Staking basisscholen

Discussie in 'De lounge' gestart door Koraal82, 19 okt 2017.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. mol81

    mol81 Niet meer actief

  2. bosi333

    bosi333 VIP lid

    1 aug 2006
    37.265
    6.790
    113
    Goed idee. Als we dan ook iets te zeggen mogen hebben over de kwaliteit van de leerkracht zelf en over wie wel en niet voor de klas mag staan.

    Als we dan toch betalen dan alleen de beste leerkrachten.
     
    Evvie, Jo79, suus1983 en 1 andere persoon vinden dit leuk.
  3. mol81

    mol81 Niet meer actief

    Dat mag je bij de kinderopvang toch ook niet? Vertrouwen hebben in degene die er voor aangenomen is om de leerkrachten te beoordelen; de directeur.
     
    Madeliefke en rijo vinden dit leuk.
  4. nanette77

    nanette77 VIP lid

    11 jan 2009
    10.817
    545
    113
    Vrouw
    Volgens mij mist deze discussie van beide kanten waar het om gaat.
    De werkdruk is niet alleen het aantal uren wat er wordt gedraaid, maar ook wat er verwacht wordt in die uren.
    Een gemiddelde po docent staat voor een groep met 30 leerlingen. Al die leerlingen hebben een eigen niveau. Binnen een instructie moeten alle niveaus bedient worden. Dat wil je natuurlijk ook graag voor je kind. Alleen het is eigenlijk onmogelijk in een klas met 30 leerlingen. Als er meer geld vrijkomt voor het po kun je de klassen kleiner maken waardoor er meer aandacht is voor de kinderen en de docent ook een taak heeft die haalbaar is. Gedifferentieerd leren is immers de/een norm.
    Ook moet de leercurve van elk kind worden bijgehouden. Dat moet in detail. Voornamelijk omdat de onderwijsinspectie dit wil. Na de lessen dus nakijken en verslaglegging.

    Verder is er vaak een flexibele schil. Door de flexwet en de naderende krimp van het leerlingen aantal durven/kunnen veel scholen geen vaste contracten uit te geven. Hierdoor zijn veel kernteam klein. De tijdelijke krachten hebben korting op de taakuren omdat zij de school moeten leren kennen. Het kleinere kernteam moet dus alle taken doen die normaal door veel meer mensen gedraaid worden. En naast het lesgeven zijn er veel taken.

    Uiteraard weet ik dat meer beroepsgroepen het druk hebben, maar dat betekend nog niet dat het goed is.
    Als de maatschappij/regering wil dat er in Nederland goed onderwijs wordt gegeven moeten ze ook zorgen dat de randvoorwaarden zo zijn dat het mogelijk is om aan die verwachting te voldoen.

    Overigens ben ik geen leerkracht po.
    Voor morgen heb ik gelukkig een vrije dag op kunnen nemen
     
    ShampooL, Wollig, Fuddey en 4 anderen vinden dit leuk.
  5. merah

    merah VIP lid

    8 jun 2009
    13.466
    4.919
    113
    Vrouw
    Immunologisch analist.
    Tussen de klei.
    #1385 merah, 12 dec 2017
    Laatst bewerkt: 12 dec 2017
    Nou, ik heb toch een andere indruk. Volgens mij snappen de meesten echt wel dat een leerkracht in het po het te druk heeft en dat het wenselijk is dat de werkdruk verlaagd wordt. Men verschilt alleen van mening over de manier waarop dat moet gebeuren. Er is inmiddels heel veel geld toegezegd voor lastenverlichting. Er lijkt ook nog heel veel geld bij schoolbesturen te liggen (voordat er mensen op de kast springen: ‘lijkt’. Mag iedereen van vinden wat hij/zij vindt). Daarnaast zou er gekeken moeten worden naar de invulling van het vak ‘leerkracht’. Door administratief geneuzel blijven er relatief weinig tijd voor lesuren over. Dat moet en kan beter.
    En, het grote struikelblok: de salarissen. Ze willen hetzelfde salaris als het vo. Velen lijkt dit nog steeds appels met peren vergelijken. Andere opleiding, andere invulling van het vak. Ik vroeg eerder hoe het salaris van een leerkracht wordt bepaald. Geen antwoord op gehad. Is er een soort puntensysteem zoals in de zorg? Zo niet, misschien een idee om dit op te stellen, zodat zo objectief mogelijk naar de salarissen kan worden bekeken. Naar mijn mening is het salaris prima (als de werkdruk hierop wordt aangepast, met als doel ‘beter onderwijs’). Door dit laatste punt (salaris), dat naar mijn mening echt richting graaigedrag gaat, is bij mij de steun voor de stakingen echt compleet verdwenen. De eisen zijn te fors: minder willen doen (lastenverlichting) voor meer geld. Dat lijkt me een beetje te veel.
     
    mamabri, Juul75, amdaa en 7 anderen vinden dit leuk.
  6. Jo79

    Jo79 VIP lid

    6 mei 2007
    25.068
    3.862
    113
    De meester van mijn dochter heeft ook tegen de kinderen gezegd dat hij alleen staakt voor een lagere werkdruk, een hoger salaris vindt hij niet nodig.
     
