Wij zijn bezig met het kopen van een nieuwbouwwoning, Het huis is zelf 310.000 en we krijgen een hypotheek van 362.000. We weten van de hypotheekverstrekker al wel dat we ook eigen geld nodig hebben om de lasten te kunnen dragen maar aan wat voor soort bedrag moeten we dan denken? Gaat er overigens niet om dat we geen spaargeld hebben want dat is het probleem niet maar wel een soort indicatie? Binnenkort gaan we om de tafel met de hypotheekverstrekker maar was alvast benieuwd. Ze zijn overigens nog niet aan het bouwen, dit zal na de bouwvak waarschijnlijk starten.
Ik denk dat het om de overdracht,notaris kosten etc gaat. Toen wij ons huis kochten mochten we nog maar 110% lenen en nu is het 100% dus mag je alleen de hypotheek lenen.
Ons huis was kaal 232 en hebben uiteindelijk een hypotheek van 310. Ik weet niet hoe volledig je huis wordt opgeleverd maar hou er rekening mee dat je best wat geld uitgeeft... Wij moesten ons huis nog verkopen, verstrekker ging uit van restschuld (was niet het geval) en vriend heeft een eigen bedrijf waarvan ze zeker wilden weten dat er inkomsten uit zouden komen. Volgens mij moesten wij uiteindelijk aantonen dat we rond de 40.000 hadden liggen...
Ligt enorm aan je keuzes qua materialen en inrichting. Houten vloer/ laminaat vloer. Standaard deuren/ luxer afgewerkte deuren, standaard keuken/ luxe keuken. Je kan het zo gek niet bedenken. Je kunt het beste een lijstje maken van budgetten wat je waarvoor uit wilt geven en dan kom je wel tot een globale inschatting. Overigens ligt het er ook aan of je de rente tijdens de bouw mee financiert. Wat betreft de 100% regeling heb ik geen kennis...
Geen idee hoe reëel dit nog is, maar wij hebben in 2012 een nieuwbouwhuis gekocht van 285.000 met 10.000 subsidie vanuit de gemeente. Keuken en badkamer zat er al bij en we hoefde geen bouwrente te betalen. Hypotheek is 287.900, waarvan 5000 bouwdepot. De rest hebben we van ons spaargeld betaald.
Ons huis is hopelijk in april klaar. Wij moesten eigen geld inleggen dus geen bouwdepot en laten zien dat wij de dubbele kosten konden dragen.(dus 12 keer je bruto maandbedrag) Verder vroegen ze ook wat de keuken en badkamer gingen kosten maar hebben dat nooit ingevuld.(alles casco) De hypotheek was goedgekeurd dus verder geen vragen over gehad.
bij nieuwbouw heb je geen overdrachtskosten (vrij op naam). hier heb je dus geen eigen geld voor nodig. waar je wel tegenwoordig eigen geld voor nodig hebt is voor het aantonen dat je 12x je huidige hypotheeklast hebt liggen (i.v.m. overbruggen tot het huis klaar is/dubbele lasten i.v.m. bouwrente e.d.)
Wij moesten de 12 maanden zoals hierboven beschreven staat aantonen.. Bij de notaris moesten wij bijna 3000 betalen voor een hypotheek van 250.000. Wij hebben vorige maand getekend.
