Ik ben na de havo pabo gaan doen. 2 jaar volgehouden, maar paste niet bij mij. Had destijds recht op 5 jaar studie en kreeg het eerste jaar nog niets als 17jarige, dus kon nog overstappen zonder grote gevolgen. Hoop journalistiek gedaan en afgerond. In laatste jaar getrouwd. Jaar later deeltijd geschiedenis gaan studeren, in 8 jaar doctoraal gehaald en dochter gekregen. Bewust thuis gebleven daarna. Die dochter is nu 11, zoontje 2.5 en ben nu hard aan het nadenken of ik volgend jaar de master eerstegraads leraar ga volgen. Collegegeld is maar 1000 euro, maar 8 maanden fulltime kdv voor de jongste kost het vijfvoudige Ben er nog niet uit: wil graag iets gaan doen na zoveel jaar thuis zitten en het lesgeven lijkt me in grote lijnen erg leuk. Maar de baankans is niet enorm en vooral voor de jongste gaat er dan veel veranderen. Van 2 ochtenden naar 5 dagen kdv. Hij vindt het er geweldig hoor, maar vindt het toch een heftig idee. En vraag me af of ik het zelf fysiek vol ga houden. Ben er nog niet uit...
@veense: waarom ga je dit niet deeltijd doen? Één a twee avonden naar school één hele dag. Daarnaast het eerste half jaar (oid) 2 dagen stage in de week. Is verl beter te behappen. Als je de kopopleiding gaat doen is het alleen maar didactiek en pedagogiek.
Ik ben nu op mijn 36ste bezig met de tweede master (deeltijd, elke vrijdag naar de uni), en heb medestudenten van tussen 25 en 59jaar. Jezelf blijven ontwikkelen en blijven leren vind ik persoonlijk ontzettend belangrijk.
Ik zou de eerstegraads lerarenopleiding op een universiteit doen dan. Is vergelijkbaar met wat Youtan beschrijft (vaak een dag college en twee dagen stage, voltijd iets meer). Daarnaast natuurlijk wel ook voorbereiden, leren, opdrachten maken, enz, maar dat kan thuis. Er zijn behoorlijk veel mensen die dat naast een gezin doen. Makkelijk is het natuurlijk niet, maar het is wel te doen.
Ik wil er liever in 1 jaar vanaf zijn. Anders ben ik 2 jaar bezig met bijbehorende onrust. Als de jongste naar school gaat (begin mei 2019) ben ik dan weer bijna klaar.
Is ook de bedoeling. Ben met al aan het verdiepen in de aanmeldprocedure. Eerste aanbevelingsbrief is al binnen. Fulltime is 1 dag college en 6 dagdelen stage verdeeld over 4 dagen.
In één jaar is dit echt een uitdaging. Zelfs zonder gezin! Met gezin en weekenden waar je ook leuke dingen wilt doen met je kinderen lijkt me dit (mij dan he) bijna onmogelijk. Naast je vakken, opdrachten, toetsen en stage, moet er ook een scriptie geschreven worden. Ik zou het je niet na doen.
Op deze manier kan ik overdag en in de avonden veel doen, en ben ik 's avonds tijdens spitsuur gewoon thuis. Mijn man kan als zelfstandige in principe niet bijspringen overdag maar dan is er het kdv en de laatste paar maanden bso (school zit hier vlakbij, bso tegenover ons huis). Oudste (nu brugklas) heeft vooral eind van de middag en begin van de avond aandacht nodig (huiswerk) die is verder al behoorlijk zelfstandig. De universiteit waar ik sowieso voor kies heeft alle colleges overdag, ook in de deeltijd variant. Vind dat ook niet efficiënt, je hebt dan 2 jaar de studiedruk en moet een jaar langer wachten tot je aan de slag kunt. Ik heb in principe alle faciliteiten: goed kdv dus overdag alle tijd om te studeren/stage te lopen, buren bij wie de oudste altijd wel terecht kan voor hulp of aandacht indien nodig, man is in de avonden altijd thuis indien nodig, heb een eigen auto, eigen studeerkamer, financieel kan het, alleen mijn lichaam is een dingetje... En ik twijfel nog of alle bijzaken van het onderwijs echt bij mij passen en of ik het voor de komende 25 jaar tot mijn pensioen zie zitten Zo'n investering in tijd en geld moet wel ergens toe leiden natuurlijk.
Het klinkt alsof he dit kan @veense! Gewoon ervoor gaan! Ik vind onderwijs superleuk. Ik ben na 5 jaar cluster 4, net weer terug in het reguliere onderwijs (basis/kader en mavo). Ik de beloning goed, maar ik weet niet waar jij begint zonder werkervaring. Als je dan in LB 1/5 ergens begint of misschien LC 1/5 en dan nog moet groeien... zou dat ook eens goed nagaan.
Ik heb meer met havo/vwo en bovenbouw, denk dat de interesse in mijn vak daar ook groter is. Startsalaris maakt me niet zo uit, hoogte salaris wordt pas interessant als man met pensioen is (dan heb ik nog 10 jaar te gaan)
Met het laatste ben ik het eens maar wat mij betreft hoeft dat niet perse studie na studie te betekenen.
Verschilt per universiteit, maar aan 2-2,5 dagen stage zit je wel al snel (maar kan dan dus soms ook in 2 of 3 dagen). Deeltijd zou ik toch ook nog overwegen, is maar een half jaar langer, maar geeft je wel net wat meer ruimte.
Ik heb mbo gedaan, niveau 3, voor 4 was ik gezakt.... Overigens werd ik nu als teamleider en stuur ik 20 man aan, we nemenalleen hbo'ers aan. Ik zou mezelf dus nooit aangenomen hebben. Gelukkig is er een groot verschil tussen leren op school en in de praktijk.
Mag ik vragen naar de beweegreden daarvan? Wel jammer als je zelf een hele mooie kans heb gehad, dat anderen met misschien dezelfde capaciteiten die dan niet krijgen.
Ik werk al 10 jaar voor hetzelfde bedrijf, ben dus enorm omhoog gegroeid. De ik-versie van 10 jaar geleden is niet wat we nu nodig hebben/zoeken
Snap ik, maar 10 jaar geleden ben je toch aangenomen en nu wil je anderen met MBO 3 niet aannemen, neem aan dat de werkzaamheden die jij toen uitvoerde niet verschillen met de werkzaamheden van nu?