  7. Uuz

    Uuz VIP lid

    8 dec 2014
    6.241
    818
    113
    Ik sta juist vooral achter die salariseis. Ze verdienen iets van 14% minder dan vo. Dat is niet eerlijk (ze hebben vollere klassen en meer werkdruk) en komt voor uit een achterhaalde gedachtengang. Tegenwoordig ziet men de basisschoolperiode als heel belangrijk en vormend. Het salaris moet daar een weerspiegeling van zijn.
     
    puzzelstukje vindt dit leuk.
  8. skiwi

    skiwi Fanatiek lid

    15 jun 2012
    4.270
    402
    83
    Vrouw
    Het is een topdag om te gaan staken, wat een sneeuwpret voor de kinderen
     
  9. Lovely83

    Lovely83 VIP lid

    29 mei 2008
    20.418
    3.298
    113
    Ik ben benieuwd hoe de stakingsdag eruit ziet, gaan de leraren volop naar Den Haag? Zijn ze wel op school? Of gewoon thuis?
     
  10. Deliana

    Deliana Niet meer actief

    Ook de lerares van onze dochter gaf aan dat ze het niet voor het salaris doet; ja er is een verschil maar dat werkt toch zo in elke branche? Het gaat haar vooral om de werkdruk, de administratieve rompslomp en het feit dat ze niet het gevoel heeft dat ze alle kinderen voldoende aandacht kan geven. Er zitten "maar" 25 kinderen in de klas, maar de verschillen & verwachtingen zijn zó enorm groot....
     
  11. merah

    merah VIP lid

    8 jun 2009
    13.466
    4.919
    113
    Vrouw
    Immunologisch analist.
    Tussen de klei.
    Dus daarom: kleinere klassen en verminderen van de werkdruk. Dat is al toegezegd. Dus extra salaris is dubbelop. Laat ze het maar objectief neerzetten. En daar ook opleidingsniveau, takenpakket en niveau van lesgeven in meenemen) Misschien heb ik het mis, maar dat zal dan wel blijken.
     
  12. merah

    merah VIP lid

    8 jun 2009
    13.466
    4.919
    113
    Vrouw
    Immunologisch analist.
    Tussen de klei.
    Die van ons werken gewoon. Geven alleen geen les.
     
  13. Deliana

    Deliana Niet meer actief

    Van een hele andere orde: wat ik ook wel bijzonder vond is dat de juf van mijn dochter aangaf dat er steeds meer gezinnen zijn waarbij de ouders beide full-time (of veel) werken en dat er thuis geen tijd (?) is om met huiswerk of bijv. de tafels aan de slag te gaan. Kinderen vragen dan ook vaak extra aandacht aan de leraar "omdat ze die thuis niet (minder) krijgen". Deze ouders geven dan ook gewoon bij juf aan dat ze geen tijd hebben....

    Laatst sprak ik de moeder van een vriendinnetje ook over iets in deze richting. Haar standpunt is dat kinderen al zoveel moeten en dat ze leren maar op school moeten doen. Oefenen met tafels beginnen ze thuis gewoon niet aan... nu is rekenen niet het sterkste punt van haar dochter en is dochter ook één van de weinigen die (groep 5) de tafels nog niet kent. Haar dochter zit in de klas in een groepje dat éxtra aandacht & uitleg krijgt bij rekenen....

    Persoonlijk denk ik dat er ook wel iets van ouders verwacht mag worden op dit punt. Mopperen op school en/of een leraar is makkelijk, maar beter onderwijs begint ook bij jezelf.
     
    Fuddey, puzzelstukje, Aszz en 3 anderen vinden dit leuk.
  14. suus1983

    suus1983 VIP lid

    10 okt 2006
    50.179
    35.854
    113
    Hier is er tijd genoeg, maar ik ben in principe ook geen voorstander van op deze leeftijd al thuis bezig moeten zijn voor school en huiswerk maken. Nu heb ik makkelijk praten, mijn kinderen leren vrij makkelijk, tafels kenden ze na 1 keer wel, maar ja, ik vind school ook om te leren, thuis om te ontspannen. Merk overigens dat de leerkrachten daar erg wisselend over denken. Hier ook 2 die er precies zo over denken. Toevallig laatst nog besproken.
     
