Dat die mensen er niet zijn, is pas een recent probleem. Tot een paar jaar geleden vonden afgestudeerden van de pabo nauwelijks een vaste (fulltime) baan. En als er al een baan gevonden werd, was het in flex-pools. Dat slechte baanperspectief heeft er voor gezorgd dat er steeds minder pabostudenten zijn ingestroomd. Dat zijn zaken waar de onderwijs niets aan kan doen. De keuze voor het type contract is een keuze van het schoolbestuur zelf. Hier is een stuk uit 2015, dat is pas 2 jaar geleden, waarin de baanperspectieven in het PO zijn geanalyseerd. https://www.arbeidsmarktplatformpo.nl/fileadmin/bestanden/bijlagen_nieuws_agenda/2015/Arbeidsmarktanalyse-primair-onderwijs-2015.pdf Hierin wordt duidelijk dat het aantal banen jaren in het PO lang is gekrompen vanwege krimpregio's en het langer doorwerken van oudere leraren, en net afgestudeerden pabo studenten steeds moeilijker aan een baan kwamen. Nu er een lerarentekort is (overigens ook niet in alle regio's), is de kans groot dat er vanzelf al weer meer pabostudenten komen. Bij iedere studie zie je deze conjunctuurbewegingen, dat is een natuurlijk proces van vraag en aanbod. Bij slechte baanperspectieven neemt de instroom af, bij goede baankansen neemt de instroom toe. Wanneer er 2 jaar geleden nog een lerarenoverschot was, vind ik het voorbarig om nu te zeggen dat er nú te weinig leraren zijn omdat het salaris te laag zou zijn.
Dit inderdaad. Toen ik een paar jaar geleden studeerde, werd het afgeraden om een docentenopleiding te doen, omdat er geen werk in te vinden was. Niet om het lage salaris. Bovendien: een hoger salaris zodat er meer docenten kunnen komen per klas om de werkdruk te verlagen? Volgens mij is het probleem van te weinig docenten voor de klas dat er géén geld is. Elke docent wil een klassenassistent, maar daar is geen geld voor. Ik zie niet in hoe een hoger salaris er voor zou zorgen dat er meer docenten voor de klas komen? Ze worden juist alleen maar duurder.
Meer salaris gaat een nieuwe populatie niet aantrekken, het kan er hoogstens voor zorgen dat de huidige populatie niet wegrent. Er zijn andere beroepen die minder betalen en die wel voldoende nieuwe medewerkers/sollicitanten binnenkrijgen. Misschien zou er eens meer energie aan het opkrikken van het imago moeten worden besteed. Ik ben zelf gillend het onderwijs uitgerend toen ik a: nergens contractueel recht op na een tijd buffelen met invalwerk en B: de ellenlange vergaderingen waar elke juf over elke punt en komma een mening scheen te hebben en vooral wilde ventileren. Ik heb 400 euro per maand ingeleverd op een maandsalaris bij mijn nieuwe werkgever, zo zat was ik van het geneuzel binnen het onderwijs.
Nee, daarom staat er ook een knipoog. Maar halverwege zou zeker een optie zijn (voor mij). Zelf tevreden zijn met wat je hebt en het toegezegde geld anders besteden (dus voor extra personeel).
Ik begrijp het probleem heel goed, maar het lastige is dat het nooit aangetoond is dat de verlaging van instroom studenten direct casuaal verband heeft met het salaris. Waaruit blijkt dat studenten niet voor PO kiezen enkel door het rekensom: hoeveel moet ik werken in een uur voor €×? Er worden namelijk vanuit verschillende kanten signalen afgegeven dat PO steeds onaantrekkelijk wordt als eerste werkgever omdat: - mannen verdwijnen uit de PO door de inrichting van het systeem en de cultuur, niet vanwege werkdruk. Het is een parttimers baan geworden. - het personeelsbestand veroudert doordat er geen doorstroming is. Dat past niet meer in hedendaagse werkveld. - Uitstroom is ook bijna onmogelijk door muurvaste beschermende regelingen. Scholen komen bijna niet af van niet functionerende werknemers. - publieke sector is bezig met professionalisering en meer marktwerking in de loopbaanontwikkeling. Dat zie ik nog niet terug in het PO. VO geeft die potentie veel meer. Ik denk dat meer euro's voor minder werk per uur niet de juiste stimulans is om dit beroep in beweging te brengen. Dit streven geeft eigenlijk juist een totaal verkeerd beeld naar de jonge generatie toe. Dat is geen motivatiefactor voor een dynamische start van je loopbaan..
Hoeveel leerlingen in het eindexamenjaar van de havo kiest een bepaald beroep puur op basis van salaris? Daar is een leerling naar mijn idee nauwelijks mee bezig. Wel met het type beroep wat hij of zij leuk vind. Waarbij vaak ook nog eens mensen die de sociale kant uit willen twijfelen bijv tussen SPH of pabo. Als je dan een keuze moet maken dan kies je naar mijn idee eerder voor baanperspectief en het imago dan voor salaris. Zeker omdat dat voor startende hbo’ers in de zorg/onderwijskant nauwelijks verschilt.
