Afgelopen maandag komt hij trots op school. Ik heb een zon leesboek nu! Hij glunderde van oor tot oor.
Ah geweldig! Dochter las met de toets 53 woorden. Alleen ze had tegen de juf gezegd geen zon te willen worden anders moet ze te veel oefenen
Hahaha geweldig! Morgen is weer een 3mt. Hij had het over een rapport deze week. Dus ik ben eens benieuwd. Gaat natuurlijk nu wel over de sociaal emotionele houding enz
Vandaag 10 minuten gesprek. Hij is de beste in zijn klas met lezen. Dictee en letters had hij 100%. Rekenen een toets 97% en de andere 100%. Super gedaan.
Dan vraag ik me af, of hij ook niet teleurgesteld was, omdat jij dat was. Of was jij teleurgesteld omdat hij dat was.. Mijn oudste spiegelde me heel erg. Als ik enthousiast deed over iets niet zo leuks, dan trok hij wel bij. Maar deed ik knorrig over iets leuks, dan werd zijn enthousiasme ook minder. Probeer dan ook positief te zijn over dingen. Als iets niet gaat zoals gehoopt is dat niet perse negatief. Het kan ook gewoon bij het proces horen en juist iets opleveren als iets even moeilijker gaat.. Dingen als leren-leren, rekening houden met zelfvertrouwen en veel meer dingen kunnen redenen zijn om een kind anders in de stof te plaatsten dan verwacht.
Absoluut niet. Zoals ik al schreef zeiden zijn juffen ook dat hij het al zeker aankon maar ze hem wilden beschermen. Maar een kind wat de eerste 3mt al 38 woorden in 1 minuut foutloos leest en al boeken van AVI m5 leest verveelt zich met saaie stof. Net omdat hij de boekjes foutoos maakte van maan leerde hij niet dat fouten maken niet erg is.
Hij leest onderhand 69 woorden in 1 minuut. Wat ook meer is als wat ze normaal nodig hebben voor uitstekend. Zijn juffen gaven ook aan dat hij erg voorop ligt.
Verveling is soms niet te vermijden, maar gelukkig weten ze dat bij ons op school op te lossen door beide types werk te geven per onderwerp.. Mijn jongste wordt deze maand pas 6, en is getoets tot avi M6 en leest dat ook prima, dus qua lezen heb ik hier ook eentje die ruim voorloopt. Maar hij moet ook leren schrijven, en netjes, dus hij moet ook de simpele schrijfboekjes doorwerken. Lezen is ook automatiseren en veel woorden zien, en ook de simpele woorden moet je leren lezen/schrijven voor de spelling. Dat is deels beter te doen iets onder niveau: als ze het technisch goed aankunnen, dan leren de ze inhoud sneller. Qua rekenen heeft hij ook deels moeilijk werk voor de uitdaging, maar ook zeker makkelijk werk om de basis niet over te slaan en te automatiseren. Hij kan wel moeilijker, maar omdat hij dat spannend vindt, zit hij net iets onder zijn max-niveau. Hij zit nu op een prettige plek in zijn leer-spectrum om vooruit te gaan, zonder zich teveel te vervelen, of teveel gepusht te worden.. Maar hier op school geven ze alle kinderen wat ze nodig hebben, niet wat de toetsen zeggen dat ze nodig hebben, dus daar kun je ook geen cijfertjes aan vast leggen, De avi is het enige dat getest is voor groep 3, verder pas bij de cito's weer in januari. Dus ze krijgen hier zowel lager als hoger werk en precies passend.. Daarbij kijkend naar het complete plaatje, dat vind ik heel fijn werken..
Vergeet sociaal emotioneel aspect niet, is ook belangrijk. Verbaast mij sowieso dat bij t.s. zoveel getoetst wordt. Ik zou bijvoorbeeld niet weten hoeveel worden per minuut mijn kind leest.
Dat is 1 van de stokpaardjes op school: Als een kind zich veilig voelt op school dan leert het veel makkelijker. Zo kan een kind dat cognitief sterk is, maar SE zwak ook best lang kleuteren. Dan halen ze liever het groep 3 werk naar de kleuterklas, dan het kind in een oudere groep 3-4-5 te plaatsen. Dan kunnen ze evt 3-4-5 in 2 jaar doen. Bij mijn jongste was die twijfel er ook, maar gelukkig was hij SE ook niet zo zwak, maar dat is door juf en de IB-er samen bekeken.. (Ze zitten op montessori onderwijs)