https://www.ad.nl/dordrecht/demente-man-86-moet-eerst-paar-keer-uit-bed-vallen-voor-hij-bedhek-terugkrijgt~a0c23489/ Kan iemand die werkzaam is in de zorg dit aan mij uitleggen? Ik snap dat tegenwoordig terughoudend wordt omgegaan met fixatiebanden e.d. Maar een bedhekje... serieus?
Ik weet niet beter dat vaak familie ( een vertegenwoordiger) dan kan tekenen voor de vrijheidsbeperkende middel, in dit geval een bedhek. Vreemd zeg en lekker dan 3 x vallen. Hij kan zo wat breken
Bij ons op het werk worden alle m&ms 1x per 2 maanden opnieuw beoordeeld. Dan kan inderdaad worden besloten om een rek weg te halen. Er is bij ons geen regel 3x vallen maar vaak moet het wel (bijna) opnieuw gebeuren willen ze het weer terug draaien. Opzich vind ik het wel goed dat het opnieuw beoordeeld wordt maar als ze maar de veiligheid van de bewoner voorop laten staan! Daarbij zijn die rekjes ook niet zonder gevaar, heb al divers letsel gezien en zelfs ook meegemaakt dat bewoners er overheen vielen waardoor het letsel nog groter was.
Bij mij op het werk was het zo dat de bewoner ervoor moest tekenen. Kon diegene dat niet meer dan moest de familie toestemming geven. Een bedhek kan ook weer een gevaar geven in de trant dat ze er weleens overheen willen klimmen en ook met alle gevolgen van dien.
Zijn die bedhekjes over de hele lengte van het bed, dat ze proberen er overheen te klimmen? Zou een half-hekje dan geen oplossing zijn? Voldoende om vallen te voorkomen, maar dat ze er nog wel langs kunnen als ze uit bed willen?
Ze zijn inderdaad over de hele lengte van het bed. Een half hekje is geen oplossing, omdat die mensen geen besef meer hebben dat ze er langs kunnen om uit bed te gaan.
Het bedhekje (ongeveer 25 centimeter hoog) dat hem voor nieuwe valpartijen moet behoeden, hield hij. En Jaap vindt het prima, zegt zijn vrouw. ,,Ik lig lekker, zegt hij.’’ In dit geval kan de arts besluiten dat het niet een VBM wordt maar het wordt ingezet als een hulpmiddel. Want Jaap geeft aan ik lig lekker ! en slaapt ws goed wat hij ligt lekker zo wordt het bij ons ingezet als het nodig mocht zijn. Maar veel VBM blijken achteraf onnodig te zijn wij evalueren ook elke 2 maanden de VBM . Maar er is veel veranderd in de wet BOPZ . Ik stam nog uit de tijd dat we clienten met zweedse banden aan stoelen bonden of in bed. was heel gewoon vonden we veilig !!
Al een paar dagen wil ik toch mijn verhaal doen over mijn oma. Mijn oma heeft tot haar 89ste op haarzelf gewoond. Bij het vegen van de achtertuin is ze gevallen, heup gebroken en toen begon eht gedonder. Ze herstelde niet goed en kwam in een verzorgingshuis. Daar heeft mijn moeder en tante diverse malen aangegeven dat ze een bedhekje wilde voor oma. Die kreeg ze niet, wel een stoel tegen bed zodat de leuning haar zou tegen houden. ( mijn oma ging dwalen in de nacht). Vrij vlot nadat mijn oma begon te dwalen is ze uit bed gevallen en heeft haar bovenarm gebroken. Zeer kwalijk. Daarna is het gedonder nog wel verder gegaan. (mijn oma te zwak voor narcose dus arm rechtgezet zonder verdoving (mijn moeder heeft haar horen gillen van de pijn), gips er om, foto maken, niet goed gezet, weer recht zetten, gips erom, foto gemaakt , nu wel goed. De maanden daarna in gips delirium gehad van alle pijnstilling, de wolven en vogels moesten weg van haar arm, want die pikten en beten. Na 3 maanden gips eraf, had ze een open botbreuk, al drie maanden..... zetten was toch niet goed gezet, uiteindelijk bottransplantatie gehad, nu kan ze haar arm niet goed meer bewegen, verergering van parkinson, ze is nu 1 hoopje ellende. Wat allemaal gespaard gebleven als het verzorgingshuis haar een bedrekje had gegeven...)
hekken mogen idd niet "zomaar" omhoog. hiervoor moet een m&m (middel en maatregel) geregeld worden.dit gaat via de arts. Wij (pg) moeten dan eerst alle andere opties proberen, extra laag bed met val matras ernaast bijvoorbeeld en een sensor en dan echt goed kunnen aantonen (rapportage) dat de cliënt echt de hekken omhoog moet omwille veiligheid. dit idd zoals al vaker gezegd omdat veel mensen niet beseffen dat de hekken voor eigen veiligheid omhoog zijn en er dus overheen klimmen omdat ze bedacht hebben uit bed te moeten en dus niet meer bij kennis zijn om te weten dat ze dat niet kunnen om welke reden dan ook. familie kan op zo'n moment veel willen maar arts moet hier echt toestemming voor geven. lang verhaal, wij als zorg aan bed willen zeker ook wel eens dingen die de arts niet wil. het is dus zeker geen onwil om een hek niet omhoog te doen. maar als ik ze omhoog doe en de cliënt klimt erover heen kan ik een baan buiten de zorg zoeken...
Ik had er niet bij stil gestaan dat dementerende bejaarden kunnen proberen over het hekje te klimmen. Dat is inderdaad ook gevaarlijk als je slecht ter been bent. Lastig om daar een goede oplossing voor te bedenken. Je zou haast een soort valnet moeten gebruiken.
Die dingen bestaan ook, tentbedden. Er is letterlijk een tentje met veel gaas over het bed heen, ongeveer anderhalve meter hoog. Van binnenuit niet te openen, en wel met allerlei sleuven voor infusen, catheters etc. Prachtig en heel fijn voor patienten, maar duuuuuurrrrrrrr.... http://www.it-fits.nl/producten/alternatieven-voor-fixatie/tentbed/artikelen/1362
Dat ziet er inderdaad wel mooi uit zeg. Hopen dat ze steeds meer verkocht gaan worden zodat ze beter betaalbaar worden.
Een tentbed , daar sluit je iemand gewoon als het ware in op ! No way dat deze bij mijn werk zal worden in gezet . dat kan je niet verantwoorden . En die ondersteunende tekst als alternatief voor onrustbanden , die gebruik je zekers al een jaar of 15 niet meer. En inderdaad een arts mag niet zomaar een bedhek omhoog laten zetten ( tekenen ) De VBM moet tot in de puntjes worden beschreven als de arts het niet verantwoorden kan is dit bij bezoek inspectie een kwalijke zaak !