Ja of andere was secundaire arbeidsvoorwaarden inkrimpen, zoals doorbetaald ouderschapsverlof. Is in veel andere sectoren ook niet...
Wat betreft die werkdruk vind ik het echt helemaal ok. Salaris vind ik nog altijd dikke onzin. Vooral een Kleuterjuf rechttrekken met iemand van het VO. Sorry maar dat vind ik echt niet kunnen. Totaal andere werkzaamheden. En ik geef dat salaris extra veel liever aan een thuishulp of verzorgende. Echt in gun iedereen flink veel geld....maar als ik de salarissen zo zie vind ik dat echt niks te weinig in het onderwijs. Mijn mening en ik blijf daar gewoon bij. Werkdruk...ja daar moet inderdaad iets aan veranderen. Minder uren en minder administratie. Meer er weer voor de kinderen kunnen zijn.
Wij kregen gisteren avond de mail dat ze dus ook de 12e gaan staken. Lekker op tijd weer. Maar goed waar ik mij zo kapot aan irriteer is deze zin: '' Mocht de staking op het laatste moment afgeblazen worden dan is het een reguliere schooldag en worden alle kinderen op school verwacht. '' Lekker makkelijk, er word dus verwacht dat je jezelf in bochten wringt om opvang te regelen, misschien wel een vrije dag opneemt, je baas met veel moeite vervanging regelt en dan kan er nog een kans in zitten dat het word afgelast? Wat denken jullie ( onderwijs/leraren ) zelf? Dat iemand eerst alles gaat regelen en dan ineens weer alles om gaat zetten? Mijn kinderen zijn gewoon vrij de 12e of het nu door gaat of niet. Zeg niet eerst dat je staakt om het vervolgens op het laatste moment af te zeggen. Wij gaan een dagje naar de winter Efteling denk ik. Met dit soort reacties in mailings krijg je naar mijn inziens alleen maar meer irritaties en onbegrip vanuit de ouders.
Het is sowieso een bijzondere gang van zaken. Wij weten het officieel nog niet eens. Wel een brief gekregen dat ze mogelijk gaan staken en dat wij vast een extra dag bso kunnen gaan regelen. Ja jo, regel maar een extra dag, kost niks. Ouders mogen wel begrip voor de staking opbrengen maar ik mis totaal begrip voor werkende ouders die nota bene indirect salaris van de leraren betalen. Ik zou eigenlijk wel willen om een dag geen belasting af te dragen. Overigens las ik ergens dat deze staking door 48% van de ouders wordt gesteund in tegenstelling tot 84% in oktober.
Ik vind het ook allemaal erg vreemd gaan. Alsof ze het er om doen om het de ouders zo moeilijk mogelijk te maken. Zullen de bazen erg blij mee zijn dat er zo kort dag word aangevraagd of mensen vrij kunnen krijgen. Ik blijf net zoals @bosi333 bij mijn mening, sta nog steeds niet achter de stakingen. Er moeten wat dingen veranderen maar dat kan naar mijn inziens ook op andere manieren gebeuren.
Wij weten nog helemaal niets, verwacht vandaag wel iets te horen. Gelukkig kunnen mijn ouders sowieso inspringen, maar het lijkt me knap lastig als je afhankelijk bent van de bso.
Mijn ene vriendin krijgt dus echt geen vrij die dag van haar baas ( hoor ik net), die baas kan dus niet op korte termijn vervanging regelen voor op de zaak. Nou zit ik dus te denken om mijn dagje Efteling op te geven zodat ik haar kinderen op kan vangen zodat zij niet in de problemen komt met haar werk maar aan de andere kant vind ik dat echt absurd en is het tegen mijn principes. Niet dat ik mijn vriendin niet wil helpen hoor, dat doe ik met alle liefde voor haar maar stel je hebt niet zo iemand die voor je kan opvangen? Wat dan? Haar kinderen gaan normaal gesproken ook niet naar de BSO dus even een dagje BSO aanvragen gaat dan ook niet. Ik word echt met de minuut kwader he, en dan verwachten ze nog begrip van je ook. Amehoela!
Daarnaast moet je nog die vrije dag ergens uit een hoge hoed vandaan kunnen toveren. Het is einde van het jaar, he. En ik ben wel slecht hoor want ipv mijn vakantiedag te spenderen aan staking van de leerkrachten, zou ik toch graag vrij willen kunnen nemen tussen kerst en oud en nieuw. De leerkrachten hebben straks 2 weken kerstvakantie, ik helaas niet.
Hier ook de school is dicht gisteravond gehoord Als de staking niet doorgaat hebben ze pech! Mijn kinderen breng ik naar mijn schoonouders 2,5 uur rijden ( dag ervoor )nou echt niet dat die dan smorgens terugkomen