verwijsbrief nodig hebt voor de kinderarts kun je alsnog de huisarts even bellen voor een briefje. Een gespecialiseerde kinderfysio bij een revalidatiecentrum lijkt me ook een goede stap in plaats van een reguliere fysio. Mijn dochter van 5 krijgt nu echt al gericht spierversterkende oefeningen.
Ik heb gisteravond nog naar symptomen gezocht. En zijn spontaan ontstaande liesbreuk vorig jaar en mogelijk de bakerse cyste die hij toen in zijn knieholte had zouden daar ook bij passen. Daarnaast heeft hij best veel symptomen voor hEDS. Ga straks de kinderarts bellen.
Mijn zoontje heeft ook elke week fysio en oefenen ook met spieropbouw. Hij zit oo voetbal al is dat niet echt een handige sport maar de fysiotheraeut heeft liever dat hij wat doet dat hij leuk vind dan dat hij niks doet. Hij is nog maar 5 dus speelt alleen wedstrijden onderling en traint. Hij heeft de mazzel dat hij van zijn trainers ook fysiotherapeut is. Hij doet het nu 2 maanden en is al wat sterker geworden. Hij kan overigens zijn rechterbeen erg moeilijk recht houden met lopen. Maar dat komt ook vanuit zijn heup en knie. Wij zijn nu bezig met een grens aan te geven, want het liefst doet hij alles mee alleen dan hebben we s avonds een huilend kind omdat hij zere benen heeft..
Ik ken ook iemand met EDS, inderdaad, daar zou ik de arts ook op wijzen. Mijn dochter en ik zijn allebei hypermobiel. Dat we iets snel breken is mijn zorg niet, afkloppen, nog nooit iets gebroken, maar onze banden zijn zo lang en soepel dat ze gewrichten/botten soms moeilijk op hun plaats kunnen houden. En ja, als dat gebeurt zit je wel een tijdje met de gebakken peren. Heb meerdere keren op krukken gelopen enzo. Bij mijn dochter kan hij schouder uit de kom, haar arm kan ze helemaal doorknakken en als ze rent, wiebelt haar lijf. Ze liep ook een stuk later los dan haar broertje. De fysio raadde mij juist balsporten af, omdat je daar veel onverwachte bewegingen bij maakt en mijn knieschijf er dan makkelijk uit kan. Verder is beweging wel goed natuurlijk, juist om wat stevigheid van de spieren op te bouwen. Maar goed, daarom zou ik inderdaad weer een afspraak met de arts maken, want je moet eerst goed weten welke problemen bij hem spelen om gericht te kunnen behandelen. Zelf heb ik er nog een vorm van ontstekingsreuma mee, gaat ook vaak samen. Ook daardoor kunnen bepaalde dingen niet bij mij.
We hebben een telefonische afspraak staan voor volgende week woensdag. De assistente gaat het ook per mail direct voorleggen en als ze die eerder beantwoord dan horen wij dat ook eerder.
Al eens over paardrijden gedacht? Ik heb meerdere keren gehoord dat dat ook erg goed is voor de spieropbouw en houding. Weet niet of dat bij iedereen zo is natuurlijk. Met balsporten zou ik erg opletten, zelf (ook hypermobiel maar niet zó erg) heb ik hier als kind regelmatig gescheurde enkelbanden en erg verdraaide knieën mee opgelopen.
@debq hij is als de dood voor paarden. Stiekem vind hij dansen ook leuk, maar dat zal hij vast niet willen gaan doen. Dat is natuurlijk absoluut niet cool voor een jongen
Bij Q zit een jongen in de klas die wel mee heeft gedaan met streetdance, iedereen vond t super cool wat hij allemaal kon, ook de jongens. Misschien gewoon eens kijken wat mogelijk is.