Wij hebben dit jaar ook nieuwbouw gekocht en hadden geen eigen geld nodig om te kunnen kopen, enigste wat we moesten aantonen is het eventuele "gat" van de huidige woning. De woning is getaxeerd en de hypotheek verstrekker gaat er vanuit dat deze voor 90% van de taxatiewaarde verkocht word. Mocht er dus eventueel een "gat" zijn tussen de huidige hypotheek en verkoopwaarde dan moet je kunnen aantonen dat deze draagbaar is. De rente lasten gedurende de bouw hebben wij ook gewoon meegenomen in de hypotheek. Zo hebben we geen dubbele lasten gedurende de bouw en deze lossen we direct af met de overwaarde van de huidige woning bij verkoop. Het zal denk ik afhankelijk zijn van je huidige woning, inkomen en koopprijs
Ik denk dat ze inderdaad notariskosten en btw bedoelen, wat bij nieuwbouw wel vrij hoog ligt (in België is de BTW op nieuwbouw 21%, maar weet niet hoe dit in Nederland zit). Daarnaast hebben wij ook nog wat kosten gehad waar je in eerste instantie misschien niet echt bij stilstaat (onze tuin bijvoorbeeld moest opgehoogd worden, rechtgetrokken, gezaaid. Dan spreek ik nog enkel over gras), poort vooraan aan de woning, verven,... Dit zijn natuurlijk dingen die je eventueel nog kan uitstellen. Wel goed navragen wat wel en wat niet in de prijs zit, meestal is de keuze beperkt en moet je al snel bijbetalen als je iets anders wilt. Voor een lage rente (1,8%) moesten we wel 20% zelf kunnen betalen. Succes met je aankoop!
Bedankt voor alle reacties. Het is dus eigenlijk heel verschillend. We hebben flink overwaarde op ons huidige huis. Nu wachten op de koopovereenkomst. Spannende tijd!
Zoals al eerder aangegeven hierboven hangt veel af van keuzes die je maakt en hoe je woning opgeleverd wordt. Wij hebben zelf een hele excel sheet gemaakt met alle te verwachten kosten/ uitgaven etc en daar dan 10% bij gerekend. Die lijst hebben we opgedeeld per kamer om het overzichtelijk te houden en goed te kunnen begroten. Dit zijn kosten aan je woning en niet wat er qua overdracht etc bij komt. Denk qua basis aan wandafwerking, vloeren, gordijnen, doe je dit zelf of laat je het doen. Evt duurdere tegels, verplaatsen van wandcontactdozen bijv, overal lampen, tuin aanleg etc. Vooral de tuin is best een pittige qua uitgaven bij een nieuwbouwwoning. Uiteraard hoeft niet alles direct gedaan te worden, maar makkelijk is het wel. Wij hadden behoorlijk ruim begroot en ook heel veel dingen goed gespecificeerd en gebudgetteerd, maar uiteindelijk kom je altijd nog veel (kleine) dingen tegen die opgeteld toch een best bedrag zijn. Daarnaast hebben wij gerekend met minstens een jaar dubbele lasten. Dit zijn denk ik de hoogste lasten buiten je woninginrichting etc om.
Wij hebben al zo´n excel bestand gemaakt en al nagevraagd wat er nu vanuit de hypotheek moet en wat er vanuit de overwaarde of eigen geld gehaald moet worden. We gaan de tuin waarschijnlijk niet gelijk doen maar meer richting het voorjaar waarschijnlijk. Het huis zal in het eerste kwartaal van 2019 opgeleverd gaan worden dus we kunnen dan nog niet gelijk in de tuin zitten en de tuin is een stuk groter (19 x 9) als dat we nu hebben dus maar eens bedenken wat we er mee willen. De basis gaan we gelijk goed doen zoals luxe keuken en badkamer, open haard en vloeren/ raambekleding. Meubels nemen we of mee of kopen we nieuw, liefst dat laatste maar dat ligt er ook aan hoeveel we aan budget nog te besteden hebben. Vandaag verwacht ik de koopovereenkomst wel binnen te hebben en dan kunnen we dat in gang zetten en de hypotheek rond gaan maken en dan horen we wel hoeveel eigen geld we nodig hebben. Bedankt voor alle reactie´s!
Bij ons ging er vooral ook heel veel geld zitten in meerwerk. Stopcontacten verplaatsen, loze leidingen, uitbouw, extra dakkapel, groepenkast extra etc. Al met al kwam er op de koopprijs nog zo een 60.000 meerwerk uit de bouw zonder keuken, badkamer of inrichting. Maar ook dit kun je gewoon in je bouwdepot meenemen.. In principe alles wat vast en waarde vermeerderend is kan in je