  15. Deliana

    Deliana Niet meer actief

    Mijn dochter leert ook makkelijk, dus misschien heb ik ook wel makkelijk praten ja. Maar aan de andere kant: wanneer je kind moeite heeft met bijvoorbeeld de tafels dan is het toch vrij logisch en weinig moeite om daar met je kind mee aan de slag te gaan? Na het avondeten of tijdens een autoritje van 10 minuten even de tafels opsommen, zodat je kind het wel onder de knie krijgt en de leraar "tijd over" heeft voor andere dingen.
     
  16. jessy77

    jessy77 VIP lid

    9 aug 2007
    8.640
    5.947
    113
    Tuurlijk zijn er ouders die er minder/geen aandacht aan besteden thuis en dat is best jammer maar kan me haast niet voorstellen dat dat voor de meerderheid telt. Hier, in de klas van mijn dochter iig, worden de kinderen wel zo veel mogelijk geholpen thuis.
    Ik doe dat ook maar soms laat ik het idd liever aan de juf/meester over. Niet omdat ik geen tijd heb maar omdat de uitleg die ze op school krijgt (bv mbt het rekenen) zoveel verschilt van hoe ik het ooit geleerd heb. Om mijn dochter, die al wat moeite met rekenen heeft, 2 verschillende soorten uitleg te geven lijkt mij niet wenselijk. Ze raakt er ontzettend van in de war.
    Voor andere vakken daarentegen maak ik zelfs proeftoetsen voor haar en overhoor ik haar, alles er op en er aan, ze krijgt er zelfs een cijfer voor (wilt ze graag).
    Dus thuis helpen en stimuleren vind ik oke maar tot op zekere hoogte. Wanneer ik merk dat mijn hulp geen effect heeft dan verwacht ik idd dat dit op school verder opgepakt wordt.
     
    Deliana vindt dit leuk.
  17. Uuz

    Uuz VIP lid

    8 dec 2014
    6.241
    818
    113
    Dat is dus wat ik bedoel met achterhaald. Weet je wel hoe het zit met lerarenopleidingen?
    Een basisschool leraar heeft ook een 4-jarige lerarenopleiding gedaan aan hogeschool of universiteit.

    En verminderen van de werkdruk, ik vind het wel belangrijk dat mijn bassischool kind niet elk uur een andere juf heeft...Zoals op de middelbare school.
     
  18. Debaky

    Debaky VIP lid

    22 apr 2013
    10.348
    5.392
    113
    Mijn jongste zit nu in groep 3 en heel eerlijk, ik vind huiswerk in die groep echt onzin. Ze moeten inderdaad al enorm veel, als ze kunnen lezen is dit niet voldoende, nee ze moeten in bepaald tempo kunnen lezen, kom op zeg, ze lezen toch? Dat is toch het belangrijkste? Ik ga echt niet iedere dag met hem leren te tempo lezen, hij kan lezen en dat vind ik voldoende.

    De oudste zit in groep 7 en dan vind ik het een ander verhaal, hij is niet zo goed in rekenen en we doen dus iedere dag even wat sommen met hem maken. Daarnaast doet hij ook gewoon zijn normale huiswerk zoals de Topo, nieuwsbegrippen, natuurbegrippen en weet ik veel wat allemaal. Vind ik ook allemaal best veel maar vind ik wel iets belangrijker dan wanneer ze het in groep 3 doen.

    Ben op zich van mening dat ze veel op school moeten doen maar ben ook van mening dat je als ouder zijnde er ook wel iets voor moet doen.
     
  19. merah

    merah VIP lid

    8 jun 2009
    13.466
    4.919
    113
    Vrouw
    Immunologisch analist.
    Tussen de klei.
    Ja hoor, dat weet ik wel. Oa mijn zus werkt in het onderwijs.
     
  20. Uuz

    Uuz VIP lid

    8 dec 2014
    6.241
    818
    113
    Dingen waar je in je dagelijkse praktijk last van hebt storen natuurlijk meer, dat is logisch, helemaal als je betrokken bent bij je werk. En ik weet dat veel mensen niet voor zichzelf opkomen, vooral vrouwen zijn slecht in onderhandelen.
    Maar salaris is niet onbelangrijk, mannen zijn daar duidelijker in, die kiezen gewoon niet meer voor een lerarenopleiding.
     

Deel Deze Pagina