Hier in het dorp hebben ze geen breakdance en in het hele dorp is 1 jongen die al flink ouder is die danst. Zoontje is zelf van mening dat het niet cool genoeg is voor jongens, waarschijnlijk omdat hij geen jongens kent die dansen en omdat hij niks anders wilt dan voetbal hahaha. Ik word deze week gebeld om terug te gaan naar 2x per week zwemles. Ook omdat hij tijdens zwemmen zijn nek ook te ver naar achteren gooit en dan “zinkt” met de rest van zijn lichaam. Dus dat is dan ook alweer extra beweging.
wat een schatje! Hier ook hypermobiel kindje. kinderfysio vanaf 1 week oud met sommige periodes pauzes. hij moet heel hard werken helaas met zijn oefeningen. ik zou een andere fysio expert zoeken. heb je al gymbal thuis om te oefenen? balansboord? zijn leuke grote speelgoed om leuk te oefenen. Het is is dus niet zo 1 keer per week bij de fysio oefenen. ook thuis elke dag. goede speelse oefeningen moet je krijgen. zoon heeft klein achterstand bij fijne motoriek voor de rest is hij ok. maar zijn hypermobiliteit is nog steeds heel erg buiten de norm.
o ja hypermobiele kindjes hebben meer energie nodig om te kunnen bewegen. hij mag dus meer snoep dan gewone kinderen, limonade is ok. goed en veel eten met energie rijke eetwaren om goed te kunnen oefenen. en extra vitaminen. klinkt niet Ok weet ik, maar dat werkt echt zo.
Eten en sowieso een probleem voor hem. Hij houd niet van eten. En al helemaal niet van snoep en dat is maar goed ook want hij krijgt buikpijn van teveel suiker. Hij heeft periodes dat hij goed eet en periodes dat hij nauwelijks eet.
Ik heb zelf EDS type 3. Misschien sta ik er heel anders in hoor, maar ik zou er voor nu helemaal nog niet zoveel mee doen. Misschien naar de kinderarts en verder alleen een kinderfysio. Zolang niet wekelijks zijn gewrichten uit de kom liggen... Ik denk juist met zijn ASS om hier niet zoveel aandacht nog aan te besteden, nog meer artsen en onderzoeken is niet fijn. Aan EDS is nl weinig te doen, sporten om je spieren aan te sterken is het enige en dan is zwemmen of judo een goede optie hiervoor.
Nog even een voorbeeld van mijn sporten: Zwemmen kon ik altijd erg goed, geen problemen mee, ik zwem nog steeds graag. Turnen: was ik erg goed in, oh oh oh wat was ik lenig en mijn rug hiermee verpest. Hockey; ik sloeg na 15 jaar hockey mijn eigen arm uit de kom... niet handig. Tennis; kan ik sinds 2 jr niet meer, sloeg ookmijn eigen arm uit de kom. Skien, ging prima, nog steeds. Paardrijden ging als kind fout bij mijn heupen/bekken. Ik ga nu 3x in de week naar een sportschool waar er veel begeleiding is en de eigenaar is een fysiotherapeut. Daarnaast loop ik ook hard. Geen marathons, 5km. Kijk goed waar zijn zwakke punten zitten en neem dat als basis voor dingen die hij wel of niet kan.
Hier ben ik het niet mee eens. Ik ben heel blij dat mijn dochter van 5 met EDS-3 juist goed begeleid wordt door het revalidatiecentrum. Ze heeft nooit iets uit de kom gehad. Ze krijgt niet alleen fysio voor spierversterking, maar ook voor het eigen lichaam leren kennen, grenzen aangeven (met trampolinespringen bijvoorbeeld). Oefeningen voor balans en motoriek, concentratie oefeningen om minder te vallen bij het lopen. Leren om steviger op twee voeten te staan met de voeten iets gespreid, leren springen zonder haar knieën op slot te zetten. En 2x per jaar kijkt de ergotherapeute mee hoe het gaat met de pengreep. Hypermobiele kids hebben daar vaak meer moeite mee, en een verkeerde pengreep is heel lastig af te leren. Ze kijkt ook naar het zitten op een stoel en kan geeft tips over wiebelkussens, zithouding (geen W met de benen) etc. Allemaal bedoeld als begeleiding om te voorkomen dat er dingen onhestelbaar beschadigen, dit op advies van de kinderarts.